Dodaj do ulubionych

Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań

IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.11.03, 18:45
Mam 50 m2 w stanie kompletne zero. Beton na podłodze, drzwi wejściowe i okna.
Mieszkanie (za wyjątkiem parkietu) do używalności doprowadzić ma fachowiec
spokrewniony z rodziną męża. Nie mam możliwości wyboru, ani nie mogę go
zmieniać, zresztą podobno dobry. Oto moje pytania:
1. Robota będzie trwała wiele tygodni w miarę czasu fachowca. Czy umawiać się
z płaceniem za kolejne etapy, czy za całość? On nie chce nic powiedzieć, ale
wiem, że będzie to komentowane.
2. Jakie są ceny na układanie płytek w łazience za 1 m2?
3. Czy instalacja wanny, muszli do Geberita i umywalki z bateriami jest
zwykle przez hydraulików liczona od tzw. punktu i ile to wynosi?
4. Jeden dzień wylewał pod płytki w łazience i kuchnię przez 3 godz. i
zadowolony był z zaproponowanych 50 zł. A mnie to trochę przeraziło. W takim
tempie nie nadążę.
5. Ile warta jest robota bez udziwnień: całość łazienka 6m2 j.w, wstawić
wszystkie 4 drzwi wewnętrzne, wyrównanie i położenie gresu na podłodze w
przedpokoju i kuchni 11 m2?
Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Saint0007 Re: Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań IP: 195.94.201.* 28.11.03, 19:38
      Hej, ja właśnie skończyłem mieszkanie 68 m2
      trwało to ponad 2 miesiące. Wydałem nie wiecej niż 80 tys. A jest bardzo ok.
      Wszyscy sa zaskoczeni, ze tak to wyszło.
      NA samym początku kupowałem wszystko z górnej półki - potem spadłem na srednią -
      nie ma różnicy.
      Nie wydawaj za dużo. Ja pakowałem sie w Liebherry, simensy, etc. teraz żałuje.
      Warto już wczesniej pomyslec o kuchni, i meblach - bo na to czekasz 1-2
      miesiące!
      pzdr
    • Gość: Jacek Re: Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 21:31
      Na początku musisz sprecyzować co chceż mieć(projekt).Następnie poprośić o
      kosztorys (ślepy)od fachowca bo potem będą nerwy przy płaceniu.Co do glazury to
      cięzko jest powiedzieć ile kosztuje wszystko jest związane od rejonu
      zamieszkania,wielkości glazury.Do ułożenia 1m2 glazury trzeba doliczyć
      przygotowanie ścian,szlifowanie płytek,zabudowy wnęk,wanny pułek.Z hydrauliką
      jest tak samo ,stelaże Geberitu są liczone od dzielnie .Hydraulik liczyć może z
      ptk. lub za oczko.Oprucz tego zostaje jeszcze biały montaż. Remony może
      kosztować dużo to wszystko zależy od Ciebie
    • Gość: M. Re: Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań IP: *.pentor.com.pl 30.11.03, 20:15
      Sprubujcie przemyslec to jeszcze raz. Po wlasnych doswiadczeniam z fachowcem z
      rodziny meza serdecznie odradzam. Tak, wszystko moze byc komentowane, nie
      tylko kwota, jaka mu placicie, ale to, za ile kupujecie materialy itd...
      Za 1 m2 plytek placilismy 35 zl, ale wiem,ze taniej tez mozna.
      Dobrze umawiac sie na konkretna kwote za kazdy etap i to za calosc etapu, np.
      glazura w lazience, a nie za pojedyncze skladniki...
      • kixx Re: Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań 07.12.03, 12:59
        Bardzo ważne jest ,żebyś od razu sie dowiedziała,czy cena za m2 zawiera
        wszystkie narożniki,cięcia płytek,półki,cokoliki,czy za to wszystko jest
        liczone osobno.
        Ta druga wersja rozliczania strasznie zawyża cenę,a jest dosyć popularna u
        cwaniaków.Ja swego czasu zapłaciłem za położenie 120-tu metrów glazury i
        terakoty liczone na pierwszy sposób prawie tyle samo co znajoma za położenie
        glazury i terakoty w maciupeńkiej łazience o powierzchni 5 metrów,czyli około
        17 metrów glazury i terakoty.Ale u niej fachowiec liczył sobie za każdy
        narożnik,obudowy wanien,otwory,punkty liczył osobno cw i osobno zw,odpływy też
        osobno.Jak ja usłyszałem ile znajoma zapłaciła złapałem sie za głowę.Cena za
        położenie metra była podobna.Było to 5 lat temu,tak że nie jestem w stanie
        podać bliższych wartości.Jakość wykonania zarówno u mnie,jak i u znajomej jest
        bez zarzutu.
        Bardzo dobrze ktoś wyżej doradził,abyś umawiała się na konkretne etapy robót i
        ceny za wykonanie tych etapów( z tym,że etapem nie może być położenie szlichty
        pod terakotę,a np wykonanie całej łazienki w glazurze i terakocie z
        wykończeniem tejże)
    • Gość: Caloria Re: Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.12.03, 20:04
      Mam jeszcze jedno pytanie. NAJPIERW DRZWI, CZY PARKIET? Ważne!
      • Gość: JK Re: Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań IP: *.acn.pl 02.12.03, 21:51
        Mi mówiono, że to zależy jakie drzwi (a właściwie ościeżnice sobie wybierzesz).
        Ja wybrałam regulowane i robili mi całość (ościeżnice i drzwi) jak parkiet był
        już skończony. Najlepiej wytypuj sobie jakieś drzwi i zapytaj bezpośrednio u
        ich producenta/sprzedawcy/montażysty. Bo są różne szkoły.
      • Gość: doozers Re: Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań IP: *.lot.pl 03.12.03, 11:29
        AsiaKa ma rację.
        Najpierw parkiet, potem się montuje drzwi na ułożonym parkiecie.

Łatwiej przyciąć ościeżnicę do ułożonego parkietu,
        niż włożyć klepkę pod ościeżnicę
        jak "fachowcy" zostawią za mało miejsca :)
        Mój ojciec niedawno miał taki przypadek,
        że kładł parkiet, jak drzwi już były zamontowane,
        tylko że "fachowcy" z jednej strony zostawili za małą szczelinę
        (pół biedy można jakoś podpiłować)
        a z drugiej za dużą. W efekcie została dziura między parkietem
        a ościeżnicą.

A pomierzyć możesz sobie sama, (przed położeniem podłogi).
        Mierzysz "dziurę" i na zamówieniu zaznaczasz,
        że to jest wymiar w świetle murów/otworu.
        No i jeszcze grubość ściany,
        żeby wiedzieć jaką szerokość ościeżnicy wybrać.

Jeśli chodzi o połączenie parkiet-płytki,
        jeśli takie występuje, to granica powinna przebiegać
        równo ze ścianą z tej strony z której będą zamykać się drzwi.
        Jak ci "fachowiec" zrobi w połowie grubości ściany,
        to w efekcie będziesz miała po zamknięciu drzwi
        np. kawałek płytek (parę cm) z przedpokoju w pokoju albo kilka cm parkietu w
        łazience ;-) (też z ostatnich doświadczeń ojca)

Jeśli chodzi o ceny, to faktycznie jest różnica
        w zależności od regionu, wielkości kładzionej płytki, wielkości powierzchni
        oraz stopnia udziwnienia projektu.

Mój ojciec na terenie wawy godzi się zazwyczaj ok 35 zł/m2 płytek
        lub parkietu (w tym cyklinowanie i malowanie, pytaj o to bo niektórzy liczą
        osobno i wtedy położenie jest tanio ;))
        obsadzenie drzwi to ok 100-120 zł.
        biały montaż zawyczaj jest liczony od punktu.

Nie traktujcie tego jak spam,
        nie oferuję tu usług mojego ojca,
        bo nie narzeka na brak zajęcia :)
        przytaczam tylko jego bogate doświadczenia
        z "fachowcami" po których zdarza mu się pracować
        a czasem poprawiać.

Pozdrawiam,
        J
    • Gość: AsiaKa Re: Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań IP: *.chello.pl 03.12.03, 09:58
      Bardzo ważne!!! Pomiar ościeżnic drzwi powinien nastapić przed położeniem
      podłóg, a samo założenie już "po podłogach". Tej cennej informacji udzielono mi
      tylko w jednym punkcie usługowym - w kilku innych mówiono tylko o montażu drzwi
      na końcu wszystkich prac remontowych.
      I jeszcze jedna sprawa: glazura/ościeżnica - o tym, do którego miejsca położyć
      kafelki powinien powiedzieć "ludek" robiący pomiary.
      Ze swojego doświadczenia radzę czytać i sprawdzać wszystko to, co ktoś mierzy.
      W moim przypadku "fachowiec" w drodze pomiędzy mierzonym oknem a stołem, na
      którym leżała kartka z zamówieniem pomylił się o 10 cm.
      Za 100 metrowe mieszkanie - postawienie ścianki z g/k, położenie glazury i
      terakoty w 2 łazienkach, podłogi typu finish parkiet, biały montaż (bez
      geberitu), 2x malowanie i inne drobne prace - 6000zł. Bez montażu drzwi.
      Umawiałam się na całość, bez rozbijania rozliczenia na m2 i sztuki.
      • Gość: AiP do AsiKa IP: *.acn.pl 03.12.03, 11:55
        Witaj,
        pytanie zupełnie z innej beczki - chodzi o finish parkiet. Gdzie kupowałaś
        (jeżeli jesteś z Warszawy, bo ja tak i ta okolica mnie interesuje), za ile? Jak
        pierwsze wrażenia? Przymierzam się do finish'a, bo nie chcę paneli, a przeraża
        mnie trochę cyklinowanie i malowanie parkietu. Ty jeszcze lakierowałaś finish
        czy nie?
        Pozdrawiam
        Agata
        • Gość: Caloria Re: do AsiKa IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.12.03, 19:56
          Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mogę potwierdzić, że cyklinowanie tzw.
          bezpyłowe nie istnieje. Ale w pustym mieszkaniu to nie tragedia. Ja ułożę dąb
          polakierowany dobrym lakierem. W przedpokoju i kuchni gres. "Złota" cieńka
          listwa na granicy z parkietem. Nie mogę zdecydować się na armaturę. Jedni
          odradzają tańszą, inni śmieją się z frajerów płacących więcej za markę, a w
          środku podobno te same elementy hydrauliczne decydujące o klasie baterii.
          Pozdrawiam.
          • Gość: AsiaKa Re: baterie IP: *.chello.pl 05.12.03, 10:11
            I jeszce troszkę moich doświadczeń: miałam baterie jednouchwytowe krakowskie -
            jak na "tamte" czasy - dobre, potem używałam KLUDI i teraz pozostałam przy tej
            firmie - wybierając średni pułap cenowy.
            Chyba już wszyscy odradzają te bardzo tanie z marketów.Aha, jescze jedno -
            gdzieś na tej stronie, ktoś wspominał o sklepach w Legionowie (tanio) - przy
            okazji wstąpie tam i sprawdzę, bo czasami warto dłużej poszukać i zostawić pare
            zlotych np. na uchwyty i inne akcesoria do łazienki - piękne i drogie. A tego
            mi jeszcze brak.
            Pochwalam wybór parkietu z dębu - a jaki lakier chcesz na to? Podpowiem, że
            półmaty wyglądają extra naturalnie. Cienka listwa metalowa to jest to!!!
            Pozdrawiam.
        • Gość: AsiaKa Re: do Agaty IP: *.chello.pl 05.12.03, 09:53
          Wpadłam tu z rozpędu i nie jestem przygotowana na szczegóły dot.cen - odpowiedź
          wkrótce.
          Parkiet - jesion kupowałam w W-wie, na ul.Andersena, ale jest też w kilku
          innych miejscach m.in. bazarek na Kłobuckiej, Bartycka. Wszędzie stosuja cennik
          producenta, ale mozna negocjować rabaty.
          Wrażenia wizualne super! Tylko błagam nie lakierujcie, bo wszystko zejdzie
          (słyszałam o takim przypadku a raczej katastrofie). Tem parkiet ma już 7
          (słownie siedem) warstw lakieru. Pozdrawiam.A.
          • Gość: AiP Re: do Agaty IP: *.acn.pl 05.12.03, 15:16
            Dzięki za informacje, chętnie dowiedziałabym się jeszcze czy sama kładłaś
            finish parkiet czy robili Ci to fachowcy? Czekam jeszcze na info w sprawie cen.
            Pozdrawiam
            Agata (chętnie też poproszę inforamcje na priva agatatsirbe@gazeta.pl)
    • Gość: tintin Re: Jak wyposażyć mieszkanie? kilka pytań IP: *.itpp.pl 07.12.03, 12:39
      Zajrzyj sobie na kalkulator remontowy. tam bedziesz miala orientacyjne ceny ile
      wszystko bedzie cie kosztowalo z rozbiciem na punkty ile np kosztuje
      zamontowanie kompaktu i wanny czy ulozenie metra plytek
      www2.gazeta.pl/dom/0,22090.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka