grimmil 13.03.07, 13:11 Otóż to, co jest najpopularniejsze, co najsolidniejsze, co ładnie wygląda. Czy jesteście zadowoleni, czy byście drugi raz tego nie zrobili? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Namma Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 15:12 U mnie siatka nowo kupiona i postawiona, ładna, bordowa, zgrzewana i izolowana :) Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Jak ogradzacie swoje działki? 20.03.07, 22:29 wiele zależy od tego na jakim etapie budowy/remontu jesteś i jakimi funduszami na ten cel dysponujesz? jeśli to początek to siatka ocykowana powinna wystarczyć (choć znam przypadki, że nawet taka siatka znikała) jeżeli chcesz już na samamym początku postawić ogrodzenie to myślę, że wszelkie drewniane płoty na solidnej konstrukcji z ładną podmurówką będą adnym i praktycznym rozwiązaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldow Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 08:16 O, znowu kszynka - na budownictwie też się znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
xxnemo Re: Jak ogradzacie swoje działki? 23.03.07, 18:52 co racja to racja, właśnie po 1,5 roku od naciągnięcia siatki ukradli mi ok.60mb ze 170mb. Dopóki nie będzie prawa chroniącego własność a nie złodzieja zawsze tak będzie. Gdyby było jak w USA, że masz prawo nawet zabić to już dawno położyłbym pole minowe tzw. "humanitarne" (takie co to urywa stopę albo rękę). Bo po co zabijać, taka kara by zniechęcała. Chyba faktycznie będzie trzeba w jakieś drewniane ogrodzenie zainwestować :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika3111 Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 00:54 Witam. Ja mam ogrodzenie zrobione w następujący sposób: drewniany płotek a do tego rewelacyjne słupki z laminatu wyglądające jak prawdziwa skała.Rewelacyjnie to wygląda do tego jest tanie i wytrzymałe. NOWOść NA RYNKU. Jakby ktoś chciał taki płotek to proszę pisać na maila dominika3111@o2.pl to udziele informacji gdzie kupić taki płotek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roch Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.echostar.pl 14.03.07, 10:57 Miałem ogrodzić działkę 4200 m2 płotem z siatki w tym roku i rozpocząć budowę w następnym. Ale koledzy wybili mi to z głowy - ta siatka nie postałaby dłużej niż kilka dni. W okolicy Poznania grasują szajki zdejmujące siatkę z ogrodzenia w ciągu 10-15 minut. Stąd pomysł z żywopłotem jako tymczasowym ogrodzeniem działki (bo sąsiadów jeszcze nie mam - teren choć parę kilometrów za Poznaniem dopiero się rozwija. W przyszłości dam jeszcze siatkę, ale żywopłot zostawię Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Jak ogradzacie swoje działki? 14.03.07, 11:37 Jeśli kradną siatkę, to niepilnowane świeżo wkopane drzewka, dopiero długo postoją ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 12:00 Mam i siatkę, i żywoplot, dom na wsi 50 km od Warszawy i nikt mi nieczego nie ukradł. Siatka stoi już dwa lata, nie było prób włamania, a przynajmniej ja tego nie zauważyłem. Od strony domu jej praktycznie nie widać, bo zielona i żywopłot zasłania, od strony ulicy wyglada dobrze. To solidna siatka z oferty Betafence. Jak się złodziej zaweźmie, to nawet przez mur przejdzie i nic mu w tym nie przeszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 14:08 Mam siatkę wokół ogrodu i muszę przyznać, że faktycznie się dobrze sprawdza i wygląda estetycznie. Też zgrzewaną, z plecioną jest za dużo zachowdu. A tak myk i ogrodzenie stoi, dzieciaki owoców z drzew nie podjadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beemwu Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 16:24 Od frontu domu - ogrodzenie drewniane, sosnowe, z betonowymi słupkami. Po bokach, ze strony sąsiadów - siatka. Odpowiedz Link Zgłoś
zarembski Re: Jak ogradzacie swoje działki? 20.03.07, 17:34 Ja bym preferował słupki z kamienia - ostatnio bardzo modne, ale to kwestia gustu. Wszystko zależy od tego, jaka to działka. Jeśli chodzi o samą działkę pod przyszłą budowę, niech to będzie najzwyklejsza siatka - wyznaczająca terytorium. Więcej nie potrzeba. Dzwonki na komórkę - nabajerze.pl Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: Jak ogradzacie swoje działki? 15.03.07, 19:22 jakie drzewka? ognik szakrlatny przycina zie w czerwcu wystarczy wypatrzyc skwer i sobie przypilnowac przyciete galazki zapakowac do auta i do domciu jeszcze ci podziekuja za sprzatanie:) pozniej tylko ukorzeniacz wanny z woda:) po ukorzenieniu przesadzic do skrzynek i na wiosne atak:) z duzego skweru mozna zebrac 2 kombi scinek wystarczy zeby ogrodzic pol hektara;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amator Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 11:20 To nie głupi pomysł bardzo. Tylko do czerwca jeszcze trochę czasu, a u nas siatka będzie kupiona jeszcze w tym tygodniu. Jakieś inne roślinki, które rosną bujnie i szybko, a do tego pielęgnacji nie wymagają? Ognik może zawita do nas na podwórku za rok :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przecinek Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 11:53 Tak są - konopie indyjskie - ładnie wyglądają, odstraszają swoim zapachem robactwo a i później na sprzedazy mozna nieźle wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nassa Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 17:21 Hehehehe :) Gorzej, jak koło działki czasem przechodzi sobie spacerkiem policja. Albo młodzież z okolicznej szkoły jest bystra i przedsiębiorcza. A osobiście też mam siatkę, ale wokół sadu. Dom grodzony jest płotem. Z obu ogrodzeń jestem zadowolona :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dalphi Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:45 Moja siatka dzieli część użytkową podwórka od ogródka i paru drzewek owocowych. Chcieliśmy, żeby ogordzenie, nawet wewnętrzne, nie psuło nam ogólnej koncepcji architektonicznej i wzieliśmy bordową z systemu Pantanet. Wygląda estetycznie i nietypowo, a przy tym dobrze chroni przed zwierzętami i dziećmi grasującymi po podwórku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 11:50 Ogrodzenie domu - płot meralowy, ogrodzenie dla zwierząt na łące i warzywniaka - siatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l_o_k_i Zywoplot IP: *.ericsson.net 20.03.07, 17:16 Tylko zywoplot. Dobrze utrzymany i zaplanowany zdobi i daje ochrone. I czlowiek nie ma wrazenia, ze zyje w klatce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 15:42 Ja mam murowane ogrodzenie wysokości 2,5 m i bardzo sobie chwalę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stephen a ogorodzenie betonowe ?? IP: 213.17.149.* 20.03.07, 15:52 Ja właśnie zastanawiam się co wybrać - potrzebuję ogrodzić działkę ok 1000 m2 z dwóch stron, tzn. z jednej jest siatka sąsiada - zielona, zgrzewana - wygląda estetycznie. Tesciowa doradza ogrodzenie betonowe - szybko, schludnie i w miarę solidnie wygląda. Mnie osobiście nie za bardzo podoba się ten szary kolor bo wzory są nawet niezłe. Poza tym takie ogrodzenie betonowe wygląda przytłaczająco - ja bym wolał ogrodzić właśnie zioloną siatką h=1,5 m i posadzić wzdłóż jakieś krzewy, drzewka itp. Czy ktoś ma jakieś doswiadczenie z płotami betonowymi ? Ale nie chodzi mi o kwestie wyglądu, gdyż to jest poza dyskusja ale raczej chodzi mi o funkcjonalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Re: a ogorodzenie betonowe ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 16:05 Bardzo funkcjonalnie zamienia Ci podwórko w spacerniak dla więźniów... Tak mi się kojarzy. Podpatrywałam tylko u sądiadów, jak to funkcjonuje. Stawia się dość szybko, to fakt. Niestety, jeśli źle się coś po drodze zrobi, to się czasem takie ogrodzenie może przekrzywić... Poza tym trochę zarasta jakimiś roślinkami i kruszeje po paru latach. I wcale nie jest trudno przez coś takiego przeleść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawo Re: a ogorodzenie betonowe ?? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.03.07, 19:47 Gość portalu: Gabi napisał(a): > Bardzo funkcjonalnie zamienia Ci podwórko w spacerniak dla więźniów... Tak mi > się kojarzy. > Podpatrywałam tylko u sądiadów, jak to funkcjonuje. Stawia się dość szybko, to > fakt. Niestety, jeśli źle się coś po drodze zrobi, to się czasem takie > ogrodzenie może przekrzywić... Poza tym trochę zarasta jakimiś roślinkami i > kruszeje po paru latach. > I wcale nie jest trudno przez coś takiego przeleść. Wystarczy kopnąć w środek i to wcale nie mocno. Poza tym te wzory są ohydne, największy kicz i potworek architektoniczny, który z powodzeniem rujnuje piękne polskie krajobrazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRZYSIEK Re: a ogorodzenie betonowe ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 14:53 Mam ogrodzenie betonowe 2.5 - 3m w zależności od ukształtowania działki (na pewnej długości ogrodzenie wchodzi w ziemię). Kwestię estetyki pominę. W mojej okolicy wieją wiatry - takie rozwiązanie + drzewa + nowe domy sąsiadów i problem wiatru przestał być dotkliwy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: a ogorodzenie betonowe ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 14:55 jeżeli płot ma zrujnować jakiś piękny krajobraz, chociaż w Polsce bardzo o taki trudno, na mazowszu to nie występuje, zawsze można z ogrodzenia zrezygnować. Intruzów odstraszą tabliczki "achtung minen". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulisse Re: a ogorodzenie betonowe ?? IP: *.pool8288.interbusiness.it 21.03.07, 15:17 dobre, HeHe! Zawsze jako chlopak marzylem mieszkac w poniemieckim bunkrze. Odpowiedz Link Zgłoś
gawliki Re: a ogorodzenie betonowe ?? 21.03.07, 20:02 a siatke dopiero po wybudowaniu?/czy wczesniej???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mili_vanili Re: a ogorodzenie betonowe ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 21:28 z dwóch stron mam działkę ogrodzoną (przez sąsiadów) betonowym płotem - szkaradztwo i największe moje utapienie... Odpowiedz Link Zgłoś
arkalionxp Tylko ogrodzenie betonowe.Tanie i solidne 20.03.07, 22:53 Betonowe ogrodzenia przeważają,nie jakieś siatki,jakieś drewniane płoty,ale własnie beton i musi być tu jakaś przyczyna.Dlatego,że są tanie i trwałe.Mam od 10 lat takie ogrodzenie imitujące mur,aby szarość nie raziła pomalowałem to na biało i wygląda nawet estetycznie.Nic nie kruszeje.Mysle,że następne 50 lat spokojnie postoji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: columbo Re: Tylko ogrodzenie betonowe.Tanie i solidne IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.07, 12:47 nie wszędzie się nadaje, często szpeci. można temu zaradzić sadząc winobluszcz lub bluszcz. winobluszcz szybciej rośnie jest ciekawszy ale gubi liście na jesień (widok cudowny jesienią ale potem trzeba sprzątać liście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dergendad Re: Tylko ogrodzenie betonowe.Tanie i solidne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.13, 22:25 Ja tam preferuje ogrodzenia panelowe od Plotbud. Są zdecydowanie tańsze i lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trebor Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.03.07, 16:55 najpierw sucha fosa z czostkami w stoku, później wał drewniano-ziemny izbicowy z galerią obronną w koronie. kamienna wieża bramna z podnoszonym mostem zwodzonym, broną i machikułami. teraz gromadzę kamień na wieżę refugialną. jakby co - to będę gotowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
tarep Re: Jak ogradzacie swoje działki? 20.03.07, 16:57 Ja ogrodziłem od ulicy płotem z przęsłami metalowymi wykonanymi własnoręcznie. Słupki z cegły klinkierowej.Od sąsiadów siatka. Lecz po niedługim czasie wprowadziłem małą zmianę.Ze względu na przerastające chwasty (często bardzo wysokie i uciążliwe) wykonałem podmurówkę betonową na wysokość 0,5m i obsadziłem ligustrem.Od strony ogrodu podmurówka została zasłonięta żywopłotem i mam święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erminio Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 17:02 Siatka wpuszczona w podmórówke powinna postać. Odpowiedz Link Zgłoś
wampirius Re: Jak ogradzacie swoje działki? 20.03.07, 18:27 nie radzę stosować betonowego ogrodzenia, paskudnie wygląda, droższe niż inne s5.bitefight.pl/c.php?uid=95643 interesujące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uka Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:51 Ja noszę się z zamiarem postawienia muru - przynajmniej od strony ulicy. Tak sobie wydumałem by zrobić go ze starej, czerwonej cegły, a potem puścić po nim jakieś krzaczyska. Tak by wyglądało jakby stał tam od lat. Czy widział ktoś coś podobnego? Czy raczej sobie to wybić z głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:58 Najpierw zacznij od wizyty w powiecie czy ci się na taki zgodzą. Chyba że jakiś taki mikry to buduj, będzie dobrze wyglądać Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: Jak ogradzacie swoje działki? 20.03.07, 20:03 Gość portalu: gnago napisał(a): > Najpierw zacznij od wizyty w powiecie czy ci się na taki zgodzą. Chyba że jakiś > taki mikry to buduj, będzie dobrze wyglądać Dokłądnie ,z tego co się orientuję to na murowane ogrodzenei jest potrzebne zezwolenie..... Odpowiedz Link Zgłoś
sraczynski Re: Jak ogradzacie swoje działki? 20.03.07, 20:24 Tak tak, naturalnie wiem. W sumie to mam tylko samą działkę ze starym drewnianym płotem, budował się będę niedługo i tylko tak gdybam bo siatka i gotowe, kute ogrodzenie nie wchodzi w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nanook Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.pronet.lublin.pl 20.03.07, 19:19 Ogrodziłbym się polem minowym, tylko Policja stwarza problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar.bas Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 20:08 Ja ogrodziłem działkę, po wybudowaniu domu i uprzątnięciu terenu, siatką powlekaną w kolorze zielonym, na podmurówce. Materiały oraz furtkę i bramę wjazdową przesówną zakupiłem w tej samej fimie, która jednocześnie poleciła mi wykonanwcę płotu. Ogrodzenie spełnia swoje zadanie (chroni przed intruzami)i jest estetyczne (jednolite, niepretensjonalne). W zdłuż ogrodzenia wewnątrz posadziłem iglaki, które za kilka lat będą tworzyć żywopłot. Moje ogrodzenie wygląda na pewno lepiej od ogrodzeń wykonanych z różnych materiałów np. część murowana, z drewna lub metalu a większość z siatki (boki, tył). Nieładnie wyglądają ogrodzenia betonowe - dla mnie jest to ostateczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek ogrodnik Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 20:26 Praktyczne ogrodzenia to siatka 1,5m powlekana na podmurowce obsadzona krzewami cis- mercedes po latach dlugowieczny.Rozne bluszce zimozielone na siatce. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Jak ogradzacie swoje działki? 20.03.07, 21:48 Gość portalu: Dziadek ogrodnik napisał(a): > Praktyczne ogrodzenia to siatka 1,5m powlekana na podmurowce obsadzona krzewami > > cis- mercedes po latach dlugowieczny.Rozne bluszce zimozielone na siatce. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Jeżeli ma być żywopłot to w takim razie po co potrzebna jest siatka?Zbędny wydatek i strata czasu.Dobrze posadzony i prowadzony żywopłot z ligustru ,a jeśli jeszcze ktoś ma trochę czasu i smykałkę do tworzenia form zielonych to niech się nie zastanawia.Bardzo szybko i dobrze się ukorzenia.Przy nasadzeniu w 5/wzór kostki do gry/i przy rozstawie ok.20-25 cm.Żadna filozofia.Strzyżenie 2x w roku/wiosna i środek lata/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowka Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.07, 12:20 Ja tez za rok rozpoczne budowe domku, mam fajna dzialke na wsi, pol hektara, ktora musze jakos tanio i ladnie ogrodzic. Tylko.. nie znam sie na ogrodnictwie wogole.. W jakiej odleglosci od siebie sadzi sie te zywoploty? I ktore byscie polecili, calorocznie zielone? Kocham zielen i uwazam zywoplot za duzo lepsze rozwiazanie niz np koszmarny beton. :) Odpowiedz Link Zgłoś
leonek71 Re: Jak ogradzacie swoje działki? 21.03.07, 07:33 moja rada jest taka- jeśli zamierzasz mieć dużego psa np owczarka to siatka z powłoką igielitową zostanie rozerwana i pies na wolności ,kórego potem nie da się dogonić.Najlepsza się siatka stalowa jeden minus wymaga konserwacji.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmk Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: 62.29.161.* 21.03.07, 08:34 siatka na poczatek, ale słupki na tyle mocan żeby udźwignęły potem coś solidniejszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Elektryczny pastuh IP: *.acn.waw.pl 21.03.07, 09:37 czyli drót podlonczony do akómólatora. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Elektryczny pastuh 21.03.07, 10:49 Gość portalu: Jasiek napisał(a): > czyli drót podlonczony do akómólatora. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Przez przypadek chyba Ciebie podłaczono do 380V Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika litości dla małych zwierzątek IP: *.mech.pk.edu.pl 21.03.07, 09:50 Ogrodzenie murowane, betonowe, czy na wysokiej podmurówce uniemożliwia małym zwierzętom przemieszczanie się. Trochę litości dla żabek i ślimaczków.... U moich rodziców (ja niestety aktualnie w bloku mieszkam) mieszkających w domku w Krakowie, często przychodzą takie zwierzątka, nawet jeże się zdarzają, koty sąsiadów maja swój szlak i przemykają się przez ogród jak nikogo nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
amator Re: litości dla małych zwierzątek 21.03.07, 12:08 Proszę wśród małych zwierzątek wymienić szczury i myszy.Kiedyś krecik przekopał się pod bramą i na powierzchni 4 metrów kwadratowych wykopał 23 kopczyki.Bez podmurówki ani rusz.Osobiście mam działkę ogrodzoną siatką powlekaną i jestem bardzo zadowolony.Zamierzam od frontu słupki obmurować klinkierem ,by harmonizowały z elewacją domu.Co do podmurówki to zamierzam wkopać płyty chodnikowe pionowo pod siatką.Mychy drążą tunele na głębokości 20 cm,przynajmniej u mnie.Cały czas chodzi mi po głowie podatek katastralny który będzie liczony od wartości nieruchomości , a w skład wartości wchodzi również ogrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: litości dla małych zwierzątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:29 Widzę, że nie jestem oryginalna - też siatka Betafence na podmurówce, u mnie akurat bordowa. Do tego słupki zrobiliśmy fajne, otoczyliśmy je siatką z kolei szarą, a do środka kamienie. I teraz mamy nie tylko klasyczną ochronę, ale też ozdobę w pewnym sensie :) Mnie wkurzają krety, cholery małe... I żywopłoty to fajna rzecz, też sobie może zrobię. Jakie roślinki polecacie do tego, zeby przez cały rok były ładne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: litości dla małych zwierzątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 13:17 oj dawno mnie tu nie było,cóz taka praca,a tu na tapecie moje hobby-ogrodnictwo.sądzę że ogrodzenie części frontowej powinno być dobrane do charakteru budynku wiadomo trwałe i estetyczne.osobiście preferuję ogrodzenia które najbardziej pasują do natury cegła kamień drewno piaskowiec...pozostałe ogrodzenie powinno zabezpieczać nas przed intruzami ,może być siatka .natomiast obsadzenie tego wszystkiego radzę powierzyć osobom znającym temat.abyście kiedyś nie żałowali że posadzone małe iglaczki nie wiadomo kiedy porosły tak że teraz trzeba je wykopywać lub posadzony żywopłot zrzuca liście na zime.roślinki powinny być tak dobrane aby przez cały rok mogły się uzuełniać kwitnieniem,a także odpowiednio dobrane w miejsca słoneczne i cieniste i jeszcze całość zaprojektowana w stylu angielskim.taki ogrod zachwyci swoją urodą i tajemniczością,a ogrodzenie-znika. pozdr. perfekcja jest nieosiągalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: columbo tanio dobrze IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.07, 12:42 żywopłot wymaga czasu. cos szybko rosnącego np liguster aby był ładny i gesty przycina sie pozostawiajac 20 cm rocznie. osobiscie podobają mi sie zywopłoty bukowe. dobrze jest żywopłot uzupelnic siatka aby po działce nie biegały psy sąsiadów - to niebezpieczne dla dzieci (odchody psów przenoszą pasożyty np bąblowca, stąd czworonogi nie powinny miec wstepu na działke a szczególnie ogródek warzywny) polecam siatkę leśna jest tania jak barszcz 3,8 PLN za metr bieżący (wys 1,5-1,7m)żywopłot urośnie i ją zasłoni tak więć nie będzie jej widac. siatka łatwa w montazu - wystarczy przybic skoblami do słupków drewnianych, nie wymaga drutów napinających naciagaczy etc. słupki najlepiej kupic impregnowane cisnieniowo, lub w tartaku ale trzeba je wtedy zaimpregnowac najlepiej sadolinem lub duluxem (droższe ale lepsze od drewnochronu, sprawdzone!) żywotność takiego płotu mozna przedłużyc nie wkopując drewnianych słupków w ziemię - zamontowac je na stalowych nóżkach. nóżki znacznie przyspieszają montaż - wbija się je młotem - nie trzeba kopać ani wiercić dziur. ogrodzenie od frontu to inny temat -najlepsze metalowe - koniecznie ocynkowane co by potem go nie malowac, drewno jest piękne ale wymaga impregnacji - nie wierz reklamie, jeśli plot jest w zacienionym miejscu, lub blisko lasu - wymaga malowania co dwa lata - inaczej będzie zielony. Nie warto kupowac drewna drugiego gatunku - chętnie jedzą go szkodniki. Oszczędność nie popłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: tanio dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 13:21 Dla żywopłotu zdecydowane tak! Mamy właśnie liguster i sprawdza się do tego świetnie, nie wymaga jakiś strasznych prac ogrodniczych, a cieszy oko. Siatkę jednak polecałabym powlekaną i zgrzewaną, bo jak jest przy roślinach, to może inaczej szybciej niszczeć. A tak ma się i łady, zielony kolor pasujący do krzewów, drogo to wcale nie wychodzi, a ma się ohronę na parę lat. Słupki to osobna sprawa, bo można je postawić tylko po to, żeby były stelażem dla siatki, albo jako element zdobiony :) Zresztą ktoś już o tym pisał. Wystarczy trochę wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturek Siatka / miny / siatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 15:19 Ja ogrodziłem na zewnątrz siatka, 3 metry odstępu i druga siatka, a pomiędzy zakopane miny i czujniki ruchu. Teren moje posesji patrolują uzbrojone patrole z psami. Dodatkowo na dachu radarowo naprowadzane wyrzutnie pocisków ziemia - powietrze. A prywatnie to jestem wysportowanym ratownikiem i bardzo lubię pomykać moim Porsche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.eranet.pl 21.03.07, 15:26 jak ogrodzenie to tylko murowane. im więcej muru tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
klef Re: Jak ogradzacie swoje działki? 21.03.07, 16:30 nie wiem czy zartujesz czy mowisz prawde byl czas ze jedynym ogrodzeniem byla zielen i bylo tak jak byc powinno ale czasy sie zmieniaja i tak musialam ie oplotowac murem bo hektara posesji nie jestem w stanie nadzorowac skonczyly sie klopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: 193.151.48.* 21.03.07, 19:23 A jak to jest z "doklejaniem" sie do płotu sąsiada? Do mojego na najdłuższym odcinku 50m /słupki betonowe,w środku drewniane sztachety/ dołączył sąsiad,resztę swojej działki ogradzając siatką.W ubiegłym roku wymieniłam sztachety na nowe w części ogrodzenia,w tym zmierzam resztę ale wygląda to teraz tak,jakbym sąsiadowi uprzejmość robiła stawiając mu nowe ogrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:21 proponuję murek 3 m posypany na górze szkiełkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cod Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 12:25 Jakiekolwiek szkiełka na murku są niedozwolone i karalne, nie wiem, czy wiesz. Z sąsiadami trzeba się w kwestii płotu dogadać. Inaczej każdy robi, jak uważa za stosowne, na swojej części działki. Ale chyba owocniejsze jest spotkanie się przy grillu i piwku i obgadanie tematu, co chcecie mieć jako wspólne ogrodzenie, kto będzie o to dbał i jak na to płacił. Prawda? :) Osobiście od frontu mam drewniane sztachety na podmurówce z kamienia i tak stylizowanych słukach, a po bokach z sąsiadami siatkę zgrzewaną. Wszystko się razem komponuje i współgra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 15:05 ewentualnie, jakby ktoś nie zauważył, to żartowałem :) mam drewniany płotek dookoła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niniwa Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 15:37 Boże, tylko nie beton... Jak mozna sobie coś takiego robić? Najpierw budować dom za jakieś kosmiczne dzisiaj ceny, porządkować podwórko, zeby było ładne, a potem stawiać wokół siebie mur więzienny. Mam i siatkę i ogrodzenie metalowe. I nie czuję się, jak w bunkrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.piotrkow.net.pl 22.03.07, 23:17 powyzej 1,8m nie sa karalne ani szkielka ani druty kolczaste:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina979 Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 17:54 ja to dopiero mam dylemat:( latem wprowadzamy sie do mojego nowego,wymarzonego domu i wlasnie tu pojawia sie problem z ogrodzeniem:(. maz sprzedaje czesci samochodowe-ma je zamiar trzymac na terenie"posesji"(garaze itp).od jakiegos czasu slysze,ze z tego powodu ma zamiar zalozyc...ogrodzenie betonowe.2,5 metrowe!!!fakt,zlodzieje w mojej miejscowosci grasuja i w sumie rozumiem jego obawy.ale ten mur?????????? przeciez minie pare lat zanim drzewka zakryja to paskudztwo:( poradzcie cos...jest jakies inne wyjscie? Odpowiedz Link Zgłoś
klef Re: Jak ogradzacie swoje działki? 22.03.07, 19:51 mialam to samo sam front dzialki 87m z bialej cegly na zewnatrz tynk taki jak na domu dacchoweczka wykonczone taka jak na dachu od wewnatrz bez tynku piekne bluszcze trojklapowe ,lonicery po 3 latach pieknie przelewaja sie na druga strone1,5m od plotu rabaty z iglakow wyrastajacych do 2,5m tylko nie drzewa one rosna i wysadzaja nawet fundament klopot z tym wielki jak juz pisalam kazdy stawia taki jaki jest konieczny zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza wielkiej wody Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: 199.133.152.* 22.03.07, 20:45 Mieszkalam jakis czas w Kolorado. Popularne i ladne byly murki stawiane z niecietego naturalnego kamienia ktory ma czerwona barwe, Bylo to niezbyt wysokie (do 1,5 m)z nierownym szczytem ale bardzo ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
thps5 [...] 22.03.07, 20:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rankiem Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:12 Uch, współczuję konieczności tak wysokiego muru. A nie starczyłoby wysokie ogrodzenie metalowe i do tego dobry system monitorujący? U mnie siatka z dwóch stron, z dwóch płot drewniano-kamienny. Optymalne chyba dla nas rozwiązanie, okolica spokojna, a całość pasuje do stylu domu. Odpowiedz Link Zgłoś
xxnemo Re: Jak ogradzacie swoje działki? 23.03.07, 19:20 Jak tu już ktoś napisał, tabliczki "achtung minen" ale do tego przynajmniej miny pozorantki (straszaki - bo innych mocniejszych prawo nie zezwala), a w przyszłości wieżyczki strzelnicze z karabinami maszynowymi z czujnikami ruchu na każdym rogu działki, zasieki z drutu kolczastego z trucizną itp. itd. (oczywiście jak PIS obietnicę wyborczą spełni i uchwali ustawę o ochronie prawa własności). To chyba jedyny sposób na złodzieja. Już w trakcie budowy trzy włamania z kradzieżą, kradzież kabla energetycznego zakopanego w ziemi (przyjechali chłopki traktorem i wyrwali ok 350mb), a tydzień temu ukradli mi siatkę (taka zwykła ocynkowana), która miała wyznaczać teren własności. Policja oczywiście wszczyna śledztwo, które prokuratura tydzień po zgłoszeniu umarza. Nóż się w kieszeni otwiera :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalu Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 18:38 3dwhite.pl/?click=e73a1e697d7d69c554ae29fb12de908f 3dwhite.pl/?click=a330ff89486fe9223d51513b2098ec47 3dwhite.pl/?click=663c4e532699957da2c9a2bdce33f787 3dwhite.pl/?click=0273fa70c1087641125e6c7f2ea5a256 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakiś Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 09:07 Aby działka nabrała domowego chrakteru i więcej prywatności ogrodziłem ja w pewnej częśći blatami od palet niestandardowych - 1,2 x 1,2 m. dostałem takie z pracy. Żona na początku burzyła się, ale jak to "cudo" powstało - przekonała się. Myslę że na 3 - 4 lata wystarczy do czasu gdy środki pozwolą na bardziej wyrafinowany płot. Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmj Re: Jak ogradzacie swoje działki? 25.03.07, 10:43 Jakie są opinie o ogrodzeniach elektrycznych: pastych elektryczny, ELEKTRYZATOR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Levi Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 10:40 Chyba żartujesz z tym paralizatorem? Złodzieje to plaga, wszystko by skubańce zabrały, nawet fundament, jakby się dało... Przy budowie działkę grodziliśmy siatką (izolowana i zgrzewana), potem wymieniliśmy tylko front ogrodzenia na panele. Na szczęście po bokach są sąsiedzi, cały czas ktoś ma na oku dom. Nic nam nie zginęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryzator Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.omi.pl 26.03.07, 15:58 Chozdi o profesjonalne elektryzatory dające impulsy elektruczne około 10.000 v i energii 4 dżule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wianka Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 12:24 Pod prądem to można krowy trzymać co najwyżej, a nie ogrodzenie.. Dzieci przecież latają sobie po podwórku... My musimy wymienić ogrodzenie, bo mamy stare, drewniane, które wogóle nie sprawdza sie już. Taka siatka powlekana to ile wytrzymuje? I jak długo rośnie żywopłot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandzie Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 14:19 Żywopłot to zależy od tego, jaką roślinę posadzisz. Siatka wytrzymuje spokojnie kilkanaście lat. Przynajmniej zgrzewana i z izolacją, tradycyjne plecione mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryzator Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.omi.pl 31.03.07, 11:49 Właśnie o to chodzi. Mieszkam w rezerwacie Las M... - sarny, dziki, jelenie, psy i koty sąsiadów - itp. Chcę ogrodzić cały przylegający teren 300 x 300 metrów razem nawet 1500 metrów. Jedyne logiczne rozwiązanie to profesjonalne ogrodzenie podłączone do elektryzato-ra np.: www.hippoland-pl.com/Ogrodzenia_elektryczne.html - Firmy Horizon, Olko, Pomalec ..... Czy ktoś tym eksperymentował – proszę o opinie co do skuteczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryzator Re: Jak ogradzacie swoje działki? IP: *.omi.pl 09.04.07, 09:56 Jak widać ZATKAŁO WAS. Żaden się nie odezwał - chyba za mądre. Ja jestem zwilennikiem tego typu ogrodzeń. Są one bezpiecznz nawet dla dzieci. Chce się dowiedzieć czy ktoś się na takie ogrodzenie zdecydował ???? i jakiej firmy elektryzator zastosował. Odpowiedz Link Zgłoś