Dodaj do ulubionych

czy wiercił ktoś studnie?

11.05.07, 11:37
jakie koszty? i jak wygląda użytkowanie w praktyce?
Obserwuj wątek
    • Gość: alfajulia Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:59
      o to chodzi ze doprowadzenie wody miejskiej kosztowac ma 17.000zł . no to moze
      taniej studnie wywiercić?
    • Gość: inż Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:51
      trzeba zastanowic się jak głęboko jest woda, najlepiej zrobić rozeznanie u
      sąsiadów. następnie czy ta wode nadaje się do spożycia. i dopiero wtedy szukać
      firmy która wywierci studnię.
    • Gość: gg Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:13
      Ja właśnie zamówiłem wiercenie studni 70zł za metr z materiałem. Rura plastikowa.
      • Gość: fim Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:51
        wszystko zależy od tego na jakiej głębokości jest woda , jeśli do 6-7 m to
        mozna wykonać abisynkę - czyli cienką rurę plastoikową zakończona filtrem z
        której zasysamy wodę - i tylko wtedy można mówić o kosztach 70zł/mb + hydrofor
        i pompa czyli jeszcze jakie 2-3 tys.zł
        Jeśli woda jest głębiej to trzeba wiercic studnię o średnicy 15-20 cm i umieśic
        w niej pompe zatapialną. taki odwiert to ze 150-200 zł/mb zależnie od gruntu i
        głębokości docelowej ( im głębiej tym taniej za mb). Koszt hydroforu i samej
        pompy zbliżony w wariantu 1.
        W sumie można zaryzykowac bo zawsze warto mieć swoja studnię choćby do
        podlewania trawnika. Popytaj o wodę u sąsiadów, a nawet pobierz i zanieś do
        badania w sanepidzie , kosztuje ze 200 zł ale warto bo nie tylko zbadają czy
        nie jest zatruwana fekaliami z szamb sąsiadów (tzw. miano E.Coli)ale czy nie
        zawiera za dużo żelaza (niesmaczna) lub azotynów i azotanów( rakotwóecze i
        toksyczne) i ogólnie czy spełnia wymagania wody pitnej.
        • Gość: jasto3 Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.polkomtel.com.pl 15.05.07, 10:43
          Jak miałbym zapłacić 17 tys to nawet 5 sekund bym się nie zastanawiał,myślę że
          nawet przy niesprzyjających warunkach wyrobisz się w 10 tys.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka