Dodaj do ulubionych

samodzielne ułożenie glazury i terakoty

08.10.08, 15:59
Czy jest sens porywać się na samodzielne ułożenie kafleków? Czy już
ktoś "to zrobił" a teraz żałuje? A może zrobił i jest bardzo
zadowalony? Wiemy że potrzebna jest dokładność, cierpliwość i
chęć :), ale czy to nie za mało? Wydaje mi się, że przecież osoby
które są fachowcami też kiedyś układali ten pierwszy raz.... a tak
chcemy zaoszczędzić na robociźnie, tylko że może na tym się nie da i
trzeba wezwać jednak fachowca? Ale z drugiej strony niektórzy do
montażu okien też mają fachowców, my pod moim nadzorem :)
wstawiliśmy sami i jest nie gorzej niż okna wstawiane przez firmy...
Tylko że tych kafelków trochę, ale tylko troche się boję :) w końcu
to nie to samo co panele :) i potrzeba wyższej szkoły.

Bardzo proszę o poważne odpowiedzi, bez złośliwości i przykrych uwag.
Może ktoś się podzieli jaki był ten jego pierwszy raz z tymi
kafelkami :)
Dziękuje...
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa.w. Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 16:25
      Najczęsciej ci fachowcy zaczynali praktykę jako pomagier innego
      majstra i mieli możliwość powoli podpatrzeć i sukcesywnie wprawić
      się w tym fachu. Masz rację, że to nie układanie paneli, ale
      skomplikowana robota. Gdyby tak nie było to ci dobrzy tak by się
      drogo nie cenili. Jeżeli nic nie kumasz w tym temacie to czarno
      widzę efekty Twojej pracy, ale Twoje pieniądze, Twój lokal i masz
      prawo spróbować, choć poradniki i objaśnienia na opakowaniach towaru
      nic Ci nie pomogą. Na Twoim miejscu zleciłbym dobremu kafelkarzowi
      ułożenie jakiejś części np. łazienki,dobrze się przyglądaj, pytaj, a
      póżniej możesz spróbować sam w kuchni czy gdzie indziej
    • Gość: Tomek-Dortmund Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.versanet.de 08.10.08, 16:26
      Wedlug mnie nie uda wam sie, jak ja pomysle o mojej pierwszej lazience i do tego
      pod okiem majstra robionej to po paru latach pracy zauwazam jakie istotne bledy
      wtedy zrobilem, ktorych na pierwszy rzut oka nie bylo widac.
      zrob jak uwazasz, ale ja jestem pewny ze ci sie nie uda, bedzie wygladalo
      jakbyscie chcieli i nie umieli i to sie zauwaza.
    • wellla Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty 08.10.08, 16:33
      wpadliśmy na pomysł że ułożymy gres sami na balkonie i zobaczymy jak
      nam wyjdzie :))) dziekuje za odpowiedzi
      a jesli chodzi o fachowcow.... to ten który na murował i robił dach
      szkoda słów, teraz tylko po nim poprawiamy dziury i niedociągniecia
      ale moze po prostu trafilismy na takiegio niesolidnego,
    • Gość: Magda Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: 83.238.109.* 08.10.08, 17:33
      Ja kiedyś robiłam wylewkę z tatą na balkonie (pod nim jest ganek). Po jakimś
      czasie okazało się, że przecieka woda. Powodem była źle położona wylewka, pod
      którą pochodziła woda. Czasami błędów nie widać od razu, ale też nie ma
      gwarancji, że trafisz na dobrego fachowca. Ja bym się jednak na to nie porywała
      • Gość: Tomasz gres na balkonie to nie problem ale łazienki ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 18:13
        bez pomocy kogoś kto się na tym zna sama nie ułożysz ... musisz dobrze rozmierzyć płytki (żeby ładnie to wygladało), ze skosami 45 stopni (narożniki z płytek) raczej sobie nie poradzisz, zwróć uwagę na to czy hydraulika jest dobrze zrobiona (żeby później nie trzeba było zrywać płytek) np. odpowiedni rozstaw pkt. wodnych przy panelu lub wc (jeśli jest wiszący), jeśli np. grzejnik wchodzi na umywalkę to też trzeba przenieść ... ogólnie ułożyć płytki to nie problem, gruntujesz, smarujesz grzebieniem ścianę i koniecznie płytkę no i ... układasz przydałoby się żeby z pomocą poziomicy ;] ... jeśli kupisz drogie płytki i wyposażenie łazienki to lepiej zatrudnij glazurnika ... jeśli chcesz mieć styl lat 70 ;] to poradzisz sobie jakoś sama :)
        pozdrowienia

• Gość: Tomasz Re: gres na balkonie to nie problem ale łazienki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 18:19
          np. ja układam średnio 5 metrów płytek na ściany dziennie z tym, że przez 12h
          ... łazienka której wykonanie bedzie kosztowało 3000zł to około 12 dni
          pracujących (od 10 do 12h dziennie)
          • Gość: Tomek-Dortmund Re: gres na balkonie to nie problem ale łazienki IP: *.versanet.de 08.10.08, 18:30
            wow, 5m², bylem w holandii i tam byl standart 20m² na 8h na zaprawe, nademna sie
            zlitowali i moglem klasc 20m² na klej...
            wlasnie taki gres na balkon bym przeszpachlowal, a nie plytki na sciane w
            lazience, smiem watpic w twoje umiejetnosci, u mnie lazienka razem z
            hydraulikiem i podwieszaniem sufitu trwa od 3-5 dni max.
            • Gość: Tomasz Re: gres na balkonie to nie problem ale łazienki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 19:20
              a no tak Tomku bo Ty zapewne układasz łapiąc klientów na stary chwyt reklamowy
              "tanio, szybko i solidnie" (solidnie?) ... płytki na placki po 30zł/m2 ,40
              metrów w dwa dni fugowanie i montaże na świeży klej, kasa i do domu, po drodze
              kartę do kosza a płytki klientowi odpadają dzień później ... standard 20m2 w
              Holandii w 8 godzin ?? to chyba chodzi Ci o płytki chodnikowe takie jak u nas za
              komuny na ulicach się spotykało. Dziś byłem w Urzędzie Komunikacji i widziałem
              płytki "ułożone" , no cholera prawie jedna na drugą zachodziły - no przy takim
              standardzie to "ułożyłbym" (rzucił? porozrzucał?) ze 30 metrów dziennie.
              Rozumiem standard przemysłowy ale chyba w mieszkaniach prywatnych tak nie
              układasz? Napisz mi jakim sposobem wykonasz łazienkę 4m2(płytki trzymające
              wymiar: ściany 25/40 podłoga 33/33) ,wys 2.60 + wnęka na brodzik 1m/1m (skosy
              5,20mb) + 2,6 mb skosy przy oknie, do tego geberit, umywalka, grzejnik, panel ,
              brodzik. (już darujmy sobie sufit) ...
              Bo chyba nie ułożysz wszystkich płytek ze skosami w dwa dni a na trzeci
              zostawisz fugowanie i montaże ?
              pozdrawiam Cudotwórco ;]
              • Gość: Tomek-Dortmund Re: gres na balkonie to nie problem ale łazienki IP: *.versanet.de 08.10.08, 20:52
                no tak, Tomasze tak maja, wiec przyklad z ostatniego tygodnia:
                sroda, 7 rano, z hydraulikiem pijemy kawke, on sie bierze za kucie bruzd w
                scianach i laczenie rurek, w miedzyczasie elektryk polozyl 3 kable. Ja wnioslem
                wszystkie plytki i kleje i zaprawy. o 11 hydralik sie pozegnal ja zalatalem
                zaprawa cementowa wszystkie bruzdy. O 13 zaczalem klasc podloge i zagruntowalem
                sciany jako ze stosowalem system plytka na plytke, o 17 fajrant.
                czwartek, same duze powierzchnie.
                piatek, hydralik wstawil brodzik i wanne na styropianie, ja wykafelkowalem rog
                kominu i wneke, potem brodzik i wanne, w kuchni przykleilem 5m plytek na 60cm
                szeroko, o 15 fajrant.
                poniedzialek, silikon, 2 godziny sprzatania i znoszenia gratow i fugowanie
                wszystkich powierzchni, o 13 wpadl hydraulik i popodlaczal umywalke
                kibel,prysznic i wanne.
                thats it
                plytki falowane 30x25, podloga 30x30, rogi listwa chromowana
                to byl standart pod wynajem, wiec nie bylo zadnych granitowych parapetow czy
                polek, nie bylo stiuku weneckiego ani podwieszanego sufitu, normalny standart
                "drogo, szybko i solidnie"- tak to jest moje motto
                • Gość: Tomasz Re: gres na balkonie to nie problem ale łazienki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 17:43
                  no to motto prawidłowe ;]
                  pozdrowienia
              • Gość: Daniel Re: gres na balkonie to nie problem ale łazienki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 07:43
                Masz rację dzięki takim supermenom pózniej są kłopoty.Już tak
                miałem.Kobieta nie zgodziła się na cenę 45zł.Wzięła gościa za 25.Po
                tygodniu dzwoniła z płaczem żebym poprawił.Niestety dla niej nie
                zrobiłem tego,(terminy, itp.:)a taki paproch zgarnął 2300 i
                prysnął.a co do zamwień publicznych to tragedia.im większy moloch
                tym gorsze wykonanie
    • Gość: jano Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 21:04
      nie jest to takie trudne zacznij od podloża musi byc równe następnie
      rozplanuj sobie płytki i fugi ustaw dobrze pion i powodzenia ja tak
      zrobilem i wszlo mi lepiej jak bym zatrudnil fachowca
      • Gość: gość Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 12:39
        nie jest to takie trudne zacznij od podloża musi byc równe następnie
        rozplanuj sobie płytki i fugi ustaw dobrze pion i powodzenia ja tak
        zrobilem i wszlo mi lepiej jak bym zatrudnil fachowca

Podobają mi się tacy ludzie!!! TAK TRZYMAĆ !!
        W zeszłym tygodniu wycięłam sobie woreczek żółciowy. Wprawdzie szwy
        trochę nierówne, ale reszty niejeden chirurg by tak dobrze nie
        zrobił.
        • wellla Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty 09.10.08, 13:32
          To teraz zrob sobie operacje lub przeszczep mózgu, bo raczej by sie
          przydała.

a innym dziekuje za odpowiedzi
          my cały czas myslimy co zrobic, balkon polozymy sami, zobaczymy jak
          wyjdzie ....
          • Gość: ewa.w. Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 14:04
            wella pisze :balkon polozymy sami, zobaczymy jak
            wyjdzie ....

Ciemność widzę !
    • Gość: alb Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: 195.47.201.* 09.10.08, 12:15
      witam
      ja z wszelkiego masci fachowcami mam zle wspomnienia wiec stad moje
      stanowisko. Nie odwazylem sie polozyc lazienki i
      poprosilem "specjaliste" - niby z polecenia...niby pracowal i
      pracuje sporo czasu w tej branzy takze za granica. Moze i mam
      wymagania wieksze niz przecietne ele jego robota mi sie nie podoba.
      Fugi w roznych odcieniach, plytki niedbale szlifowane a przy
      szlifach fuga bardzo nierowna itd itd. Stwierdzilem ze balkon 10m
      poloze sam. Sporo czasu spedzilem nad pomiarami by dobrze zaczac ale
      sie udalo i praktyczni pod kazdym wzgledem wyglada to lepiej niz
      praca fachowca. Jest drobione dokladnie.Wiem ze balkon to prostsza
      sprawa ale mysle ze jesli macie zmysl techniczny (bo sporo klopotow
      sie moze pojawic) to sobie z tym poradzicie. Ja robilem to dosc
      dlugo ale kazdy kto porownuje lazienke z balkonem zauwaza znaczna
      ronice w jakosci. Jemu zalezalo na czasie a mi na dokladnosci.
      • Gość: cromwell Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.48.jawnet.pl 09.10.08, 18:52
        wynajales goscia z polecenia bez sprawdzenia
        twierdzisz ze ukladanie kafli na balkonie to bajka
        pracujesz sporo za wschodnia granica

calkowity ignorant
        • Gość: alb Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: 195.47.201.* 10.10.08, 11:34
          Nie wiem czy to do mnie bo jesli tak to bez ladu i skladu piszesz.
          Tak wynajalem goscia z polecenia bo niby jak mialem go sprawdzic? Po
          lazience mu podziekowalem. Gdzie napisalem ze ukladanie kafli na
          balkonie to bajka? Napisalem ze jest pewnie latwiejsze niz lazienka
          bo mi poszlo to bardzo sprawnie.
          Kto pracuje za wschodnia granica?
          • Gość: cromwell Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.48.jawnet.pl 11.10.08, 18:37
            po pierwsze pisalem do ciebie to wynika z prostego diagramu
            ktorego i tak nie zrozumiesz
            po drugie jestes fachowcem wiec powinienes sprawdzic goscia z polecenia
            po trzecie kafe na zewnatrz wymagaja wyjatkowego rezimu
            lazienkowe moga sie schowac
            u "nasz w biurze" wykopia cie za calkowita ignorancje
            wiec kolego nie szpanuj glupota

pzdr.
            • Gość: alb Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: 195.47.201.* 13.10.08, 12:54
              alez belkoczesz i to nie na temat. Kto tu jest fachowcem co? ja
              napewno nie w tej dziedzinie - kladlem plytki pierwszy raz na
              balkonie i pierwszy raz w zyciu ...ale Ty widac nic nie czaisz z
              tresci jaka starasz sie czytac. Napisze prosto jeszcze raz: Faceta
              polecalo mi kilka osob wiec niby powinno byc ok ale nie bylo i tyle.
              Z balkonem poradzilem sobie sam w czasie dluzszym ale z efektem
              lepszym. Jasniej nie potrafie.
              pozdrawiam
        • Gość: Marek Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 20:02
          Ktoś kto mówi że położenie płytek na balkonie to bajka jest dla mnie
          niepoważ ,a co z spadkiem ,a co z izolacją ,a co z podłożem ,a co z
          delatacją ,a co zdoborem kleju i fugi jak pominiemy te drobiazgi to
          mamy balkon na 1 SEZON do 2
          pozdrawiam złote raczki
    • Gość: cedeczka2 Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.08, 11:23
      Ja myślę że jest sens. Sam miałem taki sam dylemat i po kilku odmowach
      polecanych ludzi ze względu na brak czasu zdecydowałem się łazienkę zrobić sam.
      Warto dużo wcześniej poczytać i pytać ( gazetowe forum jest na prawdę pomocne).
      Nie ustrzegłem się błędów i trochę płytek musiałem skuć ( na szczęście miałem
      30% nadmiar pomyłka przy liczeniu)ale jedno jest pewne miałem czas na poprawki i
      robiłem ze świadomością że to dla mnie, wszystkie kąty 45 stopni płaszczyzny
      równiutkie itp, nikt mi nie powiedział że nie musi być idealnie równo bo z tego
      się nie strzela albo że się nie da. Znajomi którzy widzieli efekty są pod
      wrażeniem, porównując do tego co im fachowcy zrobili.
      łazienka zajęła mi 2 miesiące ale przynajmniej nie mam do niczego zastrzeżeń.
      Taka praca wymaga sporo poświęcenia, samozaparcia ale daje też niesamowicie
      wiele satysfakcji na końcu. Wyznaję zasadę że nie wiem czy umiem do póki nie
      spróbuję.
      róbcie samipolecam
      • Gość: ego Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.gprs.plus.pl 24.12.08, 00:26
        no widzisz!!!. a ile byś zapłacił fachowcowi który by, tak właśnie
        zrobił Ci łazienke??? Może inaczej zadam pytanie Ile musiał by Cie
        skasować ten fachowiec ?? nie 3000 tyś ale conajmniej 3 razy tyle
        żeby mu sie to opłacało... Dodam jeszcze że są fachowcy ( coprawda
        jest ich niewiele) co każda lazienke traktują jak swoja,ale to
        zależy od czlowieka....
    • Gość: q Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.08, 01:44
      z
      • Gość: Kinay Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: 213.17.131.* 24.02.09, 15:04
        Ja też planuje sam kłaść płytki w mieszkaniu - łazienka, kuchnia,
        przedpokój.
        Obawiam sie ale kupuje trochę więcej płytek i jade z koksem.
        Tobie Wella tez życze powodzenia.
        Mnie tak spaprali kuchnie w starym mieszkaniu że rozpacz
    • maciek_ltd Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty 01.03.09, 21:30
      ja kłade jak kolega do 5 m2 dziennie. nie zalezy mi na klientach ktorzy chcą
      szybko a na tych którzy cenią dokładność. każda zrobiona łazienka jest moją
      wizytówką i to jest NAJWAŻNIEJSZE!!!

nie ocenia się boksera po ilości walk tylko po ilości wygranych i przegranych:)

zacznij kłaść od ścian, linię dolną zostaw na koniec. pozniej połóż podłogę,
      dokończ ściany(płytka na ścianie zachodzi na płytke z podłogi). przy wiekszych
      powierzchniach stosuj dylatacje. dobieraj odpowiednie kleje i fugi do danego
      podłoża, w przypadku fug rownież do szerokości. gruntuj podłoża i dokładnie
      wyrównaj bo to na 100 procent wpłynie na jakość wykonania. kleju na ścianę nie
      nakładaj wiecej niż można(patrz specyfika). jesli podłoga w karo to zacznij od
      drzwi. narozniki zewnetrzne staraj się ukladac pełnymi płytkami jak i miejsca
      najbardziej widoczne. jesli szerokość ściany nie jest sumą wielokrotności
      szerokości płytki oraz szerokości fugi staraj sie skrajne linie pionowe docinać
      w takich samych szerokościach

kleje oraz fugi rozrabiaj zawsze dosypujac proszek do wody w dokładnych
      proporcjach.

jesli narożniki chcesz ścięte polecam zakład kamieniarski, zrobia to dokładnie i
      inną bezpieczniejszą dla ceramiki metodą.

w przypadku brodzików nie zapomnij o taśmie izolacyjnej w naroznikach i folii w
      plynie, tutaj tez zwracaj uwagę na instrukcje

to tak w skrócie:)
      • Gość: Kinay Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: 213.17.131.* 03.03.09, 16:28
        A jak obudowac wannę i wyflizować koło i za wanną ?
        1. Wanna ma dotykac tynku a flizy nachodzić na wannę ? czy
        2. Flizy do podłogi lub połowa flizy poniżej brzegu wanny i docisnąć
        wanne wtedy dopiero ?
        • maciek_ltd Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty 03.03.09, 17:21
          troche mi zajeło zrozumienie tego pytania ale chyba wiem o co chodzi.

otóz ja najczęsciej wstawiam wanne jesli jest to standard wykonuję zabudowę i
          wedle życzenia podnoszę ją do góry. następnie wykonuje projekt okładziny. czyli
          odpowiedz brzmi NIE. za wanna nie ma okładziny, jesli jest w narożniku to dwie
          ścinaki za wanną do jej wysokości są bez płytek, a płytki stykające się z wanną
          są układane według zyczenia klienta. czyli mozna zacząc od lini nad wanna tak
          aby wyszły pełne płytki, można zaczą od linii położonej najwyżej jak i od samego
          dołu:)
    • Gość: erni Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.03.09, 15:46
      A jaką maszynkę do cięcia glazury polecacie dla początkujacego
      amatora.
      • maciek_ltd Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty 07.03.09, 18:29
        to zalezy ile chcesz na nia przeznaczyć. w takich miejscach jak obi itp są od
        200 ale moim zdaniem to nie nadaje sie do pracy. zalezy rowniez jakiego formatu
        i jakiej grubości materiał bedziesz chciał ciąć.

kup taką w której tarcza jest osadzona na suwnicy
        • Gość: Kinay Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.chello.pl 08.03.09, 08:07
          Widzę Maciek że jesteś fachowiec - czy maszynki DEDRA są ok ?
          • maciek_ltd Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty 08.03.09, 09:05
            do fachowca jeszcze mi daleko:) w tym zawodzie cały czas trzeba sie dokształcać
            tak aby być na bieżąco z nowościami chemii budowlanej.

na maszynce dedra nie pracowałem ale przegladając forum glazurnicze spotkałem
            sie z pozytywnymi opiniami wyrobów tej firmy. ja za kilka tygodni planuje zakup
            piły firmy rubi lub montolit.

pozdrawiam
            • Gość: Tomek-Dortmund Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.versanet.de 08.03.09, 10:20
              Jestem za RUBI, wedlug mnie swietna jakosc, ich diametowe tarcze sa wysokiej
              jakosci jak i kolka diamentowe do recznej. A to jest najwazniejsze, precyzyjnie
              moc uciac plytke!
              • Gość: Kinay Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: *.chello.pl 08.03.09, 19:56
                Czyli maszyna Dedra tarcza Rubi ?
                • maciek_ltd Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty 08.03.09, 20:54
                  chcesz wykonywac usługi glazurnicze?
                  • Gość: Kinay Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: 213.17.131.* 09.03.09, 07:39
                    Chce położyć płytki w łazience, kuchni i przedpokoju - ale
                    samodzielnie. Dlatego tak dopytuję bo to debiut :)
                    • maciek_ltd Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty 09.03.09, 17:11
                      to proponuję rozejrzec sie w okolicy za wypożyczalnią sprzetu budowlanego. ja u
                      siebie mam taki punkt i za maszyne która kosztuje ok 1500 typ most, czyli z
                      nieruchomym blatem i ruchomą tarczą trzeba zapłacić 20 zł za dobę. maszynka za
                      4000 pln podobny typ lecz mocniejszą, tnąca dłuższe formaty i głębiej kosztuje
                      80 pln

powodzenia.
                      • Gość: Romek Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty IP: 213.17.131.* 17.03.09, 16:57
                        Ja chcę kupić maszyne do fliz w cenie max 600 pln. co możecie
                        polecic ?
                        • maciek_ltd Re: samodzielne ułożenie glazury i terakoty 17.03.09, 17:28
                          którys model firmy einhell bodajze za 388 gdzies widzialem plus tarcza z wyżeszj półki
    • pitosz85 pomoc 24.11.15, 11:15
      Położenie płytek nie jest wcale takie trudne jak może się wydawać. Jednak za pierwszym razem raczej nie zdecydowałbym się na układanie płytek np. w salonie. Prędzej w garażu, jakimś pomieszczeniu gospodarczym. Można dużo czytać, oglądać itp, ale najlepiej jak zacznie się robić pod okiem kogoś doświadczonego. Płytki ceramiczne różnią się czasami rozmiarami - nawet w ramach jednej partii i przy I gatunku. Dla osoby niedoświadczonej może to stanowić problem - choćby podczas fugowania - trochę ciekawych porad znajdziecie na blogu www.dekori.eu/content/category/3-Blog_dekori
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka