Dodaj do ulubionych

kaloryfery - malowanie

IP: *.man.poznan.pl 01.10.03, 20:12
witam wszystkich,
mam pytanie dotyczace malowania grzejnikow zeliwnych - czy warto malowac?
slyszalem, ze pogarsza to ich wlasciwosci grzejne.
Z drugiej strony - to ta stara pozolkla farba nie wyglada zbyt ciekawie,
zwlaszcza, ze w kuchni mam ten kaloryfer na wysokosci oczu.

pozdrawiam
b.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ignac Re: kaloryfery - malowanie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 22:15
      Ja bym się aż tak bardo nie przejmował, jeśli chcesz to możesz nadmiar starej
      farby usunąć jakimś zmywaczem powlok lakierowych lub przez opalanie, ale przy
      przejnikach opalanie raczej trudne. Cięka warstwa nowej emalii nie zaszkodzi,
      polecam używać emalie specjalne na kaloryfery.
    • Gość: mac1 Re: kaloryfery - malowanie IP: *.katowice.pl 02.10.03, 06:54
      Gość portalu: bartek napisał(a):

> witam wszystkich,
      > mam pytanie dotyczace malowania grzejnikow zeliwnych - czy warto malowac?
      > slyszalem, ze pogarsza to ich wlasciwosci grzejne.
      > Z drugiej strony - to ta stara pozolkla farba nie wyglada zbyt ciekawie,
      > zwlaszcza, ze w kuchni mam ten kaloryfer na wysokosci oczu.
      >
      > pozdrawiam
      > b.

Jest taki nowy Dekoral do kaloryferów. Puszka ok. 30 zł. Jest bezzapachowy,
      akryl. Rozpuszcza się w wodzie, nie trzeba rozpuszczalnika. Polecam. Pzdr.
    • once1 Re: kaloryfery - malowanie 02.10.03, 12:22
      pomaluj emalia akrylowa , pozwala ona uzyskac cienka warstwę farby i jest bez
      zapachu
      • Gość: ania Re: kaloryfery - malowanie IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 02.10.03, 12:36
        a czy nowe grzejniki trzeba pomalowac jakimś specjalnym podkładem zanim się
        położy farbę, i jakim jeśli tak?
        • once1 Re: kaloryfery - malowanie 02.10.03, 12:42
          Gość portalu: ania napisał(a):

> a czy nowe grzejniki trzeba pomalowac jakimś specjalnym podkładem zanim się
          > położy farbę, i jakim jeśli tak?

jezeli są to nowe niemalowane niczym grzejniki żeliwne , trzeba koniecznie
          połozyc warstwę podkładu , nalepiej jesli to bedzie podkład antykorozyjny , W
          przeciwnym wypadku po zastosowaniu emali akrylowej (wodnej) kaloryfer porostu
          zardzewieje .
          pozdr
    • Gość: bartek Re: kaloryfery - malowanie IP: *.man.poznan.pl 02.10.03, 12:48
      dziekuje wszystkim za odpowiedzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka