jbed Kupujemy telewizor 26.12.08, 18:22 A tak faktycznie to w warunkach domowych lepszy jest LCD czy plazma? Większość ludzi kupuje LCD, bo obraz bardziej wyrazisty. W sklepie wygląda to rzeczywiście fajnie, ale w domu nie za bardzo. Duży TV LCD "wali po oczach" i wcale nie czuję, tak jak piszą w tym artykule, że oczy się mniej męczą. Przeciwnie! Plazma w domu jest jakby łagodniejsza i bardziej naturalna. No i jeszcze jeden problem - w większości są to TV panoramiczne, w których obraz jest zniekształcony (nawet modelki wyglądają jakby cierpiały na bulimię). Oceniam to na podstawie tego co obserwuję u znajomych bo sam mam tradycyjnego kineskopa i właściwie on mnie zupełnie satysfakcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quba Re: Kupujemy telewizor IP: *.toya.net.pl 26.12.08, 20:27 no tak, nie kupujta panoramicznych bo rozciagaja... :P rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Kupujemy telewizor 26.12.08, 21:45 > LCD "wali po oczach" i wcale nie czuję, tak jak piszą w tym > artykule, że oczy się mniej męczą. Bo wmawianie człowiekowi, że wpatrywanie się w jasną świetlówkę przez kilka godzin dziennie nie męczy oczu, to chwyt marketingowy sprzedawców telewizorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Kupujemy telewizor IP: *.acn.waw.pl 27.12.08, 13:17 Kwestia gustu i przede wszystkim portfela, ale dla mnie mimo wszystko, nawet, jakby dawali LCD za darmo, to nigdy się nie zdecyduję, bo jest zwyczajnie dla mnie za bardzo oczojebny. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Kupujemy telewizor 27.12.08, 23:05 > jakby dawali LCD za darmo, to nigdy się nie zdecyduję, bo jest zwyczajnie dla > mnie za bardzo oczojebny. Paweł, a masz świadomość tego, że na telewizorze są różne takie przyciski i jak się przyciśnie, to można na przykład zmniejszyć intensywność świecenia? Zeby nie był "oczojebny" już, tylko całkiem znośny? Odpowiedz Link Zgłoś
toms66 Myślcie, ludzie! 26.12.08, 18:28 Najpierw trzeba pomyśleć mocno nad tą decyzją. Są stare telewizory, które żyją o wiele dłużej niż plazmy. Plazmowy czy LCD zużywa się po 5-10 latach, a kineskopowe potrafią pretrwać nawet 50! Po co się ich pozbywać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inżynier Kupujemy telewizor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 18:29 Sporo tu przekłamań lub niedopowiedzeń. Powiem tylko o jednym, format 4:3 odchodzi w przeszłość razem z telewizją analogową. Formatem na dziś i na przyszłość jest 16:9 więc proszę by nikt nie szukał nowoczesnego telewizora w formacie 4:3. Odpowiedz Link Zgłoś
micra Kupujemy telewizor - i po co się żołądkujecie? 26.12.08, 20:04 1. Nie wiem w jakim kraju żyjecie, ale w Polsce wystarczy przejechać się do jakiegokolwiek sklepu z elektroniką przed 24 grudnia i zobaczyć co ludzie wywożą - tak, dziwne, telewizory, ale to samo jest przed imprezami sportowymi - szczególnie przed MŚ i ME w piłce nożnej. Nie bardzo rozumiem czemu się dziwicie. To fakt, a że Wy tak nie robicie to nie znaczy, że nie robi tak 95% społeczeństwa. Niestety. 2. PiP jest w telewizorze moich rodziców - telewizor marki Elemis, mający około 20 lat, a 15 na pewno. Może być tam do 3 obrazów małych plus obraz główny, przy czym nie ma dwóch tunerów, więc jeżeli główny jest z zewnętrznego źródła, to pozostałe 1-3 obrazy telewizor jest w stanie wygenerować z anteny/kablówki - na żywo przy 1 obrazie dodatkowym lub z opóźnieniami przy 2 lub 3 obrazach dodatkowych. PiP jest skrótem od Picture in Picture. Nie widzę miejsca na podniecanie się czymś, co istnieje od dawna. 3. Pobór mocy dla LCD i plazmy to żenada. Byle monitor CRT 19-20" ma moc poniżej 150W, a monitory CRT mają moce rzędu 50-75W przy przekątnej 24". Telewizory mają większe przekątne, ale kupowanie sobie grzejnika o mocy 400-500W to gruba przesada. 4. W MM widziałem obraz na LCD i CRT stojących obok siebie, pokazujących film z DVD. Nie wiem, czy był to przekaz cyfrowy, ale na LCD niestety obraz śnieżył - tak LCD próbuje kolory wymieszać? Nie były to zakłócenia. Podobnie na dużym LCD Discovery w wersji HD. Szaro-różowe twarze, płytkie kolory pozostałe. Może i się czepiam, ale dla mnie jakość jest nie do przyjęcia, pewnie jak się to poogląda dłużej to się człowiek przyzwyczaja, ja na razie nie mogę. 5. Jadę na prawie 10-letnim podstawowym modelu Philipsa 21" CRT. 6. Jedyne co jest fajne w telewizorach LCD/plazma to głębokość i masa, reszta to same wady, choć godna uwagi jest możliwość podłączenia komputera pod telewizor bezpośrednio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zennnnon Re: Kupujemy telewizor - i po co się żołądkujecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 21:06 nie powinnienes sie zrazac do LCD lub plazmy na podstawie obserwacji poczynionych w sklepie. W 90% stoja tam niewyregulowane egzemplarze. podlaczone byle jak i do byle czego. Lepiej jest ze scianami producentow (bo troszcza sie o to fachowcy) ale tam z kolei nie zobaczysz normalnego obrazu (np. z anteny naziemnej, lub z ze zwyklego DVD), tylko przygotowane dema HD, ktore wygladaja swietnie na kazdym telewizorze LCD/Plazmie (na CRT rowniez). Niektore modele wyciagniete z pudelka graja dobrze, inne trzeba dostroic. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Co za stek głupot... 26.12.08, 20:42 Wadą tych telewizorów są (...) zniekształcenia geometrii obrazu(...) w narożnikach i krawędziach ekranu." Jak wiadomo naród to nic, tylko ogląda obraz w narożnikach i na krawędziach. "Za kilka lat odbiorniki te zostaną wycofane z użytku." NIe, nie zostaną. Co najwyżej z produkcji i sprzedaźy. "Telewizja cyfrowa to(...) więcej programów" Teraz nadają same powtórki. Co będą nadawały nowe stacje? Powtórki powtórek powtórek? Juź widzę te stada emerytów przeszukujących gorączkowo bazyliony kanałow w poszukiwaniu The Bold And The Beautiful. "Aby więc móc oglądać telewizję(... ) Albo zainwestujemy w drogie dekodery (wydatek kilkuset złotych)" Lub ledwo ~stu zł. ;> "Daje to niesprzyjający efekt świecącego koloru czarnego" Jak wyglądają sprzyjające efekty? ;>>> "LCD to dobry telewizor do filmów i programów" Programów tanecznych czy sporotwych? ;> "Przekątna ekranu to jego wielkość wyrażona w calach" To musiał wymyś... wykombinoiwać debil. Przekątna to NIE JEST wielkość wyrażona w calach. Poza tym czego "jego" wielkość? Ekranu? Kolejny debilizm. ;> "wraz ze wzrostem rozmiarów odbiornika LCD rosną rozmiary pojedynczego piksela" Wierutna bzdura. ;> "Należy rozmiar ekranu podany w calach podzielić przez 10. Zgodnie z tą zasadą" Napisaną przez debila, otrzymujemy np. 3,2 cala, 4,2 cale, czy 10 cali. ;> "4:3 - Telewizor przeznaczony bardziej dla biznesmenów" Kolejna perełka. I co taki byznesmen zrobi z programami nadawanymi już niedługo tylko w formatach panoramicznych? A! Kipu sobie drugi telewizor? "16:9 - Telewizor przeznaczony bardziej dla rodzin czy młodzieży." Czyli dorośli i samotni mogą sobie w du.pę wsadzić wszystkie panoramiczne? To tak, jakby twierdzić, że do oglądania programów publicystycznych nie potrzeba kolorowego obrazu, a do słuchania wiadomości - radia stereo... ;>>> "W przypadku telewizorów LCD zupełnym standardem jest jasność od 450 do 600 cd/mkw. " A ile wyności niezupełny standard? ;>>> "Bardzo duże rozmiary (telewizora) częściej mogą być typowym działaniem marketingowym firm produkujących telewizory lub nawet samych sklepów telewizyjnych." Po prostu w fabryce robią tv 20", a typowe działania marketingu i sklepu powiększa tę przekątną do 42"? ;>>> "Współczynnik kontrastu" Do czego współczynnik? A gdzie się podział kontrast? Tak, zwykły kontrast. ;> "Idealny do pokojów dwuosobowych" Jak wygląda i ile ma metrów kwadratowych pokój dwuosobowy? ;> Skąd, w Gazecie, bierzecie tych cymbałów to płodzenia takiego bełkotu? Zatrudniacie humanitarnie wszystkie wydziały UB/SB? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a przeciez gazeta to strona dla 5-11 latkow IP: *.cust.tele2.pl 26.12.08, 21:37 i osob bez podstawowki, czyli motłochu i taki tam pisze za 900zl miesiecznie 500 artykulow takich jak ten wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Znowu lansujecie telewizorki? 26.12.08, 22:02 I to starym tekstem ze zmienionym tytułem. A fe. Odpowiedz Link Zgłoś
iulius Dziękujemy Unii, że każe nam wyrzucić telewizory 26.12.08, 22:42 Ja coś źle widzę, czy w tym artykule nie ma ANI SŁOWA o tym, że ten wspaniały pomysł wyrzucenia dobrych telewizorów i kupienia nowych to wymysł Brukseli? Co, wstyd się przyznać, że ta cudowna, kochana Unia coś takiego nakazała? Może po prostu redakcja boi się, że jak powie prawdę, to ludzie przestaną UE bezwarunkowo popierać? Tak jak strach publikować prawdziwe informacje o tym, że w obecnym roku Polska wpłaciła już do Brukseli więcej niż dostała w tych cudownych dotacjach. A nuż ludzie się zaczną zastanawiać, po co ta Unia potrzebna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OldSkull Re: Dziękujemy Unii, że każe nam wyrzucić telewiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 13:26 Akurat to nie wina uni, tylko rządu, który od początku wie, że musimy się przesiąść. A przesiąść się trzeba. Zresztą pewnie będzie tak, że normalnie kilka stacji jeszcze będzie nadawać (tak jak kilka stacji radiowych nadaje cały czas na falach długich). Dobrze za to, ze na MPEG4, bo jest lepszy niż MPEG2, w który część państw uni się wrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Dziękujemy Unii, że każe nam wyrzucić telewiz IP: *.acn.waw.pl 27.12.08, 13:31 To nie Unia, a postęp techniczny. Na zachodzie już od dawna przeszli na to, część krajów już zrezygnowała w ogóle z analogu jakiś czas temu. Nawet na takiej Białorusi sprawa wygląda już dość poważnie z cyfrową TV naziemną, tylko u nas cały czas się bawią z tym w kotka i myszkę. U nas prowadzi się testy cyfrowej TV, która paru ładnych lat na zachodzie już w pełni normalnie działa. Ciekawe, co tu testować w takim razie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Dziękujemy Unii, że każe nam wyrzucić telewiz 27.12.08, 23:02 Jakiej znowu Brukseli? Teoria spiskowa? Zwykły biznes się kręci: zwolnią się częstotliwości, będzie można sprzedać koncesje na to pasmo. Pieniądze, stary. Po prostu pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker A konwerter? 26.12.08, 23:06 Od 17 lutego przyszłego roku całe Stany Zjednoczone przechodzą na emisję TV wyłącznie w systemie cyfrowym i wcalke nie trzeba kupoweać nowego odbiornika. Wystarczy zamontować między anteną a telewizorem analogowym konwerter, na który władze federalne dają kaśżdemu chętnemu kupony wartości 40 dolarów każdy (maksimum dwa na gospodarstwo domowe), co w wielu przypadkach pokrywa koszt konwertera w całości lub w pokaźnej części. Nie potrzebują tego na ogół telewizory podłączone już do sieci kablowej lub satelitarnej ani nowsze modele. Towarzyszy temu ogromna kampania informacyjna w telewizji - na skalę, jakiej nie spotkałem odkąd tu mieszkam, czyli od ponad 30 lat. Choć nie jestem wyznawcą spiskowej wersji historii, wietrzę w tym jednak bodziec do kupna nowych telewizorów, których ceny i tak z roku na rok spadają, podobnie jak ceny tzw. płaskich monitorów komputerowych LCD, gdyż kupuje je coraz więcej ludzi: popyxt napędza spadek cen. Wystarczy poczekać z rok-dwa, a monitor, który kosztował ponad tysiąc dolarów można już kupić za niecałe 500, a na wyprzedaży za niecałe 300. Nb. - do autora informacji w portalu gazeta.pl: jeśli porównujemy dwa produkty celem wykazania różnicy, porównujemy je "ze" sobą, a nie "do" siebie, ponieważ porównywanie "do" ma na celu wykazanie podobieństw! Gdyby tak w niektórych głowach można było zamontować chipy poprawności językowej zamiast proponowanych tu dzisiaj chipów seksu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: A konwerter? IP: *.acn.waw.pl 27.12.08, 13:36 To nie jest żaden spisek, a zwyczajny wstyd dla takiego kraju, jakim jest USA, że _jeszcze_ tkwi w analogu. Szczerze mówiąc, to się nawet zastanawiałem ostatnio, jak to możliwe, że tam mają jeszcze analog i że może jednak o czymś nie wiem. Nie wiesz przypadkiem, na co tam przechodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytajnik masło maślane IP: *.smgr.pl 27.12.08, 00:43 "bo każdy nowy model jest udoskonalony technologicznie i przez to lepszy niż starszy" po tym zdaniu odechciało mi sie czytać dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesr Re: masło maślane IP: *.chello.pl 27.12.08, 12:09 Ja mam bravie z mpeg-2... :( Co do artykułu - nie mozna wszystkiego zmiescic w jednym. Faktycznie bzdety kompletne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OldSkull Wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 13:11 "Czas reakcji piksela" Obecnie bez znaczenia. Czasy, kiedy obraz smużył skończyły się 2 lata temu. Obecnie nawet najtańszy panel LCD nie smuży. "Liczba wyświetlanych kolorów" Tutaj właśnie niekoniecznie należy się kierować ilością. A to z tego względu, że 16.2M kolorów jest ilością interpolowaną z 240tysięcy. 16.7M natomiast może być prawdę - gdyż tyle kolorów daje sygnał 24bitowy (2^24 = 16.78 milionów). W praktyce - i tak należy na własne oczy zobaczyć obraz, kupić porządny kabel, i podać porzadny sygnał (z sygnału PAL/NTSC nawet telewizor za 5000zł cudów nie zrobi). "Kąt widzenia" Kolejny parametr, który w przypadku telewizora obecnie jest absolutnie bez znaczenia (przynajmniej obecnie). W końcu telewizję się ogląda raczej od przodu. Współczesne panele mają takie parametry, że zauważalna utratę kontrastu uzyskujemy dopiero stojąc całkiem z boku. Poza tym nie ma absolutnie sensu kupować telewizora z wbudowanym dekoderem MPEG4, gdyż są one średnio o 1000zł droższe od ich identycznych odpowiedników bez owego dekodera. Albo poczekać z 2 lata, aż stanieją (obecnie to raczej nowość), albo kupić telewizor, a potem dekoder. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Wątpliwości IP: *.acn.waw.pl 27.12.08, 13:44 > albo kupić telewizor, a potem dekoder. To po co w takim razie w ogóle kupować nowy TV, skoro i tak będzie trzeba potem dekoder dokupić? Bez sensu sobie na start dowalać dodatkowe urządzenie obok. Zresztą do starych TV też można dokupić dekoder. Dla większości i tak to będzie znaczna poprawa obrazu, bo obecnie ci, co naziemnie odbierają, to zazwyczaj na kawałku drutu z odbiciami i szumami, więc jak znikną one po prowadzeniu cyfrowej TV, to i tak będzie to dla nich _zauważalna_ znaczna poprawa, a na takie szczegóły techniczne w obrazie i tak typowa polska rodzina nie zwróci uwagi, bo zwyczajnie o nich nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
krolroger Kolejny artykul "sponsorowany" 27.12.08, 13:35 Moja rada: nie kupowac... Zostawic to co jest a jak kanalow za malo to kupic dekoder. Wydatek kilkuset zlotych ponoc ale to mniej niz kilka tysiecy... Po co wydawac pieniadze na takie pierdoly jak tv... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Kolejny artykul "sponsorowany" IP: 77.236.12.* 28.12.08, 07:42 dosyć obrzydliwie tendencyjny POza tem... nie wiem dlaczego nie ma już wg niego /a przynajmniej nic o nich nie pisze telewizora kineskopowego/ o znacznie zazwyczaj lepszym obrazie /a na pewno przy "standardowym" sygnale z powietrza czy kablówki a nie z filmu HDTV:-) i co ciekawsze - zużywającego mniej pradu /trochę mniej od LCD, 2 razy mniej od plazmy/ gdzie się poszła wylegiwać programowa "POprawniePOlitycznaekologia"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? wrrr źle się wyraziłem chodziło mi :-) IP: 77.236.12.* 28.12.08, 08:16 chodziło mi o to że tylko źle piszą o kineskopowcach nie że w ogóle :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krolroger I jeszcze jedno... 27.12.08, 13:44 Nie badzmy naiwniakami. Telewizja nie znajduje sie w przypakowych łapkach "zdolnych biznesmenow", tylko w rekach tych, z ktorymi establishmentowi najlepiej "kreci sie lody". Panowie owi z duzych stacji i krajowych rad robia w portki bo konczy sie era masowego urabiania widza: telewizjami, radiami, gazetami. Zaczyna sie era internetu, ktory znacznie trudniej kontrolowac i gdzie ktos kto nie ma patentu na bycie postacia medialna moze zyskac na znaczeniu i byc osoba opiniotworcza ( przyklad "Kataryny").... Odpowiedz Link Zgłoś