gonzoxx1 17.09.07, 06:34 witam, czym może być spowodowane parowanie okien. Wstaje rano i na oknach jest para wodna. Zła wentylacja? Czasami jest tak nawet przy otwartym oknie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szkrab102 Re: parowanie okien 21.09.07, 13:55 Mam ten sam problem. W łazience - jak już teraz są zimne noce - rano okna są CAŁE zaparowane. A kratka ciągnie tak, ze pod prysznicem jest przeciąg! Więc nie jest to problem wentylacji (chyba). W pozostałych pomieszczeniach też rosieją okna - tak ok 3-4cm od doljen krawędzi. Z ciekawością czekam na jakieś porady.... Czasami ta para spływa na parapet i robi się mało przyjemna kałuża :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mich.999 Re: parowanie okien 21.09.07, 21:22 Jeżeli są to okna pojedyncze to zawsze będą zaparowane.Jeżeli skrzynkowe lub zespolone to świadczy o tym że są nieszczelne przestrzenie między skrzydłem wewnętrznym i zewnętrznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lita Re: parowanie okien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 18:27 mam ten problem z nowo wstawionymi oknami w starym drewnianym domu myślałam że to brak wentylacji ale teraz nie jestem pewna czy może to być złe wykonanie okien jak to sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: parowanie okien IP: 195.216.115.* 26.09.07, 18:01 Z tego co wiem to okna parują jak jest słaba wentylacja oraz jeżeli jest kiepska szczeloność okna lub okno ma kiepskie parametry cieplne tzn słabo izoluje. Skraplanie wody jest spowodowana różnicą temperatur. Czym więcej wilgoci w pomieszczeniu tym wiecej wody na oknie Rodzice mają okna 3 szybowe i tego problemu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś