janusz.domin 11.10.03, 18:21 Czy ktos może wie jak obliczyc moc cieplną pieca CO pod konkretną powierzchnię mieszkalną domu jednorodzinnego dobrze ocieplonego z wymienionymi oknami ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zencol Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? 11.10.03, 23:22 Poszukaj projektanta od c.o. Takie wyliczanki nie są drogie, około 200,-PLN Odpowiedz Link Zgłoś
aton44 Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? 12.10.03, 19:00 A ile chcesz zaoszczędzić dzięki tym obliczeniom? "Moc cieplna" to tylko jakaś część ogrzewania budynku. Poradź się projektanta, który oblicza moc, ale dobiera wielkość grzejników w pomieszczeniach, proponuje różne sposoby optymalnego ich wykorzystania przez automatyczną regulację zużycia gazu. I to nieiwiele kosztuje, a może wiele zaoszczędzić w eksploatacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEDI Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? IP: *.tkchopin.pl 13.10.03, 15:11 Z TEGO CO JA WIEM TO OBLICZA SIE TO W TEN SPOSÓB PRZY DOBRYM OCIEPLENIU NA OGRZANIE 1 m kwadratowego POTRZEBA OD 80-100W MOCY CIEPLNEJ CZYLI ILOŚĆ METRÓW RAZY POWIERZCHNIA DO OGRZANIA TO WYJDZIE TOBIE ILE POTRZEBUJESZ WAT A TO DA TOBIE OBRAZ JAKIEJ MUSI BYĆ MOCY PIEC JA MAM PIEC VAILANTA ICHODZI ON NA NAJMNIEJSZEJ MOCY TJ OKOLO 9KW I OGRZEWA DOMEK 100M KWADRATOWYCH Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? 13.10.03, 20:04 Jest to bardzo uproszczony sposób obliczeń. A z tego co ja wiem, moc urządzenia grzewczego wynika z obliczonego bilansu cieplnego. Przy dużych stratach ciepła może się okazać, że 90[W]/1m.kw. nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEDI Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? IP: *.tkchopin.pl 14.10.03, 09:03 ZGADZAM SIE Z TOBA ZE TO UPROSZCZONY SPOSÓB BO DO TEGO TRZEBA DODAC JAKIE SA POWIERZCHNIE OKIEN JAK JEST OCIEPLONY STROP-DACH ALE JEST TO PRZYBLIZONE I TO SIE DOSUC ZGADZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsad Re: Moc cieplna pieca CO na gaz ?? IP: *.pbks.pl 14.10.03, 10:36 Możesz zorientować się przy pomocy programu Vaillanta: pl.vaillant.com/folder.php?folder_default_tree=10002-10326-10486&folder_default_netfolderID=10489 Dobiera to urządzenia Vaillanta ale jednocześnie też zapotrzebowanie na moc cieplną w zależności od kilku czynników: wieku budynku, izolacji, okien, itp. Powinien pomóc w zorientowaniu się. rsad Odpowiedz Link Zgłoś