Dodaj do ulubionych

Odbior mieszkania od Developera

IP: *.it.pl 17.12.03, 17:52
Mam pytanie, czy znalazlby sie moze jakis fachowiec, gotow pomoc mi w odbiorze
mieszkania? Oczywiscie za stosowna oplata? Chodzi mi o odbior techniczny, a
wiec wykrycie wszelich ewentualnych usterek, na ktore laik nie zwroci uwagi.
osoba taka powina orientowac sie w temacie i posiadac odpowiedni sprzet.
Obserwuj wątek
    • Gość: Misiek Re: Odbior mieszkania od Developera IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.12.03, 18:09
      Nie przesadzasz z tym "odbiorem". A co tam będziesz miał? drzwi wejściowe, okna
      i ...koniec. Ja tak przynajmniej odbierałem. Acha, jeszcze kaloryfery, ale to
      widać czy ciekną i czy grzeją. Od odbioru mojego mieszkania jest pół roku i
      wychodzą dopiero teraz różne niedoróbki, na które jest gwarancja i migiem
      developer usuwa (np. mróz dopiero pokazał, że przemarzają drzwi z galerii
      zewnętrznej). Ale jak masz dużo pieniędzy i nie umiesz patrzeć, to szukaj.
      • Gość: MaJkel Re: Odbior mieszkania od Developera IP: *.it.pl 17.12.03, 18:22
        Oj, widze ze nie umiesz szukac pieniedzy ;)
        Sa pewne normy, ktore musi spelniac mieszkani. Mowia one a to o tym, ze oodloga
        ma byc plaska i pozioma, z dokladnoscia do 2 milimetrow na dlugosci laty i 3 na
        calej dlugosci (czy jakos tak) itp. Takich norm jest wiele i zgodnie z prawem
        budowlanym musi je spelniac kazdy nowo oddawany obiekt. Ja sie na tym nie znam,
        ale z pewnoscia uda sie znalezc kilka drobnych tego typu "usterek" w moim
        swierzo wybudowanym mieszkaniu. Moze to byc dla mnie podstawa do odzyskania
        czesci pieniedzy (w takiej, lub innej formie), ktore wydalem na zakup mieszknia
        i przeznaczenia ich na inne cele. W kazdym razie jesli tego typu usterek nie da
        sie usunac to moge dochodzic od developera rekompensaty.
        To jeden powod.
        Drugi to taki, ze usterki w stylu przemarzajace drzwi to mozna wykryc apriori a
        nie aposteriori, wystarczy tylko dobrze sie przyjrzec, wlozyc papierek tu i
        owdzie i po klopocie. Nie chcialbym aby sie okazalo sie, ze okno lub parapet
        przecieka w momencie, gdy bede klad posadzke. Wole wiedziec o tym wczesniej i
        unikac niepotrzebnych strat.
        • Gość: Misiek Re: Odbior mieszkania od Developera IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.12.03, 18:47
          Nie spieram się. Odbierało nas 12. Od maja co miesiąc robimy zebrania i
          dzielimy się uwagami. Co się tyczy drzwi, to wyglądały wszystkie pięknie. Ale
          ich nikt nie rozbierał, żeby zobaczyć co mają w środku. Pojechały do producenta
          na podmianę. Żeby zobaczyć jak jest zrobiony parapet, to trzeba go wyrwać. Po
          wierzchu sam zobaczysz, że jest pięknie otynkowany. Ale też prawda, że na
          kolejnych etapach wykończenia pilnowaliśmy swoich mieszkań. U ciebie to wyjdzie
          po miesiącach, ale masz gwarancję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka