Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DZIEŃ KOBIET W PRACY

IP: *.netglob.com.pl 03.03.04, 19:57
    Czy robicie w pracy Dzień Kobiet? Pracuję w sfeminizowanej firmie od
    niedawna, jest to moja pierwsza praca i nie wiem jakie sa teraz zwyczaje?
    Celebruje się to święto? Nie wiem czy mam sam coś organizowac czy zebrac
    facetów z firmy i cos uradzic. Mam wrażenie (wyniesione z domu), ze jak czego
    nie zrobimy, to sie panie obrażą. Do Świeta Kobiet nic nie mam (że
    komunistyczne, czy coś), po prostu nie wiem czy sie je obchodzi. A jak jest u
    was?
    Obserwuj wątek
      • midgeure Re: DZIEŃ KOBIET W PRACY 04.03.04, 09:33
        Jestem kobietą i pracuję w środowisku sfeminizowanym. Mogę Ci powiedzieć jak
        bywa u mnie w pracy. Nie oczekujemy w Dniu Kobiet jakiegoś specjalnego
        traktowania typu kwiatek czy czekoladka od kolegów z pracy (na ok. 50 babek
        jest 5 facetów). Dajmy temu spokój. Wykosztowaliby się. To miłe jak ktoś
        poczęstuje jakąś słodkością, ale niekoniecznie akurat 8 marca (każdy dzień jest
        dobry na odrobinę słodyczy :-)). Nie, ale poważnie: słuchaj, nie powinieneś się
        przejmować. Nie wiem jakie są układy w Twojej pracy i jakie są Twoje koleżanki,
        ale w środowisku sfeminizowanym, gdzie męska część załogi może stanowić 1 czy
        10 procent, w ogóle nie powinno się wymagać od kolegów jakiegoś specjalnego
        traktowania. Nie lubię 8 marca, bo kobieta powinna być traktowana z szacunkiem
        (i nie myślę tu o kwiatkach i czekoladkach) każdego dnia, a nie wymuszająco 8
        marca. Jeśli daje się dziewczynie kwiatka, bo jest Dzień Kobiet, a nie dlatego
        że miało się taką ochotę, to jest to nieszczere, poniżające, przynajmniej dla
        mnie. Dzień Kobiet w ogóle powinien być wykreślony z kalendarza. Ale jeśli musi
        już być, to kochani mężczyźni, pomyślcie chociaż o swoich Mamach i im dajcie
        kwiatki od serca... Wszystko zależy od Twoich koleżanek, jakie panują u Was
        obyczaje. Ja bym się nie przejmowała.
      • miranda8 Re: DZIEŃ KOBIET W PRACY 04.03.04, 12:42
        ja tez nie lubię tego dnia. Dla kontrastu, u mnie w pracy panie stanowią
        mniejszośc (jakieś 20%) i na dodatek każda jest osobno w dziale. Dlatego chyba
        wezmę dzień wolny coby i sobie i panom nie robic dodatkowych kłopotów. Może we
        wtorek przyniosę jakieś ciastka. Tobie proponuję złożyc paniom oficjalne
        życzenia (najlepiej głośno do wszystkich jeśli są w jednym pokoju by ominąć
        całuśnych uścisków) albo skrzyknąć innych chłopaków może po kwiatku, może byc
        np mały drewniany kwiatuszek jako ozdoba na biurko albo darować sobie prezenty
        wogóle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka