seba150 30.10.07, 10:16 Witam serdecznie! Prosze o informacje osoby, ktore mialy doswiadczenia zwiazane z odbieraniem mieszkania od developera. Na jakie rzeczy nalezy zwrocic uwage? Co wziac ze soba, o co zapytac itd.? Dziekuje bardzo za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pawel Re: Odebranie mieszkania od developera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 22:29 samemu nie ma sensu. ja wzialem fachowca co odbieral mieszkanie u brata. Zaplacilem 200 zł ale fachowo wypunktowal niedorobki na ktore ja laik nigdy bym nie zwrocil uwagi. Podaje numer do niego 603-55-55- 72 (pan Tomek) Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Odebranie mieszkania od developera 01.11.07, 17:23 Weź ze sobą poziomicę, jak będzie potrzebna na budowie Ci nie pożyczą. Gdyby jakaś ściana zwróciła na siebie Twoją uwagę możesz zacząć od sprawdzenia jej pionu. na pewno, no prawie na pewno, będą porysowane szyby w oknach, to kwalifikuje się do wymiany. Wszelkie uszkodzenia futryn, drzwi i innych elementów to powód do żądania wymiany. Zwróć uwagę na kontakty i gniazdka, czy są zamontowane równo i solidnie i czy nie latają. Zwróć uwagę czy wylewki są równe, nie ma żadnych niepokojących wybrzuszeń i pęknięć. Zwróć uwagę czy podejścia kaloryferów i same kaloryfery są zamontowane stabilnie i czy ściany przy wyjściu zasilania kaloryferów są wykończone czy zasmarkane jakimś gipsem tylko, oraz czy ściany za kaloryferami są pomalowane. Na pewno nie zwracaj uwagi na kolesia, który wyjedzie Ci z tekstem o polskich normach i poproś, żeby deweloper przysłał kogoś rozumnego kto będzie mógł dokonać z Tobą odbioru i sporządzić ewentualny protokół usterek. Możesz powołać się spokojnie na normy europejskie jak się będą upierać przy normach Polskich. Ciebie normy nie obchodzą, nie musisz ich znać i masz je generalnie w d...... Zapytaj pana, który wspomni o normach, czy jak będzie miał kupić nowy i porysowany samochód to czy go kupi jak normy, Polskie, będą dopuszczały takie rysy. Ot i cała filozofia, oczywiście w zależności od standardu oddawanego przez wykonawcę mieszkania ilość rzeczy do sprawdzenia się może zwiększyć. Szczególnej uwagi również wymagają parapety, bardzo często są porysowane. Musisz również koniecznie pamiętać, że to za Twoje pieniądze ludzie wybudowali to mieszkanie i za twoje pieniądze Pan lub kilkanaście osób (to się zdarza) będzie z Tobą chodzić po przyszłym Twoim mieszkaniu i starać Ci się wmówić, że wszystko jest jak być powinno a być może nie jest. Nie obchodzi Cię dla czego coś jest zniszczone i porysowane, ma takie nie być!! Odpowiedz Link Zgłoś
pomocnikpanamajstra Re: Odebranie mieszkania od developera 01.11.07, 20:53 Oj Panie jarecki. Nie orientujesz się Pan zupełnie w tym co w chwili obecnej jest normowane normami polskimi i europejskimi. Zupełnie nie wiesz Pan na co zwrócić uwagę. jest tyle ważniejszych rzeczy niż to czy za grzejnikiem jest pomalowane czy nie. Masz pan bardzo mgliste pojęcie o tym co Pan piszesz. Jak widać nie znasz się Pan na tym zupełnie. Nie rób więc Pan ludziom wody z mózgu namawiając ich do tego żeby się wygłupili. Czasem warto jednak wydać dwie stówki. Szanowni Państwo. Nie da się w dwóch, ani nawet w pięciu słowach powiedzieć na co trzeba zwrócić uwagę. Naprawdę warto wziąć fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Odebranie mieszkania od developera 02.11.07, 08:17 Szkoda, że zauważyłeś tylko w tym co napisałem wzmiankę o pomalowanej ścianie za kaloryferem, tam jest jeszcze kilka innych informacji, które komuś kto się nie zna mogą pomóc, mam nadzieję, że napisałem dość prosto i zrozumiale, przynajmniej dla nie których. A artykuł zamieszczony w linku jest dobry, choć nie wyczerpuje, jak i moja wypowiedź, zagadnienia, co nie oznacza, że trzeba zaraz poddawać się lobby odbieraczy mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony Re: Odebranie mieszkania od developera IP: 195.116.32.* 01.11.07, 22:28 Polecam: dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2080089.html Przyjemnego odbioru-Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pomocnikpanamajstra Re: Odebranie mieszkania od developera 02.11.07, 05:59 Powiem tylko tyle: Autor artykułu - Pan Piotr Mączyński - wie, że gdzieś dzwoni, natomiast nie bardzo wie gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś