Dodaj do ulubionych

plama na suficie

08.10.07, 09:05
sąsiad ma zaciek na suficie w łazience, co może być przyczyną?

dodam,że ostatnio wymienialiśmy silikon w kabinie prysznicowej, czy to może
być to?czy mogę polożyć kolejną warstwę na ten co jest, czy przed polożeniem
nowej warstwy tę obecną trzeba usunąć?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: plama na suficie 08.10.07, 12:39
      Przyczyną zacieku na ścianie jest, najprawdopodobniej, zalanie czyli inaczej
      woda lub inna substancja, która przeciekła lub przecieka z
      mieszkania/pomieszczenia znajdującego się wyżej.
      Reszty pytania nie rozumiem. Jaki ma ona związek z zaciekiem?
      • Gość: doradca Re: plama na suficie IP: 195.150.71.* 06.01.14, 14:32
        jeśli sąsiad piętro niżej też ma kabinę prysznicową to jego odparzenia u niego na suficie są od pary wodnej z jego korzystania z wody, woda paruje z mokrego brodzika w górę i sufit naciąga wodę, po 2 latach po malowaniu występują bąble ,które potem pękają i wiszą u sufitu kawałki emulsji
    • Gość: adwarp Re: sasiad mieszka pod nami IP: *.aster.pl 08.10.07, 12:54
      no właśnie chodzi o to, czy przyczyną zacieku na suficie może być nieszczelny
      silikon w naszej kabinie?
      • Gość: Tomek-Dortmund Re: sasiad mieszka pod nami IP: *.versanet.de 08.10.07, 17:33
        oczywiscie ze moze, moze tez byc nieszczelna rura pod kabina, asprobuj wymienic
        silikon, przy tym uwazaj zeby wyciac dokladnie asilikon, do suchego wytrzec,
        jeszcze alkoholem przejechac i wtedy nakladac nowy silikon. jesli to nie
        zadziala to zobacz co sie dzieje pod kabina.
      • jarecki_2 Re: sasiad mieszka pod nami 08.10.07, 19:21
        Dokładnie jak powiedział Tomek.
        Wystarczy przeprowadzić proste "działanie" myślowe.
        Skoro do tej pory nie zalewałeś sąsiada i wszystko było ok, a teraz dzieje się
        coś niepokojącego to należy odpowiedzieć sobie na pytanie co wydarzyło się w
        ostatnim czasie u Ciebie a co miało coś wspólnego z wodą (akurat w tym
        przypadku), i masz odpowiedź co jest przyczyną. Zmiana kabiny, wanny, zmiana
        silikonu, przeróbka hydrauliczna, to wszystko może być przyczyna. Można źle
        położyć silikon a można również źle podłączyć kabinę, może rura już powiedziała
        dość a może wydarzyło się jeszcze coś innego. Zawsze trzeba szukać tam gdzie coś
        się wydarzyło w bliskiej przeszłości lub bezpośrednio przed szkodą.
        • Gość: cromwell Re: sasiad mieszka pod nami IP: *.57.jawnet.pl 08.10.07, 19:59
          nie zgodze sie ze plama
          ktora pojawila sie po 3 latach od remontu
          jest wynikiem uszkodzenia

najczestszym powodem przecieku pod kabina prysznicowa
          jest brak uszczelnienia pomiedzy bateria nascienna i kaflami
          woda z natrysku splywa za kafle pod rozetkami
          wystarczy kilka kropel dziennie
          kiedy sciana sie napije
          zacieki splywaja na sufit sasiada

pzdr.
          • Gość: adwarp Re: bardzo dziękuję za rady IP: *.aster.pl 09.10.07, 14:28
            oczywiście myślałam intensywnie co mogłoby byc przyczyną tego nieszczęsnego zacieku
            - najpierw pomyślałam,że rura, ale wtedy to chyba nie byłby zaciek tylko solidna
            plama,
            -pożniej pomyślałam o tym silikonie, kabina nie była wymieniana wymieniany byl
            tylko silikon, a ponieważ "fachowiec" przyznał się,że "było trochę mokro jak go
            kładł", więc pomyślałam,że może coś z tym silikonem jest nie tak:(
            - a teraz jeszcze dochodzi bateria / a jak to sprawdzić? odkręcić ją?/

Najpierw zaczniemy od polożenia nowego silikonu na suchą już teraz powierzchnię,
            mam nadzieję,że to załatwi sprawę, bo jakoś wymiana rur nie mieści się w mojej
            wyobrażni:(

• jarecki_2 Re: bardzo dziękuję za rady 09.10.07, 16:32
              Jeśli nie nastąpiło rozszczelnienie połączeń baterii z doprowadzeniem do niej
              wody, a takie uszkodzenie najszybciej pojawi się gdy coś gmerasz przy baterii
              lub oczywiście ze starości uszczelek, to bateria nie jest winna. Oczywiście na
              wszelki wypadek można baterię wykręcić, zmienić uszczelki i zamontować ponownie,
              ale raczej baterię bym wykluczył. Wiadomo że wcześniej nic się nie działo, nie
              było zacieków, następuje wymiana silikonu i pojawia się zaciek, masz odpowiedź.
              Silikon nie trzyma, jest położony nie szczelnie i podczas używania prysznica
              woda cieknie do sąsiada.
            • Gość: cromwell Re: bardzo dziękuję za rady IP: *.57.jawnet.pl 09.10.07, 19:32
              sama widzisz ze taki majster jak jarecki nie wie o czym pisze
              hydraulik wyprowadza nyple przylaczeniowe poza glazure
              glazurnik wycina otwory pod nyple
              kladzie kafle
              ale przestrzeni pomiedzy kaflami i nyplami nie uszczelnia
              przychodzi hydraulik
              i podobnie
              woda scieka po glazurze
              dostaje sie pod maskownice
              i wplywa podmiedzy glazure a sciane

silokona se odpusc;)

zakrec ciepla i zimna wode
              odkrec baterie prysznicowa
              sprawdz jakosc uszczelnienia
              i czy sciana jest sucha

to raptem 10 minut
              bez dodatkowych kosztow:)

pzdr.
              • jarecki_2 Re: bardzo dziękuję za rady 10.10.07, 09:51
                Nie chcę się kłócić, ale jakim cudem do tej pory nic, ale to nic się nie działo,
                nikt nie gmerał przy baterii, mieszkanie jest już użytkowane jakiś czas, jak
                sądzę, i nie było u sąsiada zacieków. Nagle ktoś wymienia silikon i pojawia się
                u sąsiada zaciek, Z BATERII !!!! No gratuluję serdecznie koledze dedukcji.
                Jak chciałbyś, żebym Ci opowiedział jak robi się podejścia hydrauliczne i jak
                się je obrabia glazurą załóż nowy wątek, ten tego nie dotyczy i nikt nie pyta
                jak sie to robi więc możesz sobie między bajki włożyć uszczypliwe stwierdzenia o
                tym czy wiem czy nie wiem o czym mówię.
                Nie wykluczyłem winy baterii, gdybyś się nie nabzdyczył i przeczytał do końca to
                byś to zauważył, poddałem tylko pod wątpliwość tę przyczynę.
                • Gość: cromwell Re: bardzo dziękuję za rady IP: *.57.jawnet.pl 10.10.07, 18:12
                  nie rzucaj sie jarus
                  pieprzyles glupoty o wyciekach z instalacji
                  te oczywiscie szybko wychodza
                  przeczytaj jeszcze raz o czym pisze
                  tu chodzi o kilka kropel dziennie
                  i nie pomoze glazura na podlodze i folie wodoszczelne
                  kiedy woda dostanie sie pod plyty

silikonowa spoine latwo sprawdzic
                  wystarczy linijka z tornistra syna
                  naciskasz krawedzia linijki w srodek spoiny
                  i sprawdzasz, czy sie nie odspaja

proste jak walenie

ty zas proponujesz wymieniac
                  bo tak;)

i jeszcze jedno
                  zapamietaj sobie
                  rury zezre korozja
                  ale polaczenie przy pomocy uszczelek biedzie nadal szczelne

kapisko;)

pzdr.
                  • jarecki_2 Re: bardzo dziękuję za rady 11.10.07, 10:09
                    Kłopoty polega na tym, cromwl-uś, że to ty bajasz o wyciekach z
                    instalacji/baterii a nie ja. Nie czytasz, nie czytasz i jeszcze raz nie czytasz
                    a jeśli już czytasz to nie rozumiesz albo nie zwracasz uwagi na kontekst.
                    • Gość: cromwell Re: bardzo dziękuję za rady IP: *.57.jawnet.pl 11.10.07, 19:02
                      wiedzialem ze na koniec mi sie dostanie

przepraszam jarus
                      poprawie sie
                      bede czytal ze zrozumieniem;)

pzdr.

• pyot Re: bardzo dziękuję za rady 11.10.07, 21:59

>> wiedzialem ze na koniec mi sie dostanie <<
                        :)

Z nyplem w G/K widziałem spustoszenie, ściana sucha,glazurka także,a z 'lewej'
                        strony...
                        Łazienka powinna mieć izolację,tu silikon czy też jego brak nie powinien
                        szkodzić...
                        Najprościej sprawdzić przez rozetkę :)

Pozdrawiam.
                        • Gość: adwarp Re: pyot IP: *.aster.pl 12.10.07, 09:44
                          "nypla" - już sobie obejrzałam korzystając z wyszukiwarki,ale co to jest na
                          litość boską "rozetka"?

-Łazienka powinna mieć izolację,tu silikon czy też jego brak nie powinien
                          > szkodzić...
                          osobiście ze wszystkich możliwych opcji ta,że przyczyną zacieku u sąsiada piętro
                          nizej jest nieszczelny silikon odpowiadała mi najbardziej:)

a sprawdzenie szczelności za pomocą linijki jak ktoś radził jest praktycznie
                          niemożliwe, bo silikonu są tak śladowe ilości,że nie ma za co tej linijki zatknąć:(
            • nickxxx Re: bardzo dziękuję za rady 14.10.07, 13:29
              Czeka cie demontaz kabiny i brodzika i nie rob polsrodkami ba
              jeszcze bedzie gorzej.
              • adwarp Re:no i kicha:( 08.01.08, 13:37
                wymieniliśmy silikon w kabinie, ktory wyglądał tak jakby go w ogole nie było,
                więc założyliśmy,że to jest przyczyna zacieku:(
                I chyba była, bo był spokój,prawie trzy miesiące!
                Piszę był, bo właśnie przed chwilą była sąsiadka,że plama jest mokra:(
                No i co teraz?Jakieś sugestie?

p.s.
                Dodam, chociaż nie wiem, czy to ma znaczenie,że od pewnego czasu nasza bateria w
                kabinie, która jest z termostatem podaje zbyt gorącą lub zbyt zimną wodę, aleto
                ma się chyba nijak do zalanego sufitu?
                • Gość: Kicha Re:no i kicha:( IP: *.chello.pl 19.01.08, 16:55
                  U mnie było podobnie.Ciągle pretensje od sąsiadów z dołu. Okazało się, że była mała nieszczelność w rurach odpływowych i się z tego sączyło po trochu przez strop na dół. A szczelność silikonu to sprawdzam "chłopską" metodą tak, że biorę kawałek papieru toaletowego i krawędzią przykładam do miejsca podejrzanego o nieszczelność (na zewnątrz kabiny, a od wewnątrz po dłuższym nieużywaniu prysznica) - papier cudnie wyciąga wodę ze szczeliny i wiadomo, że leci. Tylko się nie śmiejcie, bo ja laikiem jestem.
    • Gość: prysznic Re: plama na suficie IP: 195.150.71.* 06.01.14, 14:45
      sąsiad sam zaparował swój sufit nad nad kabiną i ma odparzenia które potem pleśnieją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka