czarny_maradonna 09.07.10, 12:48 Jakie są zalety testów kompetencji zawodowych? Czy ich wynik zawsze jest wiarygodny? Prosze o opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.lada-chojnowska Re: testy kompetencji zawodowych 12.07.10, 13:58 Witam, testy kometencji zawodowych służą do oceny aktualnych komptencji pracownika - tych zasobów pracownika, które pozwolą mu maksymalnie efektywnie wykonywać pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: testy kompetencji zawodowych 05.04.11, 01:50 Co to za bełkot?! Pisałem takie testy na stanowiska rzekomo specjalistyczne z branży rynków kapitałowych. Ja: 3,5 roku doświadczenia, pasjonat tematu - pytania testowe: co to jest akcja? co to jest giełda papierów wartościowych? Jakaś kpina i ściema, a nie żadne testy. Odpowiedz Link Zgłoś
wronie Re: testy kompetencji zawodowych 30.07.10, 21:58 takie testy znacznie ułatwiają proces selekcji potencjalnych pracowników. najlepiej jeśli przeprowadzeniem takich testów zajmie się profesjonalna organizacja, jak np. IAKG (Instytut Analiz im. Karola Gaussa) Odpowiedz Link Zgłoś
kobza16 Re: testy kompetencji zawodowych 31.07.10, 00:44 kolejna brednia wymyślona aby psychologia miała rację bytu i aby mówiło się, że robi się coś dla absolwentów, bezrobotnych, szukających pracy i tych, którzy próbują się przekwafilifkować (w Polsce nie radze!). Taki test bada tylko tzw. umiejętności miękkie. Nic innego, jak na podstawie szeregu pytań przyporządkują twoją osobowość do odpowiedniego typu pracy. Cała metodologia tego gówna jest zjebana. dużo by pisać, w skrócie to jeden wielki syf, strata czasu i pieniędzy. Testy głownie badają na ile zdolny jestes do socjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kurkuma123 Re: testy kompetencji zawodowych 28.03.11, 14:27 jak już tu niektórzy pisali chodzi o maksymalne wykorzystanie umiejętności, najlepiej jak zrobią to zawodowcy www.iakg.pl/pl/ocena-kompetencji.html, ps jeżeli macie jakieś inne firmy z których korzystaliście to dajcie linki chętnie zapoznam się ze sprawdzonymi firmami Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw_walter Re: testy kompetencji zawodowych 05.04.11, 10:18 Testy są różne i badają różne rzeczy. Musisz wiedzieć, że długofalowych Twoich sukcesach w firmie i na stanowisku pracy decydować będzie to czy w sposób naturalny będziesz przejawiać zachowania, których wymagać będzie od Ciebie praca w danej firmie i na danym stanowisku pracy. A za Twoje zachowania odpowiadają Wewnętrzne Wzorce Zachowania / Talenty. I to jest jedyna rzecz, którą warto badać za pomocą testów. Pozdrawiam, P. Odpowiedz Link Zgłoś
manbase Re: testy kompetencji zawodowych 26.04.12, 13:14 Testy kompetencyjne badają kompetencje i predyspozycje kandydatów. Dzięki nim pracodawca dowiaduje się jakie mocne strony ma dany kandydat i może zdecydować czy są one wystarczające na dane stanowisko. My jako firma manBase oferujemy wykonanie darmowego testu kompetencyjnego, który bada: zdolności numeryczne, zdolności przestrzenne,interpretację danych,myślenie logiczne zdolności słowotwórcze,potencjał werbalny, kreatywność skojarzeniową,sprawność werbalną, spostrzegawczość i wyobraźnię. Dzięki temu kandydat może znaleźć się w wyszukiwarce kandydatów i dostawać propozycje pracy od potencjalnych pracodawców. Firma manBase S.A. manbase.com/ Panel rejestracji: manbase.com/auth/new_employee Odpowiedz Link Zgłoś
manbase Re: testy kompetencji zawodowych 07.05.12, 12:19 System manBase jest oparty o badania komptencji kandydatów i daje pełen obraz kandydata. Badamy pięć obszarów – Wykształcenie, Doświadczenie zawodowe, Preferencje oraz najważniejsze – Kompetencje i Predyspozycje. KOMPETENCJE biometria, kreatywność, inteligencja PREDYSPOZYCJE ekstrawertyzm, ugodowość, sumienność, otwartość, stabilność, emocjonalna DOŚWIADCZENIE w branży, na stanowisku PREFERENCJE miejsce, stanowisko WIEDZA wykształcenie, szkolenia Na proces wyłaniania najlepiej dopasowanych kandydatów składa się: Analiza CV -> Analiza oczekiwań -> Analiza kompetencji i predyspozycji zawodowych Wypełnienie testu daje możliwość poznania swoich wyników w obszarze 19 kompetencji i predyspozycji na tle wszystkich badanych oraz na tle danej grupy zawodowej. Wypełnienie testu jest darmowe. manbase.com/auth/new_employee manbase.com Zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
karoli_na_123 Re: testy kompetencji zawodowych 06.06.12, 14:21 powinny być wiarygodne, jeśli opracowane na odpowiednich skalach - tak mówi moja znajoma HR. Ja bawiłam się kilka razy w takie testy na rekrutacji i ostatnio dostałam z TestCV.com Odpowiedz Link Zgłoś
ak-69 Re: testy kompetencji zawodowych 07.06.12, 00:12 Jedynym wiarygodnym testem dla pracodawcy i doświadczonego rekrutera z prawdziwego zdarzenia jest rozmowa "na żywo". Co za problem zadać kilka pytań dotyczących dziedziny pracy przez telefon? A już dokładniej sprawdzić na rozmowie w firmie. Jaka jest gwarancja, że potencjalny pracownik nie rozwiązywał go z doświadczonym kolegą u boku i google na drugiej stronie? A wynik testu był wysyłany, aby zwiększyć szansę na wstępnej selekcji. Na właściwej rozmowie i tak nic jego wynik nic nie da jeśli nie ma się faktycznej wiedzy. I fajnie, że większość testów jest płatna, a uruchamiane są pewnie dopiero po zapłacie. Można być wtedy po fakcie zażenowanym ich poziomem. >*Dostęp do rozwiązania testu ze zniżką 100% dotyczy osób, które po rozwiązaniu testu >umieszczą jego wyniki w swoim CV, na blogu lub na portalu społecznościowym. A jak mam udowodnić, że taką reklamę testu umieszczę w CV. Dam słowo honoru, czy trzeba przesłać potwierdzenie poświadczone notarialnie? Na tym wątku na pewno sporo wypowiedzi z odnośnikami jest wysyłane przez samych producentów testów, zwłaszcza płatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
karoli_na_123 Re: testy kompetencji zawodowych 11.06.12, 14:47 Ak69, daj spokój, kto zechce, zamieści a kto nie to nie... jakaś reklama musi być - jedni dają logo na koszulki inni proszą ludzi o zamieszczenie linku. Zdawałam te darmowe testy - ze 3 i nikt nie blokuje dostępu do wyników jeśli nie umieścisz linka na stronie blogu czy co tam jeszcze było... jak dla mnie to ten cały portal TestCV.com może chwycić. Ale pożyjemy zobaczymy... u nas pełno malkontentów i wiecznych narzekaczy. Na zachodzie wygląda to zupełnie inaczej i takich portali jest więcej i co ważniejsze są wykorzystywane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: testy kompetencji zawodowych IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.12, 11:33 Mogę gorąco polecić portal testcv.com. Znajdują się tam różnego rodzaju testy zaczynając od testów analitycznego myślenia( często używane przez rekruterów), testy znajomości języków obcych jak również można się sprawdzić w umiejętności używania MS Office, Word, Excel. Zadowolona byłam z wyniki logicznego myślenia oraz rozumienie tekstu czytanego. Czasu jest sporo na wykonanie takowych testów. Gwarancją dobrze ułożonych testów jest wgląd BEZPŁATNIE w wybrane testy. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś