ogro 14.10.07, 17:27 Też walczę na jałowym hektarze. Zapraszam w odwiedziny. babij2.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drzejms-buond Re: Oaza na ugorze 15.10.07, 09:53 przekonałem sie,że jedynym sposobem na walkę z ugorem jest zerwanie jałowej ziemi i zastapienie jej zdrową ziemią próchniczą. nawozenie wystarcza na rok, dwa. oczywiscie mozna jeszcze ZACHWAŚCIĆ całość roślinami wzbogacajacymi glebę ale trwa to zbyt długo (kilka lat) można też wybierać rosliny, którym WSZYSTKO JEDNO na jakiej ziemi rosną i to mi się podoba najbardziej. :] a właśnie..ktos wie gdzie mozna dostać SKIMIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isis Re: Oaza na ugorze IP: *.au.pwr.wroc.pl 15.10.07, 15:20 Skimię japonicę mozna dostać np. we wrocławiu, w szkółce przy ogrodzie botanicznym :) Ale ona jest na gleby kwaśne i trza nieco chronic przed zimnem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lama Re: Oaza na ugorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 11:40 Hmmm...trawnik wcale nie wygląda jak na ugorze, a dość spory jest, więc nie wierzę, ze na lichej ziemi taka oaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Oaza na ugorze IP: *.centertel.pl 28.09.08, 23:31 do lama: ziemia jest klasy VI, więc kiepska. ale oczywiście przy zakładaniu ogrodu trzeba było dodać lepszej ziemi. pod trawnik dodana była glinka oraz torf, stąd taki efekt - glina dłużej utrzymuje wilgotność, a torf zapewnia żyzne podłoże. a do tego odpowiednio częste podlewanie... i już jest efekt jak na zdjęciach Odpowiedz Link Zgłoś
grzesia_1 Oaza na ugorze 12.03.08, 20:23 jestem pełna podziwu jak wam się udało wyprowadzić ten ogród! ja sama walczę na ekstremalnych piaskach i bez automatycznego nawadniania nie jest możliwe uzyskanie takich rezultatów jak u was. bardzo podoba mi sie wasze "oczko wodne" jaką technologią jest zrobione? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Oaza na ugorze IP: *.centertel.pl 28.09.08, 23:19 do grzesia_1: oczko jest wykonane metodą ekologiczną - poza uzupełnianiem wody nie ma żadnych dodatkowych wymagań. a ogród siłą rzeczy ma automatyczne nawadnianie, co bardzo polecam Odpowiedz Link Zgłoś