Dodaj do ulubionych

co najpierw?

02.05.07, 09:58
Na naszej budowie mamy już położoną instalację elektryczną i co, teraz chcemy
wylewać podłogi, na ściany i sufity położyć płyty k-g. I tu pojawił sie
problem. Słyszałam, że najpierw powinno sie wylać posadzki a następnie kłaść
płyty na suficie i ścianach, natomiast fachowiec chce zrobić najpierw sufity,
później ściany a na końcu posadzkę. Czy tak można? Kto ma rację, my czy
fachowiec? A może oba sposoby są dobre? Szukałam trochę na forum ale
znalazłam tylko informacje jaka jest kolejność przy tynkach wew. A jak jest z
płytami?
Obserwuj wątek
    • Gość: toma Co najpierw......................... .............. IP: *.krasnystaw.net 04.05.07, 18:31
      należy zakończyć prace "mokre", a później przejść do realizacji technologii
      suchej (płyty K-G)...
      • Gość: fim Re: Co najpierw......................... ........ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 22:27
        najpierw płyty a na końcu podłogi bo inaczej zasyfisz podłogi gipsem przy
        szpachlowaniu i polerce.Majster mówi dobrze. Słuchaj majstra.
    • Gość: miastus Re: co najpierw? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 08:42
      jezeli majster robi sciany i wylewki to jego (i pozniej byc moze Wasz) problem, osobiscie robilbym najpierw wylewki, raz- ze wilgoc ze schnacych posadzek moze miec niekorzystny wplyw na plyty gipsowo kartonowe, dwa- ze wylewajac mozna te gotowe sciany zwyczajnie mechanicznie uszkodzic, trzy- ze majac gotowe posadzki mozna ustalic wlasciwa dylatacje miedzy podloga a plytami gk (latwiej i taniej podniesc czy opuscic plyte zanim sie ja zamocuje niz podnosic poziom podlogi), tyle ze wtedy nastepuje przerwa w pracach o czas (ktory moze wykorzystac np elektryk) potrzebny do odparowania posadzek zanim ooblozy sie sciany, co majstrowi pewnie nie w smak
      • mk-80 Re: co najpierw? 08.05.07, 12:23
        to jest jak odkurzanie.
        :)
        Najpierw na górze potem na dole.
        Płyty k-g potem wylewki - odwrotnie tak upierdzielą podłogę w gipsie że
        szlag Cie trafi.

O pracach
        "mokrych/suchych negatywnych wpływach na k-g"

Więcej praktyki a nie teorii !!
        • andrzej.sawa Re: co najpierw? 08.05.07, 12:27
          Równie dobrze można powiedzieć:
          najpierw roboty more - wylewka.potem suche - płyty g-k.
        • Gość: miastus Re: co najpierw? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 07:06
          wiec co jesli chodzi o kibelek? pragne podniesc poziom podlogi o 5cm, i zabudowac stelaz kg, to najpierw montujesz ten stelaz, obkladasz go plytami a pozniej robisz 5cm wylewke, tak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka