Gość: Marcin IP: *.bci.net.pl 31.07.03, 10:22 Czy ktoś stosuje taki flitr - jak się sprawdza? Jakiej firmy filtr warto kupić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wodnik Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.chomiczowka.net.pl 31.07.03, 20:21 A jakiej wody (skład fizykochemiczny) dotyczy problem? Ja używam i sprzedaję (czy to kryptoreklama?) odwróconą osmozę do zamontowania w szfce zlewozmywakowej. Wydajność zestawu do 120[L]/dobę. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
misso Re: Jaki filtr do wody pitnej 01.08.03, 09:44 A ja używam i nie sprzedaję zwykły dzbankowy filtr Brity. I jest bardzo OK, a woda wrszawska...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.mcnet.pl / 10.10.87.* 01.08.03, 13:40 Ja też mam dzbanek Brity i jest OK, nawet jak nie filtruje wszystkiego. Podobno nawet lepiej jak filtr nie robi wody destylowanej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.crowley.pl 03.08.03, 10:25 Gość portalu: wodnik napisał(a): > A jakiej wody (skład fizykochemiczny) dotyczy problem? Ja używam i sprzedaję > (czy to kryptoreklama?) odwróconą osmozę do zamontowania w szfce > zlewozmywakowej. Wydajność zestawu do 120[L]/dobę. Polecam. A ja nie polecam. Woda z filtra osmotycznego to nienadający się do celów spożywczych destylat, konieczne jest jego powtórne uzdatnianie w remieralizatorze, co podraża koszt całości i o czym sprzedawcy jakos nagminnie zapominają klientom powiedzieć. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.chomiczowka.net.pl 03.08.03, 11:13 Kolego Jarku, przypomnij sobie i porównaj proces destylacji i zjawiska osmozy. O ile mi wiadomo, związki mineralne zawarte w wodzie są bardzo słabo przyswajalne przez nasz organizm. Nie widziałem żadnych tabel żywieniowych w których dostarczycielem minerałow dla naszego ustroju jest woda. Zeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na te składniki trzeba by wypijać hektolitry wody. Czy porównywałeś smakowo obie wody? Destylarka np. przepuszcza związki chloru, a osmoza nie. Mineralizator zmienia smak wody - to oczywiste, ale to już sprawa sugestii. A w ogóle to co to jest H2O. Temat rzeka. Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.crowley.pl 03.08.03, 18:56 > Kolego Jarku, przypomnij sobie i porównaj proces destylacji i zjawiska osmozy. Masz rację to temat rzeka, w dodatku temat juz milion razy wałkowany i na grupach dyskusyjnych i w mediach. Nie chce mi się zaczynac kolejnej dyskusji, proponuję sięgnąć choćby przez google do starych, tam już wszystko zostało powiedziane. > O ile mi wiadomo, związki mineralne zawarte w wodzie są bardzo słabo > przyswajalne przez nasz organizm. Nie widziałem żadnych tabel żywieniowych w > których dostarczycielem minerałow dla naszego ustroju jest woda. Zeby pokryć > dzienne zapotrzebowanie na te składniki trzeba by wypijać hektolitry wody. Problem nie lezy w przyswajaniu, tylko w ich wypłukiwaniu przez wode zdemineralizowaną z organizmu. Woda taka jest bardzo silnym rozpuszczalnikiem organicznym i wypłukuje z nas mikroelementy w tempie na tyle duzym, że trudnym do uzupełnienia. > Mineralizator zmienia smak wody - to oczywiste, ale to już sprawa > sugestii. Bynajmniej to nie sprawa sugestii tylko po prostu zdrowia. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zencol Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.chomiczowka.net.pl 03.08.03, 20:42 Kolego Jarku, jeżeli nie odpowiada Tobie pH tej wody, możesz jej nie spożywać w czystej postaci, można ją wykorzystać do sporządzania wszelkiego rodzaju potraw i napojów. Herbata, kawa nawet bez cukru ma obojętne pH. A czy pomyślałeś w takim razie jak silnie trawiące są wszelkiej maści napoje gazowane? czy używasz cytryny do herbaty albo octu do zimnych nóżek? A tak nawiasem - dla mnie woda osmotyczna jest alternatywą dla hydrantówy z bukietem Mendelejewa. Preferuję wody słabo mineralizowane, wszystko da się pogodzić. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.crowley.pl 03.08.03, 23:38 > Kolego Jarku, jeżeli nie odpowiada Tobie pH tej wody, możesz jej nie spożywać > w czystej postaci, można ją wykorzystać do sporządzania wszelkiego rodzaju > potraw i napojów. Herbata, kawa nawet bez cukru ma obojętne pH. Widzisz, ale to troche nie o to chodzi, żeby brak minerałów uzupełnić czymkolwiek, choćby esencją z herbaty. Chodzi raczej o to, żeby te minerały były i były takie jak trzeba. Zresztą jeszcze raz powtarzam, dyskusje na ten temat były juz milion razy w necie, odsyłam do pierwszej z brzegu wyszukiwarki. Dla ułatwienia poniżej naprawdę pierwszy z brzegu artykuł nie będący reklamą firmy sprzedającej takie filtry (a takie strony google zapodało mi przede wszystkim): www.halat.pl/instytut_woda.html Ponizej fragmenty: Czasem lepiej pić kranówkę [...] Okazało się, że woda z filtra nie nadaje się ani do picia, ani do potrzeb gospodarczych. Inaczej niż miejska kranówka - tę według żoliborskiego sanepidu można pić, gotować, używać do mycia naczyń. - Przeraziliśmy się. Zapłaciliśmy ok. 3 tys. zł za to, aby spożywać wodę nadającą się do celów technicznych - oburza się pani Ewa. Postanowiła reklamować urządzenie. Właściciel biura handlowego Andrzej Kacperski odmówił, gdyż minęły ustawowe terminy. - Klientka nasłuchała się bzdur! Państwowy Zakład Higieny zaakceptował urządzenie. Wody z odwróconej osmozy używa się do dializy nerek!!! - bronił towaru. A opinię sanepidu skwitował: - Może pobrała wodę do badania do brudnej butelki? Tyle, że sanepid odrzucił wodę nie z powodu zanieczyszczeń, lecz "wyjałowienia". [...] - Woda po odwróconej osmozie ma za mało minerałów, bo filtracja wypłukuje wszystko. Minister zdrowia określił jednak, że pewne minerały w wodzie być muszą, np. wapń, magnez. Producent urządzenia powinien więc dostosować się do polskich norm określonych w rozporządzeniu ministra zdrowia z 2000 r. w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze - wyjaśnia Helena Tołczyk, kierownik żoliborskiego sanepidu. [...] Importera obowiązują jednak polskie normy. Dlatego powinien sprzedawać mineralizator w komplecie z urządzeniem filtrującym. [...] - Polskie normy spełnia tylko urządzenie z mineralizatorem, choć klient może kupić sam aparat do oczyszczania. Tyle z mojej strony, wszystkim zwolennikom "wody zdemineralizowanej" życcze zdrowia, ja pozostanę przy kranówie, dla poprawy smaku przepuszczonej przez dzbanek Brity. Proponuje EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HGW Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.03, 08:08 Wody zdemineralizowanej używa się w procesach technologicznych i kotłach CO. Do picia polecam jednak kranówę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.chello.pl 04.08.03, 09:56 Od 3 lat uzywam filtra "AQUAPHOR Modern". Jestem z niego bardzo zadowolona. Raz w roku trzeba wymienic wklad, ktory kosztuje niewiele. Filtr podlaczony jest do wylewki, choc mozna zrobic oddzielny kranik np. przy okazji remontu. Jest wygodny w uzytkowaniu. Mozna go obejrzec w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Jaki filtr do wody pitnej 04.08.03, 18:06 Kochani, o co tyle sporów? Wspomniałem, że dołączony do urządzenia osmotycznego mineralizator wzbogaca wodę o niezbędne jony. I tak PN jest usatysfakcjonowana. Sanepid bada naszą kranówę na wyjściu z filtrów i tu wszystko jest ok. A co się dzieje u końcowego odbiorcy wolą przemilczeć. Spotkałe się z wynikami badania wody w nowym osiedlu koło Pruszkowa. Woda została pobrana u szczęśliwego nabywcy segmentu i oddana do WSSE na Ogrodowej. Właściciel przeżył niezły wstrząs, kiedy przeczytał, że woda absolutnie nie nadaje się do spożycia, nawet po przegotowaniu. Normy żelaza, manganu, twardości i bakteriologiczne były znacznie przekroczone. Co prawda zakażenie nastąpiło w trakcie budowy sieci, ale to znaczyło, że instalacja nie była dezynfekowana. Horror. A wszystkim zwolennikom warszawskiej kranówy - smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 05.08.03, 14:07 > Kochani, o co tyle sporów? Wspomniałem, że dołączony do urządzenia > osmotycznego mineralizator wzbogaca wodę o niezbędne jony. Nie zauważyłem. Jedynie wcześniejszy rozmówca, niejaki "Wodnik" wspominał o tym, ze remineralizacja wpływa na smak wody i jest to rzecz gustu jedynie. O niezbędności nie było tam ani słowa. Wodnik i Ty to ta sama osoba? ;-) Ale jesli nawet - byłbys tu wyjątkiem. Rzadko mi się zdarza widzieć w sprzedaży filtry osmotyczne z remineralizacją. Na ogół jest to sam filtr i w komplecie reklama piejąca nad czystością i zdrowotnością wody z niego. Ja na to mówię po imieniu: oszustwo! J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guido Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: *.telia.com 05.08.03, 17:26 Absolutnie podpisuje sie pod Jarkiem. Absolutne oszustwo jezeli ktos mowi ze woda po odwrotnej osmozie jest przydatna do konsumpcji, poniewaz jest to czysty destylat, jak juz Jarek pisal. Natomiast jest to czysta woda do uzycia. Mineralizowanie jest sztucznym procesem nadania tej wodzie smaku. Kranowki, w zalewznosci w jakim regionie Polski sa mniej smaczne i okropne. Ostatnio wprowadzone unijne normy chronic beda troche lepiej konsumenta ale do konca roku 2005 obowiazuja stare pozwolenia prawnowodne. Zelazo i magan sa najwiekszym problemem. Flore bakeriologiczna zalatwia sie glownie chlorem albo tlenkiem chloru, a wiec woda jest kancerogenna. Nie mowiac o technologji napowietrzania wody w wodociagach gdzie sie stosuje kompresory olejowe, a wiec i resztki partykul zwiazkow chemicznych zawartych w olejach sa obecne w naszej kranowce. Amoniak w wielu zakladach wodociagowych przysparza odpowiedzialnym za jakosc wody wiele nieprzespanych nocy. Ciekawe, ze nie studiuje sie zawartosci np niklu w wodzie. Co na to alergicy na nikel? W/g wymog unijnych woda w kranie konsumenta musi spelniac warunki wody konsumpcyjnej. Chyba w wiekszosci mieszkan w Polsce woda spelnia warunki wody do zdatnej do uzywania. Wszystkie pseudofiltry nie uczynia cudow kiedy woda dostarczona przez wodociagi jest niedoskonala. Polecam strone www.anlager.poznan.pl. Tam jest urzadzenie do uzdatniania wody ale niestety to juz inwestycja chociaz z perspektywy czasu napewno zwracalna. Gwarancja jest czysta smaczna woda ale tylko dla tych co maja wlasne ujecie wody. My inni niestety jestesmy skazani na to co nam dostarcza do kranu. Jak bedziemy sie sprzeciwiac, nie placic rachunkow i kwestionowac jakosc tej wody to nam zamkna kran i nic nie bedziemy mieli. Kolo sie zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Jaki filtr do wody pitnej 05.08.03, 21:28 Ogólnie-święta racja. Proszę uprzejmie nie równać destylacji z osmozą, to nieporozumienie. Kol. Jarek ma prawie rację, z tej skrzynki korzysta więcej osób z tej samej branży. Życie Warszawy raz w miesiącu podawało komunikat Wodociągów o jakości wody wysyłanej do naszych domów. Tabela zawierała kilkadziesiąt pozycji oznaczonych w tym dane dotyczące metali ciężkich i sześciu najbardziej kancerogennych związków chemicznych. A Sanepid w swoich badaniach dla osób fizycznych określa tylko czternaście pozycji. I to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Jaki filtr do wody pitnej 05.08.03, 22:10 A jednak nie wytrzymałem. Proszę zajrzeć na stronę www.zw.com.pl I co wy na to? I to by było na tyle. Ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jaki filtr do wody pitnej IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 06.08.03, 14:49 Ale możesz konkretniej? Bo troche nie chce mi się przekopywać przez całe archiwum ŻW w poszukiwaniu czegoś związanego z tematem, a na stronie głównej nic takiego nie widzę (moze było coś wczoraj, ale ŻW to dziennik, niestety). J. Odpowiedz Link Zgłoś