Dodaj do ulubionych

a pod drzewem leży trup

12.11.24, 01:08
Moja młoda ma projekt do szkoły. Coś o ochronie drzew , o wycince lasów i takie tam. W każdym razie miała zrobić drzewo - symbol ochrony przyrody, nie wnikalam w szczegóły. Młoda miała wizję i wszystko robiła sama u siebie w pokoju. Chłop jej naznosil materiałów z pracy , młoda to drzewo kleiła dwa tygodnie. Sama sobie wszystko zorganizowała, ja jej dałam tylko gluegun i 50 naboi które wszystkie wypaprala. Muszę przyznać, że jest imponujące, rozłożyste wielkie i wysokie na ponad metr. Naprawdę super. Drzewo pomalowała w czerwone smugi bo to drzewo krwawiące ( od próby ścięcia). Ok. A pod drzewem leży trup z siekierą wbitą w plecy...
Powiedziałam jej że ma zabrać trupa spod drzewa bo ja jej jutro tego drzewa z trupem do szkoły nie zawiozę. Dla młodszych dzieci może to być zbyt szokujący widok, nauczyciele mogą nie zrozumiec. Powiedziała, że nie zabierze trupa bo to jest jej "artistic statement" I bez trupa traci sens. Ten człowiek chciał ściąć drzewo i sam zginął ( przy tej wycince) a drzewo płacze czerwonymi łzami. Taki los nas czeka jeśli będziemy dalej wycinać lasy.. Dziecko ma 11 lat. Co robi ematka?
Może chociaż kazać jej wyjąć siekierę z pleców? Może nie skumaja że to trup.. już sama nie wiem. Ogólnie to ja rozumiem i jak dla mnie trup moglby leżeć, ale szkoła może nie zrozumieć .. epatowanie śmiercią jest dopuszczalne tylko w smutnych książkach o tematyce około wojennej. Ekologia nie może być już gore. Czy może jednak może?
Obserwuj wątek
    • tanebo0001 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 01:12
      Boskie! Trup musi być!
    • tanebo0001 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 01:13
      Bez trupa to jest tylko czerwone drzewo.
      • sueellen Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 01:16
        tanebo0001 napisał:

> Bez trupa to jest tylko czerwone drzewo.

Tłumaczysz mi jak moja młoda pół wieczoru. Ja to rozumiem i nie przeszkadza mi że moje dziecko akurat w tej chwili śpi obok trupa. Ja tylko nie chcę jutro telefonu od dyrektora 😅.
        • zosia_1 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:08
          "Ja tylko nie chcę jutro telefonu od dyrektora" czyli Ci się nie chce stanąć w obronie mądrego, w fodatku własnego dziecka. Praca nie jest wulgarna, za to że wspaniałym przesłaniem. A z jakiego powodu, Twoim zdaniem, będzie dzwonił dyrektor?
    • lillyinchains Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 01:24
      Ojej! Pięćdziesiąt naboi wypaprała? 🫢- to doprawdy imponujące ekolożki z Was obu!

sueellen napisała:

> Moja młoda ma projekt do szkoły. Coś o ochronie drzew , o wycince lasów i takie
      > tam. W każdym razie miała zrobić drzewo - symbol ochrony przyrody, nie wnikala
      > m w szczegóły. Młoda miała wizję i wszystko robiła sama u siebie w pokoju. Chło
      > p jej naznosil materiałów z pracy , młoda to drzewo kleiła dwa tygodnie. Sama s
      > obie wszystko zorganizowała, ja jej dałam tylko gluegun i 50 naboi które wszyst
      > kie wypaprala.
      • bazia_morska Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:56
        big_grin
        Od tego zaczęłabym rozmowę z dzieckiem.
      • mayolijka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 08:16
        😃
    • rb_111222333 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 02:00
      Nie wolno ingerować w pracę artystyczną.
    • 3zos3 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 02:09
      Nie cenzurować sztuki. Za dzieckiem stać murem, jeśli będzie telefon od dyrektora.

Przeprosić za swoje zachowanie.
    • kotejka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 03:36
      Mała wednesday addams? 😂
      Zastanowiłabym się, całkiem serio, czemu od drzewa i ekologii do trupa z siekierą w małej dziecięcej główce
      Drzewo ma masę kontekstów, skąd u dziecka właśnie takie makabryczne skojarzenia?
      Jest życiodajne, długowieczne (buki i trzysta lat żyją wink, i cykliczność por roku i lipa i Kochanowski i newton i itd tożsamość, dziedzictwo i poznanie złego i dobrego i wąż i wygnanie z raju i można tak długo
      I rola w lesie i znaczenie w przyrodzie, jeśli chcemy zapobiec niepotrzebnym wycinkom
      Czemu dziewczynka kojarzy je z trupem z siekierą w plecach? Ja bym porozmawiała, poszukała,.co ona tam odreagowuje w ten sposób, jakimi treściami się pakuje, bo może nie powinna
      I kategorycznie kazała trupa zabrać ze szkolnego projektu
      No sorry, nie w temacie za bardzo, a może niepotrzebnie wypaść gorzej niż by chciała, skoro przyłożyła się, to pewnie jej zależy
      Szkoła może się nie poznać i pracy nie docenić, jako niezgodnej z tematem
      Dziecko w tym wieku powinno mieć jako takie wyczucie - to lekcja przyrody, a nie halloweeny wink
      • piataziuta Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 07:01
        "Czemu dziewczynka kojarzy je z trupem z siekierą w plecach? Ja bym porozmawiała, poszukała,.co ona tam odreagowuje w ten sposób, jakimi treściami się pakuje, bo może nie powinna
        I kategorycznie kazała trupa zabrać ze szkolnego projektu"
        • piataziuta Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 07:05
          "Czemu dziewczynka kojarzy je z trupem z siekierą w plecach? Ja bym porozmawiała, poszukała,. co ona tam odreagowuje w ten sposób, jakimi treściami się pakuje, bo może nie powinna
          I kategorycznie kazała trupa zabrać ze szkolnego projektu"

🤦🤦🤦
          • mamtrzykotyidwato5 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 09:35
            Przecież to oczywiste, dlaczego trup!
            Bo sami sobie siekierę wbijamy w plecy wycinając drzewa.
            Jak można tego przekazu nie zrozumieć??
            Bardzo inteligentne dziecko!
            Lepiej u siebie poszukaj przyczyny dlaczego nie rozumiesz oczywistych przekazów, zamiast się dziecka czepiać.
            • alicia033 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 09:47
              mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Bo sami sobie siekierę wbijamy w plecy wycinając drzewa.

spoko, zaorajcie całą budowlankę i te niedobitki przemysłu meblarskiego, które się jeszcze w Europie ostały.
              A ja kupię sobie duuuuużo popcornu.
              Poza tym polecam się updatować, już nawet gw zaczęła publikować artykuły, że drzewa nie tylko nas nie uratują a wręcz przyczyniają się do dalszego ocieplenia klimatu (na jak żyć, panie premierze? Jak żyć?).
              • tanebo0001 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 09:53
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,174372,30856006,sadzenie-drzew-dobre-dla-klimatu-nie-wszedzie-w-niektorych.html

czyli jak zwykle nie sprawdziłaś źródła byle tylko w lewaków uderzyć...
            • kotejka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 10:08
              Przecież to oczywiste, dlaczego trup!
              Bo sami sobie siekierę wbijamy w plecy wycinając drzewa.
              • rulsanka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 10:21
                W lesie? Obumierające drzewa są siedliskiem dla wielu chronionych gatunków. Oczywiście drzewo przy drodze powinno być bezpieczne dla ludzi, ale do lasu w wichurę po prostu nie powinno się chodzić.
              • sueellen Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 13:47
                kotejka napisała:

> Przecież to oczywiste, dlaczego trup!
                > ____________________________
                > stare chore drzewa trzeba wycinac,
                > nie wyciete na czas byly przyczami wielu tragedii podczas silnych wiatrow np

Nie do końca. W mieście tak, przy drogach tak, w lesie absolutnie nie. Co najwyżej ogrodzić by się grzybiarzom na głowy nie zwaliły.
                • kotejka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 14:01
                  no to tak nie działa smile
                  btw masz zdjecie dziela? bo mnie zaintrygowalo
            • piataziuta Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 10:37
              mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Przecież to oczywiste, dlaczego trup!
              > Jak można tego przekazu nie zrozumieć??
              > Bardzo inteligentne dziecko!
              > Lepiej u siebie poszukaj przyczyny dlaczego nie rozumiesz oczywistych przekazów
              > , zamiast się dziecka czepiać.

I to jest k...a nauczycielka. 🫣
      • nangaparbat3 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 07:06
        Wiele lat temu poprosiłam dzieci w mniej więcej tym samym wieku o napisanie wypracowania "Wspomnienia rozbitka" - pożarcie przez rekina było jednym z lżejszych wątków.
        • kotejka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 09:27
          nangaparbat3 napisała:

> Wiele lat temu poprosiłam dzieci w mniej więcej tym samym wieku o napisanie wyp
          > racowania "Wspomnienia rozbitka" - pożarcie przez rekina było jednym z lżejszyc
          > h wątków.
          >

no nie wiem, denat z siekierą w plecach to jednak inny kaliber i mnie by zastanowiło, skad takie makabryczne pomysly u jedenastoletniej dziewczynki
          oczywiscie sztuka zna wiele dzieł, gdzie motyw przyrody wymierzającej sprawiedliwosc często podkreśla związek między moralnością a siłami natury, ukazując, jak działania ludzkie mogą wywołać konsekwencje, które są odzwierciedleniem zakłócenia naturalnego porządku
          w szkole jednak uczą bardziej o racjonalnej gospodarce lesnej i ramach priorytetu tegorocznego o zawodzie lesnika, ktory decyduje co nalezy wyciac co nie z korzyscia dla przyzrody i czlowieka (drzewo rowniez jako material budowlany) i nie zawsze za to nalezy mu sie siekieira w plecy, albo dab na glowe wink

oczywiscie sztuka zna wiele dzieł
          • nenia1 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 11:21
            kotejka napisała:

> no nie wiem, denat z siekierą w plecach to jednak inny kaliber i mnie by zastan
            > owiło, skad takie makabryczne pomysly u jedenastoletniej dziewczynki

przesadzasz, tzw. katastrofa klimatyczna i jej konsekwencje są opisywane szeroko w mediach,
            dziecko się pewnie z tym spotyka. Proste skojarzenie - kto ścina drzewa, wycina lasy pracuje na "zagładę ludzkości" czyli sam zginie. Zamiast miecza siekiera i mamy parafrazę "kto mieczem wojuje ten od miecza ginie".
            • nangaparbat3 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 15:13
              Mnie się przypomnieli Jaś i Małgosia oraz Baba Jaga Wsadzona do pieca.
              • bene_gesserit Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 18:24
                Otóż. Chociaż Grimmow tłumacza okoliczności powstania tych historii, a takiego Andersena - nic. On swoje koszmarki wymyślał w chorej glowie. Nie bardzo rozumiem jak ludzi wychowanych na Andersenie może razić jeden nieduży trup. U tego basniopisarza mamy całą masę paskudnych trupow (zamarznięta dziewczynka, okropne dzieje żołnierzyka i baletnicy) oraz równie makabrycznych okaleczeń (dziewczynce w czerwonych trzewiczkach obcięto nogi, żeby mogła przestać tańczyć, mamy też np małą syrenkę, która potwornie cierpi chodząc). I inne, liczne wytwory co najmniej chorej, gorączkowej wyobrażni. To samo zresztą z Pinokiem. Pamiętam, że mnie ta makabra pod płaszczykiem dydaktyzmu i sławy książek mnie jako dziecko oburzała. To nie jest dla dzieci

No ale jest, więc co komu jedna siekiera, w dodatku jako zamysł artystyczny
                • nenia1 Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 17:38
                  ja jako dziecko zupełnie nie mam jakiś schiz po baśniach braci Grimm, dzieci, według mnie najczęściej doskonale wychwytują symbolizm baśniowy i pewien rodzaj baśniowej magii. To niektórzy dorośli zaczęli traktować te baśnie zbyt dosłownie i doszukują się w nim traumy dla dzieci. Natomiast z Andersenem miałam jako dziecko inny problem, te baśnie często były przeraźliwie smutne, i wytwarzały poczucie beznadziei. Tam nie wrzucano do pieca złej Baby Jagi, tam nie wygrywały z Baby Jagą dzieci, tylko tam dzieci zamarzały, jak chciały coś sprzedać, a do ognia trafili tancereczka i żołnierzyk.
                  • sueellen Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 19:37
                    nenia1 napisała:

. Natomiast z Andersenem miałam jako d
                    > ziecko inny problem, te baśnie często były przeraźliwie smutne, i wytwarzały po
                    > czucie beznadziei.

Gdzieś czytałam że Andersen cierpiał na depresję , pochodził z biednej rodziny i nie miał szczęśliwego dzieciństwa. Być może stąd ta mroczność w jego twórczości.
            • kotejka Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 05:39
              nenia1 napisała:

> kotejka napisała:
              >
              >
              > > no nie wiem, denat z siekierą w plecach to jednak inny kaliber i mnie by
              > zastan
              > > owiło, skad takie makabryczne pomysly u jedenastoletniej dziewczynki
              >
              > przesadzasz, tzw. katastrofa klimatyczna i jej konsekwencje są opisywane szerok
              > o w mediach,
              > dziecko się pewnie z tym spotyka. Proste skojarzenie - kto ścina drzewa, wycina
              > lasy pracuje na "zagładę ludzkości" czyli sam zginie. Zamiast miecza siekiera
              > i mamy parafrazę "kto mieczem wojuje ten od miecza ginie".

Ach no to może wink
              Te straszliwe schizy krwawe zrobili dzieciom w głowach klimatysci ostatniego pokolenia i greta thunberg 🫣😆🫣
              Śmieszny wątek

• nenia1 Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 17:23
                patrzysz po prostu na to zbyt dorośle i zbyt dosłownie.
      • asia_i_p Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 17:01
        Podejrzewam, że wyszła od tego, że podcinamy gałąź na której siedzimy.

I chciała to oddać, że zabicie drzewa zabija i nas, no i jak to pokazać.
    • ichi51e Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 04:11
      Ja bym zostawiła. Tylko bez siekiery bo przecież drzewo mu nie wbiło więc bez będzie bardziej tajemniczo
    • czcigodnystarzec Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 05:03
      sueellen napisała:
      > pod drzewem leży trup z siekierą wbitą w
      > plecy...
      >
      >Ten człowiek chciał ściąć
      > drzewo i sam zginął ( przy tej wycince)

Sam sobie wbił siekierę w plecy czy jakiś ekolog mu to zrobił?
      A poza tym kto dzisiaj ścina drzewa siekierą?
      Trup rozcięty na pół piłą łańcuchową powinien być.
      • bistian Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:04
        czcigodnystarzec napisał(a):

> Sam sobie wbił siekierę w plecy czy jakiś ekolog mu to zrobił?

Może to był ent? Enty nie takie rzeczy potrafią, nawet był o tym film 🤔
        • nangaparbat3 Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 05:48
          Entowie. Z szacunkiem.
    • fogito Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 05:55
      Zemsta drzewa. Dobre! Nie wtrącaj się. A jak zadzwonią ze szkoły to podziękuj za gratulacje.
    • bei Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:29
      Praca samodzielna dziecka, ta wizja ma sens, a sztuka ma budzić emocje ( różne, niekoniecznie tylko te dobre). Trzymaj za nią kciuki! Ja już trzymam !
    • alicia033 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:42
      zastanowiłabym się, któ dziecku tak durnie przeprał głowę.
      Oraz nakazała jej usunąć z domu wszystkie drewniane rzeczy. Jak zostanie na gołym betonie to może zacznie myśleć zamiast powielać brednie eko-ściemy.
      • fogito Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:49
        A tobie kto tak durnie przepral głowę 🙄
        • alicia033 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:57
          fogito napisała:

> A tobie kto tak durnie przepral głowę 🙄

odpowiedziałabym ci cytatem ze skumbrie no ale w przeciwieństwie do niej jednak nie lecę po wszystkich nauczycielach en masse.
          • fogito Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 08:58
            Mówisz, że miałaś tak kiepskich nauczycieli. A to współczuję.
      • elinborg Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 09:59
        Drzewa, jak wiadomo, służą tylko temu, by z nich produkować. Nie ma żadnych problemów z nadmierną wycinką, erozją gleby, zmianami środowiska w związku z tym.
        Wszystko to eko-ściema i wymysły.
    • terazkasia Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:56
      Zrobiła pracę, próbowałaś przekonać i podać swój punkt widzenia, dziecko się upiera - zostaw sprawę, jak jest, niech bierze ją do szkoły. Zobaczysz, co będzie, może nic big_grin
      Według mnie z opisu nie ma tu nic drastycznego, poza tym dlaczego - jeśli już - ma być to problem, skoro niektórym wolno pokazywac na przykład porozrywane płody na plakatach w centrum dużego miasta?
      • alicia033 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:59
        terazkasia napisała:

> skoro niektórym wolno pokazywac na przykład porozrywane płody na plakatach w centrum dużego miasta?

podejrzewam, że w GB tego nie (z)łapią.
        • asia_i_p Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 17:06
          No ale tam z kolei mają Haloween z prawdziwego zdarzenia, więc zakładam, że ta szkoła oglądała już siekiery wbite w głowy, siekiery wbite w plecy, a pewnie i w parę innych części ciała.
    • berdebul Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 06:58
      Zostawić siekierę, ale następnym razem kleić na klej z mąki. Wtedy całość może trafić do recyklingu.
    • rosie Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 07:13
      Dw tygodnie nie wchodziłaś do pokoju dziecka, dziecko nie opowiadało jak idzie. Narobiła się, szkoła nie zrozumie. Jak zwykle wygra bombelek, którego rodzice zrobili wszystko z dzieckiem. Zostanie sterta śmieci nienadających się do recyklingu. Taka ekologia
    • nangaparbat3 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 07:15
      Dla mnie to dość proste - spotkało go dokładnie to, co chciał uczynić drzewu.
      Albo, bardziej symbolicznie: a gdyby to ciebie rąbano siekierą? Wiesz już teraz, co czuje rąbane drzewo? (niektórzy zapewniają, że drzewa czują.)
      Dziecko się naprawdę przejęło i wyraziło swój gniew w prosty, zdecydowany sposób. Nie usuwałabym i broniła przed nauczycielami, jakby co.
    • mayaalex Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 07:18
      Zostawic jak jest i cieszyc sie, ze dziecko tak sie zaangazowalo w swoja prace i w dodatku ma wlasna artystyczna wizje.
      W razie telefonu (malo prawdopodobnego wg mnie) bronic dziecka (j.w. - zaangazowalo sie i ma artystyczna wizje, szkola powinna docenic).
    • kachaa17 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 07:33
      Dziecko zrobiło, to jego praca, jego wizja, jego dzieło o tak ma być. Niczego nie zabieraj.
    • borsuczyca.klusek Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 07:33
      Zostawić trupa i siekierę i szykować się na ewentualny dżihad 🙄
    • czcigodnystarzec Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 07:57
      sueellen napisała:
      > Muszę przyznać, że jest imponujące, rozłożyste wielkie i wysokie
      > na ponad metr.

No to masz problem z głowy, bo to drzewo nie zmieści się w drzwiach.
      A jeśli je spuścisz na sznurku przez okno, to i tak nie da się tego włożyć do samochodu.
    • furiatka_wariatka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 08:05
      Trochę się dziwię, że tak się szarpiesz z dzieckiem o pierdołę. Drzewo powinno pojechać do szkoły tak jak je córka zrobiła. Jeśli kto kogoś z szokuje, to już jej problem, niech sama potem się w szkole tłumaczy, to też będzie dla niej jakaś lekcja. A może na nikim to wrażenia nie zrobi, bo pół klasy na trupy?
    • karyna-z-radzymina Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 09:05
      Ja bym chciała zobaczyć to drzewo zanim odpowiem
    • mamtrzykotyidwato5 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 09:25
      Ja bym zawiozła.
      Bardzo dobra praca.
      Sami sobie siekierę w plecy wbijamy wycinając drzewa.
      Super.
      Zdolne i mądre masz dzieciątko.
      • gryzelda71 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 10:10
        Ta.... ale jeździć drogami fajnie. A tam też wycięte drzewa. Ale to zupełnie inna sytuacja.
        • leosia-wspaniala Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 14:33
          Pomiędzy zwykłą wycinką pojedynczych drzew a gospodarką rabunkową, która niszczy całe ekosystemy jest spora różnica.
          • gryzelda71 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 14:51
            Pod drogi nie wycina się pojedyńczego drzewa.
    • afro.ninja Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 10:09
      No u mojego dziecka w szkole jak są jakieś projekty na szkolne wystawy, zawsze jest zaznaczenie, że będą to oglądać małe dzieci. Nieważne co te dzieci oglądają w tv i na komórkach, ale szkoła nie wprowadza drastycznych treści. I moim zdaniem to jest ok.
      • nangaparbat3 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 15:26
        Jest w tym jakaś racja. Jako nauczycielka porozmawiałabym z autorką o jej pracy, doceniła, zaakceptowała - ja jako dorosła - trupa z siekierą, ale potem poprosiła, żeby przez wzgląd na najmłodsze dzieci usunąć go.
    • kurt.wallander Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 10:26
      Dziecko całkiem składnie tłumaczy trupa, więc pozwoliłabym zostawić. Jednak dopytałabym, czy na pewno jest świadoma, że prawdopodobnie w szkole nie spotka się ze zrozumieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka