Dodaj do ulubionych

okna dachowe

03.03.08, 21:58
bede ocieplac poddasze, na którym w przyszłości (za 8 lat) bedą
pokoje.
czy warto robic od razu okna dachowe, czy sie wstrzymać (nie wydawac
tej dodatkowej kasy) bo wyciecie okien w ocieplonym poddaszu nie
jest duzo trudniejsze? czy jest to juz duzy problem i lepiej to
robic od razu? posze o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adas Re: okna dachowe IP: *.acn.waw.pl 04.03.08, 08:25
      przeróbka dachy kosztuje dużo wiecej niż właściwy montaz od razu
      pocztaj wytyzne w portalu www.dachy.com.pl
    • jarecki_2 Re: okna dachowe 04.03.08, 08:31
      Oczywiście że lepiej zrobić to teraz. Potem wstawienie takich okien wiąże się
      nie tylko z samym wycięciem otworów i wstawieniem okien ale dodatkowo trzeba
      będzie zapłacić za demontaż sufitu i ocieplenia oraz za ponowne wykończenie.
      Mało tego, prawdopodobnie trzeba będzie rozebrać sporo sufitu podwieszanego żeby
      zrobić zmiany w konstrukcji. To się robi skomplikowana operacja a co za tym
      idzie pociągnie nie potrzebne koszty. Podczas demontażu sufitu popękają płyty,
      trzeba to będzie potem naprawiać, no sporo przemawia za tym żeby zrobić to teraz.
      • znaniec1 Re: okna dachowe 04.03.08, 12:10
        czy 10.000 wystarczy na wstawienie w dachu 4 okien?
        • jarecki_2 Re: okna dachowe 04.03.08, 13:18
          Zależy od okien, zależy od dachu. Nie jestem pewien, ale ostatnio jak miałem z
          tym styczność to jedno okno z montażem kosztowało około 2000, ale pewien nie
          jestem na 100%, coś tak mi się przypomina, może 2500, jakoś tak, przy czym to
          koszt samego okna i montażu w już gotowym otworze, bez wykonania otworu czy
          wykonania przeróbki konstrukcji do montażu okna.
        • Gość: cromwell Re: okna dachowe IP: *.57.jawnet.pl 04.03.08, 15:54
          znaniec1 napisała:

> czy 10.000 wystarczy na wstawienie w dachu 4 okien?

przy kryciu dachu okna wstawia sie z marszu
          cala operacja trwa mw godzine
          pozniej wystaczy tylko dociac poszycie
          roznie firmy sobie licza od 100 - 300 zl za sztuke
          reszta to koszt okna

tu ceny sa bardziej zroznicowane
          zaleza od rozmiaru producenta i wyposazenia

pzdr.
          • jarecki_2 Re: okna dachowe 04.03.08, 16:57
            nie uściśliłem, to prawda, podawałem przykład wstawianych okien na poddaszu,
            gdzie dach wykonany był z płyt żelbetowych, okna były jedne z droższych bo na
            podstawach i wymagały dość sporej obróbki papą. Wycięcie otworów w dachu to była
            osobna bajka. Na pewno inaczej sprawa się ma jak wstawiamy, planujemy wstawić
            okna jak dach jest dopiero wykonywany i do pokrycia a co za tym idzie do
            wykończenia również okien jest jeszcze czasu trochę.
    • Gość: k Re: okna dachowe-od razu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 13:31
      jw
      • znaniec1 Re: okna dachowe-od razu 04.03.08, 19:36
        dach juz jest (dachówka betonowa?) ale nie jest dobrze ocieplony,
        kiedys beda tam 2 pokoje, na razie bedzie to strych.
        a jakie okna? fakro? velux? czy jakies inne tansze? a dobre
        • Gość: Radek wawa Re: okna dachowe-od razu IP: *.sds.uw.edu.pl 08.04.08, 22:51
          Jeżeli zależy Ci na niskich kosztach to zamontuj okna od razu. Montaż w
          późniejszym terminie nie jest oczywiście wielkim problemem, ale to tylko
          dodatkowy wydatek. Zamontuj teraz, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze
          zainwestuj w lepsze okna. Pomyśl o wysoko-osiowych lub uchylno-obrotowych to
          bardzo wygodne rozwiązanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka