mirbom63 06.03.07, 22:04 Chce polaczyc dwa pokoje w jeden.Niestety aby to zrobic musze wykonac otwor w scianie nosnej o szerokosci 2 metrow.Sciana ma 4.5 metra dlugosci i 3 metry wysokosci.Czy mozliwe jest wykonanie takiego otworu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agra7 Re: Otwor w scianie nosnej 06.03.07, 22:15 Wszystko jest mozliwe! Pytanie tylko za ile i jak to oceni architekt statyk. Po zamontowaniu stalowych szyn jest to potencjalnie wykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirbom63 Re: Otwor w scianie nosnej IP: *.client.dsl.net 06.03.07, 22:40 Dziekuje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Otwor w scianie nosnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 07:54 agra7 napisała: jak to oceni architekt statyk. To jakaś nowa specializacja - ARCHITEKT STATYK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observator Re: Otwor w scianie nosnej IP: *.chello.pl 07.03.07, 13:16 architekt - dynamik zajmuje się innymi sprawami ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstruktor Re: Otwor w scianie nosnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:05 architekt-statyk, może statysta - to brzmi rozsądniej. A tak do rzeczy: zaproś konstruktora (!), a nie architekta-statyka, statystę czy innego pajaca, do siebie do domu to Ci powie czy otwór wykonać można, czy nie. A zależy to od b. wielu czynników, m.in. - ilości kondygnacji - (co to za budynek - domek czy blok??), które obciążają ścianę - rodzaju stropów ich rozpiętości oraz usytuwania - konstrukcji ściany - jej grubości, materiału z jakiego jest wykonana konstruktor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam W. do konstruktora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 07:32 Tylko nie zapraszaj tego konstruktora co pisze powyzej - myli studnie z palami. Ja proponuję ANARCHITEKTA WYTRZYMAŁOŚCIOWCA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axa Re: do konstruktora IP: 217.97.182.* 08.03.07, 15:17 Masz na mysli takiego co biega na długie dystanse? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Otwor w scianie nosnej 07.03.07, 19:26 ja wymysliłem architekta-obciążeniowca i architekta-kołodzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr2569 Re: Otwor w scianie nosnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 22:57 Oj widzę, że źle się dzieje w tym kraju. Jak tak szybko bedą awansować architekci - to my konstruktorzy pójdziemy z torbami. P.S. Tylko mam nadzieję, że taki architekt obciążęniowiec bedzie miał w swym dorobku choć semestr wytrzymałości materiałów - aby się nauczył poprawnie liczyć reakcje - tak na początek. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kazikoseki0 Re: Otwor w scianie nosnej 09.03.07, 09:50 a może architekt-stropowstrzymywacz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczula Re: Otwor w scianie nosnej IP: *.gl.digi.pl 26.03.07, 13:12 Mi najbardziej pasuje : rachitekt - artysta :) i taka funkcja obejmuje wszystkie wymienione powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Otwor w scianie nosnej 26.03.07, 13:14 Kiedyś wzywało się porządnego budowlańca. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Jasne, że można 10.03.07, 13:24 wystarczy skonsultować się z konstruktorem. Powodzenie uzależnione jest od: rodzaju ściany (materiał, rozmiary) - do przejścia usytuowania sciany w budynku - im niższe piętro tym większy kłopot generalnie można to zrobić, jak wszystko; byle z głową Odpowiedz Link Zgłoś