maxima7 13.02.08, 20:28 Mam pytanie... czy przy profilu u30 grubosc wełny mineralnej może byc grubsza od profilu? i o ile aby lepiej ocieplić sufit? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek-Dortmund Re: Podwieszany sufit-pytanie IP: *.versanet.de 13.02.08, 20:46 a co ma profil do grubosci welny? Ja klade welne 60 podwojnie i na krzyz. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Podwieszany sufit-pytanie 14.02.08, 15:19 grubość wełny powinna być ciut mniejsza niż przestrzeń pomiędzy sufitem właściwym a sufitem podwieszonym, profil u-30 nie ma tu nic do rzeczy chyba, że sufit opuszczony ma być o 3 cm, ale to bez sensu. Oczywiście zależy również gdzie, w jakim pomieszczeniu ma być sufit i czemu ma służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
maxima7 Re: Podwieszany sufit-pytanie 14.02.08, 16:57 Celem ma być ocieplenie betonowego stropu przez który jest duży ubytek ciepła.Obniżenie bedzie efektem raczej ubocznym,bo to i tak niziutkie pomieszczenia jak na pomieszczenie mieszkalne ma tylko 230cm wysokosci.Czy jeżeli ocieple strop od zewnatrz ale dopiero na wiosnę, to to w zupełnosci wystarczy? nie ukrywam przeraza mnie mysl, ze ten sufit bedzie jeszce 4 cm niżej no i nie jest do końca prosty. ps-ja słyszałam od fachowca,że grubość wełny może być większa niż wolne miejsce pomiędzy suftem głównym a tym który bedzie po obniżeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
maxima7 Re: Podwieszany sufit-pytanie 14.02.08, 17:25 Mam też pytanie czy jeżeli jeżeli obnizyłabym tylko częśc sufitu na np halogeny oczywiście z dociepleniem w.mineralną...czy wtedy ubytek byłby mniejszy przez częściowo tylko ocieplony strop? zakładając ta wersję byłoby ocieplone i obniżone jakies 50%powierzchni sufitu w tym pokoju. Wtedy obniżyłabym sufit w dwóch końcach pomieszcznia 2mx5m a środek pokoju byłby wyższy to dałoby optycznie lepszy wygląd. Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: Podwieszany sufit-pytanie 14.02.08, 19:00 nie wchodz w to szkoda kasy poki co kup styropian grubosci 14 cm i rozloz go w miare szczelnie na strychu jezeli myslisz uzytkowac strych kup o gestosi eps 100 jezeli nie wystarczy eps 70 wylewke zrobisz jak sie ociepli pzdr. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maxima7 Re: Podwieszany sufit-pytanie 14.02.08, 22:35 No właśnie chyba na to czekalam na taką męską radę:-).Tylko muszę dodać,że nad w/w pomieszczenień nie ma strychu a jest taras.Czyli kupuję stryropian kładę na taras na papę przykrywam folią, a na wiosnę wylewka i może kiedyś dach?. Pozdawiawm i dzieki:-) Odpowiedz Link Zgłoś