sadat81 02.02.08, 19:25 Jakiej pogody tak naprawdę można się spodziewać w Atenach na przełomie lutego i marca? Średnia temperatura około 15 stopni niewiele wyjaśnia Czy to raczej pora deszczowa czy też mogą się przydarzyć ładne, ciepłe i bezchmurne dni? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grecja-ellada Re: ateny w lutym/marcu 03.02.08, 17:51 Witaj W lutym spodziewałabym się zarówno dni deszczowych jak i słonecznych Pogodę możesz pooglądać sobie z zeszłego roku i pozostałych lat na stronie (wybrałam Ci pogodę wskazującą na jeden z lutowych dni) www.wunderground.com/history/airport/LGAV/2007/2/12/DailyHistory.html?req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA W lutym w Grecji jeszcze nie byłam, stąd swoimi spostrzeżeniami nie podzielę się z Tobą... może inni forumowicze pomogą. Zajrzyj do Polek do forum (na górze forum masz link do ich forum) Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: ateny w lutym/marcu 03.02.08, 20:26 Wydaje mi się, że w tym okresie ubiór trzeba dostosowywać bezpośrednio przed wyjazdem na podstawie prognoz (chyba najlepsza jest pod tym wzgledem strona www.meteo.gr , stronki zagraniczne potrafią nieźle przekłamywać). Np.kilka lat temu zdarzyło się w marcu 30 kilka stopni ale to była anomalia.A z drugiej strony może często padać (choć w Grecji niezbyt często leje ciurkiem, pada mocno ale na krótko) i mocno wiać. Tak jak u nas.."w marcu jak w garncu" ... Odpowiedz Link
bachula_gr Re: ateny w lutym/marcu 04.02.08, 07:14 ostatnio mniej niz www.meteo.gr mija sie z prawda www.freemeteo.gr Pozdrawiam z mokrej o poranku lutowej Grecji (z dala od Aten jednakze) Odpowiedz Link
eridan Re: ateny w lutym/marcu 04.02.08, 22:16 Możesz śmiało jechać. Ateny nie należą do miast o szczególnie dużych opadach deszczu a słońce znajdziesz w każdym miesiącu. Zresztą są serwisy pogodowe z historią klimatu, z wartościami dotyczymi opadów, godzin słonecznych i innych pierdółek, które warto przejrzeć przed wyjazdem. Z mojego doświadczenia styczniowe Ateny i okolice przypominały nasz kwiecień. O kąpiących się w styczniu w zatoce argolidzkiej ludziach wspomnę skromnie, bo woda nadawała się do kąpieli z czego Grecy korzystali z tego porzywileju bez większego strachu o własne zdrowie.Pzdr Odpowiedz Link