Dodaj do ulubionych

Jak policzyc materiały na dom

21.03.07, 21:13
Jak w miarę dokladnie policzyć ilośc głównych materiałów potrzebnych do
budowy domu?? Na razie myślę o stali i maxie.

Słyszałam że jest jakiś program...Czy ktoś wie gdzie i jaki???
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Jak policzyc materiały na dom 21.03.07, 21:30
      Jest taki program, po wprowadzeniu konkretnych danych, np ilości m2 ścian lub m3
      ław fundamentowych, oblicza ilości potrzebnych materiałów. To program do
      kosztorysowania prac budowlanych, używają go kosztorysanci a obliczają potrzebne
      Ci informacje przy okazji składania oferty na wykonanie prac np. budowę domu.
      Taki program, ja używam seko, kosztuje około 2000-3000 tyś/zł. Dokładnie nie
      wiem jak teraz bo ja kupowałem już dawno temu i mogę się mylić a teraz tylko
      aktualizuję bazę.
      Są jeszcze Norma lub Zuzia lub jeszcze inne, zasadniczo to, to samo, różnica
      polega na szacie graficznej programu, w skrócie.
      Oczywiście możesz zrobić obliczenia inaczej.
      Pomierzyć m2 ścian z projektu, zmierzyć lub sprawdzić wymiary np. pustaka,
      podzielić m2 ścian na powierzchnię ściany bocznej, zewnętrznej lub wewnętrznej,
      pustaka i wyjdzie Ci ilość sztuk, w przybliżeniu oczywiście, bo dochodzi jeszcze
      fuga/spoina itp. Oczywiście możesz również zajrzeć na stronę producenta pustaków
      i sprawdzić jaka ilość sztuk jest potrzebna na m2 ściany, to jeszcze prostszy
      sposób.
      Ze stalą sprawa jest bardziej skomplikowana, musisz na projekcie sprawdzić
      przekroje potrzebnej Ci stali lub spisać je sobie ze specyfikacji materiałowej w
      projekcie, zmierzyć/zliczyć z projektu długości np. wieńców, mając już długość
      wińca pomnożyć tę długość przez ilość prętów w zbrojeniu, jak w projekcie i
      przeliczyć tę długość na kilogramy stali o odpowiednim przekroju i dokonać
      zakupu odpowiedniej ilości.
      Oczywiście można spisać wszystkie wielkości ze specyfikacji materiałowej
      dołączonej do projektu, gdzie wszelkie ilości powinny być podane, ale to zbyt
      proste.
      • Gość: am lipiec Re: Jak policzyc materiały na dom IP: 80.72.40.* 22.03.07, 21:26
        > Oczywiście można spisać wszystkie wielkości ze specyfikacji materiałowej
        > dołączonej do projektu, gdzie wszelkie ilości powinny być podane, ale to zbyt
        > proste.
        ---no wiesz, zupełna kretynką to nie jestem ;)
        Tyle że mój projekt jeszcze się robi (zaraz ma go robić konstruktor) a co się
        dzieje z materiałami chyba wiesz?
        • andrzej.sawa Re: Jak policzyc materiały na dom 22.03.07, 21:31
          Ale już masz radę.
          Niestety trzeba po kawałku policzyć powierzchnie ścian,stropów itd.Nie ma innego
          wyjścia.
        • jarecki_2 Re: Jak policzyc materiały na dom 22.03.07, 21:47
          Poza tym, że podałem Ci kilka możliwości rozwiązania Twojego kłopotu/pytania to
          jak nie masz jeszcze projektu to skąd będziesz wiedzieć, korzystając z porad,
          jakichkolwiek, jak masz policzyć coś czego jeszcze nie masz?
          Może zamów wagon „maksa”, wagon stali, wagon cementu, wagon dachówki, wagon
          drewna, wagon styropianu, wagon kleju do płytek i jeszcze kilka innych wagonów a
          to co ci zostanie po budowie odsprzedaż z zyskiem, bo materiałów nie przybywa i
          wcale nie będzie lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka