Dodaj do ulubionych

Moc cieplna pieca CO na gaz ??

11.10.03, 18:21
Czy ktos może wie jak obliczyc moc cieplną pieca CO pod konkretną
powierzchnię mieszkalną domu jednorodzinnego dobrze ocieplonego z
wymienionymi oknami ??
Obserwuj wątek
    • zencol Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? 11.10.03, 23:22
      Poszukaj projektanta od c.o. Takie wyliczanki nie są drogie, około 200,-PLN
    • aton44 Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? 12.10.03, 19:00
      A ile chcesz zaoszczędzić dzięki tym obliczeniom?
      "Moc cieplna" to tylko jakaś część ogrzewania budynku.
      Poradź się projektanta, który oblicza moc, ale dobiera wielkość grzejników w
      pomieszczeniach, proponuje różne sposoby optymalnego ich wykorzystania przez
      automatyczną regulację zużycia gazu.
      I to nieiwiele kosztuje, a może wiele zaoszczędzić w eksploatacji.
    • Gość: TEDI Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? IP: *.tkchopin.pl 13.10.03, 15:11
      Z TEGO CO JA WIEM TO OBLICZA SIE TO W TEN SPOSÓB PRZY DOBRYM OCIEPLENIU NA
      OGRZANIE 1 m kwadratowego POTRZEBA OD 80-100W MOCY CIEPLNEJ CZYLI ILOŚĆ METRÓW
      RAZY POWIERZCHNIA DO OGRZANIA TO WYJDZIE TOBIE ILE POTRZEBUJESZ WAT A TO DA
      TOBIE OBRAZ JAKIEJ MUSI BYĆ MOCY PIEC JA MAM PIEC VAILANTA ICHODZI ON NA
      NAJMNIEJSZEJ MOCY TJ OKOLO 9KW I OGRZEWA DOMEK 100M KWADRATOWYCH
      • zencol Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? 13.10.03, 20:04
        Jest to bardzo uproszczony sposób obliczeń. A z tego co ja wiem, moc
        urządzenia grzewczego wynika z obliczonego bilansu cieplnego. Przy dużych
        stratach ciepła może się okazać, że 90[W]/1m.kw. nie wystarczy.
        • Gość: TEDI Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? IP: *.tkchopin.pl 14.10.03, 09:03
          ZGADZAM SIE Z TOBA ZE TO UPROSZCZONY SPOSÓB BO DO TEGO TRZEBA DODAC JAKIE SA
          POWIERZCHNIE OKIEN JAK JEST OCIEPLONY STROP-DACH ALE JEST TO PRZYBLIZONE I TO
          SIE DOSUC ZGADZA
    • Gość: rsad Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? IP: *.pbks.pl 14.10.03, 10:36
      Możesz zorientować się przy pomocy programu Vaillanta:

pl.vaillant.com/folder.php?folder_default_tree=10002-10326-10486&folder_default_netfolderID=10489

Dobiera to urządzenia Vaillanta ale jednocześnie też zapotrzebowanie na moc
      cieplną w zależności od kilku czynników: wieku budynku, izolacji, okien, itp.
      Powinien pomóc w zorientowaniu się.

rsad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka