Dodaj do ulubionych

problem z podłogą

14.04.07, 20:30
Od razu napiszę , że ja i mąż sie na tym nie znamy :)
Obecnie w mieszkaniu , które bedziemy remontować na podłodze jest parkiet-moizaika , która ma ponad 20 lat .
Chcemy w mieszkaniu połozyc dechy dębowe olejowane.
Zastanawia mnie czy musze zerwac podłoge , czy kłasc dechy na parkiet? .
Poza tym jak kłasc tą podłoge , żeby była równo z terakota? wylewka, legary ?.
Błagam naprowadzcie mnie .
A moze zamiast dech kłaść parkiet dębowy?
Obserwuj wątek
    • zott36 Re: problem z podłogą 14.04.07, 20:31
      A i co robic jako pierwsze terakote czy dechy?
      • zott36 Re: problem z podłogą 14.04.07, 20:52
        Proszę mi jeszcze napisac gdzie kupić dechy , bądz gdzie nie kupowac . Widziałam w castoramie , ale nie wiem czy to dobre źródło .
        • jarecki_2 Re: problem z podłogą 14.04.07, 21:15
          Castorama to dobre źródło.
    • jarecki_2 Re: problem z podłogą 14.04.07, 21:15
      Po pierwsze nie polecam olejowanych dech, moim zdaniem olejowanie jest do
      d....., ale to moje zdanie i nie ma to nic do rzeczy. Po drugie musisz wiedzieć,
      sprawdzić, w jakim wariancie, zakładanym przez Was, będzie najmniej kombinacji z
      poziomami. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak położysz teraz na parkiet
      deski i masz połączyć je z płytkami, a deski mają 2.5 cm grubości to będzie
      trzeba wylać 1.5 cm wylewki samopoziomującej. Takiej wylewki nie wylejesz na
      istniejący np. parkiet w tych miejscach gdzie chcesz zastąpić go płytkami więc
      musisz usunąć parkiet. Jak pod płytki usuniesz parkiet to różnica poziomu między
      deską, którą położyliśmy na stary parkiet, a gołym betonem po zerwaniu parkietu
      wyniesie jakieś 4-5 cm z czego około 3-4 cm musisz wypełnić wylewką, żeby
      poziomy po położeniu desek i płytek były równe. Jeśli wyjdzie 4 cm to można
      wykonać tanią wylewkę betonową, jeśli wyjdzie poniżej 4 cm to pozostaje wylewka
      samopoziomująca, która przy grubości 3 cm będzie bardzo droga, głównie ze
      względu na koszt samej wylewki.
      Jeśli istniejący parkiet kompletnie nie nadaje się do uratowania, czyli do
      przecyklinowania i polakierowania/olejowana, lub bardzo nie chcemy starego
      parkietu ratować, bo nie, to najlepszym rozwiązaniem jest zerwanie go w całości.
      Zerwanie go da całkowicie nowe możliwości tak wykonania jak również oszczędzi
      prawdopodobnie sporo kosztów.
      Co do kolejności: zawsze kładziemy najpierw płytki, oczywiście mając w pamięci
      poziom podłogi z desek czy co tam ma być. Płytki to materiał zdecydowanie mniej
      plastyczny niż drewno. Płytki należy położyć niżej od desek o orientacyjną
      grubość scyklinowania desek. Konieczne jest w takich przypadkach spotkanie na
      miejscu przed rozpoczęciem prac związanych z podłogą, pana od płytek i pana od
      parkietów/desek. Panowie muszą uzgodnić, w Twojej obecności najlepiej, poziomy
      jakie mają wypaść. Bez tego, jeśli pojawi się błąd, i płytki wyjdą wyżej niż
      deski będzie potężny kłopot. Należy koniecznie pamiętać, że deski zawsze można
      scyklinować ciut więcej, płytek już nie i co najwyżej trzeba zerwać i kłaść od
      nowa. Pozostaje jeszcze kwestia połączenia płytek i desek. Koniecznie trzeba
      uzgodnić sposób wykończenia takiego miejsca ponieważ jeśli ma pojawić się jakaś
      listwa, metalowa na przykład, to najlepiej było by w miejscu samego połączenia
      nie kłaść płytek i wkleić je po zrobieniu deski razem z listwą, która może być
      wklejona/zamocowana pod płytkami. Oszczędza to sporo kłopotów i może stanowić o
      elegancji wykończenia. Uzgodnienia i jeszcze raz uzgodnienia. Błąd może
      spowodować, że niesamowita nawet kwota wydana na remont zostanie zniweczona
      sknoconym wykończeniem takiego połączenia parkietu/deski z płytkami a przecież
      takie połączenie to również dekoracja .
      • zott36 Re: problem z podłogą 14.04.07, 21:26
        Jarecki dzięki:)
        A wytłumacz mi jeszcze czym się różnią podłogi typu parkiet, parkiet laminowany (czy cos podobnego;), parkiet mozaikowy, dechy , panele(znam ,wiec o nie nie pytam.
        Nie rozróżniam tych podłóg , nie wiem która najlepiej nadaje sie do połozenia w mieszkaniu, jest najmniej kłopotliwa , i najlepiej sie kładzie ( czyli trudno o pomyłki), najbardziej wytrzymała na 2 małych dzieci i 2 koty.
        I gdzie te materiały kupowac , kto to ma kłaść -stolarz może? , parkieciarz , kto? , żeby dobrze było to wykonane.
        Głowa mnie juz od tego boli , bo kazdy mówi co innego . Jedni polecaja olej inni lakier .
        Jak sie wsciekne to połoze te obrzydliwe panele , przynajmniej to połozy kazdy;).
        Ta podłoga mmnie wykonczy :)
        • jarecki_2 Re: problem z podłogą 14.04.07, 21:33
          Musiałbym książkę napisać. Zadzwoń do mnie pogadamy, możemy się również spotakać
          np. na miejscu u Ciebie i pomogę, to żaden kłopot. 880249997
          • pyot Re: problem z podłogą 14.04.07, 22:23
            Zott36...

Jeżeli jesteś niezdecydowany podpowiedziami...,właściwie nie wiem kogo,poczytaj
            sobie fachowe i branżowe strony jakich pełno.
            Tu nie będzie dylematów.
            1 .
            2 .
            3 .
            4 .
            I wiele innych.
            Nie polecam kładzenia desek na parkiet,za wysoko podniesiesz poziom,tego z
            reguły się unika.
            Musisz skonsultować się z fachowcem,on powinien oszacować stan Twojej
            podłogi,czy nie nadaje się do renowacji...,warto.

Rady jakie pisał poprzednik,są więcej niż niespójne...

Pozdrawiam,pyot.
            • jarecki_2 Re: problem z podłogą 14.04.07, 23:03
              Umiejętność czytania ....... ze zrozumieniem to sztuka.
              Wyczerpanie tematu w ciągu chwili..... nie możliwe.
            • jarecki_2 Re: problem z podłogą 14.04.07, 23:05
              A jak masz coś do piwiedzenia to powiedz a odemnie się...............
              • Gość: zott36 Re: problem z podłogą IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.04.07, 17:06
                Juz jestem . Mozaika nadaje sie do renowacji jak najbardziej ale .. chcemy ją usunąc bo
                po pierwsze nam się nie podoba jej wzór a po drugie w kazdym pomieszczeniu jest inny poziom podłogi i wyglada to paskudnie .
                Jednak będZiemy kładli w duzym pokoju parkiet jesion lub dąb ( tylko nie mozaika i nie jodełka bo to mi się kojarzy z mieszkaniem 70letniej babci).
                Juz mniej wiecej wiem co i jak , musimy sie jescze zastanowic lakier czy olej - oto jest pytanie:)
                • jarecki_2 Re: problem z podłogą 15.04.07, 17:41
                  lakier
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka