migaczi1 27.08.08, 16:31 Zamierzam wymienić piec c.o.. Nie mogę się zdecydować, który wybrać i nie chodzi tylko o firmę, ale takze i o materiał, którym miałby być opalany. proszę o porade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kobieta-znudzona Re: Ogrzewanie 27.08.08, 20:11 My przeszliśmy na ogrzewanie gazem, Wczesniej mieliśmy na węgiel. Pomimo,że ceny gazu bardzo wzrosły i tak nam się bardziej opłaci gazowe. A jaka wygoda , brak słów .Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LD Re: Ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 21:25 Gaz jest super ale prowadzimy letnią wojnę z Rosją i będzie droższy od prądu jeśli jesteś wrażliwy na degradację środowiska polecam piec na pelety który będzie pracował także na owies jeśliś mniej wrażliwy to automatyczny piec na ekogroszek Odpowiedz Link Zgłoś
migaczi1 Re: Ogrzewanie 27.08.08, 23:37 Ogrzewanie gazowe kusi wygoda, ale mimo wszystko obawiam sie kosztow. Czy moge prosic o blizsze informacje na temat ogrzewania paletami? Niewiele o tym wiem. z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta-znudzona Re: Ogrzewanie 30.08.08, 14:23 Coraz częściej na cele energetyczne wykorzystuje sie biomasę. Może to być tradycyjne drzewo opałowe lub granulat produkowany z trocin lub wiór drzewnych zwanych paletą. W polskich warunkach koszt ogrzewania paletami kształtuje się poniżej poziomu ogrzewania węglem i jest dwukrotnie niższy od kosztu ogrzewania olejem opałowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłobucki Re: Ogrzewanie IP: 213.192.88.* 01.09.08, 11:46 chyba peletami (bądź pelletami). A koszt ogrzewania peletami chyba jednak nie jest niższy niż ogrzewania węglem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remontujacy Re: Ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 02:45 A co myślicie o eko groszku ? Podobno w tych piecach po zakupie dodatkowego rusztu można palić wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
migaczi1 Re: Ogrzewanie 03.09.08, 08:36 Piece na ekogroszek, z tego co słyszałam są coraz bardziej popularne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 22:48 Myślę że czas wprowadzić przepis - jeżeli jest dostępnośc gazu , to ogrzewać powinno sie gazem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ogrzewanie IP: *.centertel.pl 11.09.08, 16:16 A jeśli pisze głupoty, to blokować dostęp do netu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Ogrzewanie IP: *.NTT.CO.TH 25.10.08, 08:27 skoro tak dobrze poszlo z PELETAMI to przytaknij rowniez na DREWNO - drzewo to jrest to co rosnie w glebie zielonym do gory i ma liscie lub igly. Do celow opalowych lepsze jest jednak drewno z drzew lisciastych. Pelet moze byz tez ze slomy; w ZCh Police opalaja kotly energetyczne peletem ze slomy rzepakowej, miedzyinnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 16:08 Wciąz myślę nad tym samym problemem.Mam w tej chwili ogrzewanie gazowe jednak ze wzgledu na stały wzrost cen gazu poważnie myślałem o piecu na ekogroszek.Po bardzo gruntownym przeliczeniu kosztów ogrzewania - pomijam cene zakupu pieca- wychodzi mi ,że koszty na miesiąc bedą podobne.jakbym nie liczył wychodzi mi około 1,2 tony na miesiac a więc po obecnych cenach za ekogroszek w Warszawie to około 800 złotych.Za gaz zapłace około 1000.Więc gdzie ten zysk?A ekogroszek z ekologią ma tyle wspólnego co junta z huntą.Zwykły zasyfiały brudny węgiel tyle że drobny.Moim zdaniem jest to inwestycja nie opłacalna jeśli masz dostęp do sieci gazowej. Odpowiedz Link Zgłoś
sombreross Re: Ogrzewanie 16.09.08, 21:07 A może przerzucić się na inne paliwo stałe? Tu są opisy różnych systemów grzewczych w tym m. in. na paliwo stałe (może to być nawet słoma) www.info-ogrzewanie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ekopiece.net Re: Ogrzewanie 01.10.08, 12:42 Moim zdaniem, jeżeli jest dostęp do sieci gazowej to nie ma co kombinować, tylko ogrzewać się gazem. Zaletą jest bezobsługowość i stosunkowo niskie koszty. Sposobem na obniżenie kosztów może być tradycyjny kominek (jeżeli masz dostęp do taniego i SUCHEGO! drewna) lub kominek na pellet. Ale jeśli nie ma gazu z sieci to jest problem. Jeśli Cię stać, to gaz z butli (bezobsługowość) plus dogrzewanie jak wyżej, albo kocioł C.O. na pellet plus jak wyżej. W żadnym razie nie ekogroszek (brud, smród i żużel). Nie ukrywam, że jestem zwolennikiem pelletu, ale jeśli jest gaz z sieci, to chyba nie ma co dla tych kilku złotych oszczędności się poświęcać. Odpowiedz Link Zgłoś