Dodaj do ulubionych

OCIEPLANIE - jak gruby styropian.

IP: hpcache:* 29.09.03, 08:53
Mam dylemat - jakiej grubości styropianu użyć do ocieplenia domku. Jest to co
prawda tylko domek letniskowy, ogrzewany kominkiem i w zasadzie w zimę tam
się nie mieszka, ale chłód we wnętrzu robi swoje. Domek jest murowany z
pustaka. Nie wiem czy w tym układzie wystarczy styr. o gr. 5 czy lepiej dać
10-tkę. Koszt dwa razy większy i czy w tym przypadku uzasadniony?
Obserwuj wątek
    • Gość: Johny Re: OCIEPLANIE - jak gruby styropian. IP: hpcache:* 29.09.03, 15:29
      Nie ma specjalistów od dociepleń? Zależy mi na czasie, bo podobno są problemy
      ze styropianem.
    • Gość: Adam Re: OCIEPLANIE - jak gruby styropian. IP: *.swic.dialup.inetia.pl 29.09.03, 23:09
      Jak mi powiedzieli w skladzie budowlanym gdzie chcialem kupowac styropian to
      nie warto kupowac teraz.No chyba ze musowo to sie kupuje.Lepiej poczekac do
      stycznia lutego i wtedy kupic.Skonczy sie sezon na ocieplanie to mozna kupic.A
      w sumie nie mieli interesu zadnego nie sprzedac teraz.Obecnie styropian wariuje
      ze cenami.Niedawno kosztowal 93 w promcji za m3 a teraz 121.Powariowali.
      Mysle ze 10 cm bylby lepszy.Zalezy jak intensywnie bylby wykorzystywany ten
      domek zimowa pora (czy tam jesienna)
      Pozdrawiam
      Adam
      • Gość: Johny Re: OCIEPLANIE - jak gruby styropian. IP: hpcache:* 30.09.03, 12:37
        Ciekawe, czy rzeczywiście ceny spadną czy jest to już wzrost cen na dłużej.
        Trochę mnie te ceny szokują. Może ktoś wie jak to się kształtowało w latach
        ubiegłych - czy styropian rzeczywiście taniał po zimie. W tym roku moze byc
        różnie (wzrost VAT-u).
        Pozdrawiam
    • Gość: Kris Re: OCIEPLANIE - jak gruby styropian. IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.10.03, 22:36
      Witam,
      jakiego rodzaju jest to pustak i jakiej gruposci?
      Podaj jakies dane z projektu tego domku.
      • Gość: Johny Re: OCIEPLANIE - jak gruby styropian. IP: hpcache:* 02.10.03, 07:59
        Nie mam przy sobie projektu, ale musiała to być cegła chyba cementowo -
        żwirowa, w każdym razie na pewno nie suporex, bo przy wierceniu dziur w ścianie
        leci ciemny kurz. Grubość? Kurcze nie wiem -chyba standartowo (budowa była
        kilkanaście lat temu i nie byłem przy tym).
        • Gość: Kris Re: OCIEPLANIE - jak gruby styropian. IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.10.03, 22:35
          Przyspuszczam,ze jest to jakis pustak wlasnej roboty.
          W takim przypadku polecam Ci styropian 12cm (lub 10cm+cegla), 5cm nie da Tobie
          zamierzonego efekty. Dobrze tez jest ocieplic dach lub poddasze-cieplo glownie
          ucieka gora,tak jak ludziom marznie czubek glowy zima.
          Okna jezeli nie cieplochronne, to powinny byc szczelne.
          W innym przypadku ocieplenie nie bedzie efektywne!
          P.S.Popatrz jeszcze na strony firm sprzedajacych
          ocieplenie,np.Rockwool,Knauf,etc.
          Pozdrawiam.
    • grazynap4 Re: OCIEPLANIE - jak gruby styropian. 03.10.03, 20:32
      Mam troche inny problem zwiazany z ocieplaniem.Mieszkam w starym budownictwie
      (mur gr ok 40 cm) .Mieszkanie jest szczytowe i bardz niski parter -polozenie
      pln-pld.Jest bardzo zimne.Mysle ze w rogach mury przemarzaja,bo pomimo
      ogrzewania przy podlodze w rogach sciany sa wilgotne i sa czarne plamki grzyba
      (pryskam roznymi preparatami i cale lato wietrze).Meble zawsze byly odsuniete
      od scian szczytowych.Mury sa z cegly(nietynkowane).Wprawdzie dzielnica nie jest
      wpisana do rejestru zabytków,ale mysle,ze nie pozwola scian otynkowac no i
      byloby szpetnie.Nie mam pojecia co zrobic,aby bylo cieplej.
      Myslalam,aby ocieplic do parapetu(ok 1 m od ziemi),wykonczyc tynkiem o kolorze
      cegly lub plytkami- nie byloby takie widoczne ,ale nie wiem czy ta wilgoc,a
      nawet wiekszy grzyb nie przeniesie sie powyzej ocieplenia.Moze ktos mial taki
      problem,albo wie jak go rozwiazac.Pozdrawiam Grazyna
      • Gość: Kris OCIEPLANIE - mostki termiczne IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.10.03, 21:00
        Witam,
        wspolczynnik przenikania Twojej sciany wynosi ok.1,43 W/m2*K a powinien wynosic
        max.U=0,5 W/m2*K. To jest przyczyna Twoich problemow.Poza tym przypuszczam,ze i
        piwnice razem z wiencami nie sa ocieplone.Na Twojej scianie (po wewn.stronie)
        skrapla sie wilgoc, tzw.punkt rosy.To tak jakbys miale zimne piwko w pokalu a
        takie samo piwko w termosie,ktory ma warstwe ocieplajaca,co nie oznacza ze ona
        ociepla te piwko;)
        Pokal sie poci a termos nie!
        Ocieplenie rozwiazaloby problem,jest to jednak koszt.Jednak jezeli zamierzasz
        tam mieszkac latami,to warto-odczujesz ten przywilej na rachunkach za
        ogrzewanie.Jednak warunkiem nizszych rachunkow jest ocieplenie wszystkich
        scian,nie tylko tej.Wszedzie U =< 0,5! Dopiero wtedy walka z grzybem oraz
        wykwitami bedzie skuteczna,inaczej to walka z wiatrakami.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Grazyna Re: OCIEPLANIE - mostki termiczne IP: *.nsm.pl 03.10.03, 22:41
          Aha jeszcze zapomnialam napisac,ze ocieplilam styropianem strop-od strony
          piwnicy.Jestem ciekawa,czy to cos polepszy moze chociaz w nogi bedzie
          cieplej.Grazyna
    • Gość: Grazyna Re: OCIEPLANIE - jak gruby styropian. IP: *.nsm.pl 03.10.03, 22:35
      Dziekuje za szybka odpowiedz.Zamierzalam ocieplic wszystkie sciany,ale jak
      pisalam tylko do parapetu,bo wyzej nie moge z takiego powodu,ze cala ulica
      zbudowana jest z takich samych domów(Kilkuklatkowych jednopietrowych bloków).
      Piwnica faktycznie nie jest ocieplona,ale jest całkowicie w ziemi(podloga w
      mieszkaniu rowno z gruntem).Piwnica jest zaizolowana od zewnatrz i ma zrobina
      wentylacje .Moge powiedziec,ze w tej chwili sciany piwnicy sa suche.
      • Gość: Kris Re: OCIEPLANIE - jak gruby styropian. IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.10.03, 12:04
        Kilka tematycznych linkow:

www.dow.com/styrofoam/europe/pl/insulate/plinfl07.htm
        www.styropmin.com.pl/sciany_termomodernizacja.htm
        www.styropmin.com.pl/sciany_stropwewnetrzny.htm
        www.dow.com/styrofoam/europe/pl/insulate/plinwa02.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka