Dodaj do ulubionych

Nakładki na parapety

IP: *.imio.pw.edu.pl 09.04.03, 14:55
Szykuje mi się wymiana okien. Przy okazji przykryłbym stare parapety
wewnętrzne jakimiś plastikowymi nakładkami. Czy ktoś może zna jakieś firmy
progukujące/sprzedające takie plastikowe nakładki w Warszawie ? Ile może
kosztować metr takiej nakładki ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kathy38 Re: Nakładki na parapety 10.04.03, 08:49
      Dlaczego nie chcesz wymienić i parapetu przy okazji wymiany okien? Na taki
      bardziej estetyczny. Jeśli jednak się będziesz upierał przy nakładkach to
      zapytaj w firmie, w której będziesz wymieniał okna, wiele z firm takowe posiada
      w swojej ofercie. Miałam kiedyś namiar na firmę produkującą takie nakładki,
      mają stronę w internecie, spróbuj poszukać poprzez google.
    • Gość: mac1 Re: Nakładki na parapety IP: 213.77.33.* 10.04.03, 09:42
      Gość portalu: maniek napisał(a):

> Szykuje mi się wymiana okien. Przy okazji przykryłbym stare parapety
      > wewnętrzne jakimiś plastikowymi nakładkami. Czy ktoś może zna jakieś firmy
      > progukujące/sprzedające takie plastikowe nakładki w Warszawie ? Ile może
      > kosztować metr takiej nakładki ?
      >
      > Pozdrawiam

Polecam nakładki z płyty. Są grubsze i estetyczne. Koszt ok. 52 zł/mb. Można
      odliczyć z podatku. Ja kupowałem w ALPO Tychy ale w Wawie jest skład. Polecam.
      Najtaniej i solidnie. Ja na biały mat czekałem 3 tygodnie, ale bukowe i inne sa
      od ręki. Trzeba jednak podaćć wymiar. Mnie interesowały jedynie z 8 cm cokołem
      z przodu na zakrycie starego lastrico.
      www.alpo.com.pl/polska/polska.html
      Skład fabryczny - Warszawa
      ul. Sosnkowskiego 1, 02-495 Warszawa
      22/867 05 60
      22/867 05 61
      • Gość: pegaz_ Re: Nakładki na parapety IP: 126.17.59.* 11.04.03, 11:26
        > Polecam nakładki z płyty. Są grubsze i estetyczne. Koszt ok. 52 zł/mb. Można
        > odliczyć z podatku.

To może lepiej już wymienić na parapety z konglomeratu.
        Ja kupowałem na wymiar, m2 ok 500PLN (nie pamiętam teraz). Za cztery parapety
        (200cm + 140cm + 120cm + 120cm / szerokośc od 16 do 20cm / grubość 3 cm)
        długość w sumie ok. 6m zapłaciłem ok. 600PLN.

Kupwałem w Genbudzie (ale nie polecam, z innych powodów niż parapety) czekałem
        ok. tygodnia.

pegaz_
        • Gość: mac1 Re: Nakładki na parapety IP: 213.77.33.* 11.04.03, 11:38
          Gość portalu: pegaz_ napisał(a):

> To może lepiej już wymienić na parapety z konglomeratu.
          > Ja kupowałem na wymiar, m2 ok 500PLN (nie pamiętam teraz). Za cztery parapety
          > (200cm + 140cm + 120cm + 120cm / szerokośc od 16 do 20cm / grubość 3 cm)
          > długość w sumie ok. 6m zapłaciłem ok. 600PLN.
          >
          > Kupwałem w Genbudzie (ale nie polecam, z innych powodów niż parapety)
          czekałem
          > ok. tygodnia.
          >
          > pegaz_

To bardzo drogo. Ja zdecydowalem się na ALPO, bo chciałem parapety na 45 cm,
          ale można zwęzić. m2 wynosi zatem 115 zł, mb-52 zł. 20 cm to za mało. Moja żona
          lubi kwiatki. Pzdr.
          • Gość: pegaz_ Re: Nakładki na parapety IP: 126.17.59.* 11.04.03, 11:57

> To bardzo drogo. Ja zdecydowalem się na ALPO, bo chciałem parapety na 45 cm,
            > ale można zwęzić. m2 wynosi zatem 115 zł, mb-52 zł. 20 cm to za mało.

A to co innego - nie sądziłem, że masz tak głębokie parapety - w tym przypadku,
            rzeczywiście cena całkiem inna. U mnie parapety i tak wystają już za połowę
            grzejników (nie robiłem szerszych z obaw przed złą cyrkulacją ciepłego
            powietrza, a na kwiatki - nieduże też jest miejsce :)
            Czy te ALPO kosztuje te 55PLN/mb niezależnie od głębokości? - Bo jeżeli tak, to
            przy płytszych parapetach (np. takie jak moje) obstawałbym nad wymianą a nie
            dokładaniem nakładek (choć przyznam się, że nigdy nie widziałem parapetów z
            nakładką ALPO).
            Alternatywą są też parapety drewniane (jak ktoś takie lubi) które są jeszcze
            tańsze.

pegaz_
            • Gość: mac1 Re: Nakładki na parapety IP: 213.77.33.* 11.04.03, 12:54
              Gość portalu: pegaz_ napisał(a):

> grzejników (nie robiłem szerszych z obaw przed złą cyrkulacją ciepłego
              > powietrza, a na kwiatki - nieduże też jest miejsce :)
              > Czy te ALPO kosztuje te 55PLN/mb niezależnie od głębokości?

Ta cena jest dla parapetów 45 cm, węższe są tańsze.
              Ja przycinałem je do 43 cm. Z docinaniem na wymiar było ciężko. Musiałem
              najpierw zrobić szablon z kartonu. Potem wycinałem w płycie. Okna są osadzone
              głębiej i oryginale lastrico miało ok. 40 cm. Było paskudne.
              Żona chciała też żeby parapet był wzdłuż całej ściany na której są okna. Pokoje
              są wąskie tak że długości mam ok. 2,3 m. Powstały małe półeczki po bokach.
              Fajnie to wygląda, jednak było dużo wycinania, bo pojedyncze okna dzieli murek.
              Co do cyrkulacji kiedyś czytałem że dłuższy parapetr powoduje iz ciepłe
              powietrze wnika głęgiej na pokój, nie ucieka na okno. Nie wiem ile w tym
              prawdy. Pzdr.
    • Gość: TT Re: Nakładki na parapety IP: *.net-serwis.pl 15.04.03, 13:35
      JA OBŁOŻYŁEM JE PŁYTKAMI CERAMICZNYMI(GLAZURA),Z LISTWAMI
      WYKOŃCZENIOWYMI.NAJTANIEJ-JEŻELI ZROBISZ TO SAM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka