Dodaj do ulubionych

DULUX- SMUGI NA SCIANIE

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.03, 22:21
mam pytanie - pomalowalam sciany duluxem kolory swiata, sciany zostaly
wczesniej zagruntowane gruntem duluxa. Po dwukrotnym pomalowaniu na scianach
pojawily sie smugi- tak jakby farba nie wchlonela sie w tynk rownomiernie.
Dlaczego tak sie stalo? I co mam z tym zrobic
Obserwuj wątek
    • Gość: Damian Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE IP: 217.96.94.* 09.09.03, 08:08
      Mam ten sam problem
      orginalny grunt duluxa nie najtańszy wałek i naprawde cienka warstwa gruntu
      tak żeby się nie "świecił" i co?
      Tandeta jakich mało
      Wymyśliłem że te wszystkie miejsca przetrę dobną siatką 150 i pomaluję jeszcze
      raz tylko szkoda że takie niespodzianki robi taka droga farba

Pewien znajomy fachura stwierdził że kiedyś prubował gruntować na różne
      sposoby i zawsze są jakieś kwiatki więc on jako podkład daje albo rozrobionego
      duluxa albo eko śnieżkę

Specjalne pozdrowienia dla ONCE1.....ciekawe co powie?
      Damian
      • Gość: Niki Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 08:27
        Ja malowałam Jedynką Gold żółtą jednowarstwową, ściany zagruntowane
        Unigruntem. Poprostu koszmar!!! Ściany gipsowe a tak oszpecone. Po dwukrotnym
        malowaniu smugi, nierównomierne rozprowadzenie farby i miejscami świecące
        miejsca. Ta farba nie malowała, a mazała się po ścianie. Też wpadłam na pomysł
        żeby zetrzeć leciutko cienką siateczką. No i tak zostawiłam. ściany są teraz
        gładkie, ale do doskonałości jeszcze im brakuje. Boję się pomalować jeszcze
        raz tym samym. Może kupić zwykłą farbę i dodać barwnika? Już nie wiem co mam
        robić...
        Ćzy wszystkie jednowarstwowe kolorowe farby są do d...?
        • vampi_r Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE 09.09.03, 10:26
          I co ty na to Once1?
          • vampi_r Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE 09.09.03, 10:28
            I jeszcze jedno - Czy moge żądać zwrotu kosztów od sklepu w którym kupiłem
            drogą farbę i która spartoliła mi ściany?
      • Gość: kinga Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE IP: 157.25.122.* 09.09.03, 10:48
        ja pomalowalam duluxem, wybralam kolory z mieszalnika, tylko przed zabronilam
        malarzom gruntowac tylko zamiast gruntu polozc biala farbe dulux super mat
        (chociaz wszyscy mi to odradzali, wlacznie ze specjalista od duluxa w sklepie)
        i w rezultacie wyszlo super jak na razie, a malarze byli bardzo zadowoleni z
        farby kolorowej, bo sie swietnie rozprowadzala i byla naprawde wydajna
    • Gość: dyziek Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 10:32
      a ja maluje wlasnie caly dom (swieze, dziewicze tynki) duluxem.kilka pokoi
      zrobilam farba dwukrotnego malowania-kupa roboty i gdzieniegdzie trzeba polozyc
      trzecia warstwe-wtedy jest ok.
      oncem pomalowalam jeden pokoj i jestem bardzo zadowolona!
      rozwalkowujcie farbe we wszystkie strony, poziomo i na ukos, a na koniec
      poprawcie pociagnieciem od gory na dol....
      mam za to problem z malowaniem naroznikow. sa do tego specjalne przyrzady?
      • vampi_r Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE 09.09.03, 10:53
        Gość portalu: dyziek napisał(a):

> mam za to problem z malowaniem naroznikow. sa do tego specjalne przyrzady?

Narożniki najlepiej malować pędzelkiem, takim jak do olejnej.

Ja malowałem też duluxem z mieszalnika. I też jestem zadowolony.
        Choć jak se pomyślę, ile wydałem na ta farbę, to zadowolenie lekko więdnie.
      • Gość: janek Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE IP: *.chello.pl 09.09.03, 14:37
        Ja do tego rozwałkowywania dodałbym jeszcze wałek taki ze 25 cm szerokości i z
        włosiem kilkunasto milimetrowym. Te z krutkim włosiem (do gładkich ścian)
        zupełnie się nie nadają nawet do płyt gipsowych - smugi murowane. Na narożniki
        nie ma niestety złotego środka pędzle dają inną fakture niż wałek i mogą być
        różnice w odcieniu.
        • vampi_r Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE 09.09.03, 16:09
          Ja malowanie ścian zaczynam zwykle właśnie od narożników i innych trudnych
          miejsc (przy kontaktach, na styku z sufitem). Maluję te miejsca pędzelkiem ,
          tak na szerokość 5-6 cm.
          Dopiero potem wałkiem, którym staram sie w narożach i przy suficie dojechać
          maksymalnie, jak sie da do strefy "niemozności malowania wałkiem". A mozna
          wałkiem dojechac do rogu na jakis 1 cm, a do sufitu na 3 cm.

No i jeśli nawet masz tą niejednorodność faktury, to tylko w samym rogu.
          Odmalowałem juz tak w swoim zyciu kilkanascie pomieszczeń.
          I konia z rzędem temu, kto zauwazy jakies niejednorodności, czy inny odcień.
          • Gość: Stefan Re: DULUX- SMUGI NA SCIANIE IP: waprx* / 192.168.14.* 09.09.03, 17:46
            Otóż to, malować wałkiem, niezależnie od farby po prostu trzeba umieć. Też w
            życiu pomalowałem co najmniej kilkanaście pomieszczeń i nie wierzę że
            ktokolwiek wypatrzyłby w nich jakieś smugi lub nierówności w kątach. Kwestia
            wprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka