Dodaj do ulubionych

POMPA CIEPŁA

03.05.08, 21:48
przymierzam się do budowy domu i rozważam montaz pompy ciepła.
Bardzo proszę o opinie uzytkowników jak sprawdza się ona w naszych
warunkach klimatycznych i ile kosztował montaż i jaki jest koszt
użytkowania/rok.
Dom ma mieć ok 240m2 a działękę mam dużą (5500m2).
Obserwuj wątek
    • Gość: hydraulik.net.pl Re: POMPA CIEPŁA IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:07
      koszt dobrej pompy ciepła to 50000zł z odwiertami.... i wszędzie podłogówka....
      grzejniki tylko w łazienkach.
      www.hydraulik.net.pl
      • Gość: bleble Re: POMPA CIEPŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 18:39
        Witam,
        Następny OSZOŁOM od pompy ciepła............
        Z powazaniem,
      • zdala Re: POMPA CIEPŁA 06.03.14, 10:13
        Pompa ciepła, to świetna sprawa - komfort i oszczędność. Jako działają pompy ciepła warto przeczytać na stronie www.enelterm.pl
    • abc.789 Re: POMPA CIEPŁA 05.03.14, 21:13
      globenergia.pl/warto-przeczytac-pompy-ciepla/check-lista-inwestora-pomp-ciepla-dostepny-juz-caly-niezbednik-pc#.UxeFKPt33wA sprawdz tutaj i poszukaj na stronie www.globenergia.pl w zakładce "pompy ciepla", dużo fajnych przykładów instalacji i przydatne informacje
    • tricky452 Re: POMPA CIEPŁA 06.03.14, 20:12
      Nad pompą ciepła myślimy juz od dłuższego czasu.po czterech miesiącach analiz i czytania opini forumowiczów zdecydowaliśmy się na pompe z bezpośrednim parowaniem.Wstępna wycena Ochsnera i Climakomfortu opiewała na kwotę 66 tys.brutto(pompa ciepła ,podłogówka i podgrzewacz wody.Po przesłaniu dokładniejszych danych Climakomfort zwiekszył pompe ciepła na Pro D 7/14 Wi z osmioma wiązkami kolektora ziemnego za kwotę 40400zł.brutto.Podgrzewacz wody ze zbiornikiem 270 l.-koszt 7900zł.Podłogówka na 235m2 -22600zł.Całość inwestycji po rabacie 70900zł.
    • tony.rominger Re: POMPA CIEPŁA 15.04.14, 16:15
      Teoretycznie Pompy ciepła to bardzo sprytnie pomyślane urządzenia potrafiące "zabrać" zimnej ziemi ciepło i jeszcze bardziej ją ochładzając. Idea fajna, bo ziemia nie zgłosi swego "poszkodowania". Natomiast kluczową sprawą jest sprawność takiej pompy i tu w zależności od firm mogą być baaardzo duże rozbieżności.
      • darek.kosel80 Re: POMPA CIEPŁA 08.01.15, 09:19
        Polecam tą firmę www.ekopompaciepla.pl/ sam korzystałem z jej usług i jestem w pełni zadowolony,
    • Gość: monter co Re: POMPA CIEPŁA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.14, 18:04
      zajmuję się instalacjami w budynkach -długo prowadzę firmę od 17 lat
      moje spostrzeżenia :
      ostatnio montowany przez nas system ogrzewania domu - pompa ciepła , kocioł gazowy , bufor , pompa ciepła do grzania wody system totalnie opomiarowany , ocieplenie budynku perfekcyjne układ grzewczy w przeważającej części podłogówka .i kilka grzejników .jak wspomniałem całośc opomiarowana -licznik energii elektrycznej na pompę , licznik energi elektrycznej na układ grzewczy - rozdzielacze ,pompy obiegu itd , licznik gazu do kotła gazowego , pompa ciepła na trzech odwiertach po ok 100 m
      zimową porą praca jeden mies pompa ciepła , jeden kocioł gazowy kondensacyjny
      porównanie kosztów eksploatacji .naprzemiennie . koszty różnica +-100 zł na mies raz na korzyść kotła raz pompy.
      koszty inwestycji nieporównywalne na korzyść kotła kondensacyjnego
      ekologia w miejscu używania - budynku ok ale prąd należy wytworzyć w elektrowni i tu juz ekologicznie nie jest wygoda porównywalna - system pracuje samodzielnie jeden i drugi wydatek dolnego żródła do pompy - bywa różnie zdażają się niespodzianki {przykłady -zamek w Niepołomicach -do eksploatowanej pompy musiano dostawić kocioł , obiekt hotelowy w okolicy Czorstyna - ostawiono kocioł i w paru innych miejscach )
      Niestety nic nie wskazuje jednoznacznie na wyższość pompy nad nowoczesnym kotłem gazowym i odwrotnie .Wybór należy zawsze do Inwestora .jeśli ktoś na forum napisze że tylko kocioł np. gazowy kondensacyjny , lub tylko pompa ta czy inna to z pewnością nigdy nie miał możliwości porównania tych urządzeń na tym samym obiekcie i w tych samych warunkach.
      pozdr monter co
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka