Dodaj do ulubionych

Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie

27.02.07, 20:16
Mili Forumowicze!
Mam pewien dylemat, otóż interesuje mnie koszt robocizny przy stawianiu szafy
z drzwiami suwanymi, takiej typu Komandor, Indeco..
Czy ktoś z Was miał może do czynienia z podobnym zagadnieniem i potrafiłby mi
odpowiedzieć?
Chodzi mi tylko o koszty robocizny, bez materiałów.
Będę wdzięczna za pomoc:)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: w Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:28
      W moim przypadku koszty montazu szaf Senator opiewaly na 5 tys bez
      wyszczegolnienia kosztow montazu ale szczeze mowiac nie chcialbym montowac ich
      sam.
      • Gość: w Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 10:35
        chodzilo mi o koszty materialow bez wyszczegolniania na fakturze kosztow samego
        montazu szafy a naprawde jest ogromna w krztalcie litery L 4 drzwi w tym jedno
        z lustrem.Na scianie przylegajacej polki z drzwiczkami na buty.Szafa ma 4,20m x
        2,65 x 0,70 a ta na obuwie ok. 2 m x2,65.po rozmowie z monterami Senator bierze
        za montaz 10-15% ale jak wspominalem nie chialbym montowac jej sam. calkowity
        kosz 5 tysiakow i jeden dzien montazu.
    • jarecki_2 Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie 27.02.07, 20:50
      Trudno mi powiedzieć ile trzeba zapłacić za montaż, za to mogę opowiedzieć swoją
      przygodę z szafami.
      Miałem do zrobienia, dla siebie, szafę wnękową. Zaprosiłem więc Panów z
      odpowiednimi kwalifikacjami i możliwościami aby byli mi uprzejmi powiedzieć
      jakie pieniądze trzeba za szafę zapłacić. Nie twierdzę, że chciałem najprostszą,
      raczej spełniającą wiele wymagań i określałem ją jako dość skomplikowaną. Po
      oględzinach otrzymałem 3 wyceny, najdroższa to 3800 a najtańsza 2500. Za taką
      samą szafę w różnych miejscach, przy użyciu w miarę podobnych materiałów i
      wyposażenia wnętrza (szuflady, dwa pałąki, dwie półki).
      Mając już te wyceny poszedłem po rozum do głowy i udałem się do sklepu,
      „supermarketu” oczywiście i rozglądając się uważnie zacząłem liczyć. Jakież było
      moje zdziwienie jak okazało się, że mogę sobie sam, bez większych kłopotów i
      zdolności manualnych, przy użyciu prostych narzędzi zmontować sobie szafę taką
      jaka mi jest potrzebna i koszt takiego przedsięwzięcia to 650 zł. plus 300 zł na
      wysuwane kosze zamiast szuflad. Szafa 2 m szeroka i 2.60m wysoka. Złożenie
      takiej szafy zajęło mi jeden dzień pracy z kolegą, przy czym spożywaliśmy
      niskoprocentowe (piwko) napoje alkoholowe, więc pewnie można było szybciej. Jak
      ma ktoś wyobrażenie ile się należy za 1 dzień pracy 2 osób łatwo policzyć ile to
      powinno kosztować a ile czasem kosztuje.
      Jeśli ktoś chciałby poznać szczegóły tego przedsięwzięcia chętnie opowiem co i jak.
      Nadmienię tylko, że środek szafy z uwagi na fakt, że jego elementy były docinane
      w części na miejscu i wyrzynarką, standard wykończenia pozostawia nieco do
      życzenia, ale jak zamknę drzwi od szafy nic nie widać.
      • Gość: pawbol Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie IP: *.chello.pl 27.02.07, 22:27
        > e
        > w części na miejscu i wyrzynarką, standard wykończenia pozostawia nieco do
        > życzenia, ale jak zamknę drzwi od szafy nic nie widać.

moja koleżanka zapłaciła 2900 za zabudowanie wnęki 2.7m/2.5m 3xdrzwi . miała to
        samo , bardzo się cieszyła i ja nic jej nie mówiłem!
      • Gość: ? Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 07:01
        TAK TAK

prawdę napisał Jarecki_2

tak to jest

materiał na szafę 1,9 x 2,5 metra kosztował mnie poniżej 1000 zł...

ale nie każdy sobie poradzi z

ZAPROJEKTOWANIEM /to najtrudniejsze/

obmiarem potrzebnych materiałów

i wykonaniem - tu już problem będzie najmniejszy chyba

no i trochę zejdzie czasu

pochodzenie po sklepach, zapoznanie się z materiałami, obmyślenie
        projektu, obliczenie materiałów potrzebnych zakup i transport materiału /duże
        ciężkie płyty wiórowe/ - to będzie więcej dużo niż montaż trwało....

ja przy swojej szafie to z tydzień myślałem najpierw jak będzie wyglądać
        i z czego się składać...

• jarecki_2 Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie 28.02.07, 09:22
          Dokładnie, zaprojektowanie szafy, zapoznanie się z materiałami dostępnymi w
          sklepie, weryfikacja projektu po takim zapoznaniu i obliczenia wymiarów są
          zdecydowanie najtrudniejsze i najwięcej czasu pochłoną. Ale oszczędność jest
          spora, finansowa.
          • Gość: marta Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.02.07, 09:33
            ja jestem przed decyzja w sprawie szafy z suwanymi drzwiami i chcialabym sie
            czegos wiecej dowiedziec( moze jakies zdjątka?). Moja wneka ma ok250x300. a są
            moze jakieś programy do projektowania wnetrza szafy? a co z drzwiami? moze ktos
            jakies poleci? nie chcialabym, zeby sie po roku rozwalila moja szafa:)
            pozdrawiam:)
            • jarecki_2 Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie 28.02.07, 09:42
              Nie chcąc się rozpisywać tutaj ponownie wklejam co odpisałem innej osobie w mailu:

Witam.
              Sprawa, jak się okazuje, jest banalnie prosta. Jak wspomniałem na forum wszystko
              co jest potrzebne jest dostępne w supermarkecie. Jeśli chodzi o same drzwi
              przesuwne trzeba wymierzyć sobie otwór w którym mają przesuwać się drzwi, co
              jest oczywiste i już macie to zrobione. Trzeba pamiętać że drzwi przesuwne w
              stanie zamkniętym powinny odrobinę na siebie zachodzić żeby nie było szpary na
              połączeniu, czyli na środku. Mamy już wymierzone więc wybieramy płytę lub inny
              materiał z którego drzwi mają być wykonane. W supermarketach są płyty w różnych
              kolorach, niestety wybór taki, w supermarkecie, nie jest zbyt wielki i trzeba
              iść czasem na kompromis. Oczywiście można dokonać takiego wyboru w innym
              miejscu, na przykład w firmie Forpłyt (warszawska Praga). No i tu również musimu
              policzyć, docięcie płyty w Forpłycie kosztuje w np. Leroy-u nie kosztuje. W
              Forpłycie musimy kupić całą płytę a w Leroy-u płacimy tylko za to co kupujemy,
              za tyle metrów kwadratowych płyty ile na potrzeba. Reasumując: w Leroy-u
              mniejszy wybór ale taniej, w Forpłycie wybór większy, zdecydowanie większy, ale
              drożej.
              Mamy już płytę na drzwi.
              Teraz musimy na czymś te drzwi powiesić. I znowu idziemy do Leroy-a lub
              Castoramy (ja szukałem w tych dwóch miejscach) i szukamy półki z systemami do
              szaf przesuwnych, i tu szukamy odpowiedniego dla nas systemu do powieszenia
              drzwi. Takie listwy, po których drzwi się przesuwają, są gotowe, w komplecie i
              taka listwa kosztuje od 100 zł. Ja żeby nie mieć listwy na podłodze wybrałem
              sposób/system w którym drzwi są zawieszone i przesuwają się tylko po listwie
              zawieszonej na suficie. Dołem żeby drzwi się nie majtały montuje się tylko nie
              widoczny plastikowy ogranicznik i działa. Oczywiście takich możliwości jest
              kilka, można wybrać system z listwą na dole, można wybrać system w którym drzwi
              podzielone są na trzy części itd. Trzeba szukać i oglądać albo pytać
              sprzedawców. Nie można zapominać że mamy drzwi do szafy, które są nie wykończone
              na krawędziach, więc musimy również dokupić, albo odpowiednie listwy do
              wykończenia lub wykończyć odpowiednimi taśmami, przyklejanymi żelazkiem,
              najlepiej dobranymi w kolorze płyty najlepiej, również sprzedawca spokojnie
              doradzi. I w ten o to sposób załatwiliśmy sprawę drzwi.
              Teraz środek.
              Najlepiej wymierzyć sobie wszystko, narysować jak ma wyglądać wnętrze i również
              z takim rysunkiem idziemy do sklepu. Ja wybrałem zwykłą, białą płytę. Miałem
              wymiar każdego elementu, podałem te wymiary w punkcie cięcia płyt i po 30
              minutach odebrałem całą szafę, jej środek, i zawiozłem do domu. Do tego
              oczywiście musiałem dokupić mocowania półek, taśmy wykończeniowe do zamaskowania
              brzegów płyt, które będą widoczne a były cięte no i jak w moim przypadku
              szuflady z koszy wysuwanych, które również kupiłem w Leroy-u gotowe, tylko
              montować. Trzeba pamiętać że np. takie kosze, w przeciwieństwie do półek, które
              dotniesz na jaki wymiar Ci pasuje, mają swoje stałe wymiary i jeśli chcesz takie
              mieć to one decydują o wymiarach wewnątrz szafy.
              I tak powstała nam szafa za nie wielkie pieniądze, którą ktoś z odrobiną
              wyobraźni i z umiejętnościami manualnymi spokojnie sobie wykona. Najważniejsza
              rzecz to pomiar. Musi być bardzo dokładny gdyż każdy błąd to dodatkowy materiał
              jaki będziemy musieli kupić. Ja załatwiłem to w ten sposób, że na wszelki
              wypadek kupiłem część newralgicznych elementów w nieco większych wymiarach niż
              potrzebowałem i dzięki temu mogłem je dopasować na miejscu unikając w ten
              sposób błędów w wielkościach elementów.
              To chyba tyle.

Trochę sporo tego, ale może warto.
      • Gość: stolarz Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie IP: 213.155.169.* 05.03.07, 23:53
        Widzisz Jarecki, należy zadać sobie pytanie, jakiego standardu oczekuje się od
        zamawianego mebla. Jeżeli wystarcza Ci szafa z najprostszych materiałów i bez
        żadnych fajerwerków to kupisz materiały typu zrób to sam w markecie. Ale jeśli
        oczekujesz czegoś więcej - aranżacji, efektownych i trwałych materiałów,
        solidnego wykonania, gwarancji - to trzeba się zgłosić do fachowca.
        Oczywiście porównywanie cen jest jak najbardziej wskazane, tylko trzeba pamiętać
        co się za to dostaje.
        Z racji wykonywanego zawodu, często spotykam się z "dziką" konkurencją. Panowie
        gdzieś tam, kiedyś zmontowali meble z paczki i biorą się do robienia mebli na
        zamówienie. Tylko potem można kręcić następne odcinki programu "Usterka"
        Dlatego tak ważne są referencje i doświadczenie a to też kosztuje.
        Pozdrawiam.
        • jarecki_2 Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie 06.03.07, 19:01
          Wszystko się zgadza, masz rację, gdybym zrobił taką 100-ną szafę pewnie mógłbym
          mówić o tym jaka moja jest piękna, za nie wielkie pieniądze, ale tego nie mówię.
          Oczywiście gdybym się bardziej przyłożył do wykonania to również było by
          ładniej. Co do samych drzwi, nie mam im nic do zarzucenia (drzwi to czasem
          większość kosztów), zrobione, wykończone jak należy i wygląd jest, ale oprócz
          mnie i małżonki nikt do środka nie zagląda więc nie mam z tym kłopotu. Bardziej
          jestem zadowolony z siebie że mam, zrobiłem sam, napiłem się z kumplem i miałem
          sporo radości przy wykonaniu. Oczywiście w grę wchodzą priorytety o czym Ty7
          mówisz, ale sam przyznaj, że czasem wykonawcy, zwłaszcza Ci "uznani" raz, że
          przesadzają z cenami, dwa autoryzowani wykonawcy czasem nie nadają się do
          niczego i psuja markę firmy pod której szyldem robią.
          Wiesz jak jest.
    • Gość: gosc Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 10:18
      jezeli jestes z w-wy to moge dac ci namiary.
      • Gość: marta szafy:)Pytanie IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.02.07, 13:01
        a moze ktoś ma jakies zdjecia szaf samodzielnie zrobionych? albo jakies rady
        jak zaplanowaxc wnetrze takiej szafy? moze jakies programy? bo do kuchni np
        taki program mialam.pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: szafy:)Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 13:10
          mysle ze tu nie potrzeba zadnego programu,wystarczy troche pomyslec,lub
          zatrudnic czlowieka ktory sie na tym zna.
        • jarecki_2 Re: szafy:)Pytanie 28.02.07, 14:24
          Można również iść do dowolnego punktu w którym szafy projektują i wykonują, w
          supermarkecie na przykład, i wykonać projekt. Mając taki projekt można zrobić
          taką samą szafę samemu nie koniecznie tam gdzie się projektowało, oczywiście po
          dostosowaniu już samemu do możliwości zakupów w sklepie elementów szafy.
          Oczywiście uczciwie było by za taki projekt zapłacić a nie udawać, że się chce
          zrobić u nich szafę, zabrać projekt i się więcej nie pokazać. Myślę, że sprawa
          jest do załatwienia.
          • Gość: UWAGA Re: szafy:)Pytanie IP: *.chello.pl 01.03.07, 00:41
            UWAGA UWAGA w castoramie docinają płyty nie fachowcy

zamówiłem u nich konkretne wymiary na szafkę do własnego skręcenia i
            poprzycinali z rozrzutem 1.5 milimetra - naszczęście popie**** wymiary udało się
            ukryć pod blatem - ale się nagłówkowałem
            następnym razem robiłem wysoką półkę 250 cm na 60 cm .zamówiłem u nich wymiary z
            końcówkami o 2 milimetry więcej np. 2502 mm i 602 mm celowo żeby się przyłożyli
            do dokładniejszego cięcia na konkretny wymiar
            oczywiście różnice były jeszcze większe nawet o 4 mm (co na półkach najgorzej
            widać) to jeszcze do tego makabra - wymiar 2502mm był łukowaty (nie w linii
            prostej )
            • jarecki_2 Re: szafy:)Pytanie 01.03.07, 08:37
              Między innymi z tego powodu robiłem to w Leroy-u, ale brałem większe wymiary od
              potrzebnych o jakieś 2.5 cm. żeby nie mieć kłopotu przed montażem i docinałem
              sobie dokładnie sam.
              Jedyny plus Castoramy to, że mają lepszy sprzęt do cięcia, ale tylko tyle.
            • Gość: samos Re: szafy:)Pytanie IP: 195.205.191.* 30.04.07, 19:21
              Castorama castoramie nierówna,u mnie tną na wymiar i na "brzytwę".
    • aletopierdolnie Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie 06.03.07, 18:12
      Szafe do przedpokoju zamówiłem w firmie (wym. szer.120/ ,wys. 260, głębokośc 60cm,4półki + pawlacz, wszystkie części w/g projektu żony)
      W firmie zrobiono wycene materiału wraz z drzwiami przesuwanymi.
      Za przywóz i montaz zapłaciłem 300pln
      ( za częsci bez 3 koszy zapłaciłem 940 pln)
      • luna4u Re: Koszt zrobienia(robocizna) szafy:) Pytanie 30.04.07, 12:25
        pytanie do jarecki : a ta płyta na drzwi z Leroy'a to jaka? po prostu meblowa?
        mój ojciec robił niedawno taką szafę za moją namową i wyszła super ale nie tak
        tanio... 140 szeroka za ok 1000zł, a to głownie dlatego ze kupował gotowe drzwi
        za 280 zł skrzydło !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka