Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Referent w USC

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 12:30
    Czy osoba, bez znajomości ma szansę na pracę jako referent w USC?
    Proszę o opinię.
    Obserwuj wątek
      • mateo30 Re: Referent w USC 24.02.04, 12:44
        wydaje mi sie ze nie.ja staralam sie tez na referenta i po rozmowie
        kwalifikacyjnej juz wiedzialam ze to nie ma sensu.Ponoc wtedy przesluchiwali
        dziennie po 50 osob a juz od dawna ktos tam pracowal.
        Takie sa moje odczucia, ale moze sie myle.Ja jeszcze sie nie poddalam i ciagle
        tam wysylam podania.Moze kiedys mnie przyjma........
        • altu Re: Referent w USC 24.02.04, 13:23
          Trzeba szukać i polować na okazję.
          Jak bedziecie siedziec w domu i pierdoły przez net popychac, to nic nie
          zrobicie :)
          To w ramach żartu, a oto strona z USC: i ofertami pracy:

www.usc.gov.pl/apps/fr/index.jsp?place=usc_sub_menu_a&news_cat_id=144
          Pozdrawiam i trzymam kciuki,
          A.
      • Gość: magi Re: Referent w USC IP: 212.160.130.* 24.02.04, 17:06
        ja się w Urzędzie WOjewódzkim narzucam juz od kilku miesięcy i średnio dwa razy
        w miesiącu jestem tam na teście, potem na rozmowie (II etap). NAwet mi się
        udało dojść do testów psychologicznych i rozmowy z dyrektorem kadr (III i
        ostatni etap), ale kto się dostał - plecak. Mam sporo znajomych, ale nie są w
        stanie wpłynąc na decyzję, za to udzielaja sporo informacji, np. takich jakie
        stanowiska sa juz obsadzone. NA referenta - zanim złożyłam podania to juz
        wiedziałam, ze jest obsadzone. Bez sensu to jest, ludzi erobia sobie nadzieję.
        Nawet napisałam pocztę do Szefa Słuzby Cywilnej, ale nie odpisał. Pewnie taki
        sam jest jak cała reszta tych dyrektorków- obsadzają po rodzince. Nawet,
        czasami nie umieją rozmowy przeprowadzić z kandydatami. Ale będe dalej tam
        papiery składać, az mi sie znudzi. Ustawy mam w jednym palcu, doświadczenie w
        rozmowach jak nigdy może kiedyś cos sie zmieni.
        • Gość: Zdenerwowany Re: Referent w USC IP: 213.17.150.* 25.02.04, 09:50
          To jest Polska i ttylko Polska, nie liczcie że dostaniecie robotę bez
          znajomości.
          • Gość: mf Re: Referent w USC IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.02.04, 10:15
            ja wlasnie wczoraj dostalam odpowiedz z ministerstwa finansow ze moja
            kandydatura nie zostala zakwalifikowana .....tylko zapomnieli chyba powodu
            podac. Zadzwonie dzis do Pani naczelnik o powod odrzucenia oferty, ktora
            podpisala sie pod tym swistkiem - - nawet papieru A4 nie wsadzili tylko takie
            nie wiadomo co....zeby bylo smieszniej wymagane bylo srednie wyksztalcenie - ja
            mam wyzsze, 2 fakultety tematycznie odpowiadajace stanowisku ale jak widac w
            tym kraju leja na to z gory, malo tego - podobno sa procedury itd itd, nie ma
            ukladow w sluzbie cywilnej - tylko kto tych procedur przestrzega - chyba tylko
            Ci ktorzy skladaja komplety papierow ubiegajac sie o jakies stanowisko??????
            wrrrrrr.
            • Gość: Xenka Re: Referent w USC IP: *.tele2.pl 26.02.04, 08:10
              Nie masz się co wściekać. Co z tego, że masz wyższe wykształcenie - ja też mam
              i nic z tego nie wychodzi :). Pomyśl, że na takie ogłoszenie przychodzi masa
              aplikacji, mają z czego wybierać. Ktoś mógł mieć staż w administracji
              państwowej, ktoś skończył szkołę administracji państwowej, a ktoś inny ma
              wysoko postawionego wujka ;).
              Próbuj dalej. Kuzynka wielokrotnie składała podania do urzędów różnorakich i
              też odpadała. W międzyczasie skończyła studia - coś właśnie z administracji
              państwowej i bez żadnych pleców dostała się właśnie do MF.
              A MF to jedyny urząd, który na moją złożoną aplikację odpowiedział, co prawda
              odmownie, ale jednak. W takim chociażby Ministerstwie Zdrowia kobitka ten cały
              plik paierów, które jej przyniosłam po prostu beztrosko wrzuciła (dosłownie) na
              stertę, przypuszczam aplikacji, podobnych do mojej.

Pozdrawiam - Xenka
      • Gość: zuzella Re: Referent w USC IP: *.acn.pl 25.02.04, 13:15
        Dwa tygodnie temu byłam na rozmowie do pracy w policji.Było bardzo
        sympatycznie,nawet udało mi się rozśmieszyć tych z komisji.Mieli się odezwaćpod
        koniec miesiąca(do tej pory cisza) aż nie wytrzymałam czekania i sama do nich
        zadzwoniła.Pani z kadr powiedziała,że pracę dostała inna osoba.Wymagali
        średniego-ja w czerwcu się bronię,mam doświadczenia.No i jestem córką policjanta
        (ale to tak poza tematem).Przykre ale prawdziwe...
        • Gość: Rafal Do Zuzelli IP: *.crowley.pl 25.02.04, 14:01
          Czy bylas na rozmowie po ogloszeniu w USC, czy tez, nie?
          • Gość: zuzella Re: Do Zuzelli IP: *.acn.pl 28.02.04, 10:57
            Tak,ogłoszenie ukazało się na stronach USC.Ale nie pozbędą się mnie tak szybko-
            będę wysyłać dalej.Ja marzę o pracy w policji.Pozdrowionka!
      • Gość: gosc Re: Referent w USC IP: *.pl / *.77.classcom.pl 28.02.04, 20:25
        Masz szanse taką samą jaką jak każdy inny.
        Od zeszłego roku pracuję jako pracownik służby cywilnej w jednym z urzędów w
        Krakowie. Dostałem tę pracę bez żadnych pleców ani układów. Razem ze mną
        przyjęto 4 osoby i o ile mogę im wierzyć żadna z tych osób nie była przyjęta po
        znajomości.
        W międzyczasie dostałem kolejną propozycję pracy w jedenym z urzędów
        centralnych w Warszawie. I tym razem bez znajomości. Tę propozycję odrzuciłem i
        zdecydowałem się na pozostanie w Krakowie.
        Wiem że szukanie pracy w usc to wymaga ogromnej cierpliwości, sam wysdłałem
        setki podań, ale o czym świadczy mój przykład są szanse na uczciwe znalezienie
        pracy w administracji państwowej. Jak wszędzie istnieją urzędy gdzie pracę
        dostaję się tylko po znajmości, nie zmienia to jednak faktu że trzeba próbować.
        Pozdrowienia i powodzenia
        G

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka