Dodaj do ulubionych

izolacja akustyczna podłogi

21.06.07, 12:58
Jestem na etapie układania podłogi w pomieszczeniu które będzie
wykorzystywane do terapii ruchowej z dziećmi. Chodzi o to, żeby maksymalnie
wyciszyć podłogę w trosce o komfort sąsiadów z dołu (aby nie niosło się w
dół). Na podłodze chcemy położyć deskę barlinecką, tylko nie wiemy czy lepiej
będzie przykleić ją do podłoża (jeśli tak, to czy bezpośrednio do betonu?),
czy też zrobić z tego podłogę pływającą? Jakie zastosować materiały
izolacyjne?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi znających zagadnienie.
Obserwuj wątek
    • gigamaas Re: izolacja akustyczna podłogi 21.06.07, 18:14
      Jako izolacje poleciłbym grube płyty z miekkiej plisni( spotyka sie je czesto
      przy podłogach typu panele itd) A sama podłoge jako podłoge pływającą. Mozna
      dodatkowo skorzystac jesczcze z pianki ale to juz zbyteczne. Na tym etapie
      wydaje mi sie że bardziej sie nie da wytłumic. ale nie jestem specjalista w tej
      branży i moge sie mylić
      • karotka69 Re: izolacja akustyczna podłogi 21.06.07, 21:32
        Cos takiego słyszałam od fachowców kładących panele.To jedyny sposób.Pilśnia i
        jak dasz radę upchnąć piankę to będzie super.
        • gigamaas Re: izolacja akustyczna podłogi 21.06.07, 22:23
          Pianka w sumie wiele nie pomoże( oczywiście tez nie zaszkodzi), gdyz stosuje
          sie ja glównie po to aby panele niestykały sie bezposrednio z podłogą co dałoby
          efekt słyszalnych stuków podczas przechadzania sie.
      • Gość: Aga Re: izolacja akustyczna podłogi IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.06.07, 02:07
        a nie welna mineralna pod podloge?czy plisn wystarczy?
        • gigamaas Re: izolacja akustyczna podłogi 22.06.07, 10:54
          Wełana mineralna zachowuje swoje właściwości tłumiace i termiczne tylko wtedy
          gdy nie jest zbita tudzierz zagnieciona miedzy dwiema powierzchniami. Takie
          rozwiązanie nie ma sensu. I mam nadzieje, ze u nikogo z was tak zaden fachowiec
          nie zrobił. Dlatego proponuje samą miekką plisnie. Podłoga szwedzka czy deska
          barlineca tez posiada sama w sobie pewien współczynnik tłumienia. wiec powinno
          pomóc. Oczywiscie czy by to była wełna tlumiaca czy nie wiadomo co to i tak nie
          wytłumimy calkowicie odgłosów czy tupotu. trzeba by było zastosowac próznie
          gdyz jak wiemy w prózni nie rozchodzi sie fala dzwiekowa. Ale w warunkach
          domowych to chyba mało mozliwe :)
          • Gość: Aga Re: izolacja akustyczna podłogi IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.06.07, 11:36
            ale przeciez pod podloga jest powierzchnia takowa-sufit sasiadow przestrzen
            deski podlogowe
            • gigamaas Re: izolacja akustyczna podłogi 22.06.07, 16:20
              To co innego Jeżeli jest wolna od nacisków przestrzeń. Ale skoro to podłoga
              drewniana to w sumie kiepskie mniejsce na terapie dzieciecą bo dzieci lubia
              skakac... i sufit chcac nie chcąc będzie przenosił drgania. Pozatym trzeba
              doliczyc koszt zerwania podłóg a to dosyć droga impreza. Gdyz po zerwaniu
              podług ( jeśli to stare budownictwo) moze okazac sie że belki/legary sa wm
              opłakanym stanie. najlepiej jakby autor tematu przedstawił bardziej szczegułowo
              charakterystyke pomnieszczenia i jego przeznaczenie.
              Nawet przy betonowych stropach słychac jak cos komuś o ziemie walnie....
              • Gość: Aga Re: izolacja akustyczna podłogi IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.06.07, 12:12
                Ja wprawdzie u siebie w mieszkaniu zadnych terapii dzieciecych nie prowadze ale
                mam duzy problem bo slysze wszystko co sie dzieje u sasiadow na dole.Kazda
                rozmowe nawet i to (jesli jest bezposrednio w pokoju nad ktorym ja sie znajduje)
                dokladnie.Czy myslisz ze samemu da sie polozyc welne czy zatrudnic fachowca?
                Zastanawia mnie jak bardzo jest to skomplikowane,bo na rysunkach i instrukcjach
                w necie kotre przegladalam nie wyglada zbyt trudno
                • Gość: Paweł Re: izolacja akustyczna podłogi IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.07, 18:56
                  Wpisz w google hasło " podłoga pływająca" i przeczytaj uważnie hasła 2 i 3
                  (dotyczą akustytki stropów i akustyki podłóg) - wyjaśnione jest parę zasad i
                  podane sposoby, normy itp. Dodam że izolacyjnośc akustyczna na poziomie 40 -43
                  dB jest odbrym osiągnięciem a 57 dB zapewnia zupełną ciszę.
                • gigamaas Re: izolacja akustyczna podłogi 24.06.07, 20:37
                  Witam po weekendowej przerwie.

Oczywiście że samemu mozna ułożyc wełne. to żadna skomplikowana sztuka.
                  Wystarczy równo przycinac aby nie powstawaly żadne szpary pomiędzy układaną
                  wełną.

Apropo tych 5cm.... Zgadzam sie że jak na podłoge to i prasowana wełna moze byc
                  ale lepiej sie układa wełne w belii. A grubośc dobrałbym odpowiednio do
                  wysokości między sufitem sąsiadów a twoja podłogą. wtedy miałabys pewnośc że
                  juz lepiej nie zabezpieczysz. Oczywiście stosuj odpowiednia welne tłumiacą
                  akustycznie. W wiekszych sklepach wystarczy że kogoś o nia spytasz z obsługi i
                  powiedzą ci co i jak.
                  Apropo tej łatwości montażu i takie tam... Pomysl o tym że bedzie trzeba
                  zerwac podloge co moze sie wiązac z kosztami dotyczacymi zakupu nowych desek i
                  płyt plisniowych na podłoge... No i jeżeli to dosyc stare budownictwo to nie
                  miła niespodzianką może byc zamiast jakiegokolwiek wygłuszenia miedzy stropem
                  będzie piasek... juz raz spotkałem sie z taką sytuacja. Wtedy bedziesz musiała
                  sie dodakowo pozbyc piachu.
                  Jak mieszkasz w Gdańsku i chcesz wynająć kogos do tego ( i nikt nie bedzie ci
                  pasował) to sie odezwij do mnie, obiecuje że dogadamy sie finansowo po twojej
                  mysli... Oczywiście najtaniej ci wyjdzie jak zrobisz to sama

Pozdrawiam
                  • Gość: Aga Re: izolacja akustyczna podłogi IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.06.07, 12:56
                    dzieki bardzo za odpowiedz.W tym sek ze nie mieszkam w Gdansku(ale stamtad
                    pochodze:))mieszkam w UK i ceny tu sa masakrycznie wysokie za wszystkie takie
                    uslugi.W dodatku w sklepach typu Praktiker pracuja ludzie ktorzy kompletnie nie
                    maja pojecia o tym co jest w tych sklepach wiec pytac ich nie ma po co:(
                    A co to znaczy odpowiednia welna?
                    Co nalezy polozyc na deski pod wykladzine?Wystarcza plyty pilsniowe?
                    dzieki jeszcze raz
                    • gigamaas Re: izolacja akustyczna podłogi 25.06.07, 14:51
                      Chodziło mi o wełne o której wspominał jeden z moich poprzedników czyli
                      tlumiąca akustycznie... gdyż tylko ona spełni swoje zadanie.
                      Jeśli chcesz cos nabijać na deski to faktycznie płyta pliśniowa... Dokładnie
                      ponabijac gwoździami aby nigdzie nie pracowała po przez ruchy góra/ dól.

Aaa i jeszcze jedno, jęsli to ma byc pokj terapeutyczny dla dzieci to nie wiem
                      czy wykładziny są najlepszym rozwiązaniem. W wykładzinach żyje pełno roztoczy i
                      tych innych paskudzctw, no i pozatym trudniej je utrzymac w czystości.
                      Przemysl kwestie paneli albo czego kolwiek co będziesz mogła sama utrzymac w
                      czystości bez wynajmowania specjalistów od dywanów.

Pozdrawiam.
                • andrzej.sawa Re: izolacja akustyczna podłogi 25.06.07, 15:21
                  Problemem jest podobno hałas przenoszony przez konstrukcję /np. ściany
                  monolityczne/.
    • Gość: pauls2 Re: izolacja akustyczna podłogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 21:19
      najleiej radziłbym położyć twardą wełnę mineralną o gr.5cm i na to deskę nie
      koniecznie berlinecką może być zwykły panel podłogoiwy przyklejonu bezpośrednio
      do wełny mineralnej na odpowiedni klej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka