Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie domu - co wybrać

30.07.09, 10:03
Witam. Mam problem. Stoje przed koniecznością wyboru pieca do centralnego ogrzewania. Wybór jest taki: KONDENSACYJNY PIEC GAZOWY vs. KOCIOŁ WĘGLOWY Z ZASOBNIKIEM. Co wybrać ? Byłem zdecydowany na kocioł węglowy, ale ostatnio ceny węgla, a zwłaszcza eko-groszku poszybowały tak w górę, że poważnie zastanawiam się nad gazem. Cena eko-groszku wychodzi obecnie około 700 zł za tone. Dotychczas w zwykłym kociołku spalam około 3,5 tony zwykłego węgla na sezon. Z eko-groszkiem powinno być podobnie czyli około 2500 zł/ sezon. Jakie może byc spalanie w kondensacyjnym piecu gazowym. Dodam, że domek ma około 80-90 m2. Ma nowe okna, ale ogólnie nie jest ocieplony (ma nieocieplony dach starej konstrukcji), bo pochodzi z lat 70-tych XX wieku. Czy ma ktoś piec gazowy w takim domu ? Jakie ma rachunki za gaz ? Proszę podać, czy używa też gazu do grzania ciepłej wody. Kiedyś planuje ocieplić dom, ale tak za 4-5 lat. Jeżeli za gaz płaciłbym około 500-1000 zł więcej niż za węgiel to byłoby to do zaakceptowania. Ale jak miałbym płacic 5000 zł na sezon, to chyba się to nie za bardzo opłaca.
Obserwuj wątek
    • sirod78 Re: Ogrzewanie domu - co wybrać 10.08.09, 23:49
      podciagam wątek bo mam ten sam dylemat
      • Gość: yass Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.tp.unicity.pl 11.08.09, 20:18
        Dlaczego ocieplac dom za 4-5 lat? Moze lepiej skorzystac z premii
        termomodernizacyjnej ocieplajac teraz dom i kupujac kociol kondensacyjny (na
        kredyt)? Niektore gminy partycypuja co nie co w zakupie kotla gazowego - warto
        zapytac. Ladowanie sie w tzw. ekogroszek ktorego przedrostek "eko" z ekologia
        nie ma nic wspolnego moze za jakis czas okazac sie wywaleniem pieniedzy w bloto.
        Sa kraje w UE w ktorych jest zakaz uzywania wegla jako paliwa do ogrzewania
        domu. Zwiazane jest to oczywiscie z redukcja emisji CO2. Nikt nie jest w stanie
        przewidziec kiedy w Polsce podobny zakaz bedzie obowiazywal. Bo ze bedzie
        obowiazywal kiedys to jest pewne. Wszak bedziemy w najblizszej przyszlosci mieli
        wielkie problemy z limitami emisji CO2.
        • Gość: cromwell Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: 94.246.145.* 11.08.09, 20:25
          puknij sie w lepetyne kolego
          podaj produkty spalania gazu ziemnego
          do jakich szkol chodziles?

wracajac do meritum
          zoatan przy starym kotle tylko dociepl porzadnie chatynke
          nie zaoszczedzisz na gazie ani na groszku
          to systemy stale zasilajace uklad grzewczy
          wiec spala duzo wiecej

pzdr.
          • Gość: yass Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.tp.unicity.pl 11.08.09, 20:44
            Sam sie puknij w leb przemadrzaly cymbale! Krajem w ktorym jest zakaz uzywania
            wegla do ogrzewania domow sa np. Niemcy. Kraj ten z kolei uzywa w tym celu
            ogromnych ilosci gazu ziemnego. Mowi ci to cos? Z innej strony dlaczego nasze
            elektrownie wytwarzajace w prawie 100% energie elektryczna z wegla sa (i beda)
            ogromnym problemem w spelnieniu przez Polske w przyszlosci coraz bardziej
            wysrubowanych limitow emisji CO2? O tym tez nie czytales (nie slyszales) w
            mediach? Daruj sobie wiec swoje madrosci bo nawet czysta ekologicznie pompa
            ciepla pomimo sprawnosci 4:1 potrzebuje energii elektrycznej ktorej dostarczy
            jej polska elektrownia i ktora wyprodukuje ja przy pomocy wegla. O ogromych
            stratach na przesyle energii elektrycznej od elektrowni do uzytkownika chyba nie
            musze przypominac. Calkowicie zredukowac emisji CO2 na swiecie sie nie da.
            Chodzi o to aby wybrac mniejsze zlo. Tym mniejszym zlem jest dla mnie
            kondensacyjny kociol gazowy zamiast kotla na ekogroszek.
            • cromwell1 Re: Ogrzewanie domu - co wybrać 12.08.09, 17:44
              oooo
              czyli jednak co2 powstaje przy spalaniu metanu

jak juz porownujemy sie do sasiadow
              to chcialem niesmialo zauwazycc
              ze niemcy wydobywaja wiecej wegla kamiennego od nas

i co pan powie panie mundry?
              caly wegiel apteki przerabiaja na srodek przeciwko biegunce?

pzdr.
              • Gość: yass Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.tp.unicity.pl 12.08.09, 21:31
                Ale zasunales budowlancu-inteligencie! Czy ja napisalem gdzies ze przy spalaniu
                gazu ziemnego nie wystepuje emisja CO2? Czytaj ze zrozumieniem kolego. Nie
                przekonasz mnie do wyzszosci kotla weglowego na ekogroszek nad kondensacyjnym
                kotlem gazowym. A przeciez o tym toczy sie dyskusja. Poszperalem troche i
                znalazlem ze rzeczywiscie Niemcy skonsumowali np. w 2006 roku o 40% wiecej wegla
                wiecej niz Polacy. Ale tam mieszka ponad 100% wiecej ludzi niz w Polsce! O
                roznicy w stopniu uprzemyslowienia (w tym elektrowni!) Niemiec i Polski nie
                musze chyba przekonywac. No chyba ze uwazasz ze nasz jest wyzszy... Porownujac
                gole cyfry dojdziemy do wniosku ze Polska jest bogatsza od Luksemburgu bo nasz
                PKB jest wiekszy. Tylko co z tego skoro jak go podzielimy przez ilosc
                mieszkancow czyli otrzymamy PKB per capita wyjdzie nam ze jestesmy klikakrotnie
                bardziej ubodzy od Luksemburczykow. Pomysl troche tez nad tym przykladem.
                PS.
                Wiesz sa lepsze srodki przeciwko biegunce niz tzw. wegiel. Np. taki
                nifuroksazyd. Mysle ze Niemcy doskonale o tym wiedza :)
              • Gość: muchenz Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.chello.pl 12.08.09, 21:39
                W spalając metan zamiast węgla powstaje znacznie mniej co2 (ze 40%
                mniej+-). Przypominam wzór na cząsteczke: CH4.
                • Gość: cromwell Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: 94.246.145.* 13.08.09, 18:28
                  powiem ci cos w zaufaniu
                  ta cala kampania ekologow w sprawie emisji co2 to wielka sciema
                  podobny przekret zrobili matolom z torbami ekologicznymi
                  stracili glupcy
                  zyskali wlasciciele sklepow
                  tylko oni
                  bo ani jedna zlotowka nie poszla na spalarnie
                  utylizacje
                  czy chociaz program zbiorki plastikow

hasla o wplywie co2 na efekt cieplarniany maja podobne zrodla
                  sluza producentom nie klientom
                  wystarczy szerzej otworzyc oczy
                  w zachodniej europie sa tysiace kilometrow autostrad
                  autostrad oswietlanych nawet w lasach czy polach
                  z dala od skrzyzowan i domow
                  sa autostrady z powierzchnia podgrzewana
                  powiedz
                  nie szkoda energii?
                  widocznie nie szkoda
                  to program dla debili
                  lykajcie jak mlode pelikany
                  i kupujcie solary po 15 tysiakow
                  baterie sloneczne i wiatraki po 200 tysiakow
                  wiadomo ze inwestycje nigdy sie nie zwroca
                  liczy sie dobre samopoczucie
                  i zaciagniety kredyt
                  ale coz twoj wybor
                  to ostatnia moja wypowiedz w tym watku
                  nie odpisuj
                  najlepiej zakuj sie do jakiegos drzewa
                  chocby na dlugi weekend
                  niech koledzy wiedza ze sila w kupie
                  albo na odwrot

pzdr.
                  • Gość: yass Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.tp.unicity.pl 13.08.09, 23:21
                    Solarow sobie nie kupie bo w tym kraju na razie sie to nie oplaca baterii
                    slonecznych i wiatrakow tez nie kupie. Kupie sobie do mojego nowego domu gazowy
                    kociol kondensacyjny. Moze mi gmina cos doplaci - na panstwo nie ma coliczyc bo
                    te doplaca tylko tym ktorzy maja juz domy i dokonuja termomodenizacji. To jest
                    rzeczywiscie chory polski paradoks. Zaden ze mnie ekolog.
                    • Gość: asia Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.252-81.static-ip.oleane.fr 18.08.09, 15:53
                      chciałam tylko delikatnie się wtrącić co do ekologii i zakazu emisji
                      CO2 na terenie Niemiec
                      Niemcy kupuja od nas ogromne ilosci eko groszku, co on z tym robią??
                      środek na biegunkę ?? ha, ha, ha
                      • Gość: yass Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.tp.unicity.pl 18.08.09, 22:17
                        Czytaj dziecino ze zrozumieniem. Nie ma jeszcze kraju na swiecie w ktorym wydano
                        by ZAKAZ emisji CO2. To po pierwsze. Po drugie - jezeli ty masz inne informacje
                        niz redaktor naczelny pewnego miesiecznika budowlanego na temat uzywania czy
                        nieuzywania wegla do ogrzewania mieszkan w Niemczech to oznacza ze ktores z was
                        klamie. Sorry ale dla mnie ten akurat miesiecznik ktory czytam od wielu lat jest
                        bardziej wiarygodny od ciebie. Milych snow!
                        • Gość: asia Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.252-81.static-ip.oleane.fr 20.08.09, 11:59
                          hi hi hi
                          a czy w łóżku też trzymasz się ściśle wskazówek miesiecznika...

hi hi hi
    • karrantum Re: Ogrzewanie domu - co wybrać 19.08.09, 00:00
      To może użyć do ogrzewania pompy ciepła? Alternatywna metoda, która pozwala na
      oszczędności. Co tym myślicie?
      http://ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=4276&cms=291
      • Gość: asia Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.252-81.static-ip.oleane.fr 20.08.09, 12:05
        zorientuj się jaki jest koszt energii elektrycznej (bo ta cała pompa
        ciepła chodzi na prąd)
        inwestycje jest bardzo droga, nie zawsze jest szansa na zwrot ,
        jakby co to za 30-50 lat
        moja kuzynka ma pompę ciepła, jednak jak dla niej jest za niska
        temperatura w domu i dogrzewają gazem, za prąd płaca 400-500 zł
        miesięcznie
        w zeszłym roku coś tam sie popsuło , naprawa kosztowała niecałe 9
        tysięcy
        poza tym w Łodzi (bo tu mieszkamy) coś mówi się o wprowadzeniu
        podatku od czerpania energii ze źródeł odnawialnych
        • Gość: sam Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: 62.29.136.* 20.08.09, 14:40
          Pompa ciepła aby mogła pracowac potrzebuje energii elektrycznej a
          nie pradu! Tak samo: placimy za pobrana energie elektryczna a nie za
          prad. Jednostka energii elektrycznej jest watogodzina a pradu amper!
          Podatek od czerpania energii ze zrodel odnawialnych w Lodzi? To
          bylby hicior (w zlego tego slowa znaczeniu) na skale swiatowa! Na
          calym swiecie sie zacheca do czerpania energii ze zrodel
          odnawialnych. W Lodzi mialobyby byc odwrotnie?
          • Gość: cromwell Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: 94.246.145.* 20.08.09, 20:37
            dziekujemy za piekny wyklad kolego sam
            a coz to za twor watogodzina

chyba niedawno byles do pierwszej komunii
            skoro nie pamietasz jak pod koniec roku 2005 rzad chcial wprowadzic akcyze na
            ogrzewanie geotermalne
            ustapil dopiero wskutek oburzenia spoleczenstwa

co sie odwlecze...
            pierwszym sygnalem zamachu beda artykuly w wyborczej o szkodliwosci pomp ciepla
            o stratach
            klopotach z utylizacja zuzytych czesci
            o wyciaganiu z czelusci ziemi solanki
            wod napromieniowanych
            i przydupia akcyze ku zadowoleniu ruskich i reszty gawiedzi

pzdr.
            • Gość: asia Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.252-81.static-ip.oleane.fr 21.08.09, 10:11
              yes yes yes cromwell o to mi chodziło, to znaczy o akcyzę
              mądry chłop z Ciebie i widać znasz się na temacie, nie to co ja...
              przyznaje

ja się znam tylko na ogrzewaniu eko groszkiem (bo takowe mam) a o
              geotermalnym to wiem tyle ile mi powiedzieli jego użytkownicy :-)

drogi samie, nie wiem o co ci chodziło, nie wnikam, bo ja głupia
              baba jestem, ja tam płace za PRĄD, co miesiąc uczciwie ;-) no niech
              bedzie za ENERGIĘ ELEKTRYCZNĄ, wszyscy wiedzą o co chodzi
              pozdrawiam
              • Gość: sam Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: 62.29.136.* 21.08.09, 11:42
                Po prostu wk.... mnie jak wszyscy dookola gadaja ze placa za prad a
                nie za energie elektryczna. Na wykladach z elektrotechniki za takie
                sformulowanie dostaje sie pale. Kolego cromwell proponuje siegnac do
                podrecznika z fizyki chociazby na poziomie gimnazjum a dowiesz sie
                coz to za tworem jest watogodzina. W Polsce wszystko jest mozliwe -
                dlatego napisalem ze opodatkowanie poboru energii ze zrodel
                odnawialnych byloby hiciorem. Nalezy miec nadzieje ze az na taka
                glupote nasi decydenci polityczni sobie nie pozwola (albo my jako
                spoleczenstwo im nie pozwolimy).
                • cromwell1 Re: Ogrzewanie domu - co wybrać 21.08.09, 20:31
                  nie zawracaj dupy sam
                  pijesz do formuly
                  otoz wiedz ze od roku 66 obowiazuje nas uklad si
                  czyli metr
                  czyli kg masy
                  czyli sekunda
                  po uproszczeniu kombinacja daje watt
                  wat wyrazany w sekundach
                  czyli watosekunda
                  proponuje siegnac panie z elektrowni do podrecznika
                  kwh uzywaja poborcy pradu
                  ale tylko z uwagi na przestarzale liczniki

nalezy miec nadzieje ze podciagniesz sie z jednostek w ukladzie si
                  i przestaniesz pisac glupoty typu pozwola
                  nie pozwola

pzdr.
                  • Gość: yass Re: Ogrzewanie domu - co wybrać IP: *.tp.unicity.pl 22.08.09, 22:52
                    "wat wyrazany w sekundach czyli watosekunda" - no prz.....s cromwell
                    prosto z banki. Tylko nie do celu bo wniosek z twojego zdania jest taki ze 1W=1s
                    czyli moc=czas :) Dlaczego? Bo uzyles slowa "wyrazany". Idiotyczne prawda?
                    Prz....sz sie do innych chcesz byc zlosliwy chcesz byc bardzo blyskotliwy -
                    panie budowlancu. Tylko po co? Przeciez wszystkie tutaj podane jednostki energii
                    elektrycznej: Wh kWh i Ws sa prawidlowe.
            • Gość: kebuk kocioł magnetyczny IP: *.klodzko.vectranet.pl 25.08.09, 11:18
              Polecam ciekawą stronkę www.kociolmagnetyczny.pl podobno taniej ogrzewa wodę
              niż gaz. Popatrzcie i włączcie się w dyskusję.
              • dominikjandomin Re: kocioł magnetyczny 25.08.09, 12:12
                Brednia.

Sprawność przekracza 100%?

Facet szuka naiwnych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka