Gość: blondasek Zadaj pytanie prawnikowi IP: 87.204.211.* 12.01.11, 23:24 Witam.Moje pytanie co prawda nie dotyczy pracy ale mimo to zapytam.Wynajełam mieszkanie z 2 znajomych.Umowe najmu podpisał chlopak kolezanki...po niecalych 2 tygodniach poklucilam sie z kolezanka ktora kazala mi zabierac rzeczy bo nie mam nic do gadania bo nie jestem wynajmujaca.Oczywiscie nie zaplacilam za ten okres.Teraz domagaja sie o demnie zaplaty za okres w ktorym mieszkalam.Strasza mnie sadem czy mogo zlozyc taki wniosek? przypominam iz ja umowy nie podpisywalam.Wlascicielka mogla jedynie wpisac sobie moj numer na odwrocie calej umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Godziny pracy IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 13:39 Czy zgodna z prawem pracy jest praca przez 5 dni po 9.5 h plus sobota 6.5 h Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-ek1984 Zadaj pytanie prawnikowi 22.01.11, 10:12 Witam. Pracuję na stanowisku kierowca - dostawca.Rozwożę alkohol w pracy.Miesiąc temu miałem wypadek w pracy. Pobocze drogi była nieodśnieżone i pokryte lodem.Tir przy wyprzedzaniu na drodze zajechał mi drogę, zmuszając mnie do hamowania. Srawca uciekł. Po dodzwonieniu się na firmę powiedziano mi, że lawetę wezwano i jak przyjedzie to auta pojedzie do warsztatu naprawczego a ja żebym jechał na firmę rozliczyć się z gotówki.Dodam że tego wieczoru było 15stopni mrozu.Następnego dnia pojechałem do szpitala , gdzie wykonano mi tomografie głowy, wystawiono zwolnienie lekarskie związane z bólami powypadkowymi i puszczono do domu. Po powrocie do pracy dowiedziałem się, że zostałem obciążony kosztami przemarzniętych napoi. W odpowiedzi napisałem pismo do pracodawcy z prośbą o umorzenie mi tej kwoty. Z problemami pracodawca oświadczył mi że kwotę mi anulował ale że sprawdzi czy naprawdę byłem na L-4 w związku z wypadkiem w pracy ( jeśli nie to zwolni mnie dyscyplinarnie ) i że sprawdzi czy wypadek ja spowodowałem z mojej winy ( jeśli tak to obciąży mnie dodatkowo kosztami naprawy auta do wysokości polisy ). Pytanie moje brzmi: czy pracodawca może to zrobić czy chce mnie tylko nastraszyć?Proszę o odpowiedź . ps. proszę napisać jakie mam prawa w tej sprawie, czy jestem na przegranej pozycji czy na wygranej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona kobieta w ciazy nie zawsze ma prawa?? IP: 178.73.30.* 26.01.11, 20:10 witam, jestem w 5miesiacu ciazy i pracuje przez agencje pracy tymczasowej, umowe mam jeszcze do konca marca, w tej firmie jestem od lipca, umowy sa co 3 miesiace , to jest moja trzecia umowa, jak ta umowa wygasnie to bede juz w 7miesiacu ciazy, termin porodu mam na czerwiec czy w takim wypadku przedluza mi umowe czy nie mam na co liczyc?najgorsze ze w umowi mam ze : umowa o pracę , pracownik tymczasowypogubilam sie juz w tym prawie... prosze o odpowiedz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa prawa kobiet w ciąży IP: 178.73.30.* 27.01.11, 10:30 witam, jestem w 5miesiacu ciazy i pracuje przez agencje pracy tymczasowej, umowe mam jeszcze do konca marca, w tej firmie jestem od lipca, umowy sa co 3 miesiace , to jest moja trzecia umowa, jak ta umowa wygasnie to bede juz w 7miesiacu ciazy, termin porodu mam na czerwiec czy w takim wypadku przedluza mi umowe czy nie mam na co liczyc? a jesli nie przedluza to na jakie kwoty moge liczyc z zusu. na umowie jest napisane: umowa o prace na czas określony, jest pieczątka agencji pracy, ja jestem nazywana jako pracownik tymczasowy oraz zawarte jest ze wypozyczają mnie innej firmie. prosze o odpowiedz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stasia2204 Zadaj pytanie prawnikowi 27.01.11, 20:56 Witam! W jaki sposób liczy się czas pracy: czy od moment przyjścia do pracy tj.8.45- 17.00 czy też od momentu zalogowania się do systemu komputerowego np.9.00 - 17.00? Jeśli od 9.00 to czym jest te 15 minut, skoro pracodawca obliguje do stawienia się w pracy na godz.8.45 ale nie można się zalogować wcześniej niż o godz. 9.00? Czy jest to zgodne z prawem? I jeszcze jedno pytanie: czy za pracę w wolną sobotę muszę odebrać sobie dzień w tym samym tygodniu czy też mogę to zrobić w następnym tygodniu? System rozliczenia czasu pracy jest kwartalny, przy czym kwartał liczony jest jako 4 m-ce oraz 5-ciodniowy tydzień pracy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stasia2204 Zadaj pytanie prawnikowi 09.02.11, 21:02 Witam , Czy kiedykolwiek, ktokolwiek otrzymał odpowiedź na zadane pytanie prawnikowi? Ja zadałam pytanie 27.01br i do chwili obecnej nie otrzymałam żadnej odpowiedzi. Po co więc jest coś takiego jak pytanie do prawnika? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkw Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 16:30 Kilka miesięcy temu skonczyłem studia ekonomiczne. Obecnie jestem zarejestrowany w Urzędzie Pracy jako bezrobotny (bez prawa do zasiłku). Ostatnio nawiązałem kontakt z pewną firmą ekonomiczną, która zaproponowała mi współpracę na podstawie umowy o dzieło - praca miałaby charakter wykonywania raz na jakiś czas (kiedy akurat firma potrzebowała by takiej pomocy ze względu na "obłożenie" regulanych pracowników) dzieła u mnie w domu - rezultaty bym przesyłał mailowo. Układ taki jest korzystny zarówno dla pracodawcy (nie musi opłacać żadnych składek) jak i w tej chwili dla mnie. Niemniej jednak chciałbym mieć ubezpieczenie zdrowotne. Wiem, że po wyrejestrowaniu na własną prośbę z Urzędu Pracy mam jeszcze płaconą składkę na ubezpieczenie zdrowotne przez miesiąc. Moje pytanie - czy jeżeli przed podpisaniem umowy o dzieło wyrejestruję się na własną prośbę z Urzędu Pracy, następnie podpisze umowe o dzieło (np. na 14 dni) a po jej wykonaniu znów się zarejestruję (w takim momencie w żadnym momencie nie traciałbym ubezpieczenia zdrowotnego) to wszystko będzie zgodne z prawem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za poświęcony czas. Tomasz Tarnowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz jenek Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 21.03.11, 15:34 wypowiedzialem prace jednostronnie art30 par1 punkt 3 czy pracodawca ma prawo w swiadectwie pracy napiac ze zostalem zwolniony z innym paragrafem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viehsiek Zadaj pytanie prawnikowi IP: 83.1.147.* 31.03.11, 13:31 Czy w umowie o współpracy pośrednik może zakazać wykonywania prac na obszarze całego kraju w którym kiedyś wykonawca wykonywał prace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Zmiany umów o pracę IP: 217.96.99.* 29.04.11, 06:53 Pracodawca zatrudniając mnie cztery lata temu dał umowę zlecenie od czerwca do grudnia, następnie była umowa na czas określony trzy-krotnie przedłużana przez dwa lata (obiecując umowę stałą), niestety od stycznia znów dostałem umowę zlecenie, która jest przedłużana co trzy miesiące już od ponad szesnastu miesięcy. Czy to jest w porządku? Bo wykonuję te same czynności co inni wcześniej zatrudnieni pracownicy na umowach stałych, z tą różnicą że nie mam ryczałtu za używanie prywatnego auta, nie mam premii, ani urlopu, ani płaconych delegacji i innych socjalnych spraw (miałem je przez dwa lata trwania umowy na czas określony). Pracodawca ewidentnie oszczędza na mnie i kilku innych pracownikach w tej samej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniulek.ks Problem z urlopem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 19:03 Witam. Pracuję cały rok, mam wolne tylko soboty (w okresie świątecznym nawet w soboty pracuje) kierownik nie chce mi dać dwóch dni urlopy, ma zasadę ze musimy brać cały tydzień. (Jedna z nas potrzebowała tylko jednego wolnego dnia żeby pójść do lekarza, a on jej dał cały tydzień urlopu)Nie choruję, nie zamieniam sie, nie spóźniam się, nie robie żadnych problemów, Co mogę zrobić w takiej sytuacji???? Odpowiedz Link Zgłoś
wp488 Zadaj pytanie prawnikowi 08.06.11, 11:11 Byłam Skarbnikiem Gminy, w dniu 01 czerwca br. na moją prośbę zostałam odwołana ze stanowiska w związku z moją chorobą, która będzie trwać conajmniej 6 miesięcy(chorobowe od 13 kwietnia 2011). Po okresie chorobowego powrócę do pracy na nowych warunkach pracy i płacy. W 2010 roku nie mogłam wykorzystać urlopu wypoczynkowego ponieważ od lipca do początku października była u nas przeprowadzana kontrola oraz jeden z pracowników w księgowości też od lipca 2010 był na chorobowym do 30 maja 2011 r., pracownika tego zastępowałam. Czy w tej sytuacji należy mi się ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy?. W miesiącu lipcu przysługuje mi nagroda jubileuszowa za 40 lat pracy a jestem na zasiłku chorobowym, wobec powyższego jak będzie obliczona moja nagroda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JERZY Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 08.06.11, 14:20 PO PRZEPRACOWANIU 29 LAT W SZKOLNICTWIE SPECJALNYM ZDECYDOWAŁEM SIĘ NA WCZEŚNIEJSZA EMERYTURĘ ZGODNIE Z KARTĄ NAUCZYCIELA ZUS LATA PRACY NALICZYŁ DOPIERO OD CHWILI OTRZYMANIA DYPLOMU Z WYŻSZEJ UCZELNI (19 LAT I 5 MIESIĘCY ) I ODMÓWIŁ PRZYZNANIA EMERYTURY. SUTDIOWAŁEM ZAOCZNIE PRACUJĄC W SZKOLNICTWIE SPECJALNY, POSIADAJĄC UKOŃCZONE STUDIUM PEDAGOGICZNE . PROSZĘ O POMOC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika_W Alkoholizm a prawo do zycia IP: *.globalconnect.pl 29.06.11, 09:03 Witam serdecznie skłaniam sie do zadania pytania tutaj poniewaz nikt nie chce mi udzielic pomocy. Mieszkam w mieszkaniu spółdzielczo własnościowym dokładnie 33.8 mKW.Dziele to mieszkanie z osoba ktora smie nazywac sie moja matka.Od ponad 15lat systematycznie naduzywa alkoholu-czycila wspolne konta,okradala mnie,wynosila bizuterie,sprzedawala rozne rzeczy by tylko miec za co sie napic.Z domu zrobila syf.Podjelam walke z nia i z tym wszystkim.Zgłaszałam sie do MOPRU, na policje-bywaly przypadki ze mnie bila,wyrzucala z domu,zastraszala smiercia,kradla klucze po czym nie wpuszczala do domu.Zero pomocy z zewnatrz.Byly pokazywane nagrania z tel,i dyktafonu.Moj tato kiedy jeszcze bylam nieletnia przedstwail nagrania jak moja matka ubliza mi wyzywajac od debilek,szmat,jak krzyczy ze mam nie klasc sie spac bo mnie zaj*** e a i tak jej nic nie zrobia.Wszyscy to bagateizowali.Policja nie robi nic.Mopr smiechu warte,ona dostawala zasilek a ja nawet pomocy nie uzyskałam.Gdy zaszlam w ciaze historia sie powtarzala padaly obelgi-dziwka,ku...***o...itp ze mnie zabije i pozbedzie sie dwoch problemow za jednym razem itp.szykanowala mnie w oczach innych-i robi to dnia dzisiejszego,oczernia mnie niszczac mi tym samym opinie w oczach innych.Mam na dzien dzisiejszy corke niespelna 3 lata,bywaja moementy,chwile ze matka sie zachowuje w miare normalnie ale czesciej jest tak ze nie daje spac po nocach,budzi nad ranem albo w srodku nocy,dziecku nie daje spac w ciagu dnia.Drze sie itp.Nie robi w domu nic,nie oplaca mieszkania.Pali papierosy i spozywa alkohol pomimo,blagan,prosb,grozb odebraniem sobie zycia-ze ja odbiore sobie jesli ona sie nie zmieni ,nie robi nic.szykanuje mnie nawet w oczach mojej corki mowiac np" co ta debilka sapie,zobacz jaka masz popier***a matke,kretynka" .Jestem juz na skraju wytrzymania nerwowego,brałam antydepresant przepisany przez lekarza juz w wieku 13lat,mam nerwice,miewam skoki cisnienia,miewam stany lekowe i depresyjne.pragne zapewnic swojemu dziecku dobre i godne zycie a nie takie jakie mialam ja.tymczasem pomimo staran to moja matka pijaczka czerpie korzysci ze wszystkiego a mi mopr proponuje dom samotnej matki lub odebranie dziecka! przeciez to koszmar jest!moj tato poki ja nie pracuje-mam chory kregosłup,utrzymuje mnie i na pol z nami mieszkanie,moj chlopak pracuje po 13godz.a ich to nie interesuje! moj chlopak nie ma meldunku-prawnie jest bezdomny,mieszka raz u mnie raz u kolegow,kuzynow i rowniez nie otrzymuje pomocy od panstwa.A taka pijaczka co chleje dzien w dzien,zrobi slodka mine,uderzy sie wracajac do domu o sciane badz szafke,spieprzy sie ze schodow i potem oczernia nas ze my ja pobilismy ma wiecej praw i pomocy niz my,osoby cierpiace.nie stac nas na wynajem mieszkania.moj tato jest w trakcie rozwodu z matka,ona dostala przymusowe leczenie odwykowe-uwaga prawie 6mies temu a jeszcze go nie odbyla! co lepiej moze z niego zrezygnowac juz na nast dzien i oni nic jej nie zrobia! chcemy by matka opuscila mieszkanie poniewaz mieszkanie z nia pod jednym dachem jest niemozwliwe,jest strach,stwarza zagozenie.Nawet dzielnicowy kiedys widzial jak to matka przy wietrze,otwartym oknie "orzewa sie" zapalonym palnikiem od kuchenki gazowej.nie wspomne juz ile razy gasilismy wiadro bo wrzucila nie dogaszone papierosy itp.Kiedys rzucila mi szklana butelka w glowe-trafila lekko ponad skron,efekt zaburzenia widzenia,bole głowy,zachwianie rownowagi.policja nie przyjela zgloszenia poniewaz mialam 15lat a w pobizu zdarzenia ( u mnie domu) nie bylo osoby doroslej a moja matka sie tego wyparla-tego samego dnia uderzyla mnie szczotka do zamiatania w lokiec ktory ponizej zgiecia mial az dziure,ukradla mi pieniadze oraz klucze a kiedy usilowalam jej wylac ostatki wina z butelki zaczela mnie szarpac,chwycila za noz ktory jej wytracilam,chwycila wtedy za butelke pusta juz i probowala mnie uderzyc krzyczac ze mnie zabije.po czym chwycila mnie za wlosy wyrywajac ich cala garsc uderzyla mna o sciane i wypchnela za drzwi domu.swiadkiem byl posrednio kolega ktory czekal na korytarzu na mnie za drzwiami.wezwalam police i co?! nic! prosze sie przejsc upokoic i wrocic za kilka godz do domu! to jest pomoc! moj tato dla zartu klepnal ja kiedy w pupe,po czym przyszedl do domu wypil piwo i polozyl sie spac. a matka wezwala policje i oczernila go o pobicie bo nie chcial jej dac kasy na fajki i wzielki go na komisariat! on wrocil po godzinie ona go okradla wezwal stary policje i co? nic! mimo iz matka chwiala sie na wszystkie strony swiata.to tylko czesc przykladow bo naprawde wiele tego bylo i nie sposob to tu opisac ...chce poprostu z tata by ona sie z tad wyprowadzila.doborwolnie tego nie zrobi stad prosba o pomoc prawna.błagam pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Dzałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 20:28 Witam mam problem z sąsiadem mieszkam wsi.U jednego sąsiada jest mostek którego nie ma w planach bo został przeniesiony od tego sąsiada co mnie zalewa już około 30 lat.U mnie cały czas stała woda ale nikt nie zwracał uwagi gdy teraz nawieźliśmy tą działkę ziemią około 50cm ten dół właśnie gdzie stała woda która spuszczał sąsiad. Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie na nawiezienie działki(dołu)? Sąsiad zaczął awanturę jak nawieźliśmy tą działkę,że on musi mieć dostęp do mostku którego nie ma w planach twierdzi że ja naruszyłem stosunki wodne? I że ja mam mu zrobić rów do tego mostku aby on mógł spuszczać wodę z całego podwórka. A mostek z prawdziwego zdarzenia był u jego na podwórku który przechodził do sąsiada który mieszka na przeciwko on był pod drogą umieszczony jak i ten który jest teraz u drugiego mego sąsiada. Proszę napisać mi jak najszybciej co mam robić z tą sprawą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m19a opieka zdrowotna IP: *.rev.polarnet.gliwice.pl 19.07.11, 10:54 Witam. Moja mama podpisała umowę o opiekę nad osobą starszą, jednak ona ciągle się kłóci odkąd tylko pamiętam wyzywa od najgorszych itd... przez podpisanie tej umowy rodzice zobowiązali się do zostania z nią i jakby nie było znoszenia jej humorków. Mam pytanie czy da się jakoś rozwiązać tą umowę i jakie są tego skutki? dochodzi problem do tego że babcia przepisała na nas dom ale znając życie pomimo tego że go całego wyremontowaliśmy i dalej wrzucamy w niego pieniądze go nam zabierze... czy jest sposób żeby tego uniknąć przy okazji. Prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodzia Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.x-com.pl 30.07.11, 21:51 Witam jestem w ciąży ponad miesiac pracuje mam umowe o prace ktora jest przedłuzana co miesiac pracuje juz od 6 miesiecy moje pytanie jest nastepujace czy jezeli dala bym teraz zwolnienie w sierpniu czy pracodawca jest zmuszony przedluzyc mi umowe do konca porodu ? mam jeszcze inna opcje chyba ze wytrzymam do 3 miesiaca i wtedy dam zwolnienie jak to dziala ... pytam sie bo juz teraz nie najlepiej sie czuje mam problemy z zoładkiem wiec to jest bardzo wazne dla mnie dziekuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 13:10 Witam, czy w czasie przebywania na zwolnieniu w czasie ciazy z adnotacja ze chory ''moze chodzic'' pracownik moze zaczac badz kontynuowac studia zaoczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietryk Najnizsza krajowa i ilosc godzin IP: *.bialystok.vectranet.pl 05.10.11, 19:34 Witam. Mam pytanie dotyczace prawa pracy. A mianowicie czy jest gdzies napisane ile godzin pracy nalezy przepracowac za najnizsza karajowa wyplate? Albo inaczej. Czy jezeli pracuje 8 godzin dziennie od poniedzialku do piatku przez miesiac i w trakcie tego miesiaca sa 4 soboty i je tez przepracowuje to dostaje najnizsza krajowa czy jakies dodatkowe pieniadze? Czy moze jest za to wolne? I co jesli chodzi o niedziele? Czy pracujac 7 dni w tygodniu po 8 godzin to jest legalne za najnizsza krajowa czy moze sa za to dni wolne lub dodatkowe wynagrodzenie? Dziekuje za udzielenie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.play-internet.pl 06.11.11, 20:32 Czy wyzywanie mnie w pracy od zyda jest obraza w świetle prawa polskiego? Nie wiem czy moge takiej osobie wytoczyc proces z powodztwa cywilnego. Z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
patryc-ja122 Zadaj pytanie prawnikowi 15.11.11, 19:58 Czy jak jestem na zwolnieniu chorobowym to można zwolnić z pracy na podstawie paragrafu 52 kodeksu pracy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DB umowa na czas określony pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.11, 15:17 Witam , 8 listopada zwarłem z swoim pracodawcą umowę na czas określony do 7 listopada 2013 roku z 2 tyg okresem wypowiedzenia. Każdy z moich znajomych mówi co innego na temat rozwiazania umowy. Moje pytanie brzmi czy mogę w każdym momencie rozwiązać umowę i odejść z obecnej pracy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia umowa o prace a ciaza IP: *.sta.asta-net.com.pl 09.01.12, 14:41 Witam, Mam pytanie odnośnie umowy o prace. Zacznę możne od tego ,iż wszystkie umowy które dostałam były na czas określany. Pierwsza od 01.03.2007 do 31.05.2007r - umowa na okres próbny. Druga od 01.06.2007 do 31.12.2007 -umowa na czas określony. Kolejne umowy były co roku przedłożone; od 01.01.2008 do 31.12.2008 od 01.01.2009 do 31.12.2009 od 01.01.2010 do 31.12.2010 od 01.01.2011 do 31.12.2011 dnia 27.10.2011 r dowiedziałam się, ze jestem w ciąży i tego samego dna do firmy dostarczyłam zaświadczenie lekarskie,będąc w 10 tyg ciąży. Od dna 13.12.2011r jestem na zwolnieniu lekarskim. Będąc na zwolnieniu lekarskim dostałam list od firmy z umowa o prace na czas określony do dnia porodu czyli od dnia 01.01.2012 r do dnia porodu.Zastanawiam się czy taka umowę podpisać ,tym bardziej ze w jednym z pkt.jest napisane możliwość rozwiązania umowy za 14-dniowym okresem wypowiedzenia i czy w takiej sytuacji nie stracę macierzyńskiego? Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.rzeszow.mm.pl 14.01.12, 13:06 Jestem zatrudniona na okres próbny w pełnym wymiarze godzin ,w tym czasie zachorowałam na zapalenie płuc,umowa kończy się za dwa dni,lekarz dał mi dwa tygodnie zwolnienia.Czy po tym okresie zwolnienie lekarskie będzie płatne mimo iż umowa z pracodawcą wygasa? Odpowiedz Link Zgłoś