wojtek030677 05.01.09, 12:19 Posiadam dom ze szlaki z roku 1956r. .Proszę o radę czym mam go ocieplić ,styropianem czy wełną . Oczywiście w taki sposób ,zeby wilgoci nie było. Z góry dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alek Re: Czym ocieplić dom ze szlaki IP: *.chello.pl 06.01.09, 19:01 Mialem ten sam problem,posluchalem z 45 letnia praktyka murarza i niezaluje. przyklej styropian ale na t.z placki a od dolu daj profile alu z otworkami bedzie lekka wentylacja,sciany oddychaja.A oczywiscie styropian zakolkoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Czym ocieplić dom ze szlaki IP: *.chello.pl 06.01.09, 19:02 Pogadamy? alapuk@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Do Alek IP: *.centertel.pl 08.01.09, 16:24 Sorki za głupie pytanie,ale nie mam doświadczenia w tym temacie.Co to znaczy "przykleić styropian na tzw. placki"?No i jak miałyby być przymocowane te profile alu z otworkami?Pod koniec lata zamierzamy ocieplić nasz dom.To stary budynek,ściany grube i z kamienia.Boimy się,żeby nie było po tym wilgoci i grzyba w domu.Myślisz,że opisany sposób sprawdziłby się i w naszym przypadku?My myśleliśmy o montowaniu w styropianie sporej ilości kratek wentylacyjnych.Uważasz,że to dobry pomysł?Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Do Alek IP: 94.246.142.* 08.01.09, 17:54 0cieplaj bez obaw nie trzeba siatek kratek plackow tak w przypadku sciany kamiennej jak zuzlowej to jakis koszmar paranoika pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Do Alek IP: *.centertel.pl 09.01.09, 11:09 No nie wiem czy to "koszmar paranoika",znajomi ocieplili właśnie taki dom z kamienia i teraz mają problem.Ściany mokre,okna zaparowane,pleśń w rogach pokoi.Nie chciałabym wydać kasy na ocieplenie i mieć w domu to samo.A z tymi kratkami wentylacyjnymi coś musi być na rzeczy.Niedawno ocieplano starą kamienicę,gdzie wynajmowaliśmy mieszkanie i tych kratek montowano tam mnóstwo.Przecież nie zakładali ich bez powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Do Alek IP: 94.246.142.* 09.01.09, 14:28 chcesz powiedziec ze znajomi maja dom z kamienia proprzepuszczalnego? styropian stanowi przegrode dla pary? znajomi wymienili okna niech sie lepiej zajma wentylacja i nie gadaja bzdur kratki w starych kamienicach maja wielorakie zastosowanie wentyluja piwnice chronia przed gryzoniami i kotami wentyluja szczelny strych zapobiegaja srania po praniu przez ptaszyska sa kamienice z otworami nawiewnymi mieszkan z reguly kratka pod oknem w kuchni a moze to kolejny koszmar paranoika;) ocieplenie stryropianem stosuje sie juz ladnych kilkanascie lat czasem zdarzy sie wycinac otwor drzwiowy lub okienny w elewacji i ci kurde powiem po usunieciu syropianu sciany sa suche nie ma sladu plesni czy grzyba pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek-Dortmund Re: Do Alek IP: *.versanet.de 09.01.09, 16:09 osobiscie bym stosowal welne mineralna ale to z rodzajem scian nie ma nic wspolnego moze byc i styropian tyle ze nie na placki tylko zaprawa ma byc rownomiernie przy brzegach nalozona, a Alek wedlug mnie z fachura nie ma nic wspolnego, to jest oczywiste ze podtrzymujace szyny od dolu sa z dziurkami, to jest oczywiste ze sie styropian od wysokosci 8m kolkuje, Alek jaka twoja profesja? Szukasz losia ktory sie nie zna zeby mu wcisnac fuszere? Odpowiedz Link Zgłoś
harnas24_2005 Re: Czym ocieplić dom ze szlaki 13.07.17, 22:39 Witam moje pytanie co zrobić ze ścianami ze szlaki jak się sypie? Odpowiedz Link Zgłoś