Dodaj do ulubionych

podtrzymanie zasilania w piecu c.o.?

IP: *.crowley.pl 27.12.06, 08:49
czy jest jakieś tańsze rozwiązanie do potrzymania zasilania pieca co
(sterownik, pompa cyrkulacji CO, cyrkulacji cwu, wentylatora)
www.allegro.pl/item151945663_awaryjne_zasilanie_piecow_co_ups_tylko_tu.html
www.allegro.pl/item151663480_akumulator_zelowy_12_v_80_ah_profitexx_od_dystry.html
Obserwuj wątek
    • Gość: zbyszek Re: podtrzymanie zasilania w piecu c.o.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 17:15
      raczej trudno będzie znaleźć coś tańszego, ja za zestaw zasilacz + akumulator
      (podtrzymywanie przez 4,5 godz.) zapłaciłem 1000 zł
    • Gość: michal373 Re: podtrzymanie zasilania w piecu c.o.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 20:30
      Witam,
      Zastanawiam sie tylko czy aby to nie reklama.
      Mysle o zakupie czegos takiego.
      Wybiore jednak zasilacz awaryjny tatarek.
      • Gość: poll Re: podtrzymanie zasilania w piecu c.o.? IP: *.crowley.pl 28.12.06, 07:09
        co to jest za zasilacz - tatarek? na jakiej zasadzie działa? czytałem, że
        niektórzy użytkownicy pieców podłączają zwykłe ups - y do komp. chociaż nie
        wszystkie działają.
      • Gość: michal373 Re: podtrzymanie zasilania w piecu c.o.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:26
        Witam,
        Nie osmieszj sie i daj sobie spoko z reklama.
        To nie jest miejsce na uprawianie prywaty.
        Jestes bezczelny.
        Wystarczy wpisac w google tatarek.
        Zasilacze owe sa polecane przez najwiekszyk producentów kotlow.
        • Gość: poll Re: podtrzymanie zasilania w piecu c.o.? IP: *.crowley.pl 29.12.06, 13:57
          Nie wiem co miało znaczyć stwierdzenie dotyczące uprawiania prywaty. Forum jest
          dla wszystkich, którzy mają dostęp do internetu ( ja mając problem piszę i
          proszę o opinię lub pomoc, a jednocześnie jak jestem merytorycznie i
          praktycznie w czymś dobry staram się pomagać innym). Bardziej nie potrzeba nam
          tu ludzi wybuchowych, płytkich, szukających sensacji i prowokujących do awantur
          na forum. Możesz się obrażać na to co napisałem ale przy minimum wysiłku mogłeś
          zauważyć, żę obydwa linki odnoszą się do aukcji 2 różych allegrowiczów
          (Szczecin i Gubin) a zanim po mnie pojechałeś mogłeś sprawdzić że piszę z
          Warszawy. Życzę spokoju i ogłady w nowym roku!!
          PS Dzięki za skierowanie do google - sprawdzę co pokaże mi ta wyszukiwarka po
          wpisaniu słowa tatarek.
          • Gość: poll do pozostałej części forowiczów zainteresowanych IP: *.crowley.pl 29.12.06, 14:07
            tym wątkiem. Mam problem z piecem ponieważ w sytuacji nawet chwilowego zaniku
            napięcia programator (sterujący pompami, podajnikiem, dmuchawą)przechodzi w
            stan wygaszania. Jeżeli nie zauważę tego w odpowiedniej chwili muszę rozpalać
            od początku. Interesuje mnie urządzenie, które prąd podawać będzie płynnie bez
            tych minisekund między zanikiem napięcia w sieci a uruchomieniem zasilania
            awaryjnego.
        • Gość: do michal 373 Re: podtrzymanie zasilania w piecu c.o.? IP: *.crowley.pl 29.12.06, 14:15
          w nawiązaniu do postu poniżej, który powinieneś przeczytać. Sprawdziłem tego
          tatarka TZ coś tam i niestety w moim wypadku nie sprawdzi się ponieważ
          występuje tam chwilowy zanik napięcia przed przejściem w tryb pracy awaryjnej.
          • Gość: poll do michal 373 IP: *.crowley.pl 29.12.06, 14:55
            inna sprawa są jego parametry. zasilacz ten napewno sprawdzi się przy piecach
            olejowych, i gazowych gdzie jest mniejsze zapotrzebowanie na energię. Umnie
            musiałby ciągnąć 3 pompy (obieg co, cwu, i płaszcza wodnego - dają od 120 do
            300 wat), dmuchawy ok 60 wat i silnik do podajnika retorowego. W najgorszym
            przypadku to w cyklu ok 600 wat. Pozdrawiam
            • Gość: cromwell Re: do michal 373 IP: *.57.jawnet.pl 29.12.06, 15:30
              przepraszam
              ze sie wtracam
              ale 3 pompy obiegowe ciagnace 300 W
              swiadcza o skopanej instalacji
              do obiegu cwu i plaszcza wystarcza pompki max 30 W
              do tego w porywach

wychodzi na to
              ze regulujesz temperature zmiana wydajnosci
              przemysl jeszcze raz zasadnosc stosowania pompy "plaszczowej"
              glowna pompa obiegowa poradzi sobie z nagrzaniem wody w zasobniku

podobnie z pompa wymuszajaca obieg cwu
              wcale nie musi byc podpieta do zasilania awaryjnego