Dodaj do ulubionych

Głośno mimo wygłuszenia

07.03.09, 20:07
Witam wszystkich,

właśnie ukończyłem stawianie ścianki wygłuszającej między moim mieszkaniem a
mieszkaniem sąsiada w budynku z lat 50-tych - cegła. Ściankę postawiłem w moim
pokoju używając chyba najlepszych dostępnych materiałów.
Zastosowałem 2 cm poduszkę powietrzną a następnie warstwę 100mm wełny
aku-płyta isovera - na to wszystko płyty gipsowo-włókowe fermacell`a. profile
bez kontaktu ze ścianą - izolacyjna pianka itd.

niestety efekt jest mizerny - jestem zdesperowany - proszę o jakieś rady jak
SKUTECZNIE odizolować się od hałaśliwego sąsiada.
Obserwuj wątek
    • stefankawalec Re: Głośno mimo wygłuszenia 07.03.09, 21:37
      Materiał do wygłuszeń HERAKLIT. Jednak najlepszy efekt daje połozony na wierzchu
      i niczym nie przysłonięty.
      Innym patentem jest suchy piasek kwarcowy. Buduje się ścinkę z przestrzenią na
      10 com w środku. Przestrzeń wypełnia się bardzo dokładnie suchym piaskiem
      kwarcowym. Można też zrobić działówkę z lanego betonu z bardzo drobnym
      kruszywem. Tylko ciężkie to bardzo jest - strop nie musi wytrzymać takiego
      obciążenia. A samo wykonanie ścinki, jej zbrojenie itp. jest pracochłonne i
      wymaga wiedzy (zarówno w przypadku piasku jak i betonu).
      Można też spróbować mat korkowych o grubości przynajmniej 5 cm klejonych na
      zewnątrz ścianki z dwóch stron.
      Generalnie przy wygłuszaniu ważne jest nie tylko odcięcie się od źródła dźwięku,
      ale także rozproszenie i jak największe pochłonięcie tego dźwięku od strony źródła.
      Dostępne wełny mają różną charakterystykę rozpraszania fal - "łapią" pewne
      częstotliwości innych nie. Trzeba to sprawdzać w karcie technologicznej.
      Aku-płyty z Isovera mają też stosunkowo małą, gęstość (ilość w kg wełny na m
      sześcienny). Oczywiście ich gęstość jest dużo większa niż wełny do izolacji
      termicznych. Nie pamiętam w tej chwili gęstości Aku-płyt, ale to nie więcej niż
      60kg/m3, a do wygłuszeń idealna jest wełna o gęstości powyżej 100 kg/m3.
      Ważne jest też, żeby od strony sąsiada ściana była porowata i z duża fakturą,
      żeby rozpraszała jak najwięcej fal. A to nie zawsze da się pogodzić z estetyką.
      Poduszka powietrzna może pomóc pod warunkiem, że płaszczyzny, między którymi się
      znajduje nie działają jak membrana.
      Rozsądnym rozwiązaniem wydaje mi się dobudowanie do istniejącej ścianki drugiej
      o grubości 120-130 mm. Nowa ścianka składałaby się z dwóch warstw trzymających
      gęstą wełnę. Dość dobrze sprawdza się OSB o grubości minimum 18 mm - jest z
      drewna i jest porowate. OSB na drewnianym stelażu a między nim wełna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka