reniatoja
09.10.09, 12:05
i nie mam wcale na mysli intymnych części ciała waszych synów, hehe, tylko te prawdziwe złota, srebra, brylanty, przekazywane z pokolenia na pokolenie, np jakieś pierścionki po prababci darowane narzeczonej - czy macie cos takiego, dostałyście od matki, babki lub wybranka serca jakieś takie skarby co mają sto pięcdziesiąt lat i do tego są naprawdę cenne i piękne, zarówno w sentymentalnym jak i materialnym znaczeniu?
Ewentualnie inne tego typu pamiątki, jak np recznie przez prababkę haftowane serwety, czy srebrna rzeźbiona łyżeczka w komplecie z takąż podstawką do jajka gotowanego na miekko - ok dwustuletni gadżet w rodzinie mojej znajomej, darowany zawsze pierwszemu w kolejności w kolejnym pokoleniu męskiemu potomkowi po mieczu z okazji narodzin...
U mnie w rodzinie nie ma zbyt wielu takich klejnotów i tradycji, natomiast mój tata jest w posiadaniu wielu bardzo starych (np z 1812 roku metryka urodzenia któregoś z przodków) dokumentów, kontraktów notarialnych, świadectw szkolnych i wszystkich możliwych rodzinnych nekrologów od jego pradziadków poczynając, na mojej Mamie na razie kończąc. No i mój tata ma wielki dar gawędziarski, ja uwielbiam, nawet setny raz słuchać jego opowiesci z dziejów rodziny, często nierozerwalnie powiązanych z historią kraju...