Dodaj do ulubionych

pompa głębinowa

20.03.07, 10:20
Witam, czy mogłby mi ktos doradzić w sprawie wyboru pompy głębinowej?
wykopano mi studnie, na glebokosci 15 m mam poklad 9m wody. srednica otworu
(rury) 74-98. po konsultacji z fachowcem od studni zastanawiam sie nad
pompami GRUNDFOSA SQ5/70 wyd. ok. 5m3, lub TM10 wyd. ok 2-3m3. czy ktos z was
ma te pompy? mozecie coso nich powiedziec? a moze polecicie cos innego? cos o
podobnych parametrach. najlepeij zasilane 220V.dzieki z gory za kazda
informacje.

N
Obserwuj wątek
    • noether Re: pompa głębinowa-uzupelnienie 20.03.07, 11:08
      pompa ma sluzyc glownie do uzytku w domu i na mala fontanne przed domem. wiem
      ze powinno wystarczyc 3m3. raczej nie planuje zraszaczy/spryskiwaczy, ale latem
      ogrodek warzywny chetnie bym podlal wczasie suszy. do nawadniania powinno sie
      wziac wydajnosc 5m3. problem w tym ze TM10 o wyd. 3m3 kosztuje 570zl a grundfos
      sq5 o wyd. 5m3 kosztuje 3300zl. wiec jest nad czym sie zastanawiac. tym
      bardziej ze trzeba dorzucic zbiornik, hydrofor, wylaczniki, czujniki cisnienia
      i inne...moze ktos sie podzieli swoim doswiadczeniem. acha, mam wode czysta i
      nie musze zakladac filtrów...
    • wojti1977 Re: pompa głębinowa 20.03.07, 17:40
      witam
      co do firmy nie mam zastrzezeń
      ale do rodzaju pompy tak
      radziłbym SQ 7 -15 - ma wydajność 6m na godzine
      a jesli chcesz wiecej to SQ7/30 - chociaz ta pierwsza taką wydajość ma przy 12
      metrach podnoszenia
      ty masz lustro masz na 9 metrach - 1 metr na studzienkę
      ale pompa dziala na dziala na granicy wiec wolałbym ta drugą - ma duzy zapas
      mozy co moze sie przydać w krytycznych sytuacjach - susza albo spadek lustra
      wody
      tylko musisz sobie postawić pytanie jedno
      ile jest tobie potrzebne wody na godzine - jesli do 5 metrów na godzine to
      zostaw tą co polecił hydraulik tobie
      jesli więcej to bierz to co napisalem
      kiedys montowalem takie pompy - jestem z zawodu wiertnikiem i wierciłem studnie
      glębinowe - i monotowalem tylko te - 3 lata pracy i zadnej reklamacji
      a pompa naprawde fajna i lekka
      • noether Re: pompa głębinowa 20.03.07, 19:10
        Dzieki za informacje. lustro mam na glebokosci 15 m, wody mam 9m. srednica
        otworu(rury) 74-98.Nad wylotem rury sa 2 kregi betonowe (w nich ma byc docelowo
        zbiornik i elektronika). wiem ze na dom wystaczy 3m3, ale pewnie cos tez bym
        podlal, wiec moze zainwestowac w wieksza? zerkne na te ktore zaproponowales?
        czyli ok=golnie polecasz grundfosa, ale czy sie nie przeplaca za firme? a
        slyszales cos o pompach z grudziadza?
        • wojti1977 Re: pompa głębinowa 06.04.07, 15:22
          o grudziądzu zapomnij
          mieli jakąś kooperacje z firmą która wykonywala elektryke dla nich ale niewiem
          czy dalej robią
          z grunfosem jest o tyle dobrze ze jak sie zepsuje - choc nie słyszalem o tym od
          moich znajomych to oddajesz pompe a oni dają wzamian inną - cala pompa jest
          zamknięta w obudowie i zeby sie tam dostać trzeba by ją pociąc najpierw.
          popytaj sie paru hydralików co polecają i jakie firmy
          zobacz tez jaką masz oferte grunfosa. cena jest ten mały minus przy tych
          pompach to fakt
          ale płacisz tez za jakość wykonania a nie za to ze 3 - 4 lata bedziesz ją
          wyciągał bo cos sie zepsuło akurat w niej.
          ta pompa ma dużo zabezpieczeń przed suchobiegami i przeciązeniem oraz co
          najwazniejsze - jesli masz znikome ilości piasku w wodzie - nie wpłynie to na
          jej charakterystyke pracy i nie spowoduje ze zaraz pojda tulejki oraz wirnik
          sie wytrze
          w tych pompach tego nie ma
          ja tą firme polecam
      • Gość: Sas Re: do wojti IP: *.net81.citysat.com.pl 06.04.07, 17:19
        A ile kosztuje wykonanie stydni / na dzisiaj/ Sas
    • Gość: kotek0909 Re: pompa głębinowa IP: *.centertel.pl 06.04.07, 22:56
      Czy mógłbyś dać namiary na kopacza studni i koszty?
      K
    • Gość: sawanta Re: pompa głębinowa IP: *.torun.mm.pl 11.04.13, 20:08
      mmhhh... a może zamiast grundfosa pompę marki zds? to w tej chwili najlepszy chyba produkt na rynku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka