alfajulia 11.05.07, 11:37 jakie koszty? i jak wygląda użytkowanie w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alfajulia Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:59 o to chodzi ze doprowadzenie wody miejskiej kosztowac ma 17.000zł . no to moze taniej studnie wywiercić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:51 trzeba zastanowic się jak głęboko jest woda, najlepiej zrobić rozeznanie u sąsiadów. następnie czy ta wode nadaje się do spożycia. i dopiero wtedy szukać firmy która wywierci studnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:13 Ja właśnie zamówiłem wiercenie studni 70zł za metr z materiałem. Rura plastikowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fim Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:51 wszystko zależy od tego na jakiej głębokości jest woda , jeśli do 6-7 m to mozna wykonać abisynkę - czyli cienką rurę plastoikową zakończona filtrem z której zasysamy wodę - i tylko wtedy można mówić o kosztach 70zł/mb + hydrofor i pompa czyli jeszcze jakie 2-3 tys.zł Jeśli woda jest głębiej to trzeba wiercic studnię o średnicy 15-20 cm i umieśic w niej pompe zatapialną. taki odwiert to ze 150-200 zł/mb zależnie od gruntu i głębokości docelowej ( im głębiej tym taniej za mb). Koszt hydroforu i samej pompy zbliżony w wariantu 1. W sumie można zaryzykowac bo zawsze warto mieć swoja studnię choćby do podlewania trawnika. Popytaj o wodę u sąsiadów, a nawet pobierz i zanieś do badania w sanepidzie , kosztuje ze 200 zł ale warto bo nie tylko zbadają czy nie jest zatruwana fekaliami z szamb sąsiadów (tzw. miano E.Coli)ale czy nie zawiera za dużo żelaza (niesmaczna) lub azotynów i azotanów( rakotwóecze i toksyczne) i ogólnie czy spełnia wymagania wody pitnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasto3 Re: czy wiercił ktoś studnie? IP: *.polkomtel.com.pl 15.05.07, 10:43 Jak miałbym zapłacić 17 tys to nawet 5 sekund bym się nie zastanawiał,myślę że nawet przy niesprzyjających warunkach wyrobisz się w 10 tys. Odpowiedz Link Zgłoś