Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV to klucz do mojego sukcesu!

IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.08.10, 23:57
    Przeczytałem
    artykuł:gazetapraca.pl/gazetapraca/1,91736,8311275,Absolwent_szuka_pracy.html

Jak zwykle w GW pojawiają się dogłębne analizy rynku pracy, konkretne porady i
    przenikliwe komentarze dotyczące życia absolwentów.

Tym razem teza jest wyjątkowo wyrafinowana. CV to klucz do sukcesu. Jeden z
    bohaterów szlifował list motywacyjny parę miesięcy. Jako inżynier powinien
    władać piękną polszczyzną i czarować pracodawce tak jak Daszyński swoimi
    przemówienieami parlament austryjacki. Kolejna bohaterka napisała trzy
    zgłoskowcem i przeszła do...drugiego etapu! Gratulacje!

Na studiach powinny być przedmioty: pisanie CV i pisanie listu motywacyjnego.
    Efektem byłoby góra 5% bezrobocie wśród młodych. Dlaczego tego nikt nie
    wprowadzi? Przecież to problem numer jeden.

W artykule nie zabrakło również pochwał bezpłatnych staży. Autor miedzy
    wierszami żałuje, że są tam krótkie. Zgadzam sie. Powinny być 2 -letnie
    bezpłatne. Taki absolwent liznął by zawodu i mógł z tak zdobytą wiedzą
    wyruszyć na poszukiwanie pracy.

W poniedziałkowej GW nie zabrakło również pochwał nad agencjami tymczasowej
    pracy. Jak pisze autor to ogromna szansa dla młodych. A taka agencja to prawie
    jak menadżer zlecający kontrakty. Kurde, mam szanse mieć własnego menadżera!
    To prawie jak jakiś gwiazdor!

Jeszcze wróćmy do staży i oddajmy głos autorowi: "Nawet jeżeli tego typu staż
    nie zakończy się podpisaniem umowy, należy pamiętać, że zdobyte w ten sposób
    doświadczenie zaprocentuje w przyszłości, a renoma firmy doda naszemu CV nie
    tylko blasku, ale również wiarygodności". O, to jest to! Bezpłatny staż, który
    doda blasku. Warto te 3-6 miesięcy poświęcić na bezpłatną pracę. Blask, który
    zdobędziemy będzie oślepiał pracodawców.

Ale pamiętajmy, taki staż to także rarytas. Nie od kozery autor nadał
    śródtytuł: "jak zdobyć staż?". Pewnie napisać trzy zgłoskowcem rymowane
    podanie do pracodawcy.

Tekst pochodzi z blogu: kraulem.blogspot.com/

PIERWSZY TAKI BLOG W POLSCE!
    Obserwuj wątek
      • Gość: R Re: CV to klucz do mojego sukcesu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 01:47
        Problem HR-owych bredni "dzięki dobremu CV zniknie wielomilionowe bezrobocie"
        był wielokrotnie poruszany na forum :)
      • Gość: . CV ma być proste jak cep i przejrzyste jak szkło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 02:51
        Sprawdzone wielokrotnie. Porządni rekruterzy lecą na proste, przejrzyste i
        solidnie ułożone CV. Żadnych wodotrysków!
      • Gość: kkk Re: CV to klucz do mojego sukcesu! IP: *.ipa.com.pl 31.08.10, 09:06
        bezplatne staze powinny byc ZABRONIONE!!! to skandal wykorzystywac w
        ten sposob ludzi, poswiecaja swoj czas i wykorzystuja umiejetnosci za
        darmo??? to jest nic innego jak zwykle NIEWOLNICTWO! w 21. wieku, w
        cywilizowanym podobno kraju
        • Gość: Ban De Ras racja brachu IP: 77.236.0.* 31.08.10, 09:29
          ale kto ma zabronić tych darmowych staży? Władza ustawodawcza siedząca w
          kieszeni lobby pracodawców, tych wszystkich pijawek lewiatanowskich, tych
          babochłopów o nazwisku Bochniarz, czy "Konfederacji Polskich Pracodawców"?

Jedynym rozwiązaniem jest powszechny bojkot niewolnictwa. To prosta zasada
          ekonomii: skoro jest popyt (=są chętni pracować za darmo), to też jest i podaż
          (=hieny zwane pracodawcami, czyli wyzyskiwacze i złodzieje cudzej pracy, którzy
          są chętni do kradzieży cudzego czasu i energii bez płacenia za pracę). No ale
          skoro media aktywnie i z premedytacją mącą w głowach młodym ludziom, że "darmowe
          staże to szansa na dobrą pracę", robią te wszystkie wyścigi szczurów ("grasz o
          staż" czyli polowanie na frajerów), to nie dziwota, że tylu młodych frajerów
          leci na złamanie fujary do takich "dobrodziejów"-hien, którzy ochoczo z tego
          korzystają (notabene, byliby frajerami, gdyby nie skorzystali, skoro są chętni).
          Kółko się zamyka, Szanowny(/a) Kolego/Koleżanko.
          Dojrzali pracownicy, stare wilki, są mądre i spluwają z pogardą na takie
          "propozycje". Dlatego też nie mają pracy, lub ją tracą. Ścierwo a nie pracodawcy.
        • Gość: ANTY-SOCJALISTA I dwie kochanki dla każdego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 17:32
          • Gość: yyy Ty już je masz IP: *.acn.waw.pl 31.08.10, 18:34
            lewą i prawą
      • catsi Re: CV to klucz do mojego sukcesu! 03.09.10, 21:01
        Mnie uczono jak napisać CV i list motywacyjny na studiach w ramach przedmiotu
        "Pedagogika pracy". Dodam, że studiowałam kosmetologię. Profesorka zadawała też
        każdemu z nas pytanie, które mogłoby paść na rozmowie kwalifikacyjnej. Niby
        przydatne ale więcej korzystnych rzeczy dowiedziałam się z internetu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka