Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

karty czasu pracy

IP: *.mpss.osi.pl 05.02.10, 17:31
    Wprowadzaja nam w pracy karty czasu pracy. Mamy je wypelniac od
    poniedzialku. Trzeba bedzie zapisywac kazda czynnosc/prace
    wykonywana w ciagu dnia pracy. Czy ktos ma jakis doswiadczenia i
    przemyslenia z tym zwiazane??
    Obserwuj wątek
      • jelen_polski Re: karty czasu pracy 05.02.10, 17:43
        Chodzi ci o tzw "time-shity" [;)], czy o karty ewidencji czasu pracy (np
        elektroniczną ewidencję wejść i wyjść)?
        Pierwsze to taki eksperyment, który był kiedyś chętnie kopiowany przez młodych
        menadżerków, bo na kursach (z szumną nazwą studiów zarządzania czymśtam) ktoś im
        powiedział, że tak się w USA robi, ale wszędzie był zarzucany zaraz po
        wprowadzeniu (w USA najprędzej).
        Drugi to normalna i korzystna dla pracowników forma ewidencji.
        • Gość: etto Re: karty czasu pracy IP: *.mpss.osi.pl 05.02.10, 19:05
          Chodzi mi oczywiscie o time sheet'y! Napisalem
          przeciez, ze "Trzeba bedzie zapisywac kazda czynnosc/prace
          wykonywana w ciagu dnia pracy."
          • jelen_polski Re: karty czasu pracy 05.02.10, 19:26
            Ups To będziecie pisać.
            Nic to nie daje, naprawdę, poza zabłyśnięciem przez jakiegoś menadżera, ale
            radziłbym nie narażać się i nie buntować, tylko robić co każą i poczekać aż
            pomysł umrze własną śmiercią. Powodzenia :)
      • Gość: kazik Re: karty czasu pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 19:42
        Nie przejmuj się, wpisz że musiałeś wpisywać i nie starczyło czasu na pracę.
        Godz. 8:00 do 8:30 miałem sprawdzić pocztę, 8:30 do 9:30 miałem sporządzić
        sprawozdanie ale ze względu na wypełnianie tabelek nie miałem czasu.
        Za dawnych czasów, kiedy normy były z nieba wzięte pewien budowlaniec zapinkalał
        z pustą taczką od kupy piachu do betoniarki i z powrotem. Na budowie była akurat
        kontrola i kontroler pyta budowlańca, dlaczego Pan jeździ pustą taczką?
        Budowlaniec odpowiada, bo normy są tak wyśrubowane że nie ma kiedy załadować.
      • Gość: insomnia Re: karty czasu pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 19:49
        Etto, karty pracy to przeżytek. Pomysł, który miał niby dawać poczucie, że
        jesteś samokontrolującym się pracownikiem, a w rzeczywistości powodował, że
        dostawało się pracownika zakłopotanego. To może być popis jakiegoś świeżo
        upieczonego menażera i nic poza tym. Teraz robi się samokontrolę zupełnie
        inaczej, a mianowicie menadżer grupy ustala plany i cele szczegółowe i zapisuje
        je, przekazuje grupie, pracownicy są rozliczani, jak im nie wyjdzie to sprawdza
        się jakie przeszkody mieli itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka