katharina_29 14.05.07, 15:15 Czy ktoś się orientuje ile się czeka na pozwolenie na budowę?Tzn. chodzi mi o urzedowy termin rozpatrywania takiego wniosku.Słyszałam gdzieś,że do 65 dni.Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: Pozwolenie na budowę IP: *.ver.airbites.pl 14.05.07, 23:17 dokładnie tyle - urząd ma 65 dni na wydanie decyzji, do tego dolicz jeszcze 14 dni na uprawomocnienie.... Odpowiedz Link Zgłoś
katharina_29 Re: Pozwolenie na budowę 14.05.07, 23:36 Chyba jednak nie do końca.Sprawdziłam na stronie urzędu miasta i tam pisze,że miesiąc.W praktyce jednak wygląda to niestety inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Pozwolenie na budowę IP: *.ver.airbites.pl 14.05.07, 23:39 w naszym powiecie jest oficjalnie 65 dni .... Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Pozwolenie na budowę 15.05.07, 10:14 To nie Twój urząd miasta decyduje o terminie, ale Parlament RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Pozwolenie na budowę IP: *.trustnet.pl 15.05.07, 13:41 Tak przyznaję się do błędu,termnin uzyskania pozwolenia to 65dni.Tylko dlaczego w takim razie na stronie UM pisze,że termin załatwiania sprawy to miesiąc?Co to oznacza?Zaczynam się w tym wszystkim gubić,pewnie dlatego,że ja staram się o takie pozwolenie już pół roku i mam już dość. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Pozwolenie na budowę 16.05.07, 09:59 UM może wydać wcześniej pozwolenie. Termin jest DO 65 dni, a nie 65 dni. To prawie to samo, ale jak wiemy "prawie" robi wielką różnicę. Nie ma takiej możliwości, żeby ktoś czekał na pozwolenie pół roku. Widocznie były jakieś problemy i bieg sprawy mógł być wstrzymany. Najprościej dowiedzieć się w Twoim UM, nie na forum. Tu nie uzyskasz rozwiązania problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Pozwolenie na budowę IP: *.trustnet.pl 16.05.07, 11:50 Tak były kłopoty z winy naszego projektanta,który nie wiedział,że do takiego projektu jaki nam robił potrzebna jest zgoda na odstępstwo od warunków zabudowy (rozbudowa starego domu stojącego "w granicy").Nie zmienia to jednak faktu,że wszystko i tak trwa bardzo długo,i gdyby nie moje cotygodniowe wizyty w urzędzie to pewie trwało by to jeszcze dłużej.I zdaję sobie sprawę,że pozwolenie może być wydane przed upływem 65 dni.Tylko niestety jak widać rzadko się to zdarza(przynajmniej w Cze-wie).Nie szukam na forum rozwiązania problemu,a jedynie odpowiedzi na pytanie.Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cyni Re: Pozwolenie na budowę 16.05.07, 12:11 65 to okres ustawowy a zwazywszy na boom budowlany raczej trudno sie spodziewać że cokolwiek będzie załatwione wcześniej...wiem bo czekam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Pozwolenie na budowę IP: *.prosper.pl 16.05.07, 15:06 czeka się do 65 dni np. w moim starostwie (okolice Warszawy)powiedziano że w ciągu 3 tygodni będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pozwolenie na budowę IP: *.wspgroup.se 21.05.07, 15:02 Zgodnie z ustawą właściwy organ (najczęściej starostwo powiatowe) zobowiazany jest wydać pozwolenie na budowę w terminie do 30 dni, a w sprawach szczególnie skomplikowanych do 65 dni ( w tym przypadku urząd musi uzasadnić że sprawa jest szczególnie skomplikowana). Po upływie 65 dni starostwo płaci karę za każdy dzień zwłoki. Uwaga: termniy liczą się od momentu dostarczenia wszystkich niezbędnych papierków a nie złożenia wniosku (ja na przyład czekałem 2 miesiące na opinię konserwatora zabytków). Od dnia otrzymania pozwolenia jeszcze trzeba odczekać 14 dni na uprawomocnienie się wyroku i na 7 dni przed rozpoczęciem robót należy zgłosić zamiar rozpoczęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iiii Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 17:35 Prawo budowlane "mówi" tylko i wyłącznie o 65 dniach. Nie mieszaj ludziom jakimiś 30-ma dniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RWE Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 18:49 Gość portalu: iiii bzdury napisał(a): ((((( Poczytaj sobie Kpa ( Kodeks postępowania administracyjnego ) w art. 35 są terminy załatwiania spraw. Okres jednomiesięczy dotyczy sytuacji, w których potrzebne jest postępowanie wyjaśniające ( gdy np. wniosek jest niekompletny lub zawiera wady ). W innym przypadku powinien to być termin krótszy, czyli bardziej wprost mówiąc okres 2-3 tygodni. Okres dwumiesięczny dotyczy spraw szczególnie skomplikowanych, a pozwolenia na budowe takimi nie są. Są to wyjątkowo proste sprawy, które zgodnie z Kpa powinny być załatwiane w ciągu 2-3 tygodni, albo miesiąca jeżeli konieczne jest postępowanie wyjaśniające ( patrz wyżej ). Okres 2 mies. wymieniony w prawie bud. dotyczy płacenia kar przez urzędasów- nierobów -tzn. kar płaconych przez urząd z naszych podatników pieniędzy ( 500,- zł/dziennie ) a nie terminów załatwiania spraw - określonych w Kpa. Psim obowiązkiem urzędasa ( zgodnie z Kpa ) jest załatwienie sprawy w ciągu : - 2-3 tygodni ( gdy wniosek jest kompletny ) - 1 miesiąca gdy potrzebne jest postępowanie wyjaśniajace np. ze względu na braki we wniosku ( a zazwyczaj takie postępow. nie jest potrzebne ) - 2 mies. sprawy szczególnie skomplikowanej ( i nie dotyczy to żadnych pozwoleń na budowę, nawet lotnisk, itd. - bo wszystko jest proste ... i podane na tacy) o zasr... domkach jednorodzinnych już nie wspomnę. - po przekroczeniu 2 mies. urząd płaci karę ( do budżetu :))), dlatego urzędasy nieroby trakują ten termin, jako ... Bo wcześniej ich opieszałość, bezczynność uchodzi im zazwyczaj na sucho ( bez konsekwencji ) Patrz też art. 36 par.1 Kpa, art. 37, art. 38 Kpa Oraz ewentualnie art. 231.1 KK: " Funkcjonariusz publiczny, który ... " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Pozwolenie na budowę IP: *.trustnet.pl 21.05.07, 22:33 Widzę,że jednak nie bez przyczyny na stronie UM napisano w rubryce "termin załatwiania sprawy" - miesiąc.W moim przypadku termin ten już dawno został przekroczony.Po uzyskaniu pozwolenia na odstępstwo od warunków zabudowy wszystkie dokumenty są w porządku i niczego już nie brakuje.Jutro idę zrobić z tym porządek.Dość dziadostwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RWE Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 01:02 Radzę to zrobić pisemnie, a nie ustnie. Czyli na podstwie art.37 Kpa wnieść zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie. Można też w uzasadnieniu dodatkowo wskazać na naruszenie art.36 par.1 Kpa ( przez urząd ), który to art.36.1 mówi : " O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w art.35 organ adm.publ. OBOWIĄZANY jest zawiadomić stronę, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin do załatwienia sprawy". Pisemne złożenie zazalenia jest o tyle istotne, że jeżeli ewent.ponownie sprawa nie zostanie załatwiona w terminie, to zgodnie z art.38 Kpa taki pracownik podlega odpowiedzialności porządkowej lub dyscyplinarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iiii Re: Pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:25 w zasadzie zgodziłbym się Tobą, ale formalnie to jednak 65dni jest tym jedynem terminem bowiem prawo budowlane tej aktem szczegółowym i jest tu wiążące. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RWE Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:46 Nie bardzo. Prawo budowlane nie jest żadnym ani aktem szegółowym, ani szczególnym, ani ... żadnym innym. Jest taka samą ustawą jak Kodeks postępowania administracyjnego, który też jest ustawą. Okres 65 dni dotyczy płacenia kary za ( karygodną, skanaliczną, itd:)) ) opieszałość - czyli tzw. bezczynność organu. Art.35 Prawa budowlanego: 6. W przypadku gdy właściwy organ nie wyda decyzji w sprawie pozwolenia na budowę w terminie 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie takiej decyzji, organ wyższego stopnia wymierza temu organowi, w drodze postanowienia, na które przysługuje zażalenie, karę w wysokości 500 zł za każdy dzień zwłoki. Wpływy z kar stanowią dochód budżetu państwa. Terminy załatwiania spraw uregulowane są w Kpa i dotyczą wszystkich spraw ( administracyjnych ) związanych z wydaniem decyzji administarcyjnej ( w tym też m.in. pozw. na budowę ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iiii Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 17:48 W swoim poście, sam pośrednio odpowiedziałeś, że jak urząd nie wyda pozwolenia na budowę przed 65dniem to nic z tego nie wynika. Więc ja nadal uważam,że jest to 65dni. Poza tym na jakiej podstawie określisz stopień skomplikowania projektu, od której to opinii, jak utrzymujesz zależą terminy wydania decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pozwolenie na budowę IP: *.wspgroup.se 22.05.07, 14:58 To ty nie mieszaj jak się nie znasz. Termin rozpatrzenia wniosku określa KPA jest to 1 miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna_waw2 Re: Pozwolenie na budowę IP: *.mos.gov.pl 28.05.07, 15:25 ja czekałam pół roku:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fim Re: Pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 08:19 miesiąc czy dwa , i tak nie liczy sie tego jednym ciagiem od złożenia dokumentów. Liczenie ustaje po każdym wezwaniu do usupełnienia czegokolwiek i rusza dopiero z chwilą uruchomienia. Każde postepowanie z pozoru proste może przerodzic sie w skompikowane jeśli strony wnoszą uwagi i protesty, muszą byc one rozpatrzone i uregulowane. Sprawa prosta to wydanie decyzji bez protestów i dodatowych uzgodnień. Decyduje oczywiście KPA wcześniej cytowany.Nawet 30 dni może trwac w kalendarzu i 6 miesiecy bo postępowanie jest zawieszane przy każdorazowym uzupełneniu lub zapytaniach. W innych przypadkach należy domagac sie kodeksowych 30 dni jeśli nie było w międzyczasie żadnych pism. Odpowiedz Link Zgłoś