Dodaj do ulubionych

winobranie

26.06.14, 14:58
Witam, mogę zabrać kogoś na winobranie w fajne miejsce(miejsce pewne od lat). Dobrze by było żeby ktoś znał dosyć dobrze francuski i miał kontakty na wcześniejsze zbiory lipiec/sierpień innych owoców. Ja organizuję winobranie a ktoś np. sierpniową pracę przy zbiorach innych owoców, tak ażeby być tam 1,5-2 miesiące i zarobić więcej pieniędzy. Po mojej stronie jest winobranie, które trwa w tym regionie 3-4 tygodnie. Jest to jedna winnica która udostępnia bardzo dobre warunki lokalowe i częściowo wyżywienie. Nie trzeba jeździć z miejsca na miejsce. Jeżeli ktoś czuje się na siłach (zna na tyle francuski) załatwić pracę na sierpień to zapraszam do współpracy. Co do metody dojazdu do dogadania. Najwygodniej samochód(jeżeli ktoś posiada). zapraszam do kontaktu:)
Obserwuj wątek
    • strawberry777 Re: winobranie 27.06.14, 12:00
      Hej, ja wraz z moją kuzynką jesteśmy chętne, kuzynka zna dobrze jezyk francuski
      • szuetam1985 Re: winobranie 27.06.14, 16:24
        hej.
        podajcie maila
        • jestextra Re: winobranie 28.06.14, 17:19
          Dobrze, że się rozkręca przedwinobraniowe zbieranie ekip. :-)

Dla osób, które znają język francuski i nie wiedzą gdzie szukać, polecam parę stron internetowych na których są ogłoszenia. W tej chwili na samo winobranie można znaleźć kilkadziesiąt. Takich stron jest o wiele więcej, podałem tylko parę.

www.pole-emploi.fr/accueil/
          www.vitijob.com/vin_liste_offre-1-Viticulture.htm
          emploi.trovit.fr/
          ____
          Mój adres e-mail: jestextra@gazeta.pl

• strawberry777 Re: winobranie 29.06.14, 20:01
          podaje maila anna.morek@gmail.com proszę o kontakt,
    • jestextra Re: winobranie 27.06.14, 15:43
      Zakwaterowanie plus częściowe wyżywienie, czyli pewnie w przerwie na polu. :-) Nie napisałeś w jakim regionie, dla ilu osób i nie podałeś kontaktowego maila. :) Sam zbieram ekipę na wyjazd sierpień-wrzesień-październik i o ile na winobranie nawet miesięczne są ogłoszenia to na zbiory innych owoców bardzo mało, ale z drugiej strony jest to początek sezonu. Rzecz jasna pomysł jest świetny, ale niełatwy w realizacji. Załóżmy, że proponujesz winobranie w Langwedocji, które zacznie się powiedzmy na początku września lub w Burgundii, gdzie planowane rozpoczęcie to połowa miesiąca, a co gdy zbiór np. gruszek jest tylko w pierwszej połowie sierpnia? Wtedy są dwa lub trzy tygodnie przerwy. Albo gdy pokrywa się terminem z winobraniem, a tak często jest, bo większość zbiorów to wrzesień. Kolejny problem to liczba osób, o ile na winobranie szukają często sporych grup o tyle przy innych owocach najczęściej tylko paru. Wyjątkiem mogą być truskawki, ale to praca często tylko rano, adresowana dla osób z bliskiej okolicy albo jabłka, pamiętam w zeszłym roku ofertę dla kilkudziesięciu osób na pełny miesiąc we wrześniu. Nie każdy jest właścicielem setek hektarów pól, zdecydowana większość ogłoszeń dotyczy się pracy na około 10 dni, a zaklepać sobie pracę w paru miejscach i jeszcze w bliskiej od siebie odległości, naprawdę nie jest łatwe. Co nie znaczy, żeby nie próbować :-) Spotkałem parę osób, którym to się udaje, ale są Francuzami, znajomość języka francuskiego jest naprawdę niezbędna. Jeżeli ktoś się wybiera w ciemno to można na winobranie, mi zawsze się udawało, ale na inne owoce, to tylko z komunikatywną znajomością języka, a i tak trzeba wiedzieć gdzie i jak. Przyznaje, że lepiej jest być na miejscu, niż szukać z Polski, a i wtedy najlepiej pochwalić się doświadczeniem i przesłać francuskie świadectwa pracy. Rozumiem, że szukasz osoby, która już ma zakontraktowaną pracę w sierpniu i wolne miejsce oraz chęci na winobranie we wrześniu. Problem w tym, że osoby, jeżdżące z miejsca na miejsce po Europie, np kapusta w Austrii, truskawki w Luksemburgu, winobranie we Francji, zawsze korzystają z form zorganizowanych i szukają brakujących osób wśród rodziny i znajomych. Zaobserwowałem to będąc na zeszłorocznym winobraniu.

___
      jestextra@gazeta.pl
      • mllechance Re: winobranie 29.06.14, 11:56
        @ jestextra
        Czytając Twoje wpisy, z chęcią dołączyłabym do Twojej ekipy. Jestem wolna od ostatniego tygodnia sierpnia i przez cały wrzesień. Znam francuski na poziomie pozwalającym na pełną komunikację. Nie mam niestety jeszcze żadnego doświadczenia w zbiorach owoców i winobraniach.
        Daj proszę znać.
        Ania
        • pietras1233 Re: winobranie 15.08.14, 07:04
          Witam ja w sprawie tego winobrania 2014 mam 21 lat mam własny smoj samochod ktorym moglibysmy smiało pojechac do francji czy było by jakies wolne miejsce?? prosze o kontakt pioti82@wp.pl lub 797051439
      • adelan-te Re: winobranie 07.08.14, 11:37
        wygląda na to że kolega ogarnia temat bardziej niż inni:)
        czy możesz nam coś polecić.. 2 babeczki,niestety języki jakie znamy to angielski i podstawowy francuski..
        za to z prawem jazdy:)
        • jestextra Winobranie we Francji tuż tuż :-) 07.08.14, 14:11
          Na winobraniu kobiety mają łatwiej, jest ich niewiele i chętnie są przyjmowane, trafiają się ogłoszenia tylko na kobiet/dziewcząt. :-) W niejednym miejscu zakwaterowania są oddzielne pokoje dla kobiet i mężczyzn. Zdarzyło mi się w zeszłym roku, że trafiłem na winnice, gdzie z tego powodu chciano zatrudnić już tylko dziewczyny.

Dwie kobiety/dziewczyny jadące stopem zawsze wcześniej czy później coś znajdą, zaś jadąc samochodem są bardziej mobilne i mogą przemierzać większe odległości bezproblemowo. Poza tym dwie osoby łatwiej znajdą pracę, niż duża grupa. Te uwagi dotyczą się jazdy w ciemno. W przypadku wcześniejszego szukania pracy, należy wybrać odpowiednie ogłoszenie i dzwonić lub wysłać maila. Często oczekiwane jest CV, najczęściej jednak skan/foto dowodu i nr ubezpieczenia, w tym ostatnim przypadku wystarczy podać pesel. W przypadku wysyłania formularzy na winobranie do państwowego biura pracy, czyli do Pole Emploi, podobnie. Byłem w kilku takich biurach i zawsze znajdowała się tam osoba mówiąca po angielsku. Rzecz jasna umiejętność komunikowania się w języku francuskim, zwiększa szanse wielokrotnie.

Co do samego winobrania, muszę przyznać, że w tym roku zacznie się znacznie wcześniej, niż w zeszłym. W ciągu najbliższych dni w rejonie Perpignan, za około dwa tygodnie w innych miejscach południowej Francji, a w wrześniu w pozostałych. Najczęściej widzę daty 5-16 wrzesień, są to rzecz jasna prognozy, zależne od pogody, ale do winobrania zostało tak niewiele czasu, że można przyjąć, że są poprawne.

---
          jestextra@gazeta.pl
          • pjujeczko Re: Winobranie we Francji tuż tuż :-) 08.08.14, 10:41
            Czy napewno wystarczy podać zamiast numeru ubezpieczenia numer pesel? Nie będę musiał tego potem odkręcać - przecież teoretycznie pracodawca powinien złożyć wniosek o nadanie mi numeru securite sociale?
            • jestextra Re: Winobranie we Francji tuż tuż :-) 09.08.14, 13:53
              Numéro de sécurité sociale, pewnie nadawane jest przez pracodawce wraz z podpisaniem umowy o pracę. We francuskich formularzach zgłoszeniowych wystarczy wpisać pesel, przynajmniej tak rozwiązane to zostało przez większość aplikujących do Pole Emploi. Jeżeli jest się na miejscu potrzebny jest tylko dowód osobisty, niczego więcej nie wymagają. Tak to przynajmniej wygląda od strony praktycznej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka