Dodaj do ulubionych

Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej??

22.06.07, 22:26
Witam,
Chciałabym dowiedziec się, czy istnieje możliwość uzbrojenia działki
budowlanej w energię elektryczną bez starania się o pozwolenie na budowę?
Chciałabym uzbroić swoją działkę, ponieważ sąsiad, który właśnie się buduje
składa akurat wniosek o przyłacznenie do sieci i staranie się o to wspólnymi
siłami byłoby bardziej ekonomiczne. Poinformowano mnie jednak, że prąd na
swojej działce mogę mieć wyłacznie w przypadku kiedy będę starała się o
pozwolenie na budowę. Mamy z sąsiadem wspólną drogę (wewnętrzna, prywatna,
współwłasność) i ew. przyłącza biegłyby właśnie tą drogą.
Obserwuj wątek
    • piotr2569 Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? 24.06.07, 11:59
      mathiola napisała:
      Poinformowano mnie jednak, że prąd na swojej działce mogę mieć wyłacznie w
      przypadku kiedy będę starała się o pozwolenie na budowę.

A widzi Pani sens uzbrajania działki w prąd bez stawiania na niej jakiegokolwiek
      odbiornika tego medium???. Z punktu widzenia zakładu energetycznego,
      przesyłowego jest to nieopłacalne. Pociągnąć Pani prąd tylko po to, aby działka
      stała się częściowo uzbrojona i zyskała na wartości jest tylko i wyłącznie Pani
      interesem. Jak wiadomo w dzisiejszych czasach nie ma nic za darmochę. Także
      uzbrojenie działki moim zdaniem może nastąpić w przypadku:
      1). Wystąpienia o decyzję pozwolenia na budowę (określa się ilość kW poboru)
      2). Na koszt inwestora
      3). Przedłużenia linii ze względu na budowę obiektów na innych działkach (za
      Pani działką).

Pozdrawiam serdecznie
      • andrzej.sawa Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? 24.06.07, 13:13
        A popatrz Panie Kolego na sprawę pod innym kątem.
        Sąsiad kładzie kabel do siebie,przy okazji można położyć drugi i np.w razie
        budowy jest już przyłącze do granicy działki.Klient chce wydać forsę,ale
        formalnie nie można,bo nie ma zezwolenia na budowę.Gdzie sens?
        • Gość: fragi Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: *.zebyd.com.pl 24.06.07, 20:14
          W myśl obecnie obowiązujących przepisów to nie klient tylko dostawca pradu
          buduje przyłącze. Po co miałby dostawca wydawać pieniądze skoro nie będzie
          sprzedawał prądu ? Tylko po to żeby wzrosła wartość cudzej działki ? Oczywiście
          jest możliwe podłączenie prądu do pustej działki napisz że np. zamierzasz
          otworzyć pole namiotowe.
        • piotr2569 Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? 25.06.07, 07:49
          Witam Panie Andrzeju
          Widzi Pan, gdyby wszystko bylo tak proste i logiczne to nie mięlibyśmy
          problemów. Oczywiście, że wkopanie przewodu za jednym razem jest o wiele
          prostsze, natomiast nieopłacalne dla energetyki (bez odbiornika). Dletego albo
          na własny koszt, albo z wnioskiem o przyłącz lub odbiór pradu budowlanego.
          • andrzej.sawa Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? 25.06.07, 15:25
            Czyli problem w nieprecyzyjnym pytaniu.Chyba.
            • Gość: kaz Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: *.unused.derbynet.waw.pl 05.07.07, 20:15
              Zapytaj w Zakładzie energetycznym obsługującym Twój rejon.
              Jak ja wystąpiłem o przyłącze to zażądali odemnie pozwolenia na budowę.
              Jak powiedziałem, że zamierzam budować mały budynek gospodarczo-letniskowy 25m2
              to wystarczyło zgłoszenie takiej budowy do starostwa powiatowego
              • Gość: facio Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 07:18
                nie ma problemu prawnego ze zbudowaniem przyłącza energetycznego do działki
                niezabudowanej. Nie potrzeba na taką budowę pozwolenia bo przyłacze realizuje
                sie na podstawie zgłoszenia ( art29 PB) lub nawet bez zgłoszenia ( art29a).
                Problem tylko w tym czy to pojedyncze przyłacze czy po sąsiedzku też. Jaka
                długość i jaki koszt. Opłata przyłączeniowa (czyli opłata za wybudowanie
                przyłacza przez dostawce) jest ryczałtowa ( liczopna od zamówionej mocy - u
                mnie nie mniej niz 15kW) i może on stwierdzic że się mu "nie opłaca" - ale
                uzasadnienie odmowy musi niezwłocznie przesłać do Prezesa Urzędu Regulacji
                Energetyki - a ten wnikliwie to zbada i może zmienic decyzje zakładu
                energetycznego. Wiele zależy od postawy dostawcy , ale przy odrobinie
                upierdliwości i dania do zrozumienia że się wie po co jest URE, wszystko mkozna
                wydębić
                • Gość: fragi Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: *.zebyd.com.pl 06.07.07, 15:01
                  URE może interweniować jeśli dostawca odmówi podłączenia jakiegoś obiektu a w
                  tym wypadku mamy do czynienia z budową przyłącza "do niczego" czyli ewidentnym
                  wyrzucaniem pieniędzy przez dostawcę. Jak może opłacać się budowa przyłacza za
                  kilka tysięcy złotych skoro nie będzie żadnego poboru energii ? URE w tym
                  wypadku musi przyznać rację dostawcy.
                  • Gość: facio Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 16:51
                    nic nie pojąłeś. Nie opłaca się jeśli opłata przyłaczeniowa nie pokrywa kosztów
                    budowy - np z powodu małej ilości odbiorców i dużych długości przyłączy.
                    Zużycie energii nie ma nic do tego postępowania. Poza tym sam mam takie
                    przyłacze i licznik na działce rekreacyjnej bez prawa zabudowy, podobnie jak
                    moich ponad 20 sąsiadów. Musieliśmy tylko wnieść opłątę za 15kW bo tak ustalono
                    nam próg opłacalności. Zużycie i brak budynku nie miało nic do rzeczy.
                    • Gość: fragi Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: *.zebyd.com.pl 06.07.07, 18:41
                      Ale jednak podpisałeś umowę i wniosłeś opłatę przyłączeniową i to dosyć dużą.
                      Natomiast założycielka tego wątku, jak zrozumiałem, nie zamierza podpisywać
                      żadnej umowy. Chce żeby dostawca wybudował przyłacze tak "na wszelki wypadek".
                      Napisałem kilka postów wyżej zeby napisała że zamierza otworzyć pole namiotowe
                      albo, jak Ty, działkę rekreacyjną bez prawa budowy. Wiąże się to jednak z opłatą
                      przyłączeniową i podpisaniem umowy na zakup energii. Potem możesz nie zużywać.
                      • Gość: derka Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: 212.2.101.* 06.07.07, 22:11
                        a tak naprawdę to ile to kosztuje?
                        pytam bo przyjeżdżają do mnie ludzie i kupują 1kw elekrownie wiatrowe mówiąc że
                        tyle zapłaciliby za przyłączenie (4800) bo są w głuszy.
                        mozliwe? czy wymówka przed żoną?

pozdrawiam
                        • Gość: fragi Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: *.zebyd.com.pl 07.07.07, 22:25
                          Ok.130 zł za kW mocy przyłączeniowej. W głuszy to nikt nie podłącza.
                          • Gość: facio Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 20:52
                            może podłączyc w dowolnie odległej głuszy - ale wtedy nie w ramach opłaty
                            przyłaczeniowej tylko komercyjnie wg kosztorysu. Wtedy wychodzą koszmarne
                            koszty. Ale i tu obowiązuje wcześniejsza odmowa przyłaczenia i postepowanie w
                            URE - chyba ze od razu klient idzie na ugodę.
                            Zamiast wiatrowej pewniej kupić agregat spalinowy i go zadołowac w ziemiance co
                            by nie buczał za głośno - pewnie , tanio i skutecznie
                    • Gość: v Re: Jak podłączyć prąd do działki niezabudowanej? IP: *.cdma.centertel.pl 31.07.13, 18:40
                      Nieprawda nawet jak nie pobieramy prądu to płacimy za moc i przesył itp.
    • 1henrietta Prąd na działce 31.07.15, 21:07
      A czy teraz przypadkiem nie zmieniły się jakieś przepisy, jeśli chodzi o podłączenie prądu? Mógłby ktoś przedstawić mi jak wyglądają procedury?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka