Gość: muszka komuszka IP: *.smtsoftware.com 28.06.10, 14:22 Ciekawe, czy jak zlikwidują ten socjalizm, to też się tak będą ludzie pchali do woja :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: W Szturmują szkoły wojskowe IP: 95.172.68.* 28.06.10, 14:37 Jak to zwykle w artukulach rzuca kwote nie piszac brutto czy netto. Zakladam ze brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Detektyw Oczywiście że BRUTTO IP: *.olsztyn.mm.pl 28.06.10, 18:48 Jak zwykle - autor tekstu stara się wzbudzić sensację (PS-"gazeta.pl" to nie "rzeczpospolita" przecież). Podpuszczanie publiki i manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 5 dni pracy w roku 28.06.10, 22:46 Tyle kosztuje nas srednio obrona zewnętrzna, 3 dni pracy obrona wew (policja, straż pożarna...), a dzień wolności podatkowej mamy pod koniec czerwca. Całość kasy zżera biurokracja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: 5 dni pracy w roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 07:46 a dzień wolności podatkowej mamy pod koniec czerwca. Całość > kasy zżera biurokracja... Zapomniałeś o służbie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtula Re: Szturmują szkoły wojskowe IP: *.man.bydgoszcz.pl 29.06.10, 08:41 3800 to dostaniesz jak będziesz przynajmniej kapitanem z min. 10-letnim stażem w służbie zawodowej (4 lata szkoły + 10 lat służby) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porucznik Re: Szturmują szkoły wojskowe IP: *.chello.pl 02.07.10, 16:37 Czyste bzdury wypisują!!! Podporucznik po szkole 3800 plus dodatki! Pytam się gdzie tak jest? Jestem porucznikiem 5 lat po szkole i mam 3350 na rękę w tym 50zl tych wielkich dodatków o których tak piszą!!! Nie mówię ze 3300zl to mało ale niech nie wymyślają 3800 plus dodatki bo to jest czyste wprowadzanie w błąd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezsens Re: Szturmują szkoły wojskowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.06.10, 14:41 akurat w tym wypadku socjalizm popieram - dajemy, jako podatnicy - na wojsko. Ale w końcu nie jest to wojsko złożone z mało wykwalifikowanych pijaków, co mają trudności z podstawowym angielskim. To jest wojsko zawodowe - sprawna i mniej liczna armia. Na pewno idziemy w dobrym kierunku. Jedyna reforma, jaką bym wprowadził to dłuższy okres pracy w woju po takiej szkole. Teraz jest 2x tyle, co trwa nauka. Sensowniej byłoby prowadzić zapis, że trzeba odsłużyć dużo więcej, np 3x tyle, co trwa nauka. Oraz powszechny obowiązek jazdy na misje. Tak, aby ci, którzy teraz kombinują, jak sobie ugrać ciepłą posadkę - byli zmuszeni do udziału. Niekoniecznie na froncie - wystarczy sam udział, aby wzbogacić swoje doświadczenia. Bardzo mnie cieszy, że młodzież teraz się pcha na studia wojskowe. Nic tak dobrze nie wpływa na opinię o danej rzeczy (służbie wojskowej) niż jej 'zabronienie' ;) Generalnie bardzo dobrze się dzieje. Teraz tylko emeryturki w wieku 65 lat dla tych, co nie strzelają i nie narażają swojego życia i już. Argument, że żołnierze są obarczeni szkodliwymi czynnikami jak najbardziej rozumiem - ale jakie szkodliwe warunki ma kartograf w centrum warszawy? Albo strateg? W domu do niego strzejalą z broni nuklearnej, czy co? nie podoba mi się również argument, że żołnierz szybciej się 'zużywa' - ok, ktoś w jednostkach frontowych, wojennych sensu-stricto musi mieć wysoką sprawność fizyczną a żarcie rzeczywiście jest podłe jeśli chodzi o dostępność mikroelementów. Poza tym brak warzyw czy owoców też da znać o sobie wysokim poziomem cholesterolu. Tutaj rozumiem. Ale kurde - sekretarz przecież nie musi się tak odżywiać! Może sobie spokojnie jeść i przygotowywać posiłki jak inni ludzie - w końcu chyba nie kształcimy żołnierzy, co nie potrafią gotować i nie wiedzą, co to pralka? Także - dłuższa wysługa lat + emeryturka dla 'niezagrożonych' w wieku 65 lat i można im dawać żołd nawet grubo powyżej 2x średniej krajowej - jestem jak najbardziej za. Kto chce ze szczerego serca bronić ojczyzny - ojczyzna powinna o niego dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
pny Re: Szturmują szkoły wojskowe 28.06.10, 15:18 :))) WSZYSTKO OK, TYLKO POWIEDZ MI CO MA ROBIĆ W AFGAŃSKICH GÓRACH JAKIŚ MAJTEK OKRĘTOWY, JEŹDZIĆ CZOŁGIEM??? NIE WSZYSTKO DA SIĘ UJEDNOLICIĆ I ZAMKNĄĆ W SZTYWNE RAMY:) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
zdumionyedek Re: Szturmują szkoły wojskowe 28.06.10, 19:44 niech sciga piratow somalijskich popieram przedprzedmowce w calej rozciaglosci Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Szturmują szkoły wojskowe 28.06.10, 20:59 > Na pewno idziemy w dobrym kierunku. Jedyna reforma, jaką bym > wprowadził to dłuższy okres pracy w woju po takiej szkole. Teraz jest > 2x tyle, co trwa nauka. Sensowniej byłoby prowadzić zapis, że trzeba > odsłużyć dużo więcej, np 3x tyle, co trwa nauka. W wojsku po 15 latach masz jedynie 40% podstawy. Jedyne co kusi to 40 letni emeryt bez konieczności płacenia składek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucyolcuy Re: Szturmują szkoły wojskowe IP: *.amplus.net.pl 02.07.10, 13:14 oj dobrze godosz! bardzo dobrze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny ups ??? IP: *.gemini.net.pl 28.06.10, 15:26 dziwne jestem niby w rezerwie a nie moge isc na zawodowego bo nie mam zasadniczej, tylko ochotnicza. Na WKU w ogóle nie ułatwiają sprawy jak dostać się do ochotniczego !!! Coś strasznie kombinują. Teraz praca (nawet za miskę ryżu brutto dziennie) to luksus społeczny !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borewicz Re: Szturmują szkoły wojskowe IP: 194.153.115.* 28.06.10, 16:15 Jak masz na imię książe? My name is Borewicz Jak masz na imię? Porucznik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietrep Szturmują szkoły wojskowe IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.10, 17:25 Dziwna sprawa w latach 70 tych do szkol oficerskich i pedagogicznych szly tylko ubogie wiejskie glupki.Znaczy to tylko ,że obecny poziom wiedzy rowny jest poziomowi połdebila z lat 70 tych.Smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Szturmują szkoły wojskowe 29.06.10, 12:40 Gość portalu: nietrep napisał(a): > Dziwna sprawa w latach 70 tych do szkol oficerskich i pedagogicznych > szly tylko ubogie wiejskie glupki.Znaczy to tylko ,że obecny poziom > wiedzy rowny jest poziomowi połdebila z lat 70 tych.Smutne to. Zapominasz o innych czynnikach. Wojsko owczesne stalo nieduzo wyzej od Zomo jesli chodzi o szacunek spoleczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Idiotyzm IP: *.ok.ok.cox.net 28.06.10, 18:11 Zaraz, zaraz, czy chcemy mieć żołnierzy-poszukiwaczy przygód, awanturników i pasjonatów? Czy piecuchów, dla których stała pensja i gwarancja zatrudnienia, ew. zdobycie prawa jazdy na ciężarówki to jedyne powody zaciągnięcia się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krrr Szturmują szkoły wojskowe IP: *.acn.waw.pl 28.06.10, 18:27 Za WAT trzeba płacić jeśli zrezygnuje się z 8 lat w wojsku? A co z konstytucyjnym dostępem do bezpłatnej edukacji? To państwo może sobie jednak otwierać płatne niepubliczne uczelnie? Coś tu chyba nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
zdumionyedek Re: Szturmują szkoły wojskowe 28.06.10, 19:46 nie musisz tam isc proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdfs powinni ich do konca zycia trzymac :P IP: *.jmdi.pl 28.06.10, 20:53 lubią w koncu chłopcy i dziewczeta z watu dyscyplinę. Kazdy taki sługusek rządowy powinien na smyczy chodzic i przeklinac swoje poddaństwo i słuzalczość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enkey Urzędnik Skarbowy też misja IP: *.zone9.bethere.co.uk 28.06.10, 19:43 Misja aby udowodnić uczciwemu przedsiębiorcy że nakradł, a jak już zbankrutuje to jego sprawa, może Ci wszyscy z zawodów misyjnych policjanci, lekarze, wojskowi powinni odpowiadać za własne błędy majątkiem cywilnym swoim i rodziny a nie zasłaniać się aparatem państwowym? Odpowiedz Link Zgłoś
dry242 Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z 28.06.10, 20:59 absolwentów przesiedzi do emeryturki za biurkiem,czasami skoczą do Drawska powalić z kapiszonów.Mam 37 lat i kiedy nasi dzielni przyszli żołnierze będą przechodzić na emeryturkę,ja nadal będę pracował.Fajnie to jest zorganizowane.Jeszcze jedno,zgaduję ale pewnie ginie więcej budowlańców niż żołnierzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KMW Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z IP: 94.254.231.* 29.06.10, 09:52 A kto ci broni isc do WSO?? Ale bys pewnie nie zdal egzaminow z WFu bo nalezysz do tych ulomnych co sie 10 razy na drazku podciagnac nie potrafia ani kilometra przebiec. To jest praca dla wybranych, nie dla polamancow ani idiotow. Jeden sie nadaje do noszenia cegiel, inny na menadzera jeszcze inny na oficera. Nie znosze takich malkontentow jak ty. tacy nieudacznicy wiecznie niezadowoleni wypaczaja obraz naszego spoleczenstwa. Wez sie lepiej za siebie a nie narzekaj na wszystko i wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shuman Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z IP: 217.96.110.* 29.06.10, 12:17 No to Panie dobry w wychowaniu fizycznym pewnie i wiedzę ścisłą też masz w jednym palcu?, nie mówiąc o humanistycznej, przecież to "wyższa szkoła"... no, ale przecież bieg na 1000 jest naj..., obronę się kupi i jest oficer. Potem są tacy Panowie piloci co im "wódz" stanie za plecami i srają w gacie bo własnych decyzji nigdy nie podjęli, przecież żołnierz nie jest od myślenia tylko od wykonywania rozkazów. To tak jak w komunie, kiedy były szkoły partyjne, też dla elity i też wyższe, ale tego to chyba nie pamiętacie. Wiedz jedno, to służba dla kraju, tak jak straż, policja, służba zdrowia, jak państwo jest mocne to ma dobre wojsko, lekarzy i policję. Same nigdy nie przynosiły dochodu tylko były na łasce ludzi, więc skoro uważasz się lepszy to ok! ale minister obrony to wam emerytury nie w...sra jak wam naród nie da, proste nie? Odpowiedz Link Zgłoś
glos_ludu1 Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z 02.07.10, 11:00 Pewnie dla ciebie to niepojęte, ale istnieją ludzie którzy pomimo sprawności fizycznej nie mają problemów z nauką, do tego szeroką wiedzę ogólną. Znam trochę osób z WATu i nie wszyscy to "naukowcy", niemniej wielu kasuje wiedzą i inteligencją tych wszystkich pożal się boże humanistów, których "humanizm" opiera się jedynie na niechęci do wiedzy ścisłej. Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Nie pitol trepie 29.06.10, 13:03 Znam okazy, którzy mieli zaliczone 20 podciągnięć, 1000m w rekordowym tempie czas, na 100 m bajka, pływanie poezja....sęk w tym, że nawet ich nie było na egzaminie ;). Cuda, cuda. Znam przypadki osób idących do WSO zwiad gdy po egzaminach na 30 miejsc mieli 15 wyniki,a po rozmowie spadali nagle na 40 z propozycją chorążówki. Więc nie pitol buraku tutaj o jakiejkolwiek możliwości pójścia do WSO dla "szaraków" jest dostępnych ok 10% miejsc. Potem mamy "wojsko" które zamiast walczyć to płacze "bo buciki za ciasne", bo "gacie jaja przegrzewają", bo "jedzonko niedobre". - deser.pl/deser/1,97052,7361310,Praca_sprzataczki_jest_lepsza_od_bankowca.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z IP: *.i24.pl 07.07.10, 11:39 A co to za bufon i pseudopatriota! Jesli ciebie ciągną pieniądze, to tam idż. Ale nie obrażaj innych, którzy mają swoje zdanie i potrafią je głośno powiedzieć. Ja jestem nauczycielem od 24 lat. Wcale nie czuję sie wyróźniona, a wręcz opluwana, bo mi się zarzuca, że my to nic nie robimy, mamy stale wolne, kupę kasy zarabiamy i w ogóle! Jakoś tej kasy nie widzę, stale muszę się szkolić, bo takie są wymagania, nie wspomnę już o ścieżce awansu, która w pojęciu wielu nauczycieli zamiast coś naprawić, to tylko zepsuła. A co do emerytur wojskowych: ja również uważam to za profanację pracy, żeby po 15 latach móc korzystać z praw emeryta! I na dodatek na starcie dostać tyle profitów! Nas zawsze uczono, że jak trochę popracujesz, to potem będzie ci lepiej, dostaniesz większe zarobki itp. A młodzi teraz? Już od początku się ich wabi i demoralizuje. Owszem, uczelnia da gruntowne wykształcenie. Zapewni pracę. Ale może na emeryturkę to trzeba by troszeczkę jednak popracować? Bo to nie kto inny, tylko ja i każdy z nas (w tym także ty, który obrażasz wszsytkich na około!) będziesz płacił słono na emeryturę 35letniego wojskowego. Bo on nie płaci tych samych składek, co ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z IP: 195.234.20.* 29.06.10, 18:11 Tylko miły Pan zapomniał, że emerytura po 15 latach służby to 40% pensji..Proszę sobie wyobrazić emeryturę takiej wysokości u siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
liber166 Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z 30.06.10, 18:31 Zdawkowa odpowiedź na twoje żale to ta, iż trzeba było zgłosić się do wojska. Wierzysz człowieku w to, co napisze prasa. Niezwykle rzadko odchodzi sie z wojska w wieku 37 lat, chyba, że na rente. Policz sobie. Wstepujac do szkoły oficerskiej ma sie z reguły 19 i więcej lat. Dodaj do tego 4 lata szkoły i te słynne 15 lat, to bedziesz miał wiek 38 lat, albo i wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: os Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 01:01 lata spedzone w szkole rowniez wliczaja sie do emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sveen Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.10, 00:12 Wow! Chłopie! Ale żeś to celnie ujął! Masz rację ... nasi "dzielni"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolnierz Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z IP: *.chello.pl 02.07.10, 16:40 A byłeś choć 1 dzień w wojsku skoro tak wiele wiesz? Skoro jest tak cudownie trzeba było iść do wojska i mieć tą emeryturkę w wieku 35 lat. Podpowiem Ci bo widze ze mało wiesz że ta emeryturka w wieku 35 lat to jest tylko 40% jesli chcesz miec 100% musisz pracowac do 55 roku! Zapraszam do wojska! Odpowiedz Link Zgłoś
arti68 Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z 06.07.10, 14:14 Masz 37 lat. 17 w Iraku, 19 w Afganistanie, już jej nie doczeka. Jeśli uważasz, że jest to lekki i łatwy kawałek chleba to zdaj egzaminy wstępne, odbądź szkolenie, po 15 latach (będziesz miał ich wtedy 52 to i tak o 13 lat mniej niż w powszechnym systemie emerytalnym) będziesz się cieszył "rozkoszami" wcześniejszej emerytury. Chyba, że będziesz miał pecha i ktoś Twoją głową rozegra mecz piłki nożnej. Zdarzają się i takie przypadki. Zamiast zazdrościć zdać, posłużyć i problem z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
arti68 Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z 06.07.10, 14:29 Skoro służba w wojsku to takie kokosy, to dlaczego nie chcesz tam się dostać. Przecież po 15 latach (wtedy będziesz miał (-a) 52 lata) będziesz mógł (-a) cieszyć się wcześniejszą emeryturą. No chyba, że ma się pecha i wtedy w internecie rodzina może zobaczyć, jak ojca, brata lub syna ktoś pozbawia życia lub profanuje jego zwłoki. Czy budowlańców ginie więcej niż żołnierzy? Pewnie tak, statystycznie rzecz biorąc budowlańców jest dziś w Polsce więcej niż żołnierzy. A giną często dlatego, bo szefostwo chce zaoszczędzić, bo zależy inwestorowi na niskich kosztach, bo czasu jest coraz mniej, itd. Takich bo można jeszcze wymienić więcej. Ja mam dla Ciebie prostą radę - zgłoś się do WKU zdaj egzamin do WSO, AMW lub WAT i korzystaj z tego Eldorado. Nie zazdrość tylko sam (-a) z tego skorzystaj. Zobaczysz, jak to Eldorado wygląda od środka. Odpowiedz Link Zgłoś
ojca pomysl zanim napiszesz 06.07.10, 15:31 Sprawdź "expercie" najpierw warunki przyjęcia do oficerki,a potem wypowiadaj się o "realiach" bo widać, że o nich masz słabiutkie pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
arti68 Re: pomysl zanim napiszesz 11.07.10, 16:48 Wiesz, jak masz na to dowody to jest w tym kraju coś takiego, jak prokuratura. Trzeba tylko dowieść swoich racji. Łatwo jest ciskać oskarżenia, gdy się wie, że nic mi za to nie grozi. A obrażanie i stosowanie wyzwisk to przykład braku argumentów, a przede wszystkim próba wykreowania się na eksperta. Jak masz dowody na to co mówisz to idź do prokuratury lub do mediów. Myślę, że chętnie podejmą temat skandalicznego działania systemu rekrutacji oficerów WP. Teksty typu np. "znam takich, którzy ..." lub "byli tacy, którzy wcale nie pojawili się na egzaminie, a mieli dobre wyniki..." to przykład bardzo nie wyszukanej manipulacji. Mając mocne dowody ktoś może coś z tym zrobić np. prokuratura lub media. Nie pisz proszę, że jest to sprawa beznadziejna. Taką samą była sprawa sex-afery. Ważne jest, jak mocne są dowody na znanie "tych co się dostali, a nie podeszli do egzaminu". I na koniec wiem co piszę, ale do tego potrzeba czegoś więcej niż zwykłego tupetu. Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Re: pomysl zanim napiszesz 28.07.10, 13:15 Nie zrozumiałeś, prawda? Widzę, ze do czynienia mam z teoretykiem, który dopiero musi się przekonać o pewnych sprawach. Odniosę się tylko do twojej rady dla przedmówcy by zgłosił się do szkoły wojskowej by w wieku 52 lat po 15 latach mógł pójść na emeryturę...czyli przedmówca ma 37 lat. Odpowiem wprost- do szkół wojskowych jest limit wieku. Nawet tyle nie wiedziałeś,a mądrujesz się jakbyś coś wiedział. Reszty bzdur o prokuraturze i mediach nie będę komentował, dowodzą jedynie o twojej młodzieńczej naiwności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiorek Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.10, 15:53 to idz do woja co ci przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Nastepny "mundry" 07.07.10, 08:11 Co w przypadku gdy ktoś chciał iść na oficera, zdał egzaminy,a mimo to się nie dostał bo dostała się gromadka generalskich dzieci? Dalej będziesz dawał te kretyńskie rady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: os Re: Nastepny "mundry" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 01:07 najlepiej usprawiedliwiac swoje niepowodzenia takimi gadkami, a nie przyszlo ci na mysl, ze trzeba bylo sie bardziej starac? Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Re: Nastepny "mundry" 30.07.10, 08:32 Ja to ja, nieudacznik i tyle, ale co z ludźmi, którzy na 35 miejsc mieli 15 wyniki w testach sprawnościowych i pisemnych,a nagle po rozmowie kwalifikacyjnej spadali na 40 miejsce? Masz jakieś wytłumaczenie? Masz wytłumaczenie na to, że ponad połowa przyjętych nie byłą obecna na egzaminach? Najśmieszniejszym jest to, że wojsko specjalnie się z tym nie kryło. Zatem daruj sobie te spekulacje jeżeli nie rozumiesz problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Nastepny "mundry" 30.07.10, 09:41 Czyli sytuacja jak na medycynie - klany lekarskie. Wzglednie mozna porownac do USA, gdzie klany oficerskie od pokolen powtarzaja ta sama sciezke kariery. Ma to sens o tyle, ze trepowskie dziecko od poczatku wie w co sie pakuje i ma ogolnowojskowy porzadek we krwi, przenoszac sie z rodzicami z garnizonu do garnizonu wslad za przydzialami rodziciela. Naturalnie przegiecia w stylu "nie bylo ich na egzaminach" sa niedopuszczalne i powinny byc karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Re: Nastepny "mundry" 30.07.10, 10:21 Byłoby ok, gdyby ci synkowie wojskowych prezentowali jakiś poziom,ale większość z nich to ludzie typu "tato mi kazał",właśnie z takimi ludźmi przegrywają ludzie, którzy od lat interesują się survivalem, trenują i dla których wojsko to nie kasa i szybka emeryturka. Osobiście znam tzw. "plecaka" którego egzaminujący kapitan na egz w 4 oczy się spytał "podchodzisz do egzaminu czy od razu wpisujemy?". Co do nieobecnych, to formalnie oni tam byli, są na to dokumenty, są listy przyjęcia itp. Od razu powiem, że udowodnienie tego procederu jest szalenie trudne, bo materiały z egzaminów noszą klauzulę poufności, a sami zainteresowani nic nie powiedzą ;). Żeby nie było, do szkół oficerskich dostają się także ludzie bez poparcia, ale po 5 latach podczas przydzielania jednostek doskonale widać kto ma chody,a kto nie ;). Przecież znana jest sprawa oficera, który ukończył kurs w West Point w USA,a który dostał przydział na kompanii w Świętoszowie przy telefonie z korbką, skąd go Petelicki do GROMu zabrał. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Nastepny "mundry" 30.07.10, 10:29 Szkoda.... Nie ma sciezki dla pasjonatow spoza srodowiska, poprzez podpisanie kontraktu na zawodowego i sluzac juz jako szeregowy ukonczenia po jakims czasie "kursow" oficerskich? Bo to co piszesz o realiach to bardzo smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Re: Nastepny "mundry" 30.07.10, 12:47 Jest ścieżka, zazwyczaj jest to szkoła chorążych, do której o wiele łatwiej o przyjęcie,ale osiągnięcie stopnia oficerskiego po tzw.chorążówce doświadcza bardzo niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Re: Nastepny "mundry" 30.07.10, 13:45 Nie, źle to ująłem. Chodziło mi o to, że chorążowie doświadczają tzw. szklanego sufitu i większości przypadków chorąży to jest max co może osiągnąć dany pasjonat,a przed 2004 r była jeszcze możliwość szkół chorążych, do których było o wiele łatwiej się dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
szozdapawelgazeta.pl Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z 08.07.10, 21:31 Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej art.14 zapewnia wolność prasy i innych środków przekazu, dlatego pozwolę sobie na odniesienie się do średniej emerytury wojskowej , która w/g MON ma wynosić 3000zł. Ja to nazywam średnią niedopłatą do starego portfela w zależności od stopnia wojskowego dla byłych żołnierzy zawodowych, bo na tyle rżnie nas Państwo z MON na czele. Jestem młodszym oficerem , który przyjmował się do wojska na zdrowych zasadach jak również zwalniał się na tych samych zasadach, kiedy obowiązywała mnie ustawa, że emerytury i renty podlegają waloryzacji w takim samym stopniu i terminie w jakim następuje zwrost uposażenia zasadniczego żołnierzy zawodowych pozostających w służbie i zajmujących analogiczne stanowiska. W konsekwencji potraktowano mnie i emerytów ze starego portfela z obcasa i wprowadzono 01.01.1999r. waloryzację cenową, która nie powinna nas dotyczyć,ponieważ byliśmy poza służbą. W ten sposób pozbawiono nas praw nabytych. Obecne jak również poprzednie ekipy rządzące nic nie zrobiły w sprawie emerytur wojskowych, co w konsekwencji doprowadziło do złych nastrojów i podziału emerytów wojskowych na biednych i średnio uposażonych. Dla przykładu emerytura sierżanta obecnie odchodzącego z wojska jest wyższa od emerytury st. oficera ze starego portfela. Moja podstawa wymiaru/młodszego oficera/ jest na poziomie wynagrodzenia st. szeregowego obecnie służącego, co w rezultacie po potrąceniach wszystkich składek z 75% podstawy wymiaru daje mi na rękę 1800zł. Dowódca pułku w stopniu pułkownika ma emeryturę na poziomie dowócy plutonu w stopniu chorążego. Chcąc mieć emeryturę na poziomie 1800zł to nie musiałem służyć w wojsku, bo po 38 latach pracy/nadal czynny zawodowo/ będąc na stanowiskach kierowniczych, miałbym bez problemu na tym samym poziomie, a nawet wyższą. Dzisiaj taką emeryturę o wiele za małą ma co drugi Polak. Szkoda, bo straciłem czas/ na poligonach,ćwiczeniach ,służbach,dyżurach/, a mogłem go poświęcić rodzinie,zdrowie, najpiekniejsze lata w zamian dostałem od Państwa stary portfel. Śpiewkę o braku pieniędzy słyszę od ponad 40 lat. Skoro dotknął nas kryzys to proponuję,aby ekipy rządzące z posłami i senatorami na czele zredukowali swoje wydatki o 50%, a napewno będą lepiej żyć niż my emeryci ze strego portfela. Szkoda, że lekceważy się tak dużą armię emerytów wojskowych /trepów w brązowych butach/, a historia lubi się powtarzać, oby na czele tej armii nie stanął przypadkowy Wernyhora,który pokieruje naszymi sprawami i losem. Pozdrawiam wszystkich emerytów wojskowych jak również milczących kandydatów na emerytów z nadzieją, że emerytury ze starego portfela zostaną w Państwie praworządnym załatwione w sposób sprawiedliwy. Oficer rezerwy /w czarnych butach/ Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z 09.07.10, 12:35 I tak jest to za dużo, za nic nie robienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tor323 Re: Emeryturka w wieku 35 lat kusi,a większość z IP: *.olsztyn.mm.pl 13.07.10, 15:48 kto się uczy to ma lżej Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Bardzo fajnie jak ktos chce kasiorke i emeryturke 28.06.10, 21:39 Dla reszty praca sie znajdzie za 1500 zetow. Wybor jest, tylko trzeba sie zalapac do szkoly. Kto da rade... Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta To sie nazywa ,,uzawodowienie wojska''? 28.06.10, 21:40 Ciekawe to ,,uzawodowienie i profesjonalizacja'': 1.Płace ..duuużo powyżej średniej 2.Gwarancja zatrudnienia DOŻYWOTNIA 3.MOŻLIWOŚĆ emerytury po ukończeniu 35 lat i to DOBREJ EMERYTURY( duuużo powyżej średniej)!!!! Tak to wygląda wg PREZYDENTA BRONKA...debatę oglądałam-:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trebusz Re: To sie nazywa ,,uzawodowienie wojska''? IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 23:56 Co ma piernik do wiatraka? Tak juz było zanim Bronek zaczal kandydowac a nawet zanim PO doszla do wladzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn Reszta wypruwa flaki, by opłacić zabawy gó...arzy IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.06.10, 23:21 i fundować tłuste emeryturki 35-latkom. Żałosny kraik. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Dlatego inteligentni korzystaja i ida do woja 29.06.10, 00:59 zamiast narzekac. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczynska_76 Szturmują szkoły wojskowe 29.06.10, 09:18 No cóż pytanie tylko po co tylu oficerów na taką małą armię;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Szturmują szkoły wojskowe 29.06.10, 12:37 nowaczynska_76 napisała: > No cóż pytanie tylko po co tylu oficerów na taką małą armię;) Armia kadrowa czasu pokoju zawsze ma takie proporcje. Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Napiszcie KTO sie dostaje ;) 29.06.10, 12:53 Na kierunki oficerskie wojsk lądowych w szczególności logistykę, zwiad,pancerne. Dostają się w 90% plecaki, wojsko to największe zagłębie nepotyzmu w Polsce. Ci nieliczni co dostali się bez poparcia przy rozdzieleniu przydziału będą niemile zaskoczeni. Kariera w wojsku? Tak, jeżeli masz tatusia oficera, w przeciwnym razie stopień oficerski będzie przysłowiowym szklanym sufitem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WDR trzeba dodać obowiązkowe praktyki w afganistanie IP: 62.233.175.* 29.06.10, 13:25 żeby mieli co wspominać na wczesnej emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacynka Re: Szturmują szkoły wojskowe IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.10, 13:29 ten artykuł to jakaś propaganda przed atakiem na Iran ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Szturmują szkoły wojskowe IP: *.chello.pl 29.06.10, 15:56 a wiecie ? - nie ma zydów w wojsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecco Re: Szturmują rowniez klasztory IP: *.pools.arcor-ip.net 30.06.10, 09:20 ja tam wole mustre klasztorna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sznycel Szturmują szkoły wojskowe IP: *.33.radom.pilicka.pl 04.07.10, 07:45 najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy tego nigdy nie posmskowali i znają wojsko z opowiadań. Jestem przekonany, że większość młodych ludzi, którzy zdadzą na wymarzoną uczelnię w cywilu doskonale poradziło by sobie z pracą po studiach.Wojskodaje profity ale nie za darmola.Otrzymuje od nas to o czym się nie mówi.Nie mniej jednak, jeśli komuś nie przeszkadzają uroki służby wojskowej- to bardzo atrakcyja opcja. W żtciu nikt nikomu nie da za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral Re: Szturmują szkoły wojskowe IP: *.wdm.pl 04.07.10, 16:12 Do siedzenia za biurkiem w sztabie jest mnóstwo chętnych a do roboty na podstawowe stanowiska jak kierowca,działonowy,czy celowniczy już się nie pchają bo rączki się pobrudzą ! Odpowiedz Link Zgłoś
szozdapawelgazeta.pl Re: Szturmują szkoły wojskowe 08.07.10, 21:22 zawód męski i prestiżowy,wycisną z ciebie wszystko, a na koniec służby zmienią ustawy i dostaniesz stary portfel,zamiast godnej emerytury, tak jak kadra byłych żołnierzy zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Szturmują szkoły wojskowe IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.11, 20:14 Stary artykuł =] ale żeby dostać się np. do Dęblina najlepiej mieć wujka pułkownika, inaczej nie ma na co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś