Dodaj do ulubionych

projekt domu - zmiany w projekcie

15.01.07, 22:40
Witam
mam pytanie do forumowiczow. Planuje zakup projeku z biura MG projekt "Lesny
zakatek." Planuje zakupic gotowy projekt wraz ze zgode na dokonanie pewnych
zmian i tu mam watpliwosci: chce zamienic pomieszczenie gospodarcze z lazienka
i w pomieszczeniu gospodarczym zrobic kotlownie, nie wiem jeszcze czy bede
miala gaz od poczatku wiec moze zmuszona bede palic w centralnym. Czy
zamieniac te pomieszczenia miejscami (ze wzgledu na okna i lepsze dojscie) czy
pozostawic bez zmian i zrobic ewentualnie drzwi do garażu.Czy pomieszczenie to
musi miec okno w ogole? Chcialabym zrezygnowac jeszcze ze sciany dzialowej
miedzy kuchnia i salonem i zlikwidowac kilka okien polaciowych.
Jak sie zapatrujecie na ten projekt i zmiany ktore chce zrobic?
www.mgprojekt.com.pl/domki/lesny/index.php
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: projekt domu - zmiany w projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 00:48
      > zmian i tu mam watpliwosci: chce zamienic pomieszczenie gospodarcze z lazienka
      > i w pomieszczeniu gospodarczym zrobic kotlownie, nie wiem jeszcze czy bede
      > miala gaz od poczatku wiec moze zmuszona bede palic w centralnym

Słusznie. Taki układ jest lepszy. Inne są wymogi kotłowni na gaz, inne na
      paliwo stałe, jak to określa Rozporządzenie:
      dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10
      § 136. i § 172. oraz instrukcja montażu (nie użytkowania( kotła.

> musi miec okno w ogole?

Nie, ale w razie wybuchu wywaliło okno niż ścianę.
      Przy kotle węglowym konieczne wyjściw na zewnątrz, do pomieszczenia na
      węgiek/ecogroszek/pelety. Przy okazji pomieszczenie na szpargały i narzędzia
      ogrodnicze. W garażu to się nie zmieści. Garaż (jest za duży) w tym miejscu nie
      ma racji bytu.

> miedzy kuchnia i salonem i zlikwidowac kilka okien polaciowych.

Między kuchnią, a salonem jest ściana nośna. Można slikwidować, ale trzeba, od
      nowa zaprojektować strop.
      Przede wszystkim, likwiduj okno nad schodami. Wyjdzie okno nad spocznikiem,
      doświetlające schody. Trochę trzeba pomanewrować wejściem do kotłoeni (z oknem).
      Zlikwiduj balkon nad wejściem. Syzyfowa robota.: odśnieżać go w zimie przed
      wejście, a potem wejście, z tego co z nieba i z balkonu. Nie masz co do roboty?
      Uważaj, w kuchni nie ma wentylacji. W spiżarce też :(
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742
      • piotr2569 Re: projekt domu - zmiany w projekcie 16.01.07, 21:01
        Gość portalu: mif napisał(a):

> Między kuchnią, a salonem jest ściana nośna. Można slikwidować, ale trzeba, od
        > nowa zaprojektować strop.

BZDURA
        Przy likwidacji tej ściany wcale nie trzeba bedzie od nowa przeliczać stropu.
        Wstawi się tam belkę żelbetową opartą z jednej strony na słupie a z drugiej na
        rdzeniu żelbetowym wkomponowanym w ścianę. Nie przelicza się stropu tylko belkę.
        słup i rdzeń.

Przede wszystkim, likwiduj okno nad schodami. Wyjdzie okno nad spocznikiem,
        > doświetlające schody.
        Jak zlikwidujesz te połaciówki to przy wchodzeniu na górę bedziesz zawsze
        musiała mieć zapalone swiatło. Lepsze połaciówki niż światło sztuczne.

> Zlikwiduj balkon nad wejściem. Syzyfowa robota.: odśnieżać go w zimie przed
        > wejście, a potem wejście, z tego co z nieba i z balkonu. Nie masz co do roboty?
        Moje pytanie jest takie: Gdzie ma Pan tam balkon??? To nie jest balkon tylko
        zadaszenie nad wejściem. Bardzo dobra sprawa np gdy leje deszcz a ty szukasz
        kluczy w torebce.

Moja rada jest taka:
        Chcesz mieć prawdziwą poradę (potwierdzoną podpisem osoby kompetentnej) idź do
        architekta lub konstruktora. Na forum to można jedynie sobie wymienić poglądy.
        Zresztą jak udasz się do architekta to powie ci to samo co ja o tym stropie,
        oknach połaciowych i ich znaczeniu w tym akurat przypadku oraz o zadaszeniu nad
        wejściem. Unikaj porad osób nie mających żadnego pojęcia o budownictwie i
        architekturze oraz nie odpowiadających za swoje słowa niczym.
        Powodzenia.

P.S. Wszystkie zmiany muszą być wkreślone na czerwono w projekt i musi tego
        dokonać osoba z odpowiednimi uprawnieniami.

Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: mif Re: projekt domu - zmiany w projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:18
          Masz rację ramonka27. Pomyliłem rzuty. Przepraszam

Również pozdrawiam serdecznie
          • Gość: chwilowo Re: projekt domu - zmiany w projekcie IP: *.cable.tmark.pl 16.01.07, 21:39
            a to jednak ramonko, przeczucie mnie nie myliło :D
            pzdr
            • piotr2569 Re: projekt domu - zmiany w projekcie 16.01.07, 22:46
              Tak założyłem własne konto - ale nie bójcie się. Nie udzielam porad
              internetowych. Jako inżynierowie budownictwa mamy teraz ogrom pracy, ponadto za
              nasze konsultacje się płaci - ale to tak na marginesie.
              Także piszcie spokojnie a ja od czasu do czasu wpadnę dla poprawienia sobie
              humorku na forum i poczytam mądrości o balkonach, płytach, ścianach, dachach -
              może wkrótce tak i o mostach.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów
              • Gość: mif Re: projekt domu - zmiany w projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 17:48
                Zawsze miło było Cię poczytać. Gdybyś tylko urealnił swoje rady z wielkich
                inwestycji do poziomu budowy "kurników" i możliwości niewyspecjalizowanych
                ekip :)
      • Gość: Wholesale Cheap 1: <a href="http://www.katiehaines.com/louisvuitton-outlet.html" targ IP: 58.63.17.* 22.11.13, 23:45
        Neosporin costs at most $3 (compare this to the cost of some of the post treatment cremes available as they can cost up to $100 and aren't any more effective).
    • Gość: isztar Re: projekt domu - zmiany w projekcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 17:34
      Ładny dom, ale garaż zrobiłabym wolnostojący ( i tak trzeba wchodzić przez drzwi
      wejściowe), wtedy mozna zrobić w razie zamiany kotłowni z łazienką okno także w
      łazience.
    • Gość: isztar Re: projekt domu - zmiany w projekcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 17:37
      Także zrezygnowałabym ze ściany pomiędzy kuchnią i salonem
    • Gość: chanel handbags chanel handbags IP: *.90.137.219.broad.gz.gd.dynamic.163data.com.cn 21.11.13, 14:21
      These tints provide a sober look that suits the occasions and the audience they target to cater.
      chanel handbags
    • Gość: WikiCB Re: projekt domu - zmiany w projekcie IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.13, 08:11
      Zmiany w projekcie, adaptacja, pozwolenie na budowę, wybór projektu domu- załatwisz wszystko w jednym miejscu: www.wybieramprojekt.pl
      Polecam
    • Gość: louis vuitton outl louis vuitton outlet IP: 58.63.17.* 22.11.13, 23:45
      They can make many girls or ladies more elegant, modern and charming.
      louis vuitton outlet
    • kiku0066 Re: projekt domu - zmiany w projekcie 20.03.16, 21:39
      Cześć, planuję budowę tego domu wybieramprojekt.pl/projekt-domu-nugat-3-dl38/ . Co sądzicie o samym projekcie? Zastanawiam się nad tym czy z czasem nie będę czegoś chciał zmieniać więc może macie jakieś propozycje zmian już teraz? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka