Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.10, 09:32
    oświećcie mnie... czy premia uznaniowa zapisana w umowie o pracę wlicza się do podstawy wynagrodzenia urlopowego? oraz czy premia motywacyjna również zapisana w umowie wliczana jest do wynagrodzenia urlopowego?
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: urlop 31.12.10, 14:44
        Dzien urlopu traktowany jest tak, jakbys byla po prostu w pracy (dostajesz pensje za caly miesiac, obojetnie, czy mialas w nim urlop, czy pracowalas w kazdy dzien roboczy). Czy chodzi Ci o wysokosc tzw. ekwiwalentu urlopowego?
        • Gość: anu Re: urlop IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.10, 15:17
          chodzi mi o wynagrodzenie urlopowe! a z ekwiwalentem jest inaczej? dzięki za odp! ;)
          • annajustyna Re: urlop 31.12.10, 15:26
            Wynagrodzenie w meisiacu z urlopem czy bez urlopu jest takie samo - nie ma specjalnej wyplaty za urlop. Jaki masz typ umowy (moze jakas cywilnoprawna badz stawki godzinowe?)?
            • Gość: anula Re: urlop IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.10, 16:45
              mam umowę o pracę, w umowie mam również zapis o premii i podane są warunki jakie muszę spełnić aby ją otrzymać. Czyli rozumiem, że będąc 2 tyg na urlopie powinna dostać normalną pensję w premią? a co jeśli pracodawca nie wliczył premii do wynagrodzenia urlopowego?
              • annajustyna Re: urlop 31.12.10, 16:56
                ?! A co ma premia do urlopu?! Wynagrodzenie za czas urlopu = tak jakbys normalnie chodzila do pracy (wyplata bez premii). A premia jest wyplacana dodatkowo (zazwyczaj w I kwartale) jako dowod uznania za prace w roku poprzednim.
                • nchyb Re: urlop 31.12.10, 17:32
                  nie całkiem tak. W Polsce jest wiele firm i urzedów, gdzie premia bywa wypłacana uznaniowo, co miesiąc. Często nie bywa płacona za czas urlopu.
                  • annajustyna Re: urlop 31.12.10, 17:45
                    Dlatego dopytywalam sie o szczegoly umowy. Bo normalnie nie ma rozroznienia na wyplate za prace i na wyplate za czas urlopu. Byloby to co najmniej dziwne, gdyby wyplacano ja za urlop - w koncu przysluguje ona za dokonania, a podczas urlopu dokonan sie chyba nie ma? :P
                    • Gość: anula Re: urlop IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.11, 19:34
                      a jak ma się to co mówisz do do rozporządzenia w sprawie szczegółowych
                      zasad udzielania urlopu wypoczynkowego, ustalania i wypłacania
                      wynagrodzenia za czas urlopu oraz ekwiwalentu pieniężnego za urlop?

§ 6. Wynagrodzenie za czas urlopu wypoczynkowego, zwane dalej
                      "wynagrodzeniem urlopowym", ustala się z uwzględnieniem
                      wynagrodzenia i innych świadczeń ze stosunku pracy, z wyłączeniem:
                      1) jednorazowych lub nieperiodycznych wypłat za spełnienie określonego
                      zadania bądź za określone osiągnięcie,
                      2) wynagrodzenia za czas gotowości do pracy oraz za czas nie zawinionego
                      przez pracownika przestoju,
                      3) gratyfikacji (nagród) jubileuszowych,
                      4) wynagrodzenia za czas urlopu wypoczynkowego, a także za czas innej
                      usprawiedliwionej nieobecności w pracy,
                      5) ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy,
                      6) dodatkowego wynagrodzenia radcy prawnego z tytułu zastępstwa
                      sądowego,
                      7) wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wskutek choroby lub
                      odosobnienia w związku z chorobą zakaźną,
                      8) nagród z zakładowego funduszu nagród, należności przysługujących
                      z tytułu udziału w zysku lub w nadwyżce bilansowej,
                      9) odpraw emerytalnych lub rentowych albo innych odpraw pieniężnych,
                      10) wynagrodzenia i odszkodowania przysługującego w razie rozwiązania
                      stosunku pracy
                      - stosując zasady określone w § 7-11.

§ 7. Składniki wynagrodzenia określone w stawce miesięcznej w stałej
                      wysokości uwzględnia się w wynagrodzeniu urlopowym w wysokości
                      należnej pracownikowi w miesiącu wykorzystywania urlopu.

§ 8. 1. Składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy nie dłuższe
                      niż jeden miesiąc, z wyjątkiem określonych w § 7, uwzględnia się
                      przy ustalaniu wynagrodzenia urlopowego w łącznej wysokości wypłaconej
                      pracownikowi w okresie 3 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc
                      rozpoczęcia urlopu.
                      2. W przypadkach znacznego wahania wysokości składników wynagrodzenia, o
                      których mowa w ust. 1, składniki te mogą być uwzględnione przy
                      ustalaniu wynagrodzenia urlopowego w łącznej wysokości wypłaconej
                      pracownikowi w okresie nie przekraczającym 12 miesięcy kalendarzowych
                      poprzedzających miesiąc rozpoczęcia urlopu.
                      3. Wynagrodzenie ustalone według zasad przewidzianych w ust. 1 i 2 stanowi
                      podstawę wymiaru wynagrodzenia urlopowego, zwaną dalej "podstawą
                      wymiaru".

czy zatem nie jest, że jeżeli otrzymuje się poza stałą stawką wynikającą z umowy
                      jeszcze jakieś dodatki np. premie to też będą one brane pod uwagę przy
                      wylczaniu podstawy wymiaru- "uwzględnia się przy ustalaniu
                      wynagrodzenia urlopowego w łącznej wysokości wypłaconej pracownikowi w
                      okresie 3 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc rozpoczęcia
                      urlopu."
                      • annajustyna Re: urlop 01.01.11, 19:46
                        Bardzo to ciekawe, co przytaczasz. Czyli PL jest jedynym krajem na swiecie, w ktorym jest inna pensja za miesiac z urlopem? Hmm, inaczej mnie uczono (ale to bylo w 98 roku). Natomiast czym innym jest wyliczenie ekwiwalentu za urlop. Najlepeij zapytaj sie bezposrednio w kadrach.
                        • Gość: anula Re: urlop IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.11, 07:57
                          skoro jestem na urlopie to wiadomo, że nie w pracy... a jeśli bym pracowała to dostałabym premię więc nie widzę powodu dla którego miałabym być stratna na urlopie bo zgodnie z prawem powinnam zarobić tyle ile zarobiłabym będąc w pracy zamiast na urlopie. Do ekiwalentu wlicza się premię więc nie rozumiem dlaczego nie miałoby się wliczać jej do wynagrodzenia urlopowego. Poza tym nikt za mnie tej pracy nie wykona i tak wracając z urlopu muszę zdwoić siły aby wszystko było zrobione. Na kadry nie mam co liczyć bo są marnej jakości i co chwila otrzymuje sprzeczne informacje... dlatego liczę, że tu otrzymam fachową poradę. Więc jak to w końcu jest?
                          • nchyb Re: urlop 02.01.11, 09:34
                            w przypadku premii uznaniowej (nie regulamiowej), nie wiadomo, le dostałabyś, będąc w pracy, bo nie wiadomo, czy by ci tę premię przyznano. Bo uznaniowa nie należy się jak psu zupa, tylko bywa nagrodą. A przynajmniej tak być powinno...
                            • annajustyna Re: urlop 02.01.11, 10:12
                              A to, ze urlop oznacza wiecej pracy przed i po nim, nikogo niestety nie interesuje :(.
                              • nchyb Re: urlop 02.01.11, 10:33
                                nie wszędzie tak jest. Bywa, że urlop oznacza więcej pracy, ale tylko dla tych, co nie są w tym czasie na urlopie... :-(
                                • annajustyna Re: urlop 02.01.11, 10:51
                                  A to tez nikogo nie interesuje. W przeciwnym razie bylabym juz majetna (swego czasu zastepowalam dwie mlode mamy + chora kolezanka + jeszcze pare niekumatych w konkretnych zagadnieniach). A w nagrode nie dostalam obiecanego przedluzenia umowy :P (vide watek o pracy na zastepstwo).
                                  • nchyb Re: urlop 02.01.11, 10:58
                                    znam firmy, w których pensja uznaniowa bywa właśnie dzielona pomiędzy tych zastępujących. Niestety, niewiele jest takich firm.
                                    • annajustyna Re: urlop 02.01.11, 11:05
                                      Niestety... W praktyce szefa interesuje tylko to, by praca byla zrobiona - niewazne przez kogo.
                                      • Gość: anula Re: urlop IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.11, 13:49
                                        ale ja nie mam napisane w umowie, że jest to premia uznaniowa tylko mam jasno skonkretyzowane, że otrzymuję tyle i tyle za to i tyle i tyle za tamto....
                                        • annajustyna Re: urlop 02.01.11, 13:53
                                          Wlasnie - za tamto. A jak urlopujesz, to tego przyciez nie wykonujesz?
                                          • Gość: anula Re: urlop IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.11, 17:38
                                            ale jak bym się nie urlopowała tobym dostała.... zgodnie z zasadą, że wynagrodzenie za urlop należy się w takiej wysokości w jakiej pracownik otrzymałby pracując... i co teraz??
                                            • annajustyna Re: urlop 02.01.11, 17:45
                                              A teraz to sie udaj do kadr - laski nie robia, informacji udzielic musza!
                                              • Gość: anula Re: urlop IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.11, 18:58
                                                no właśnie robią... w tym sęk... już kilkanaście dni czekam na oficjalną odpowiedź... w maju np byłam na jednodniowym urlopie i dostałam taką samą wypłatę jaką w miesiącu bez urlopu... a potem pojawił się problem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka