Dodaj do ulubionych

ogrzewanie słoneczne

08.02.07, 16:10
chcę zainstalować ogrzewanie słoneczne. Wiem, że sa dopłaty unijne na ren
cel. Mam pytanie do tych, którzy juz korzystają z takiego ogrzewania. Jakie
firmy polecacie. Czym sie kierować wybierając konkretne urządzenie? Bedę
bardzo wdzięczna za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • czajnik5 Re: ogrzewanie słoneczne 09.02.07, 09:17
      O ile do podgrzewu c.w.u. można jeszcze stosować, bo jakoś tam się to zwróci
      (przede wszystkim właśnie dzięki tym dopłatom), to już do ogrzewania to jest
      czysty bezsens. A powód jest bardzo prosty: czas zapotrzebowania na ciepło oraz
      czas w którym energia jest dostępna mijają się w fazie o 180 stopni.

Zasada jest bardzo prosta: większe zużycie c.w.u. - większa opłacalność,
      mniejsze zużycie - opłacalność mniejsza, zerowa, lub też nawet wychodzisz do
      tyłu. Ale jak tu walczyć z modą.
      • Gość: moda Re: ogrzewanie słoneczne IP: 217.96.0.* 09.02.07, 09:47
        no tak - ta moda jest straszna. Ludzie chca miec ekologiczne domy, oszczedzac
        srodowisko naturalne - tragedia. Strasznie glupia ta moda.
        • czajnik5 Re: ogrzewanie słoneczne 09.02.07, 12:40
          Sarkazm oczywiście pomijam. Może niezbyt dobitnie wyartykułowałem moją intencję.
          Chodziło mi mniej więcej o to, że często na fali tyleż modnych, co
          wyświechtanych sloganów o oszczędzaniu środowiska ci, którzy chcą je oszczędzać,
          nie koniecznie to robią w rzeczywistości.

Nie wnikając w szczegóły techniczno-ekonomiczne odwołam się do bardzo prostego
          przykładu z życia codziennego: gonimy do hipermarketu, bo tam są promocje i jest
          tanio, zamiast do mniejszych sklepów, gdzie teoretycznie jest drożej. Dopiero po
          starannym wykonaniu rachunku okazuje się, że tak naprawdę przepłaciliśmy, bo:
          - nie doliczyliśmy kosztów dojazdu do i z hipermarketu,
          - nie doliczyliśmy kosztów straconego czasu,
          - nie wzięliśmy pod uwagę, że te promocje są g... warte, bo to żadne promocje,
          tylko przeceny zepsutego i mało chodliwego towaru, albo w promocji towar wcale
          nie jest tańszy, a czasem droższy, i tak dalej.

Wracając do kolektorów, bo o to tu przecież chodzi, uprzejmie proszę wziąć pod
          uwagę wszystkie koszty i wszystkie aspekty (przez cały cykl życia produktu - od
          wyprodukowania do unieszkodliwienia) na linii produkt - środowisko.

A tak na marginesie: czy zdajesz sobie sprawę, że znacznie tańsze i bardziej
          przyjazne od solarów jest używanie biomasy, a w szczególności zwykłego drewna
          opałowego, które również jest kwalifikowane jako paliwo odnawialne? W dodatku w
          pełni utylizowalne, a bilans CO2 przyjmuje się jako zerowy, bo ilość
          wydzielonego co2 w procesie spalania jest równa ilości pochłoniętego wcześniej w
          procesie fotosyntezy.

Co racja, to racja. Głupia ta moda, kiedy do zagadnienia podchodzi się przez
          pryzmat fanatyzmu ekologicznego, a nie zdrowego rozsądku. Jest jednak pozytywny
          aspekt: cieszą się producenci urządzeń. W końcu więcej urządzeń, to przecież
          więcej miejsc pracy finansowanych przez kupujących.
    • czajnik5 Re: ogrzewanie słoneczne 09.02.07, 12:54
      Na pewno należy się kierować jakością materiałów i deklarowaną trwałością
      systemu. Odradzam układy tanie z byle jakich materiałów, które po 3-4 latach
      będą wymagały wymiany, albo ich sprawność spadnie do kilku procent. Zachęcam
      również do przeprowadzenia choćby przybliżonej kalkulacji efektywności
      ekonomicznej takiej instalacji.
    • Gość: monterco Re: ogrzewanie słoneczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 23:50
      w polskich warunkach nie istnieje pojęcie a przynajmniej nie powinno
      istnieć ,,ogrzewanie słoneczne'' jako takie . Gdyby ktoś dodał wody do celów
      użytkowych , a konkretnie do podgrzewania wody do celów użytkowych to ok .
      wszystko inne to bzdura . no można jeszcze wodę w lecie w basenie.
      resta to pierdoły w które nie bardzo wierzą nawet ci którzy piszą artykuły
      sponsorowane .
      pozdr. monterco

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka