Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w finansach

IP: *.is.net.pl 04.04.10, 22:58
    Studiuję matematykę finansową. Niedługo odbędzie się konkurs dla studentów
    mojego roku. Do "wygrania" jest staż w dowolnie wybranym przez nas miejscu
    pracy. I tu zaczyna się mój problem, szczerze mówiąc nie zastanawiałam się
    jeszcze nad moim przyszłym zawodem (jestem dopiero na drugim roku i nie
    wiedziałam, że już tak szybko będę musiała dokonywać takich wyborów). Pierwsze
    co przyszło mi do głowy to bank, ale poczytałam trochę o pracy w banku i
    trochę się zraziłam, podobno nie jest tak kolorowo jak się wydaję. Myślałam
    też o doradztwie finansowym, ale z tego co przeczytałam to głównie
    zajmowałabym się dzwonieniem do przypadkowych ludzi, albo do moich znajomych i
    wciskaniem im kredytów, lokat itd itp. I tu pierwsze pytanie, czy w firmach
    zajmujących się tylko doradztwem (np o ile się nie mylę Open Finanse) też tak
    to wygląda? (dzwonienie do klientów itd). Bo osobiście wyobrażałam sobie ten
    zawód nieco inaczej: klienci chcący zrobić coś ze swoją gotówką sami zgłaszają
    się do mnie, a ja obliczam ryzyko, zyski itd i po prostu doradzam, nic im nie
    wciskając.
    Drugie pytanie: jakie są inne ciekawe, oczywiście w miarę dobrze płatne zawody
    związane ściśle z finansami i matematyką? Byłabym też wdzięczna za nazwy
    konkretnych firm i stanowisk. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Jest to dla
    mnie bardzo ważne.
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc_portalu Re: praca w finansach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.10, 23:07
        np. audyt finansowy w BIG4 (PwC, KPMG, E&Y, Deloitte)

Ale na Twoim miejscu nie zaprzątałbym sobie (jeszcze) tym głowy. Przez kolejne 3
        lata studiów jeszcze może Ci się sporo zmienić...
        • Gość: studentka Re: praca w finansach IP: *.is.net.pl 04.04.10, 23:39
          hmm, no tak jeśli chodzi o mój przyszły zawód to rzeczywiście mam jeszcze czas,
          chodzi mi teraz konkretnie o ten staż, mamy szansę dostać go w miejscu jakie
          sobie wybierzemy, więc chyba warto się postarać :) oczywiście jeśli wygramy
          konkurs, ale jeśli chodzi o chociażby moje wyniki w nauce, to są w porządku więc
          jakieś tam szanse mam. Teraz tylko kwestia wyboru miejsca, myślę że to też
          będzie miało znaczenie, jeśli znajdę jakieś ciekawe miejsce pracy, coś co mnie
          zainteresuje, będzie mi łatwiej przekonać ich, że naprawdę chcę tam odbyć staż i
          że to właśnie mnie powinni wybrać. A szczerze mówiąc jeszcze słabo orientuję się
          w tym wszystkim. Tak jak mówiłam wcześniej, dawniej widziałam się w banku i
          myślałam, że pójdę w tą stronę, ale to raczej odpada.
          • Gość: Aannn Re: praca w finansach IP: 193.138.241.* 05.04.10, 20:14
            Jeśli ten kierunek uprawnia Cię do takiej pracy to może analityk finansowy?
          • iminlove Re: praca w finansach 06.04.10, 10:02
            A gdzie studiujesz?
          • Gość: gosc_portalu Re: praca w finansach IP: *.scansafe.net 06.04.10, 10:17
            Zastanow sie jaki charakter mialaby miec Twoja wymarzona praca.

Praca z klientem czy cyferkami? Czy pol/na pol. W jakiej branzy?
            Lubisz wyjazdy? Tylko od czasu do czasu? Czy jednak praca przy
            biureczku 8h dziennie?

Jestes w stanie poswiecic wolny czas, zycie rodzinne/osobiste dla
            kariery? Czy raczej potrzebujesz miec pare godzin dziennie i
            weekendy na odpoczynek?

Praca w duzej firmie (procedury i anonimowosc) czy malej firmie
            (klimat rodzinny).

Dlaczego bank od razu odrzucasz? Banki to duze firmy, jest duzo
            przeroznych stanowisk, nie tylko w doradztwie.
            • ania8605 Re: praca w finansach 06.04.10, 13:58
              Gościu_portalu a jakie są jeszcze inne stanowiska oprócz doradcy w
              banku. Mnie też to interesuje ponieważ w tym roku kończę studia,
              dokładnie Finanse i bankowość i chciałabym odbyć staż w banku ale na
              doradcę się zupełnie nie nadaję. Myślałam o stanowisku na analityka
              kredytowego. Co dokładnie taki analityk robi? Jakie są jeszcze inne
              ciekawe stanowiska w banku?
              • Gość: gosc_portalu Re: praca w finansach IP: *.scansafe.net 06.04.10, 16:29
                na przyklad:

www.pracuj.pl/praca/Asystent%20ds.%20Audytu;jt/Warszawa;wp/oferta,1656319
                www.pracuj.pl/praca/Audytor;jt/Warszawa;wp/oferta,1657713
                www.pracuj.pl/praca/Starszy%20Specjalista%20ds.%20Zakup%c3%b3w;jt/Warszawa;wp/oferta,1657825
            • Gość: studentka Re: praca w finansach IP: *.is.net.pl 08.04.10, 01:35
              Szczerze mówiąc chyba jednak cyferki niż ludzie :) Tzn jeśli ten kontakt z
              ludźmi miałby być czymś więcej niż proponowaniem i z tego co wiem często po
              prostu wciskaniem ludziom kredytów, lokat itd to czemu nie. Chodzi mi o to,
              żebym jednak mogła wykazać się moją wiedzą matematyczną, ale ludzie też mile
              widziani, bo od samych cyferek przez całe życie pewnie idzie zwariować.
              Co do wyjazdów, raczej odpada, chyba że wiadomo jakieś sporadyczne, raz na jakiś
              czas, bo ogólnie myślę, że jestem w stanie dużo poświęcić, ale jednak wolałabym
              wracać codziennie do domu :)
              Czy duża firma czy mała raczej mi obojętne.
              O bankach się trochę nasłuchałam różnych rzeczy, że nie jest tak fajnie jakby
              się wydawało, chociażby ze względu na zarobki, bo nie oszukujmy się to też jest
              ważne. I od razu mówię, że nie chcę nie wiadomo ile, ale miło by było tak
              powyżej 2000.
              Aha i tak jeszcze poza tym, chciałabym wykonywać jakiś zawód, w którym mogłabym
              się rozwijać, lubię się uczyć i chętnie brałabym udział w szkoleniach, kursach
              itd. :)
              • Gość: FinanceStreet.pl Re: praca w finansach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 19:24
                Osobom poszukującym pracy w finansach polecam portal Financestreet.pl gdzie można zarejestrować swoje CV oraz grupę FinanceStreet.pl - praca w finansach znajdującą się na Goldenline

Grupa FinanceStreet.pl skierowana jest do osób poszukujących pracy w finansach i bankowośći. Poruszana Tematyka dotyczy rozwoju kariery zawodowej w finansach oraz najnowszych trendów w księgowości, audycie, bankowości.

Kandydaci otrzymują wyselekcjonowane oferty pracy w finansach, pracy w banku jak również wskazówki w części kariera w finansach. Oferty obejmujmą stanowiska typu: Praca Analityk finansowy, praca księgowa, Praca Audytor, Praca Doradca, Praca Dyrektor, Praca Makler. Kategorie Natomiast obejmują szeroki zakres sektorów od bankowośći inwestycyjnej, księgowośći, audytu, zarządzania kapitałem do ubezpieczeń, doradztwa podatkowego, praktyk oraz Human Resources.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka