kaja976 08.10.07, 13:30 Witam mam prośbę niedługo odbieram mieszkanie i nie wiem z czego zrobić podłogi w obecnym mieszkaniu mam podłogi drewniane na legarach ale po 8 latach strasznie skrzypią Poradzcie coś Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Podłoga IP: 80.48.1.* 08.10.07, 13:46 No bo tego się zazwyczaj nie robi na podłodze. chyba,że jest dywan Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Podłoga 08.10.07, 19:41 Parkiet, deska B, panele, deska podłogowa, gresy, terakota....... mnóstwo możliwości. Nie wiem czemu kładłeś deski na legarach, widocznie takie były warunki i możliwości wykończenia podłogi, a w nowym mieszkaniu te możliwości pewnie są inne. Można być może tym razem, parkiet lub deskę podłogową przykleić do podłoża i nie robić podłogi na legarach. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Podłoga 09.10.07, 13:11 Też mam legary i czy to znaczy że jak dam nowe deski to za jakiś czas podłoga będzie trzeszczeć? Czy można temu zapobiec? Jeśli tak to jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarecki_2 Re: Podłoga IP: *.75.54.242.debica54.ptc.pl 09.10.07, 14:13 jeżeli macie deski na legarach i skrzypią najlepszym sposobem jest nawiercenie ich i wpuszczenie pod nie piankę montażową. rozejdzie sie ona i sklei deski i będzie amortyzować każdy krok. stosuję to od lat jeżeli mam do czynienia z deskami na legarach. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Podłoga 09.10.07, 16:36 Bardzo dziękuję "koledze", że stara się mnie zastąpić w odpowiedziach, jednocześnie informuję, że nigdy nie odpowiadam po nickiem jarecki_2 jako gość a ta odpowiedź nie jest moja i zamieściła ją osoba, która pod mnie się podszywa. Jednocześnie proszę admina o wykasowanie tego postu, którego autorem nie jestem, chodzi oczywiście o post powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 do prawdziwego jareckiego_2 09.10.07, 21:28 to może napisz jak ty ten problem widzisz i czy ten "koleś" nie nabija sie tutaj z nas.Chociaż prawde mówiac już gdzies to czytałam, ale może to ten sam "koleś" napisał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: do prawdziwego jareckiego_2 10.10.07, 09:41 Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem czy sposób z pianką jest skuteczny czy nie ponieważ nigdy nie robiłem takiej operacji. Natomiast wiem, że drewno, naturalne, "pracuje" pod wpływem zmieniających się warunków. Zmienia się wilgotność powietrza i deska na to reaguje i moim zdaniem trzeba jej na to pozwolić a efektem tego pozwalania będzie skrzypienie podłogi co może mieć sporo uroku, ale to już sprawa gustu. Z siłami natury jeszcze nikt nie wygrał na dłuższą metę. Sklejenie, trwałe zamocowanie, deski podłogowej może wręcz wywołać odwrotny skutek, ale podkreślam, że to tylko moja dywagacja i nie twierdzę, że fałszywy jarecki mówi głupoty. Być może mówi słusznie i czerpie wiedzę ze swojego doświadczenia, ja nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: do prawdziwego jareckiego_2 10.10.07, 19:04 Hej... -- Hm,nieskromnie...,poza postem tu nigdzie nie pisałem o piance jako antidotum na znieczulanie miejscowych tarć,w sieci na forach także nie czytałem...,zaczynałem już coś podejrzewać :) Zdaje to egzamin jak najbardziej,nawiercać w newralgicznych punktach,piankować,szpachlować,lakierować...,dla bardzo mocno zainteresowanego- mam własnego wykonania wideo-tut :) ---- Na nową posadzkę rozwiązań jest sporo,nawet więcej; - deski,pochodne (parkiet,mozaika...) - płyty korkowe - panele korkowe,laminowane,drewniane - wykładziny dywanowe z wełny,włókien szklanych - sizal - kokosze jest...:) - linoleum - pcv - płytki ceramiczne - kamień - żywica Reszta gdzieś uciekła mi dziś z głowy,ale wiem,że jest,na pewno... Pozdrawiam,pyot. Odpowiedz Link Zgłoś