Gość: nikt IP: *.centertel.pl 23.11.10, 19:33 Hej, czy orientujecie sie moze jak wygladaja zarobki mlodego absolwenta prawa we wskazanych wojewodztwach. Przepraszam za brak polskich znakow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anna Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: 193.106.84.* 23.11.10, 21:03 Jak w każdym innym województwie: 1317 brutto!!! Nie czaruj przecież ty nic nie umiesz. Poza tym dyplomem nie masz już nic do zaoferowania. A dziś dyplom to za mało na dobry zarobek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik12222 Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.centertel.pl 24.11.10, 11:38 ja jako aplikant 2 roku w międzynarodowej korporacji w Katowicach zarabiam 3000 zł netto czasem jakaś premia, pracy mnóstwo,często trzeba pracować w weekendy w domu, żeby wyrobić się z projektem, ciągłe nadgodziny ( za które oczywiście nikt nie płaci ), oprócz pracy typowej prawnika in - house, zastępuje tez pracodawcę przed sądem, uważam, że na pracę, którą wykonuje to mało, a i tak jak porównując ze znajomymi z podobnym doświadczeniem to oni zarabiają ok 2000 zł . Także dobrze radzę zmienić zawód.... Początkujący prawnik to niestety maks 1500 zł:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.centertel.pl 25.11.10, 10:49 czy ta międzynarodowa korporacja to kancelaria prawna czy może też inne przedsiębiorstwo ? i czy pracodawca opłaca Ci aplikację albo funduje inne korzyści ? Te 2000 zł o których wspominasz to jaki kaliber przedsiębiorstw - kancelaria, małe lub średnie spółki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik12222 Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.centertel.pl 26.11.10, 10:13 to jest grupa powiązanych ze sobą Spółek zajmujących się głównie budowlanką i transportem. Pracodawca zwraca mi część kosztów dojazdów do pracy, ponieważ dojeżdżam ok 40 km, aplikację/ studia podyplomowe opłaca tym którzy chcą , ale wiąże się to z podpisaniem lojalki na 5 lat, po ukończeniu szkolenia i dlatego nie wszyscy się na to decydują... nie jest ciekawie młodzi radcy zarabiają ok 4000-500 zł , a czy to jest warte tylu lat ciężkiej pracy, nauki i wyrzeczeń? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.centertel.pl 26.11.10, 11:01 no ale przecież sędzia w rejonie też zarabia ok 5 000,00 zł, podobnie prokurator, to może jednak ta pensja nie jest taka słaba ? a jaka jest gradacja, że jeden radca dostaje 4000 a inny 5000 zł ? No i czy jest szansa aby zarabiac jeszcze więcej, np. w Twojej firmie - np. w miarę upływu czasu ? Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk 26.11.10, 11:14 Im radca ma więcej klientów, tym więcej zarabia. W przypadku spraw w sądzie zarobek zależy od wartości przedmiotu sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.centertel.pl 25.11.10, 10:53 a może inne osoby mają wiedzę na temat zarobków ? Ile np. zarobki absolwent lub prawnik bez aplikacji z 1-2 letnim stażem w kancelarii lub przedsiębiorstwie ? A jak jest na prowincji poza dużymi ośrodkami ? Na prawdę nikt nie zarabia co najmniej 4000 zł netto ? pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk 25.11.10, 11:10 Coś ty, minimalna, albo trochę powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: 193.106.84.* 25.11.10, 15:07 Hahahahaha bez aplikacji bez doświadczenia chciałby zarabiać tyle co sędzia SR lub radca prawny na dorobku!!!!! Obudź się chłopie i wróć na ziemię!!!! Przestań już marzyć absolwencie o swych kosmicznych zarobkach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 21:38 Ja z dwuletnim doświadczeniem w pracy w kancelarii dostałem 2.300,00 zł na rękę + premie rzędu 300-400 zł miesięcznie. Kancelaria mała, atmosfera przyjazna, pracy dużo, często trzeba pojawić się w weekend, jednak zawsze w takich sytuacjach jakiś grosz dodatkowy dostaję. Znajomi, którzy doświadczenia nie mają otrzymują najczęściej od minimum do 1.500,00 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.xdsl.centertel.pl 28.11.10, 00:03 byłem świadkiem rozmowy ojca z synem, świeżo upieczonym prawnikiem. synu by zostać adwokatem, radcą prawnym, notariuszem musisz zdać trudną aplikację, zainwestować w kancelarię, poradzić sobie na rynku z konkurencją. zostań lepiej sędzią lub prokuratorem - jak osiągniesz jedno z tych stanowisk będziesz miał dożywotnio nieżle płatną pracę i szczególne przewileje emerytalne. pensja to trzy, cztero krotność średniej krajowej a emerytura tylko trochę mniej. więc dlaczego protestują? każdy chce mieć więcej a może to skrupuły - chcą mieć świadczenia emerytalne naliczane przez ZUS jak gro pracujących w RP. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk 28.11.10, 09:36 "Zostanie" sędzią czy prokuratorem nie jest wcale takie hop. Po pierwsze KSSiP z limitem przyjęć, nauka tylko w Krakowie, a potem znowu limity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.10, 12:36 10 lat praktyki ; 3000,00 netto/m. - sektor quasi prywatny ( 7.30.15.30) + ok. 500,00 zł /m. jako kurator społeczny. Dodatkowo opłata przez pracodawcę połowy kosztów aplikacji ( ale lojalka) + trzynastka + bony świąteczne + w tym roku wyjątkowo po ok. 2000,00 netto /m. z zupełnie innej działalności. Próbowałem też w innym miejscach ( w czasie urlopu wypoczynkowego lub bezpłatnego) w tym kilkumiesięczny wyjazd zagraniczny - praca jako prawnik. Ale zawsze coś mi się nie podobało i wracałem :). Nie wiem czy wybrałbym ponownie ten zawód, kokosy są ale nie dla wszystkich ; ludzie wyjątkowo zdolni, pracowici i ambitni mają na to szansę a ja po prostu do nich nie należę ( to nie skormność ale znam własne ograniczenia) - nigdy nie będę artystą co najwyżej dobrym rzemieślnikiem w tym zawodzie. Fama jest taka, że jak prawnik to musi zarabiać kokosy, nic bardziej błędnego tj. zawód trochę jak aktorstwo a ilu mamy prawdziwych aktorów ?, a ilu bezrobotnych po szkołach filmowych , teatralnych ? . Po za tym konkurencja jest niesamowita; trzy lata temu jak wyjeżdżałem w czasie urlopu bezpłatnego za granicę , szef dał mi jeden warunek , że muszę na czas mojego wyjazdu znaleźć zastępcę; umieściłem ogłoszenie w GW i byłem przerażony z jakim doświadczeniem, kwalifikacjami , językami :) ludzie aplikowali mając świadomość, że to praca tylko na umowę o zastępstwo - 95 % była lepsza niż ja ( przynajmniej wg. tych papierów). Praktycznie każda wyższa uczelnia kształci młodych prawników bo to czysty dochód dla tejże uczelni . Pierwsza pensja dziesięć lat temu - 1263 zł :) . To co mnie trzyma w tej pracy to dla mnie tzw. "praca wykonywana w ludzikich warunkach" tj. atmosfera, brak szczególnej presji na wykonanie zadań, kodeksowy czas pracy, możliwość wykorzystania urlopu w dowolnym czasie ( no chyba , że są jakieś terminy wokandy) , możliwośc załatwienia swoich spraw na tzw. mieście w godzinach pracy ( o ile wykona się własną pracę) a przede wszystkim dojaz ; mam 55 km. do centum Warszawy a pracuję w jednym z miast satelickich Warszawy ( 35 minut samochodem z domu) , powiedziałem sobie , że być może zacznę czegoś szukac w Warszawie jak poprawi się dojazd bo jak na razie w godzinach szczytu na 1,5 h do 2 h w jedną stronę nie stać mnie - są jeszcze inne dziedziny życia w których człowiek powienien mieć czas się realizować . Prawdopodobnie za dwa lata przeprowadzamy się z żoną jeszcze bliżej mojego obecnego miejsca zatrudnienia i będę dojeżdżał do pracy po prostu rowerem ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.xdsl.centertel.pl 29.11.10, 15:59 bardzo trafna relacja, takie są realia. prawnik by zrobić karjerę musi mieć szczególne predyspozycje, jak dobry aktor i trochę więcej. być może łatwiej jest w zawodzie sędziego i prokuratora, jak się osiągnie ten status to można tkwić w tym dożywotnio za niezłe pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: *.154.246.94.ip4.artcom.pl 06.12.10, 14:00 Z tego co wiem to standardowa pensja aplikanta w Krakowie to 1500 zł netto, ale są też w Kancelarie w których osoby świadczą wolontariat, czyli pracują za darmo a niektórzy mecenasi zgłaszają żądania wobec tych osób, że to nawet "pracownicy" powinni im dopłacac za możliwośc pobierania nauki zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: Prawnik - Małopolska/Śląsk IP: 46.134.50.* 04.01.11, 19:18 Jestem na II roku apl. radcowskiej w Krakowie. Wiele osób nie pracuje w zawodzie. Niektórzy cieszą się, że zarabiają 1500 zł ale znam też takich którzy wyciągają około 5000 zł, ale tych to na palcach jednej ręki można policzyć. Głównie zarabiaja około 2 000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś